Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród prawie wymarzony …

Ogród prawie wymarzony …

olciamanolcia 08:05, 07 lut 2023

Agatorek napisał(a)
Justyna, u nas padało tylko jeden dzień, ale od tamtej pory mróz, więc też śnieg zalega. Co prawda dziś w ciągu dnia było na plusie, ale dużo nie stopniało.

Odnośnie klona, to albo przeżyje albo nie . Jak przeżyje to dobrze, a jak nie przeżyje, to będziesz miała miejsce na nową roślinę .

Jak pomrze to w całej donicy dam seslerie. Tu jest od rana słońce i najlepiej czuły by się w tym miejscu kaktusy
Napia 15:42, 07 lut 2023

Może klon się obudzi, a jeśli nie, seslerie będą jak znalazł Podziwiam cięcie w śniegu i niskich temperaturach, ja jednak daję sobie czas - poczekam na lepszą pogodę. A hortki powinny bez problemu dać radę
olciamanolcia 20:27, 07 lut 2023

Napia napisał(a)
Może klon się obudzi, a jeśli nie, seslerie będą jak znalazł Podziwiam cięcie w śniegu i niskich temperaturach, ja jednak daję sobie czas - poczekam na lepszą pogodę. A hortki powinny bez problemu dać radę

Aga ja cięłam hortensje zanim spadł śnieg- dokładnie 1 lutego.
na Candlelight na etykietach jest napisane, że cięcie w lutym więc obcięłam 4 candlelight i pozostałych 40
W klona już zwątpiłam ale dam mu oczywiście szansę
olciamanolcia 20:27, 08 lut 2023

Platan poszedł pod sekator . W tym roku będą nieco wieksze kule ale za to kształtniejsze.

a i podcięłam ambrowca…nie wytrzymałam
Kordina 23:56, 08 lut 2023

A więc lecisz w kulki
olciamanolcia 13:31, 09 lut 2023

Kordina napisał(a)
A więc lecisz w kulki

No w tym przypadku tak
Napia 18:51, 09 lut 2023

A dlaczego przycięłaś ambrowca? Pytam z ciekawości, bo ja swoich nigdy nie cięłam
olciamanolcia 20:21, 09 lut 2023

Napia napisał(a)
A dlaczego przycięłaś ambrowca? Pytam z ciekawości, bo ja swoich nigdy nie cięłam

Ma dwa. Rosna obok siebie i jest bardzo znaczna różnica pomiędzy nimi i chciałabym aby były mniej więcej równe.
Ten słabszy bidak ruszył z kopyta-ma spore przyrosty więc jest szansa ,ze za rok bądź dwa będą podobnych gabarytów.
Tego wyższego przycięłam z góry-pare stron wstecz sa rysunki techniczne także myślę, że nie zrobiłam mu krzywdy
Hania napisała ,ze jej sąsiedzi bardzo mocno tną ambrowca i rośnie jak szalony -zobaczymy

W sobotę dokończę obcinać platany. Miałam zamiar podciąć klona polnego ale postanowiłam ,że w tym sezonie jeszcze nie będę go chlastać.
Za tydzień bądź dwa bierzemy się za graby i brzozy bo te muszę podciąć koniecznie-graby zbyt bardzo zacieniają mi rabatę więc będą skrócone o ok 50 cm
April 09:43, 10 lut 2023

Dobrze że piszesz o cięciu hortek. Annabelki z pewnością już można. Tak ciepło, to innym też nie zaszkodzi. Zawsze to mniej pracy w marcu. Szkoda tylko że na sobotę u mnie zapowiadają ulewne deszcze.
DariaB 10:02, 10 lut 2023

Annabellki ja też już przycięłam, jeszcze w styczniu, wiatr im pourywał wszystkie główki i połamał gałązki i wyglądały jak pokiereszowane pająki im nic nie będzie po takim wczesnym cięciu.