Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogród Basi 21:29, 05 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Świetna robota.

Dzięki Danusiu.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:41, 05 sty 2020

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Kompostowwanie to swoja droga ale i przemyslane zakupy. My od dluzszego czasu nie kupujemy pakowanych wedlin, owoce i warzywa kupujemy luzem a nie w plastikowych opakowaniach- zabieramy siatki do warzywa z materialu.Mleko tylko w butelkach szklanych, to samo jogurt- tylko w sloikach. Smietane tez w butelce szklanej a nie w kubkach. To samo inne zakupy- kupujemy wyprodukowane w naszej okolicy. Mieso staramy sie od tutejszych rzeznikow, gdzie zwierzeta nie maja za soba transportu.Co sie da, to z okolicy. Dzieki temu nie mamy wiele opakowan plastikowych.Zmniejszylismy do minimum. Komposty mamy 3 i zbieram co sie da.

Jeju...szacunek Poszukam jogurty u nas czy są w szklanych?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:34, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wkleiłam ten post także u Ciebie Pięknie.

Dzięki. I za pochwałę też dziękuję. I za odwiedziny u mnie też bardzo dziękuję. Pa, do jutra.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:58, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dalie i róże - moje miłości największe ..i jeszcze floksy.

U mnie zamiast dalii - piwonie... no i jeszcze lilie - reszta na drugim miejscu
Ogród Basi 16:35, 04 sty 2020

Do góry
basia3012 napisał(a)
Danusiu, przeczytałam artykuł. Dziękuję. Dopiero w tym roku założyliśmy kompostownik, znalazłam na niego miejsce a mąż sam zbudował. Mamy nadzieję na własny kompost.
Tak wygląda nasz kompostownik. Mam nadzieje, że trzy hortensje go zasłonią.
Może trzeba usunąć Danusiu to zdjęcie? Przepraszam, że wstawiłam je ale chciałam się pochwalić własnym kompostownikiem.

Świetna robota.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:35, 04 sty 2020

Do góry
Wkleiłam ten post także u Ciebie Pięknie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:52, 04 sty 2020

Do góry
Ja też robię tak od kilku a nawet kilkudziesięciu lat, ale jak widziałam w telewizji dzisiaj, w blokach ludzie wszystko wrzucali do jednego zsypu, teraz muszą też segregować.

Na ogrodowisku wiemy o tym. I o kompostowaniu, ale w blokach nie wszyscy mieli możliwości kompostowania, to i nie segregowali.

Patrzę, że pod tagiem kompost pierwszy artykuł napisałam od razu jak powstało ogrodowisko, w 2010 roku, opierając się na swoich doświadczeniach w Ogrodzie Babci Jasi. A to już 46 lat ogrodowania. Szmat czasu, całe moje życie prawie.

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=kompost
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:38, 04 sty 2020

Do góry
Artykuł wisi na panelu. Michał widocznie gdzieś wyjechał na weekend i nie czyta maili Opublikuje, jak przeczyta, że zrobiłam.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:35, 04 sty 2020

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Również czekam na artykuł o sadzonkowaniu z pędów, bo będę potrzebować trochę roślin do ogrodu np. floksów i jeżówek. Przy okazji zapytam, jak uzyskać jak najwięcej sadzonek szałwii i kocimiętki? Przez podział?

Kompostuję niemal wszystko co się da, zaniechałam tylko wrzucania torebek od herbaty, bo ciężko u mnie się rozkładają. A co ze skórkami owoców egzotycznych? Dawać, nie dawać?

Niby wcześniej pisałam, żeby nie dawać. Ale daję.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:05, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zacznijcie od dziś, śmieci z kuchni segregujcie dokładnie, skorupki, fusy, torebki po herbacie, ogryzki itp. do wiaderka i na kompost. Ja to robię.

Ja robię tak od kilku lat...wszystkie odpady organiczne lądują w kompostowniku, a później cieszy mnie wspaniała ziemia kompostowa...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:34, 04 sty 2020

Do góry
Oglądałam dzisiaj, że giną Malediwy, przecudne wysepki. Jak ludzie ze świata tam wyjechali, żeby edukować ludność miejscową i dzieci, sprzątają plaże, aby śmieci nie znalazły się w oceanie. Bo co pływa w nim, wyrzucili ludzie...Smutne to wszystko dla nas może jeszcze nie, ale przecież dotknie przyszłe pokolenia. To będzie smutny czas Zacznijcie od dziś, śmieci z kuchni segregujcie dokładnie, skorupki, fusy, torebki po herbacie, ogryzki itp. do wiaderka i na kompost. Ja to robię.
Księżycowy... 11:16, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Absolutnie wiosną go nie tnij, bo może nie odbić, albo nie zakwitnie, bo on kwitnie przecież w maju. Chłopaki mi ścieli - nie dopilnowałam i padły mi te bordowe.

Jak przekwitnie wypuści nowe pędy, latem poodcinasz. Zaczekasz aż sok mleczny zaschnie, lub opalisz nad świecą, przesuszysz i posadzonkujesz.

Danusiu, bardzo dziękuję za radę. Tak mi się wydawało, że u siebie ubolewałaś nad tym, że zostały ścięte.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:12, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Opracowałam schemat, Justyna narysowała. Mam wydrukowany na A3, będę oprawiać w ramy i robić pokazowy kompostownik mały, ze szklaną szybą, żeby widać było przekrój i co się w środku dzieje.

Świetny pomysł ,jak dla mnie strzał w dziesiątkę ,kompostownik mam od jakiegoś pół roku ,doświadczenie w tym temacie jeszcze słabe i nie zawsze mam pewność co można wrzucić a co nie

zaraz sobie skopiuje

a i z niecierpliwością czekam na artykuł o rozmnażaniu
Księżycowy... 11:11, 04 sty 2020

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Co do zimozielonych, nie iglastych, taką ostatnią sztukę wilczomlecza udało mi się zdobyć jesienią w Wojsławicach. Stoi zadołowana w ogrodzie i jak widać, ma się dobrze. Absolutnie nie wiem, jak obchodzić się z nim dalej, jak pomnożyć, bo bardzo chciałabym mieć go więcej w ogrodzie.

Absolutnie wiosną go nie tnij, bo może nie odbić, albo nie zakwitnie, bo on kwitnie przecież w maju. Chłopaki mi ścieli - nie dopilnowałam i padły mi te bordowe.

Jak przekwitnie wypuści nowe pędy, latem poodcinasz. Zaczekasz aż sok mleczny zaschnie, lub opalisz nad świecą, przesuszysz i posadzonkujesz.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:22, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

My mamy tylko 530 metrów, czyli pół kilometra...ale w tamtej części bywam raz w roku Na razie, bo będę na końcu sadzić buki bordowe, żeby było widać, gdzie się pole kończy.

Ja Danusiu do ogrodu mam tak daleko z domu, a piechotą chodzimyOgród ma 200 m długości pod górę mocno
Będzie bajka... 08:00, 04 sty 2020

Do góry
Nom, faktycznie, długo, ale zmiany są, że już jest bajka
Metamorfozy ogrodowe 08:00, 04 sty 2020

Do góry
Już jest bajka
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:59, 04 sty 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Oj powiem Ci, że gdyby mi teraz przyszło nasz ogród zakładać to nie wiem czy by mi sił starczyło tyle roślin w rękach półtora kilometra nosić, prawie wszystkie tak przydźwigaliśmy. Dziś już siły nie te
Ale grunt to że do przodu się z robotą posuwamy

My mamy tylko 530 metrów, czyli pół kilometra...ale w tamtej części bywam raz w roku Na razie, bo będę na końcu sadzić buki bordowe, żeby było widać, gdzie się pole kończy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:56, 04 sty 2020

Do góry
Tak, oczywiście, ale w naszym ogrodzie też można będzie robić zdjęcia tego i się uczyć, patrzeć jak to wygląda od środka.

Edukacja dla dzieci (i dla dorosłych, nieświadomych..), aby segregowały odpady organiczne i oddzielały je od ogólnych śmieci z kuchni. Obierki, resztki warzyw itp.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:22, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Opracowałam schemat, Justyna narysowała. Mam wydrukowany na A3, będę oprawiać w ramy i robić pokazowy kompostownik mały, ze szklaną szybą, żeby widać było przekrój i co się w środku dzieje.

Gupio zapytam...a my możemy skopiować ten rysuneczek?

Ja też dużo korzystam z artykulików,dzięki za wszelką wiedzę Danusiu!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies