Tutaj porozmawiamy na temat gruntów rolnych działek i ogródków.
Ponieważ zakupiłam działkę rolną i nie wiedziałam co mogę na jej postawić i jak ją zagospodarować. Uważam że wielu z Was ma taki problem zakupując grunty rolne.
Temat dotyczy między innymi pozwolenia na zabudowę działki np. Dom , altanka, barakowóz, przyczepka campingowa, wóz Drzymały.
Rośnie zapotrzebowanie na działki rolne.
Inwestorzy kupują działki rolne jako doskonałą lokatę kapitału. Wiele osób, które jest gotowych na formalności i kupują działki rolne z myślą o przekwalifikowaniu ich na działki budowlane.
Działki rolne mogą być nawet kilkukrotnie tańsze niż działki budowlane. Dodatkowo skorzystamy, ponieważ kupując działki rolne zapłacimy mniejszy podatek od gruntów rolnych. Uzyskanie kredytu na zakup działki rolnej jest coraz łatwiejsze. Na rynku bankowym kredyty hipoteczne na zakup działki rolnej stają się stałym elementem oferty kredytowej. Boom na działki rolne trwa
Działki rolne cieszą się coraz większym zainteresowaniem kupujących. Popyt podkręcają mieszczuchy, kupując działki rolne pod przyszłą zabudowę bądź jako opłacalną lokatę kapitału. Podejmując decyzję o zakupie działki rolnej, mamy dwie opcje: zakup działki pod zabudowę siedliskową lub przekształcenie małej działki rolnej na budowlaną.
Działki siedliskowe z planem Zakup działki rolnej pod zabudowę siedliskową umożliwia zbudowanie na niej domu, jednak najpierw powinniśmy sprawdzić, czy w gminie jest uchwalony plan zagospodarowania przestrzennego dla interesującej nas działki. Jeśli gmina posiada plan, jest w nim zaznaczone jaka powierzchnia działki umożliwia postawienie na niej domu. Czasami wystarczy hektar, jeśli tak kupujemy po prostu hektarową działkę rolną i od razu składamy wniosek o pozwolenie na budowę.
Co mówią przepisy na ten temat:
Jak kupować działki rolne?
Jakie obiekty nie wymagające pozwolenia na budowę można postawić na działce rolnej.
Czy takie grunty lub działki da się uzbroić w media?
Czy te grunty mają prawo do zabudowy gospodarczej lub siedliskowej ?
Kiedy rolnik otrzyma warunki zabudowy?