Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ania i róże i cała reszta :) 10:56, 20 paź 2012

Do góry
asc napisał(a)
A ja podglądam..... bo chyba wiosną zrobię jeszcze jedną rabatkę różaną Zobaczmy jak przetrwają zimę.. jak dobrze, to będę działać.. a tu mam gotowe pomysły na różankę

Jeżeli zima nie będzie taka dziwna, jak była w tym roku, to z różami będzie wszystko dobrze.
Jestem dobrej myśli Aniu.

betysia napisał(a)
Anus...projekt rabaty wysmienity!!!!!!
ja tez jestem pod urokiem ciemnych roz...pieknie je skomponowalas po bokach!!!!!
w ta" dziure" po prawej stronie moze i dodac te biale floksy?!!!! ale koniecznie tam by sie przydalo cos bialego jesli bys floksow nie chciala, tz to tylko moja sugestia!

Anek, odnosnie jeszcze ciemnych roz...na roznych zdjeciach roznie wychodzi Ascot...tz ona zdecydowanie bardziej w czerwien czy w bordo ????
aaaa i jakie cuda masz z fioletowych rozanekkkk????

tuliskam i buziam juz weekendowo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i cmokam slodko...jak zawsze!!!!!

Betysiu, Ascot wpada w fioletową czerwień, nie jest tak ciemna, żeby podchodziła pod bordo.
Może dam Ci porównanie w ten sposób:
Piano - typowy odcień czerwieni :

Ascot - bardziej ja wiem.. buraczkowa? tak jakby wpadajaca w fiolet

Z fioletowych róż mam Rhapsody, Mainzer F, Sandrę R i Spirit of Freedom.
Zamówiłam jeszcze w Tantau Lavender Ice, ale dostawa chyba dopiero w listopadzie.

agniecha973 napisał(a)
Aniu, dziękuję za pozytywne opinie na temat wybranych róż. Pozdrawiam.
Ale działasz! Świetnie wychodzi.

Aguś, wybrałaś bardzo dobre róże, pochwalam ten zakup.
Działam, działam, pogoda jest wyśmienita, aż się chce porobic co trzeba .
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 00:20, 20 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Ależ ładnie te cisy pod murem wyglądają!
Ja też mam południową dzialkę, wjazd i przeszklenia od strony południa i drogi. Wcale nie narzekam.

nie jest źle szkoda tylko, że nie mam większej działki bo musieliśmy obrócić projekt domu i dokonać przeróbek i to był jedyny słuszny układ bo nie chcieliśmy mieć tarasu od strony domu sąsiadów i dobrze wyszło, bo ich dom jest bardzo wysoki, rzuca cień i taras byłby niemal cały czas w cieniu
Zimozielony ogród przy białym domu 00:07, 20 paź 2012

Do góry
Danusiu, gratuluję wykonania kolejnego uroczego ogrodu /chyba najładniejszy/,którego realizację też śledziłem. Jeżeli w Polsce ktoś wyznacza nowe trendy dla powstających ogrodów to wiemy że to Ty.
Moje spostrzeżenie jest jeszcze takie, że przeważnie realizuje się projekt i na tym koniec a u Ciebie jest jeszcze dodatkowa improwizacja, gra roślinami i kolorami uzupełniając przestrzeń o dodatkowe rośliny poza projektem co mało kto robi. To świadczy o autentycznym zaangażowaniu i mistrzostwie wykonywanej profesji.
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 20:04, 19 paź 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
Ogród z wielkim potencjałem. Ciekawa jestem jak go zagospodarujesz? Masz jakiś projekt nasadzeń?
Byle do wiosny
Pozdrawiam serdecznie

Witaj Enya

Projektu nasadzeń nie mam.
Wszystko będę robiła małymi kroczkami - projektując sama z Waszą pomocą

Miałam w tym roku zdążyć ze skarpą i rabatą koło domu - ale chęci to jedno a czas i możliwości to drugie

Zdążę jedynie wsadzić cebulki i posadzić owocowe i tak jak piszesz byle do wiosny
Mój mały zielony zakątek - czyli jak stałem się chłopem pańszczyźnianym w weekend 16:40, 19 paź 2012

Do góry
Jak widzę wasze ogrody, to zaczynam w to wątpić Niektóre po prostu powalają
Oczywiście nie liczę na gotowy projekt, ale rady w stylu Kasi .... czyli "ja bym tu widziała" .......,

Pozdrawiam

PS

po prostu "brain storm"
Ania i róże i cała reszta :) 12:58, 19 paź 2012

Do góry
Anus...projekt rabaty wysmienity!!!!!!
ja tez jestem pod urokiem ciemnych roz...pieknie je skomponowalas po bokach!!!!!
w ta" dziure" po prawej stronie moze i dodac te biale floksy?!!!! ale koniecznie tam by sie przydalo cos bialego jesli bys floksow nie chciala, tz to tylko moja sugestia!

Anek, odnosnie jeszcze ciemnych roz...na roznych zdjeciach roznie wychodzi Ascot...tz ona zdecydowanie bardziej w czerwien czy w bordo ????
aaaa i jakie cuda masz z fioletowych rozanekkkk????

tuliskam i buziam juz weekendowo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i cmokam slodko...jak zawsze!!!!!
Ogród zmyślony 08:46, 19 paź 2012

Do góry
Zaglądam, a ta różowa kanapka? nie było jej w okolicach konaru?
Ogród wychodzi cudownie, widać że mój projekt pomógł bardzo w ogarnięciu roślin i ich uporządkowaniu

Masz się czym chwalić Praca i zaangażowanie Twoje i M. wielkie

A tak poza nawiasem, mogę wpaść na zdjęcia?
Mój mały raj na ziemi :) 22:08, 18 paź 2012

Do góry
Agacia, ale słoszisz ale miło słodzisz, więc nie przestawaj !
Fredka nie oddam ! ponoć jest wypasiony ! nie mogę sie doczekać !!! mówiłam już ...?

Marzenka
jeszcze chwila i dynie znikną w garnku a fotki wstawię jak tylko gentelmen do mnie przybędzie

Bogda
, jakby Ci tu powiedzieć......dynie jakby "dostane" i kupione.... moje nie wyszły
dostałam też od Ani (Monteverde) sadzonki, ale już zjedzone plony ! ha

Sebek
- dziękuję
Fredek to ostatni większy zakup w tym roku, zaczynam znów od wiosny

póki co jutro muszę cebule powsadzać, bo znów zakupiłam ! głównie krokusy i tulipany, troszkę czosnków - tych maleńkich. I takie maniunie tulipki 15-20 cm ciekawe jak będą się prezentować. Ja juz się wiosny nie mogę doczekać !!!
choć....u mnie wschodzą krokusy, straszne !

a teraz zmykam dokończyć projekt (powinnam się wylogować aby popracować )
paaa
Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:44, 17 paź 2012

Do góry
Dziewczyny ale ja dzisiaj z Wami zabalowałam.... W międzyczasie jeden projekt tylko puściłam a umowy znów rano będę czytac zamiast buszować na ogrodowisku.
Jutro M wróci i koniec szaleństw w necie
Dobranoc
Tam gdzie ELFy zimują 10:26, 17 paź 2012

Do góry
Przyszłam z rewizytą i zaczytałam się...
Pięknie się zapowiada Twój ogród...
Świetnie się udała betonowa donica, myślę że miskanty z tujami będą się bardzo dobrze prezentować Efekt świetny i bez pracy z rozwalaniem
Może mogę pomóc z barwinkami. Te dwa na początku wyglądają na przepięknego barwinka większego Vinca major.

Te co kupiłaś później i rosną w betonie to bardziej popularny barwinek mniejszy Vinca minor. Ten większy jest bardziej wrażliwy na mróz i dobrze go trochę okryć, za to ma dużo większe kwiaty. Powodzenia w uprawie Ja mam barwinka większego w innej odmianie, mój wygląda tak

Chciałam powiedzieć jeszcze, że też mam córkę Olę i psa labradora (Taro)
Twój jest boski, czy masz więcej zdjęć?

Oglądałam Twój projekt ogrodu i bardzo mi się podoba, trzymam kciuki,żeby wszystko się udało
Mam tylko jedną małą uwagę, a właściwie pytanie, które zadała mi projektantka mojego ogrodu gdy powstawał, czy jesteś pewna,że miejsce zabaw dla dzieci chcesz mieć tuż koło tarasu? (ja sama tak wtedy chciałam) Czy nie lepiej trochę dalej? wtedy nie rozumiałam, ale się zgodziłam, a wkrótce doceniłam tę decyzję, po latach muszę przyznać,że to był dobry krok Pozdrawiam, będę zaglądać
Ogród średniowieczny i nie tylko 10:11, 17 paź 2012

Do góry
Marku, świetny projekt rabaty
A tego kompostu zazdroszczę.
Swój już w całości zużyłam teraz muszę czekać aż się przerobi kolejna porcja.

Pozdrawiam
Kiedyś będzie tu pięknie ... 20:40, 16 paź 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Aniu jeszcze do wiosny może CI się zmienić koncepcja Dlatego odpoczywaj, napracowałaś się mocno w tym roku!!!
że co, projekt zmienię?
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 12:22, 16 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja już po dwóch kawusiach. Jedna samotnie... druga z Wiesią. a w tzw. międzyczasie jakiś projekt się zrobił i początki nowego... linie trawnika tylko, reszta jutro.

Pozdrawiam cieplutko i miło, że jesteś

Śnił mi się Tata, dawno mi się nie śnił..

ja co noc marze aby ktores z rodzicow mi sie przysnilo....i czasami mam to szczescie...
Danusiu...wiecej takich snow....
dziekuje,ze jestes i ze zagladasz....

p.s
tak sobie mysle Danusiu jak bardzo rozni sie nasza praca ( wiekszosci ogrodowiczan) od Twojej...
to niezwykle szczescie moc robic to co sie kocha i z tego zyc...ale ja ciesze sie na sama mysl gdybym miala pracowac i sie spelniac tak jak Ty...i to mi na razie musi wystarczyc....
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 12:17, 16 paź 2012

Do góry
Ja już po dwóch kawusiach. Jedna samotnie... druga z Wiesią. a w tzw. międzyczasie jakiś projekt się zrobił i początki nowego... linie trawnika tylko, reszta jutro.

Pozdrawiam cieplutko i miło, że jesteś

Śnił mi się Tata, dawno mi się nie śnił..
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:53, 15 paź 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ciekawa jestem jaki był Twój pierwszy projekt ogrodu i jego realizacja?

Moja pierwsza realizacja była duża i ambitna, bo to jest właśnie "ogrodowy salon nad wodą", którym zdobyłam II miejsce w konkursie Muratora. Dało mi to przepustkę do lepszej pracy i kolejnych ambitnych wyzwań.

Teraz niedaleko mieszkam, dosłownie dwie ulice dalej, bo nie ukrywam, że ta miejscowość bardzo przypadła mi wtedy do gustu.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/652-ogrodowy-salon-nad-woda

Obejrzyj film

http://www.tvnmeteo.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13,1,2,189,0.html

Danusiu obejrzałam ogrodowy salon nad wodą i również zachwyca. Jak tak sobie oglądam Twoje piękne kreacje przyrody to mam ochote zmienić zawód
Ogród średniowieczny i nie tylko 21:44, 15 paź 2012

Do góry
mira napisał(a)
Marek zaskakujesz - rewelacja - i inspiracje i Twój projekt - podziel się proszę co za rośliny tam są - czy myslałeś jak ta rabata bedzie wyglądać cały rok - jaj mam z tym zawsze problem jak patrzę na piekne inspiracje
wydaje mi się że dałabym jeszcze więcej kompostu lub ziemi bądź pisaku żeby rabata była ciut wyżej - to z moich doświadczeń i może wcale tam też nie pasowaćwyżej - nie wiem - ale się dzielę bo ja załuję że tak nie zrobiłam

pozdrawiam

Miro tam jest wyżej na rabacie, tylko zdjęcie tego nie oddaje. Co do nasadzeń to ma być perowskia, wielosił, lewenda - sporo jej, szałwie - to te filetowe, len trwały, przegorzany, ostróżki niebieskie, przetacznik kłosowy do zadarniania, czosnki i te cebulki co wcześniej o nich pisałem.
Ogród średniowieczny i nie tylko 16:32, 15 paź 2012

Do góry
Marek zaskakujesz - rewelacja - i inspiracje i Twój projekt - podziel się proszę co za rośliny tam są - czy myslałeś jak ta rabata bedzie wyglądać cały rok - jaj mam z tym zawsze problem jak patrzę na piekne inspiracje
wydaje mi się że dałabym jeszcze więcej kompostu lub ziemi bądź pisaku żeby rabata była ciut wyżej - to z moich doświadczeń i może wcale tam też nie pasowaćwyżej - nie wiem - ale się dzielę bo ja załuję że tak nie zrobiłam

pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 10:16, 15 paź 2012

Do góry
martika napisał(a)
Ciekawa jestem jaki był Twój pierwszy projekt ogrodu i jego realizacja?

Moja pierwsza realizacja była duża i ambitna, bo to jest właśnie "ogrodowy salon nad wodą", którym zdobyłam II miejsce w konkursie Muratora. Dało mi to przepustkę do lepszej pracy i kolejnych ambitnych wyzwań.

Teraz niedaleko mieszkam, dosłownie dwie ulice dalej, bo nie ukrywam, że ta miejscowość bardzo przypadła mi wtedy do gustu.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/652-ogrodowy-salon-nad-woda

Obejrzyj film

http://www.tvnmeteo.pl/magazyny/maja-w-ogrodzie,13,1,2,189,0.html

Mój mały zielony zakątek - czyli jak stałem się chłopem pańszczyźnianym w weekend 22:52, 14 paź 2012

Do góry
A tymczasem z przodu, po zimie rabata wygląda nieciekawie, zacząłem się martwić.

Powstaje druga cześć tarasu i w zamierzeniu rabata bylinowa - teściowa ma mieć bardziej swojsko i kwietnie. Nie czekając na dewelopera, który zaplanował ogrodzenie z siatki technicznej, zaczynam stawiać swoje. W planach ogrodowy bajer, co zobaczycie na następnych zdjęciach.
Co cieszy ruszyła również wysiana trawka, na moją rodzima glinę, położona została podsypka piach ze żwirem, na to ziemia + ziemia ogrodnicza.

W nowo postawionym murze - pierwsze testy ogrodowego bajerku

Który w zbliżeniu wygląda, jak na poniższym zdjęciu

Jak widać powstało również ogrodzenie, z którym wiąże się ciekawa historia. Projekt pochodzi z Kalifornii, który otrzymałem dzięki uprzejmości Petera A. Kirsch-Korffa, do którego napisałem zmęczony oglądaniem polskich projektów typu OBI style. Peter okazał się sympatycznym stolarzem, chętnie dzielącym się swoja wiedzą na temat stawiania płotów. A ma chłop całkiem fajne pomysły. http://www.kirsch-korff.com/Pages/styles.htm

Nowo założona rabatka bylinowa zaczyna jakoś wyglądać, dając nadzieję że coś jednak z niej będzie Niestety bukszpany (z prawej) umieszczone w donicach po zimie zaczynają umierać. Do dzisiaj pomimo zakupu drugiego kompletu, który tez niestety nie wytrzymał, nie wiem co im w tychże donicach szkodzi.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 20:55, 14 paź 2012

Do góry
Cudnie u Ciebie Danusiu, jak zawsze i bukszpanom w tych trawkach ok. Ciekawa jestem jaki był Twój pierwszy projekt ogrodu i jego realizacja?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies