Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Brzoza - Betula 12:06, 25 maj 2017

Do góry
Dzięki, tak będę robił. Jednak jak zapewne zauważyłeś na moich zdjęciach, dwa pnie uschły mi gdzieś od połowy. Wiem już że mam obciąć uschnięte gałęzie boczne do tej wysokości, ale czy ten pień główny też mam obciąć na tej wysokości? Czy go zostawić i wtedy wypuści nowe gałązki? Szkoda mi ciąć pień główny, bo wtedy cały pokrój brzozy zostanie zakłócony.
Zielony zielonym pogania :) 10:46, 25 maj 2017

Do góry
Lulilaj napisał(a)
Asiu, przesadzania chce uniknąć. Na skarpach jest faktycznie byle jaka ziemia. W tym roku tak jak pisałaś, chciałabym posiać poplon a na jesień przekopać, przez zimę zaplanować co i gdzie sadzić i ruszyć wiosną.

Teraz myślałam o wytyczeniu rabat z przodu domu, ściągnięciu darni, zasianiu poplonu i może na jesieni udało by się posadzić właśnie wysokie drzewo. W tej prawie trójkątnej rabacie widziałabym ambrowca, tylko czytałam, że on potrzebuje dużo miejsca...

O innych drzewach też już myślę (pewnie dlatego boli mnie dziś głowa ).
Bardzo podobają mi się brzozy. Wiem, że ich dużo na forum ale myślę że fajnie by u mnie wyglądały...

No właśnie, a co z resztą? Idę po apap...

Apap jest za słaby na ogrodowiskowy ból głowy
Asiu dobrze myślisz- z niczym się nie spiesz- mówię to ja-osoba spiesząca się w zeszłym sezonie ze wszystkim Efekt mojego ponaglania samej siebie cieszył tylko na początku, ale w tym sezonie wszytko mam rozgrzebane, do poprawki i zarasta na potęgę- niestety chwastami, żeby nie było zbyt pięknie

Ambrowiec podoba mi się okrutnie- śliczny jest, a brzozy kocham i też planuję na podwyższeniu zagajnik brzozowy- planowałam go już pod koniec zeszłego sezonu, w tym mam zamiar draft zrobić, a w kolejnych sezonach pewnie uzupełniaczo-wypełniacze testować metodę ładnie/ble
Zielony zielonym pogania :) 10:36, 25 maj 2017

Do góry
Asiu, przesadzania chce uniknąć. Na skarpach jest faktycznie byle jaka ziemia. W tym roku tak jak pisałaś, chciałabym posiać poplon a na jesień przekopać, przez zimę zaplanować co i gdzie sadzić i ruszyć wiosną.

Teraz myślałam o wytyczeniu rabat z przodu domu, ściągnięciu darni, zasianiu poplonu i może na jesieni udało by się posadzić właśnie wysokie drzewo. W tej prawie trójkątnej rabacie widziałabym ambrowca, tylko czytałam, że on potrzebuje dużo miejsca...

O innych drzewach też już myślę (pewnie dlatego boli mnie dziś głowa ).
Bardzo podobają mi się brzozy. Wiem, że ich dużo na forum ale myślę że fajnie by u mnie wyglądały...

No właśnie, a co z resztą? Idę po apap...
Na zielonej... trawce :) 23:17, 24 maj 2017

Do góry
Podglądam nieustannie Dorodne masz już te brzozy. A krąg z czosnkami boski. Znów mi się będzie po nocach śnił.
W Kruklandii 22:40, 24 maj 2017

Do góry
polinka napisał(a)

Uwielbiam Twoje brzozy! I tak jak znudziły mi się już kulkowiska tak u Ciebie mogę je oglądać codziennie

Dzięki Polinko!!!
Miło mi bardzo

W Kruklandii 22:27, 24 maj 2017

Do góry
Juzia napisał(a)

Uwielbiam Twoje brzozy! I tak jak znudziły mi się już kulkowiska tak u Ciebie mogę je oglądać codziennie
Madżenie ogrodnika sezon 2017 22:09, 24 maj 2017

Do góry
MagdaBaj napisał(a)
Marzenka czy te brzozy to betule ?Czy możesz powiedziec dokładnie? I jeszcze mam pytanie czy można je skracać od dołu bo do ziemi nie zwisały... Przepięknie u Ciebie.Jesteś dla mnie wzorem

To brzozy DOORENBOS odmiana pendula o nazwie LONG TRUNK, tne je regularnie latem aby tworzyły parasol i nie zwisały za mocno na bukszpany

Kupowałam je przez net , bo trudno je dostać

Dziekuje za pochwały.
Na zielonej... trawce :) 21:45, 24 maj 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Każdy kadr to jakiś obłęd to zwala z nóg. Klon buk twoje brzozy. Bardzo Ci zazdraszczam wielkości ogrodu pięknie czysto zielono i nietuzinkowo. Bardzo lubię do Ciebie zaglądać ))

Dziękuję Jolu... to tak jak ja do Ciebie bardzo lubię zaglądać - Twój ogród jest na mojej liście ulubionych

Ale się cieszę - tyle cudownych wpisów, aż buzia mi się śmieje

Miło mi Was wszystkich gościc
Kiedyś będzie kolorowo... 21:39, 24 maj 2017

Do góry
Dobry wieczór Klaudio. Przeczytałam sobie szybciutko Twój wątek, jestem pod wrażeniem przede wszystkim magnolii, niesamowita jest. Szkoda, że nie pokazałaś jej w pełni kwitnienia, musi wtedy wyglądać zjawiskowo. Może masz taką fotkę? Sporo masz imponujących nasadzeń.
Zmiany na tej rabacie zdecydowanie na plus, według mnie jest dobry kierunek.Brzozy wyglądają na piękne okazy. Ładny żywopłocik (bukszpanowy?) poprowadzony w linii placyku, osobiście nie załamywałabym go w takie fale, prowadziłabym łagodnym łukiem przed brzozy. Czy po drugiej stronie placyku, na lewo od ławki też go będziesz sadzić? A jakie drzewo jest za ławką? I tak szczerze, to też mi te krzywe tuje nie leżą. I podoba mi się plan, który zrobiła dla Ciebie Monika. Te hortensje z tyłu jako pośrednie piętro super by wyglądały.
Ogród wśród pól i wiatrów 21:25, 24 maj 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Ja wczoraj też cały dzień odpoczywalam, pojechaliśmy kupić parasol ogrodowy i co 5 min musiałam go zwijac, bo taki wiatr się zrywal, aż w końcu musiał zostać całkowicie ściagniety,żeby się nie połamal.

Paula, ja już pomna doświadczeń z ubiegłego roku, huśtawkę mam przywiązaną sznurkami z obu stron, tak, że jak wieje wiatr to nie może jej bujać. I teraz jest OK. W ub roku ciągle mi ją wiatr przewracał na brzozy. A parasol może jak zwinięty będzie to też go wiatr nie ruszy.

Zostawiam czosnki w brzozach

Miłego wieczorku
Madżenie ogrodnika sezon 2017 19:16, 24 maj 2017

Do góry
Marzenka czy te brzozy to betule ?Czy możesz powiedziec dokładnie? I jeszcze mam pytanie czy można je skracać od dołu bo do ziemi nie zwisały... Przepięknie u Ciebie.Jesteś dla mnie wzorem
Ogród Anety 17:47, 24 maj 2017

Do góry
Ale dałaś po oczach tulipkami
U mnie cisy dopiero przy nowych przyrostach okazały się być w dwóch gatunkach. A rosną w żywopłotku więc ciekawa jestem czy będzie różnica :-I
Śliczne masz te graby. Wahałam czy kupić graby czy brzozy i niby zdecydowałam, ale teraz znowu myślę...
Witam, i o radę pytam :-) 15:07, 24 maj 2017

Do góry
Mogą być same płyty chodnikowe, a mogą być płyty w żwirku. Tylko od strony ściany na pewno musiałby być krawężnik, ze względu na ten spadek.

Ty masz 4 brzozy, ja Ci proponuję 5, tylko inaczej posadzonych - nie taka duża różnica.

Derenie teoretycznie mogłyby być. Co prawda średnio mi się tam widzą, ale nie wiem czemu, więc zrzucam to na karb swoich uprzedzeń i przywiązania do swojej pierwotnej wizji.
Witam, i o radę pytam :-) 12:54, 24 maj 2017

Do góry
Wzdłuż podjazdu są 4 brzozy i chyba więcej bym tam nie chciała A może przy ścianie zamiast proponowanych brzóz derenie? W tym miejscu jest pochyły teren - spad w stronę ściany i chciałabym oszukać oko i stąd pomysł o łanie trawiastym pomieszanym z werbeną a wiosną cebulowe. Planowo rabata ma być na całej szerokości żwirowa, bo koszenie trawy na tym pochyłym terenie to istny koszmar. A Ty z czego przewidziałaś tą ścieżkę? Bo powiem Ci że byłaby ona praktyczna to sama chodze tak na skróty
Witam, i o radę pytam :-) 11:43, 24 maj 2017

Do góry
Dobry początek

Ja bym zrobiła tak:

Przedzieliłabym tą rabatę na pół ścieżką.

Brzozy bym wymieszała: ze trzy brzozy pod ścianą, ze dwie przy podjeździe (jak się sąsiad będzie pieklił o fundamenty, to mu powiedz, że brzozy wyciągają wodę z ziemi).
Pod ścianą - duże kulki buksowe pomiędzy prosem lub trzcinnikiem (wysokie trawy), przy podjeździe - małe kulki w seslerii lub śmiałku (niskie trawy).

Wszystkie rośliny posadzone nie w rządku, tylko tak porozrzucane, jak teraz te małe kulki
Co się stało kwiatom ... 10:58, 24 maj 2017

Do góry
Kasia, wolę liściaste,może brzozy tylko czy są jakieś wąskie brzozy?,chociaż ten świerk bardzo mi się podoba.
Na zielonej... trawce :) 09:55, 24 maj 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
A tymczasem fotki z wczoraj

Taki widok mam z okna salonu - wczorajszy poranek - czosnki mają jeszcze liście

Każdy kadr to jakiś obłęd to zwala z nóg. Klon buk twoje brzozy. Bardzo Ci zazdraszczam wielkości ogrodu pięknie czysto zielono i nietuzinkowo. Bardzo lubię do Ciebie zaglądać ))
Na zielonej... trawce :) 09:15, 24 maj 2017

Do góry
Makusia napisał(a)
Ale dopieszczone wszystko u Ciebie- jakoś nie wyobrażam sobie, że chwasty możesz mieć- zupełnie to nie pasuje do Twojego ogrodu

Piękne białe pieńki mają już Twoje brzozy, duże zresztą.
Ścieżka do kręgu jak z zaczarowanego ogrodu Bosko!

Hihihi a wiesz, że paskudny nie omijają mojego ogrodu.... bezczelne

Brzozy przybrały i na koronie i w pieńkach - ładnie przyrosły przez te 3 lata

Scieżka w końcu doczekała się wykonczenia, bo 3 lata były stopnie i na końcu pustka
Na zielonej... trawce :) 09:07, 24 maj 2017

Do góry
Ale dopieszczone wszystko u Ciebie- jakoś nie wyobrażam sobie, że chwasty możesz mieć- zupełnie to nie pasuje do Twojego ogrodu

Piękne białe pieńki mają już Twoje brzozy, duże zresztą.
Ścieżka do kręgu jak z zaczarowanego ogrodu Bosko!
Na zielonej... trawce :) 08:18, 24 maj 2017

Do góry
kasia_w napisał(a)
Kancik nad kanciki.Przecudpwne Twoje brzozy

Lubię kanciki wprowadzają taki porządeczek do ogrodu - niby mały szczegół, a jaka różnica
Brzozy dziękują
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies