Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W kamiennym kręgu od początku 12:57, 29 sie 2013

Do góry
ewsyg napisał(a)
Aniu, nie masz pomocników do tych tulipanowych wkopków ?

Ewciu, nie można dawać mooooich tulipanów w nipowołane ręce
Dla Ciebie też mam motylka

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:54, 29 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)

Aniu, ten krzew to perukowiec?...bo mój rozrasta się okropnie i nie wiem jak go poprowadzić...może tak jak Ty w "jajco"
Pozdrawiam
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 12:49, 29 sie 2013

Do góry
U nas sadzi się wiśnie umbry lub robinie a we Wloszech ....
palmy

oliwki

co do drzewek oliwnych to faktycznie sa niesamowite ..... oto kilka najciekawszych

Gdzieś na końcu świata... 12:47, 29 sie 2013

Do góry
Piękny ciepły dzień aż chce się łapać te ostatnie promyki słońca...

Zwiastun września właśnie kwitnie

Dalie nadal w pełnej krasie i coraz więcej nowych poczków mają

Róża też kwitnie intensywnie

Rozchodnik już prawie ...

Crocosmia Cynobrówka Red King

i ostatni rzut oka z oddali

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 12:46, 29 sie 2013

Do góry
Lawenda włoska ma bardzo silny zapach i ciekawe ulistnienie

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 12:45, 29 sie 2013

Do góry
I jeszcze trochę horti

szpaler różany:

A tutaj mamy Włochom czego zazdrościc... kto by z nas nie chciał miec takiej poduchy lawendowej .....

albo takiego oleandra
ogrodoweimpresjejolki 12:44, 29 sie 2013

Do góry
Dla Ciebie
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 12:37, 29 sie 2013

Do góry
A teraz trochę wakacyjnej aury ... oczywiście w tematyce ogrodowo - inspiracyjnej.
Na początek hortensje ... szczerze mówiąc nie widziałam do tąd we Włoszech hortensji bukietowych sadzonych w takich ilościach.... aż tu o dziwo w Magicland - parku rozrywki dla dzieci zobaczyłam pękne szpalery naszej ukochanej horti .... momo gorąca rosła znakomicie..

A tu szczególnie spodobało mi się połączenie 2-ch odmian... jedna to z pewnością limka a ta druga ... ma ktroś propozycję??

Tak wygląda nieznajoma z bliska, była dość wysoka tak z 1,5m

Różaneczniki - choroby i szkodniki 12:34, 29 sie 2013

Do góry

Co to może być?
Testowe dodawanie zdjęć 12:23, 29 sie 2013

Do góry
Witam wszystkich serdecznie !!!!!!!!! testuje
W kamiennym kręgu od początku 12:17, 29 sie 2013

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Witaj Aneczko po dłuuugiej nieobecnośći. Twój ogród wygląda pięknie, a te zachody słońca są kosmiczne Pozdrawiam.

Basiu cieszę się, że jesteś:...dla ciebie też motylek....motyli ci u mnie dostatek

W kamiennym kręgu od początku 12:15, 29 sie 2013

Do góry
Madziarzeszow napisał(a)
Oj przydałyby się , ale na wiosnę , kiedy zobaczę znów ten cudny efekt u Ciebie , to wynagradza wszystko
Pozdrawiam

Oby do wiosny
No nie trzeba.... nacieszyć się jeszce babim latem i złotą polską jesienią
Dzisiejszy motylek
W kamiennym kręgu od początku 12:07, 29 sie 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Piękne zdjęcia motyli i pajączka, śliczności. Taką ilośc cebul jak Ty masz to faktycznie trudno posadzic ale wiosną widok nieporównywalny z niczym , no moze tylko z Keukenhof. Pozdrawiam Aniu.

Bogdziu, od wyjazdu do Keukenhof, zaczęła się moja przygoda z tulipanami...tam w Holandii w 1995 roku zostałam porażona ich pięknem
Dzisiaj byłam świadkiem bardzo intymnej chwili

W Gąszczu u Tess 12:00, 29 sie 2013

Do góry
[

Każdy z tych widoczków Teresko jest bardzo smakowity
takie przemyślane kompozycje.
U mnie wszystko-jeden chaos. Miałam w planach coś porobić na działeczce, ale chyba wyjdą z tego nici
czasami tak bywa
Może uda się w przyszłym sezonie
Jeszcze raz kukam na te fotki- naprawdę bardzo ładne!!
ogrodoweimpresjejolki 11:48, 29 sie 2013

Do góry
Jolu, byłam u Ciebie, kuknę znowu

U mnie podobnie ,znowu było pod górkę

Trzymajmy się ,nie dajmy się
Poskubmy trochę witaminek
Projekt rabaty 11:41, 29 sie 2013

Do góry
Witam
Na bazie wczesniejszej porady przygotowałem rysunek.
1. czy takie rozmieszczenie będzie ładnie wyglądać?
2. Czy może byc taka odmiana klonu ( aby wolno rósł i o bordowych liściach) i jak wysoki powinien być pień? płot ma wysokość ok. 150 cm.
3. Czy z każdego bukszpanu można uformować kulę? czy musi być jakas odmiana specjalna?
4. Czy trawa ozdobna może być w tym miejscu jedna? więcej
5. Czy sadzić jeszcze jakąś juke?
6. Podłoże miało byc wysypane białymi kamykami, czy częśc podłoża wysypać czymś innym lub innnym kolorem?
7. Czy takie gatunki roślin będa właściwe?

Nazwy roslin:
- klon Crimson Sentry
- Hortensja limelight
- trawa carex evergold lub testacea
- bukszpan arborescens lub bonsai
- trzmielina np. emerald'n gold
- juka?

Dziękuję forumowiczom którzy znajdą czas aby podzielić się uwagami
Ogród mój tworzę od podstaw... 11:31, 29 sie 2013

Do góry
donica którą wcześniej pokazywałam, też się troszkę zmieniła

Za domem żywopłot z sunkistów i Globosów ślicznie się rozrósł i zabudował:

Kratki, które widać z daleka, obsadziłam jedną bluszczem (na ścianie garażu blaszanego), drugą trzmieliną Emerald Gold - ale tutaj sadzonki są bardzo małe i muszę trochę poczekać aż zacznie się ona wspinać po kratce.

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 11:28, 29 sie 2013

Do góry
Witam Was wszystkich
Mam wielką prośbę w doradzeniu mi co posadzić na rabatce.
Rabata jest od frontu, miejsce dość przewiewne, rano fajnie słoneczko świeci lecz po godzinach południowych zachodzi ona cieniem. Na ziemi siś nie znam więc nie wiem jaka jest aczykolwiek i tak trzeba będzie jej dowieźć.
Mam kilka swoich propozycji i proszę o radę czy takie zestawienia mogą być ok i które byłyby najlepsze.
Na zewnątrz od ulicy posadzę tuje szmaragdy aby zasłoniły nas od przechodnich gapiów.
I tak pierwsza myśl:
1. od ogrodzenia hortensje Limelight, przed nimi jakieś miskanty (morning light) potem żurawki np te cytrynowe z tą czarną trawką albo ciemne z np białymi wrzosami
tylko zastanawiam się jak rabatka z hotensjami i trawami będzie wyglądała późną jesienią i zimą - czy nie będzie poprostu brzydka od frontu?
2 druga myśl to poprostu zamiast hortensji rododendrony i dalej wszystko to samo
3. trzecia myśl to może na przemian berberys z tawułą japońską potem dać kilka traw może gdzieś bukszpan i na końcu żurawki i może jeszcze koło żurawek po lewej lub prawej stronie (sama nie wiem) dać wiśnię pissardi
Już poprostu tyle się tego naoglądałam, że sama zgłupiałam i nie wiem co wybrać, wszystko jest takie piękne. Podobaja mi sie takie ułożone rabatki ale taki "bałagan" też zachwyca.
Poradźcie cos proszę
Ogrody grunty rolne 11:28, 29 sie 2013

Do góry

Tutaj porozmawiamy na temat gruntów rolnych działek i ogródków.
Ponieważ zakupiłam działkę rolną i nie wiedziałam co mogę na jej postawić i jak ją zagospodarować. Uważam że wielu z Was ma taki problem zakupując grunty rolne.
Temat dotyczy między innymi pozwolenia na zabudowę działki np. Dom , altanka, barakowóz, przyczepka campingowa, wóz Drzymały.

Rośnie zapotrzebowanie na działki rolne.
Inwestorzy kupują działki rolne jako doskonałą lokatę kapitału. Wiele osób, które jest gotowych na formalności i kupują działki rolne z myślą o przekwalifikowaniu ich na działki budowlane.

Działki rolne mogą być nawet kilkukrotnie tańsze niż działki budowlane. Dodatkowo skorzystamy, ponieważ kupując działki rolne zapłacimy mniejszy podatek od gruntów rolnych. Uzyskanie kredytu na zakup działki rolnej jest coraz łatwiejsze. Na rynku bankowym kredyty hipoteczne na zakup działki rolnej stają się stałym elementem oferty kredytowej. Boom na działki rolne trwa

Działki rolne cieszą się coraz większym zainteresowaniem kupujących. Popyt podkręcają mieszczuchy, kupując działki rolne pod przyszłą zabudowę bądź jako opłacalną lokatę kapitału. Podejmując decyzję o zakupie działki rolnej, mamy dwie opcje: zakup działki pod zabudowę siedliskową lub przekształcenie małej działki rolnej na budowlaną.

Działki siedliskowe z planem Zakup działki rolnej pod zabudowę siedliskową umożliwia zbudowanie na niej domu, jednak najpierw powinniśmy sprawdzić, czy w gminie jest uchwalony plan zagospodarowania przestrzennego dla interesującej nas działki. Jeśli gmina posiada plan, jest w nim zaznaczone jaka powierzchnia działki umożliwia postawienie na niej domu. Czasami wystarczy hektar, jeśli tak kupujemy po prostu hektarową działkę rolną i od razu składamy wniosek o pozwolenie na budowę.

Co mówią przepisy na ten temat:

Jak kupować działki rolne?

Jakie obiekty nie wymagające pozwolenia na budowę można postawić na działce rolnej.

Czy takie grunty lub działki da się uzbroić w media?

Czy te grunty mają prawo do zabudowy gospodarczej lub siedliskowej ?

Kiedy rolnik otrzyma warunki zabudowy?

Ogród mój tworzę od podstaw... 11:27, 29 sie 2013

Do góry
Obok przedgródka znalazło się miejsce na mały plac zabaw dla córy

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies