Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :)

gierczusia 19:49, 17 wrz 2013

Zrywanie darni to ciężka fizyczna robota .. Raczej dla faceta niż Kobitki ... Ale uważam ,że odwracać .. Sądzę ,że się przekompostuje , no chyba że raz dwa zima się zrobi , bo jak ją zamrozi , to już nic nie przegnije... Ale zakładając ,że będzie normalna jesień , to powinno się to pzrekompostować
gierczusia 19:50, 17 wrz 2013

Aaa... A plan na kwaśną rabatkę jest śliczny .. Lubię rodki i wrzosy też
anna_g 22:10, 17 wrz 2013

Kindzia napisał(a)
Ale liście też bym sobie oblukała...czy takie wielkie jak moich insektowych...
Rodusie powiadasz...to azalie też pewnie. A jak na kwaśno to wrzosy też się łapią...
Nie wiem, jak z tym odwracaniem. Ja bym próbowała. Jednak pół roku będzie sobie gniło...powinno się przerobić...nawet jak nie całkiem, to i tak mniej roboty potem niż teraz wywożenie tego wszystkiego.

U mnie jak pod chodniczki ściągali darń to szpadlem takie kawały, łatwo szło. Sadziłam na tym miejscu już po miesiącu...przez jakiś czas trochę chwaściory wyłaziły, ale teraz właściwie już spokój.

Jutro ma być powtórka z rozrywki z pogodą...

Ok. Kasia - obfocę jutro te liście i kupiłam jeszcze ostróżki na targu po 4 zeta za sztukę - jutro ci pokażę powiesz czy było warto
Dzięki za poradę w sprawie darni
A pogoda dzisiaj to była przysłowiowa "pod psem" Zimno, cimno i mokro...
Buziole
anna_g 22:13, 17 wrz 2013

gierczusia napisał(a)
Zrywanie darni to ciężka fizyczna robota .. Raczej dla faceta niż Kobitki ... Ale uważam ,że odwracać .. Sądzę ,że się przekompostuje , no chyba że raz dwa zima się zrobi , bo jak ją zamrozi , to już nic nie przegnije... Ale zakładając ,że będzie normalna jesień , to powinno się to pzrekompostować

Noooo Elusia - dla faceta jak najbardziej, ja taka strong baba nie jestem. Toteż muszę czekać aż Żon będzie miał czas - no i.... hmmmm... on jeszcze o tym nie wie.... hmmmm... rozumiesz
Może jeszcze zapytam Szefowej co z tą darnią - choć trochę głupio mi tak jej głupotami glowę zawracać.... Szkoda byłoby mi tego wywalać a potem ziemię dowozić i to sporo...

Pozdrówki cieplutkie choć zimno łokropnie
anna_g 22:21, 17 wrz 2013

A ja dzisiaj całe popołudnie i wieczór - w zasadzie do teraz... zamykałam lato w słoiczkach Strasznie mi się podoba to stwierdzenie, jak sobie człowiek tak pomyśli - nie że "robi przetwory" bo to ciężka praca wychodzi, ale że lato do słoiczków wkłada i tam je zamyka żeby w zimie choć trochę go mieć to od razu radośniej i łatwiej i milej i skrzydeł się dostaje... no dobra - przynajmniej ja

Tak więc zamknęłam trochę lata dojrzałego, cieplutkiego, słodziutkiego - brzoskwinki

i mniej dojrzałego jak widać - sałatka z zielonych pomidorków

jest też dojrzałe lecz nie słodziutkie - przecier z dojrzałych pomidorków

a to co już do słoiczka się zmieścić nie chciało - do konsumpcji natychmiastowej Zapraszam na ciacho z brzoskwinią

Przynajmniej jest okołoogrodowo Pozdrawiam wieczornie i zmykam odpocząć
anna_g 09:14, 18 wrz 2013

Dla Kindzi
Jeżówki białe (NN)

ostróżki targowe

anna_g 09:15, 18 wrz 2013

anna_g 09:19, 18 wrz 2013

I jeszcze dwa wrzoski na chwilową ozdobę schodów - potem do ziemi i chelone

Kindzia 10:40, 18 wrz 2013

Bardzo dorodne te sadzonki kupiłaś. Jakie liście jeżówkowe zdrowe i nie takie wybujałe jak moje biedronkowe. Ostróżki piekne...4 zeta...super cena!!!! Też chcę takie!!! Nigdy nie mam szczęścia trafić na taką okazję
Mala_Mi 17:23, 18 wrz 2013

Darń możesz odwrócić. .. ale do wiosny za bardzo się nie zkompostuje.. ale ja się nie znam..
Mnie by denerwował na froncie taki bałagan.. ale jak ci nie przeszkada.. to możesz tak zrobić, na pewno ziemia będzie lżejsza do przekopania wiosną i lepsza pod nasadzenia