Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

anuska2507 08:15, 09 lut 2023

Rojodziejowa napisał(a)

No właśnie, podobno nie mają skłonności do przerastania, więc w słoik idealnie.

Też to zauważyłam. Wg mnie nie nadają się na przetwory wymagające obierania, bo mają duże wypustki na skórce i przez to trzeba grubo obierać.
Mgduska 09:16, 09 lut 2023

Bazylię też miewam, ale kupuję sadzonkę - zazwyczaj krzewiastą, która pięknie kwitnie cały sezon
Koper najlepiej rośnie tam, gdzie się sam wysiał, podobnie pietruszka. Dlatego mówię, żeby siać je teraz, jako imitację samosiewu.
Rojodziejowa 09:35, 09 lut 2023

agapant napisał(a)
Ja polecam fasolkę szparagową Voltage. Wczesna, do wielokrotnego zbioru ( do samej zimy) bez łyka. Jest super.

Dzięki, siedzi już w koszyku
antracyt 09:36, 09 lut 2023

Z buraków liściowych również polecam kolorową mieszankę z Legutko. Z korzeniowych w zeszłym roku miałam opolski, był ok, ale 2 lata temu miałam inny, którego nazwy nie pamiętam niestety, bo był po prostu idealny dla mnie w smaku i wyglądzie
Bazylie kupuję wszystkie odmiany jakie się da i wysiewam do doniczek w 2 rzutach, każda smakuje i wygląda inaczej, a to czego nie przejadam zakwita i wygląda bardzo ładnie
Z sałat wysiewam te na liście: rukolę, roszponkę i rzymską.
Ogórki lubię śremskie, a dynia Uchiki Kuri co roku wygrywa w rankingach(owoce małe, aromatyczne, nie wymagają obierania). Cukinie wysiewam co roku inne.
Jeżeli jarmuż chcesz mieć również do jedzenia, a nie głównie do ozdoby, to polecam wcisnąć gdzieś dodatkowo kilka sadzonek zwykłego. Jest smaczniejszy i wytrzymuje duże mrozy.
Fasola: prócz szparagowej niskiej mam zawsze kilka sadzonek tycznej Blauhilde, ma piękne fioletowe kwiaty i strąki. Do tego jest bardzo plenna i smaczna. Jeżeli nie zbierzesz przed tym jak zacznie pojawiać się łyko, idealnie nadaje się na suchy zbiór dla samych strąków.
Z grochem improwizuję, mam kilka odmian, nie wszystkie smaczne, ale nigdy nie pamiętam ostatecznie która jest która, żeby powtórzyć tylko ją w roku następnym
Bardzo ważny jest dla mnie szpinak Do tego cebula, czosnek i por, ale tych nigdy sama nie siałam.
Rojodziejowa 10:14, 09 lut 2023

Mgduska napisał(a)
Bazylię też miewam, ale kupuję sadzonkę - zazwyczaj krzewiastą, która pięknie kwitnie cały sezon
Koper najlepiej rośnie tam, gdzie się sam wysiał, podobnie pietruszka. Dlatego mówię, żeby siać je teraz, jako imitację samosiewu.

Spróbuję dziś coś sypnąć do jakiegoś pojemniczka tej pietruszki w takim razie.

Raport z nocy czujników na strychu:

Czytam, że ma nie spadać poniżej 5 stopni, najniższa była 4.07 chyba ich to nie zabije. Gorzej jakby na zewnątrz miało być jeszcze zimniej. Wtedy trzeba będzie z nimi tańcować w inne miejsce
Rojodziejowa 10:28, 09 lut 2023

Zuza a dokładnie jakaś odmiana tego jarmużu i szpinaku?
Kordina 11:05, 09 lut 2023

U mnie sprawdził się i fajnie kolorystycznie wyglądał burak liściowy RHUBARB CHARD i będę go również umieszczała pomiędzy ozdobnymi.
W zeszłym roku i w tym mam zamiar wysiać jarmuż Nero di Toscana i Scarlet.
W tym roku (bo się sprawdziła) również wysieję pietruszkę naciową Moss Curled 2 w szachownicy kuchenno-ziołowej dla lubiących liście.
Te wszystkie co wymieniłam zostawiłam z zeszłorocznych torebeczek, po prostu nie wysiewam całości, żeby sprawdzić co u mnie się odnajdzie
Dorii 11:49, 09 lut 2023

A nie by dalie na tym strychu czymś okryć w razie wielkich mrozów?

Co do warzyw to u mnie prawie jak z daliami. Próbuję z uporem maniaka i co jesień obiecuję sobie że już nie będę nic siać bo marne zbiory, poza buraczkami i fasolką które zazwyczaj się udają. Od czasu do czasu jeszcze coś innego się uda ale suma summarum najważniejsze że coś tam mogę sobie skubnąć do obiadu.
Rojodziejowa 12:51, 09 lut 2023

Tak, pewnie lepiej jakieś steropiany namagazynuję i zrobię najwyżej budę na dalie na strychu. Już widzę minę mojego

Jeszcze tylko muszę wyśledzić temperaturę maksymalną w późniejszych tygodniach. Czy z kolei za ciepło im nie będzie.
Rojodziejowa 12:51, 09 lut 2023

Bożenko, dzięki. Zaraz eliminacje koszyków