Dzień dobry,
Jestem już po lekturze całego wątku na temat trawnika na glinie i widzę że pomimo kilku uniwersalnych zabiegów, każdy przypadek wymaga indywidualnego podejścia.
Zamieszczam zdjęcia gleby wokół mojego domu i proszę o pomoc w założeniu ogrodu. Oczywiście nie wszystko naraz. W tym roku chciałbym skupić się na użyźnieniu i rozluźnieniu podłoża.
Kilka informacji:
- na mojej działce jeszcze 2 lata temu rosło zboże, zostało skoszone i zacząłem budowę,
- skarpy widoczne na zdjęciach powstały po wybraniu ziemi celem wyrównania działki
- podłoże to glina - po deszczu woda stoi, robi się błoto że ciężko chodzić w kaloszach, kiedy natomiast jest sucho ziemia zamienia się w "popękaną skałę" (widoczne na jednym ze zdjęć)
- teren typowo surowy, pobudowlany jednak coś tam samo zaczęło rosnąć (maki, zboże, chwasty, trawa) więc ziemia chyba nie jest taka całkiem jałowa.
W najbliższym czasie chciałbym posprzątać teren, zorganizować koparkę w celu wyrównania terenu po budowie i wykonać spadki "od domu"
Terenu nie chce podnosić bo nie mam już na to miejsca więc piachu na rozluźnienie chciałbym nawieźć tylko niezbędną ilość.
Pozdrawiam i liczę na pomoc
Sebastian