Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:35, 04 sty 2020

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Również czekam na artykuł o sadzonkowaniu z pędów, bo będę potrzebować trochę roślin do ogrodu np. floksów i jeżówek. Przy okazji zapytam, jak uzyskać jak najwięcej sadzonek szałwii i kocimiętki? Przez podział?

Kompostuję niemal wszystko co się da, zaniechałam tylko wrzucania torebek od herbaty, bo ciężko u mnie się rozkładają. A co ze skórkami owoców egzotycznych? Dawać, nie dawać?

Niby wcześniej pisałam, żeby nie dawać. Ale daję.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:05, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zacznijcie od dziś, śmieci z kuchni segregujcie dokładnie, skorupki, fusy, torebki po herbacie, ogryzki itp. do wiaderka i na kompost. Ja to robię.

Ja robię tak od kilku lat...wszystkie odpady organiczne lądują w kompostowniku, a później cieszy mnie wspaniała ziemia kompostowa...
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:34, 04 sty 2020

Do góry
Oglądałam dzisiaj, że giną Malediwy, przecudne wysepki. Jak ludzie ze świata tam wyjechali, żeby edukować ludność miejscową i dzieci, sprzątają plaże, aby śmieci nie znalazły się w oceanie. Bo co pływa w nim, wyrzucili ludzie...Smutne to wszystko dla nas może jeszcze nie, ale przecież dotknie przyszłe pokolenia. To będzie smutny czas Zacznijcie od dziś, śmieci z kuchni segregujcie dokładnie, skorupki, fusy, torebki po herbacie, ogryzki itp. do wiaderka i na kompost. Ja to robię.
Księżycowy... 11:16, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Absolutnie wiosną go nie tnij, bo może nie odbić, albo nie zakwitnie, bo on kwitnie przecież w maju. Chłopaki mi ścieli - nie dopilnowałam i padły mi te bordowe.

Jak przekwitnie wypuści nowe pędy, latem poodcinasz. Zaczekasz aż sok mleczny zaschnie, lub opalisz nad świecą, przesuszysz i posadzonkujesz.

Danusiu, bardzo dziękuję za radę. Tak mi się wydawało, że u siebie ubolewałaś nad tym, że zostały ścięte.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 11:12, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Opracowałam schemat, Justyna narysowała. Mam wydrukowany na A3, będę oprawiać w ramy i robić pokazowy kompostownik mały, ze szklaną szybą, żeby widać było przekrój i co się w środku dzieje.

Świetny pomysł ,jak dla mnie strzał w dziesiątkę ,kompostownik mam od jakiegoś pół roku ,doświadczenie w tym temacie jeszcze słabe i nie zawsze mam pewność co można wrzucić a co nie

zaraz sobie skopiuje

a i z niecierpliwością czekam na artykuł o rozmnażaniu
Księżycowy... 11:11, 04 sty 2020

Do góry
Wendy79 napisał(a)

Co do zimozielonych, nie iglastych, taką ostatnią sztukę wilczomlecza udało mi się zdobyć jesienią w Wojsławicach. Stoi zadołowana w ogrodzie i jak widać, ma się dobrze. Absolutnie nie wiem, jak obchodzić się z nim dalej, jak pomnożyć, bo bardzo chciałabym mieć go więcej w ogrodzie.

Absolutnie wiosną go nie tnij, bo może nie odbić, albo nie zakwitnie, bo on kwitnie przecież w maju. Chłopaki mi ścieli - nie dopilnowałam i padły mi te bordowe.

Jak przekwitnie wypuści nowe pędy, latem poodcinasz. Zaczekasz aż sok mleczny zaschnie, lub opalisz nad świecą, przesuszysz i posadzonkujesz.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 10:22, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

My mamy tylko 530 metrów, czyli pół kilometra...ale w tamtej części bywam raz w roku Na razie, bo będę na końcu sadzić buki bordowe, żeby było widać, gdzie się pole kończy.

Ja Danusiu do ogrodu mam tak daleko z domu, a piechotą chodzimyOgród ma 200 m długości pod górę mocno
Będzie bajka... 08:00, 04 sty 2020

Do góry
Nom, faktycznie, długo, ale zmiany są, że już jest bajka
Metamorfozy ogrodowe 08:00, 04 sty 2020

Do góry
Już jest bajka
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 07:59, 04 sty 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Oj powiem Ci, że gdyby mi teraz przyszło nasz ogród zakładać to nie wiem czy by mi sił starczyło tyle roślin w rękach półtora kilometra nosić, prawie wszystkie tak przydźwigaliśmy. Dziś już siły nie te
Ale grunt to że do przodu się z robotą posuwamy

My mamy tylko 530 metrów, czyli pół kilometra...ale w tamtej części bywam raz w roku Na razie, bo będę na końcu sadzić buki bordowe, żeby było widać, gdzie się pole kończy.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:56, 04 sty 2020

Do góry
Tak, oczywiście, ale w naszym ogrodzie też można będzie robić zdjęcia tego i się uczyć, patrzeć jak to wygląda od środka.

Edukacja dla dzieci (i dla dorosłych, nieświadomych..), aby segregowały odpady organiczne i oddzielały je od ogólnych śmieci z kuchni. Obierki, resztki warzyw itp.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 00:22, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Opracowałam schemat, Justyna narysowała. Mam wydrukowany na A3, będę oprawiać w ramy i robić pokazowy kompostownik mały, ze szklaną szybą, żeby widać było przekrój i co się w środku dzieje.

Gupio zapytam...a my możemy skopiować ten rysuneczek?

Ja też dużo korzystam z artykulików,dzięki za wszelką wiedzę Danusiu!
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 00:02, 04 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak tak patrzę, to macie jeszcze większą werwę niż my. Starzeję się

Oj powiem Ci, że gdyby mi teraz przyszło nasz ogród zakładać to nie wiem czy by mi sił starczyło tyle roślin w rękach półtora kilometra nosić, prawie wszystkie tak przydźwigaliśmy. Dziś już siły nie te
Ale grunt to że do przodu się z robotą posuwamy
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:51, 03 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
My też działamy. Budujemy domek Dzisiaj rano, wspólnie z Wiesią, podczas malowania odrostów oglądałyśmy Twój ogród A z kolei moja klientka dzwoniła, że oglądała mnie...hahaha, chyba na innym kanale

Taki ogrodnika czy już do mieszkania Danusiu???
Kibicujemy Wam mocno. Miło sobie powspominać
Też nas dzisiaj spotkała miła niespodzianka, bo Pan ze sklepu obwoźnego co do babci zakupy wozi od razu do nas wyleciał z samochodu i mówi, że oglądali z żoną i czemu się nie chwalimy, że taki ogród mamy i że TV było, nawet sobie nagrał. Koniec końców umówiliśmy się na wiosennego grilla jak się ociepli
Sympatyczny jest
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:46, 03 sty 2020

Do góry
Jak tak patrzę, to macie jeszcze większą werwę niż my. Starzeję się
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:45, 03 sty 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)

Dziekuje za wszystki rady (wczoraj czytalam artykuly o komposcie super sa

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:42, 03 sty 2020

Do góry

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:41, 03 sty 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
to juz czekam w kolejce na artykul, doniczki mam, namiotu niet ale bede na pewno probowac

Dziekuje za wszystki rady (wczoraj czytalam artykuly o komposcie super sa

Siedziałam, siedziałam...aż wysmarowałam. Z 60 zdjęć zamieściłam. Jak admin zobaczy, to może jutro opublikuje

Zajawka zdjęciowa
Ptasi gaj 23:40, 03 sty 2020

Do góry
Ależ wiosna, rzeczywiście. U sąsiada kwitnie kalina. U mnie na razie ciemierniki.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 23:39, 03 sty 2020

Do góry
My też działamy. Budujemy domek Dzisiaj rano, wspólnie z Wiesią, podczas malowania odrostów oglądałyśmy Twój ogród A z kolei moja klientka dzwoniła, że oglądała mnie...hahaha, chyba na innym kanale
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies