Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt

Anda 19:48, 07 lip 2017

Johanka77 napisał(a)

Moje dopiero zielenieją

No popatrz jaka optymistka ze mnie Myślałam, że już zrywasz
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Johanka77 19:49, 07 lip 2017

Anda napisał(a)

No popatrz jaka optymistka ze mnie Myślałam, że już zrywasz

Mogę zerwać
Anda 20:02, 07 lip 2017

Johanka77 napisał(a)

Mogę zerwać

Zielone?

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
nawigatorka 20:47, 07 lip 2017

Johanka77 napisał(a)

Po 20 latach zacznie...
jezdzi i tak coraz mniej a staż niewiele mniejszy
AgataBC 13:21, 08 lip 2017

Napisałam tego posta kilka dni temu ale czekałam aż wrócisz, żeby go wstawić.
W końcu nadrobiłam. Musiałam się cofnąć chyba do marca. I tak po poziomie tych dyskusji tutaj i kierunku w jakim idzie wątek wnioskuję, że szybko dojrzałaś ogrodowo. Fajnie widzieć takie postępy. Szybko będziesz zadowolona z całości ogrodu. Obejrzałam zmiany, szkoda tylko, że padło na szmaragdy na froncie.
Podarowany rh narobił komplikacji, wymaga gimnastyki, żeby wpasował się do stylu i warunków, żeby chciał żyć. Ja mieszkam w lesie a i tak w tym roku jednego wywaliłam, bo ciągle chorował, za mało wilgoci w powietrzu miał, za silne wiatry, za piaszczysto, za mało kwaśno, nie wiem..
Co do brzóz moje 5 groszy- Doorenbos wielkości takiej jak masz te zwykłe kupowałam w Poznaniu po 25 zł. 200 zł.to kosztuje drzewo, które ma określony obwód pnia i wysokość korony i to za to się płaci. Można dostać te jak i inne bardziej ozdobne odmiany brzóz taniej jeśli mają cieńszy pień (moje miały może fi 2cm. na metrze wysokości, a wysokie były na około 2,20-2,50m.). Jesienią dokupiłam jeszcze jedną za 30zł. Zwykłe też mi się bardzo podobają ale mam je za płotem; w ogrodzie, zwłaszcza takim minimalistycznym jak Twój, lepiej wybierać raz a dobrze, i same cacuszka. Wcale nie musi być bardzo drogo. Lepiej po jednej sztuce i z cierpliwością niż niecierpliwie a więcej. Piękna jest też Brzoza albosinensis 'Fascination". Je też znalazłam w podobnej cenie. Brzozy szybko rosną, w sieci można znaleźć niewielkie sadzonki.
Chciałam Ci też bardzo podziękować, że wytrwale zaglądasz do mojego wątku. Zawsze miłe są Twoje wpisy.
Pozdrawiam i mam nadzieję być teraz bardziej na bieżąco
Johanka77 16:32, 08 lip 2017

Agcia napisał(a)
Napisałam tego posta kilka dni temu ale czekałam aż wrócisz, żeby go wstawić.
W końcu nadrobiłam. Musiałam się cofnąć chyba do marca. I tak po poziomie tych dyskusji tutaj i kierunku w jakim idzie wątek wnioskuję, że szybko dojrzałaś ogrodowo. Fajnie widzieć takie postępy. Szybko będziesz zadowolona z całości ogrodu. Obejrzałam zmiany, szkoda tylko, że padło na szmaragdy na froncie.
Podarowany rh narobił komplikacji, wymaga gimnastyki, żeby wpasował się do stylu i warunków, żeby chciał żyć. Ja mieszkam w lesie a i tak w tym roku jednego wywaliłam, bo ciągle chorował, za mało wilgoci w powietrzu miał, za silne wiatry, za piaszczysto, za mało kwaśno, nie wiem..
Co do brzóz moje 5 groszy- Doorenbos wielkości takiej jak masz te zwykłe kupowałam w Poznaniu po 25 zł. 200 zł.to kosztuje drzewo, które ma określony obwód pnia i wysokość korony i to za to się płaci. Można dostać te jak i inne bardziej ozdobne odmiany brzóz taniej jeśli mają cieńszy pień (moje miały może fi 2cm. na metrze wysokości, a wysokie były na około 2,20-2,50m.). Jesienią dokupiłam jeszcze jedną za 30zł. Zwykłe też mi się bardzo podobają ale mam je za płotem; w ogrodzie, zwłaszcza takim minimalistycznym jak Twój, lepiej wybierać raz a dobrze, i same cacuszka. Wcale nie musi być bardzo drogo. Lepiej po jednej sztuce i z cierpliwością niż niecierpliwie a więcej. Piękna jest też Brzoza albosinensis 'Fascination". Je też znalazłam w podobnej cenie. Brzozy szybko rosną, w sieci można znaleźć niewielkie sadzonki.
Chciałam Ci też bardzo podziękować, że wytrwale zaglądasz do mojego wątku. Zawsze miłe są Twoje wpisy.
Pozdrawiam i mam nadzieję być teraz bardziej na bieżąco

Bardzo mi miło, że zajrzałaś! Dziękuję za komplementy.
Do dojrzałości pewnie mi daleko, ale potrafię się już przyznać do błędów Moze to i jakaś dojrzałość.

Szmaragdy na froncie są z czystej praktyki. Myślę, że za parę lat już ich nie zauważę. W każdym razie dadzą radę na moim piachu.
A z ciekawości - Ty co byś dała?

Drzewo na szczyt skarpy wybieram pieczołowicie.
Dziś byłam w szkółce, widziałam dwa duże doorenbosy z 2 pniami i fajne klony też.
Na razie nie wzięłam, ale już wiem, ze mają transport. I to jest wielki plus.

Mają też śliczne ciski Hilii i myślę, że e wypróbuję. Posadzę w rzędzie pod płotem sąsiada - tam za nową rabatką z bukszpanami. Ale na razie rozmyślam, bo tym ciskom to ja muszę super podłoże przygotować, na co chwilowo już nie mam czasu, bo urlop mi się kończy

Pozdrawiam serdecznie!

Johanka77 16:37, 08 lip 2017

Moja lawenda jest jak zwykle nadzwyczajna i olbrzymia.
Niestety, okazało się że czosnki główkowate żyją, tylko w mojej lawendzie to ich nie widać

Za to widać liczne motyle i bąki. W ilościach setnych...

Rytla 18:27, 08 lip 2017

Johanko czrnooka, jakie masz korzenie, bo nie słowiańskie? Moja Babcia z domieszką krwi tatarskiej miała takie oczy, ale nie zdominowały...
Johanka77 18:36, 08 lip 2017

Rytla napisał(a)
Johanko czrnooka, jakie masz korzenie, bo nie słowiańskie? Moja Babcia z domieszką krwi tatarskiej miała takie oczy, ale nie zdominowały...

Oj, zgadłaś, zgadłaś...
Tatarskich to wprawdzie nie mam, ale moj naród wiele miał doczynienia przez lata historii z Tatarami.
Korzenie mam węgierskie, ale moja babka węgierska była chorwatką
Dziadek węgrem, takim bardzo czarnym
Mama oczywiście Polka.

Niestety, moje też nie dominują, córkę mam niebieskooką blondynkę
Rytla 18:44, 08 lip 2017

Niebieskookie blondynki też piękne!