Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

magnolia 23:53, 19 paź 2012

POtem w prawo można zrobic plamkę z kostrzewy ( bo masz taką, zieloną, tak?) i dalej np szałwie czy kocimiętki długim, podwójnym pasem, albo po prostu ciagnąc tam dalej lawendę, bez przerywnika.
Białego koloru po prawej, pod koniec rabaty?- tam, koło rogu rabaty? Ale nie za przychodzi mi nic do głowy, bo to co masz, to wysokie, raczej nie na brzeg rabaty. A żółty przywrotnik, plamą tam? Duża plama jego.
magnolia 23:56, 19 paź 2012

chyba żeby przy samym jałowcu dać plamę floksów białych. Wtedy z przodu nie przywrotnik, tylko np kocimiętka
A co to jest żółtego w lewo od lawendy?
monteverde 00:49, 20 paź 2012

Aniu miłego i nie pracowitego weekendu życzę jak posadzisz róże to pokaż
kasik778 09:28, 20 paź 2012

Aniu zawitałam wreszcie do ciebie

Muszę pooglądać twoje cudowne róże no i nauczyć się czegoś pożytecznego, bo jesteś guru od róż na forum
pozdrawiam
AniaDS 10:56, 20 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Ania, floksy białe są chyba OK. do róż. Co mamy jeszcze w bieli - białe zawilce (to dobry kwiat kwitnie wtedy jak róże powtarzają kwitnienie). Z budlei też bym nie rezygnowała jeśli uda się utrzymać jej pokrój (bo przemarza). Aniu, i ja mam pytanie o róże na PW.

Floksy pasują, tylko ta ich wielkośc.. ni w tą ni w tamtą.
Te moje osiągają ok. metra, więc mniej więcej tyle, co moje róże, nie mam jak ich wsadzic, żeby zrobiły piętro.
Albo zasłonią róże za nimi albo zleją się z różami przed nimi.
Zawilce mnie chyba nie lubią, nie chcą kwitnąc a częśc, w innych kolorach gdzieś znikła .

monteverde napisał(a)
A ja się cieszę, że tam będzie tyleeeeeeeeee róż

Mnie też to cieszy najbardziej

popcarol napisał(a)
Ja tez tylko zaglądam i nieśmiało podpatruje

Dobra, dobra , już nie jedną radę od Was kobietki wykorzystałam.

Bogdzia napisał(a)
Nie jestem dobra w planowaniu rabat a juz różanych to całkiem nie więc tylko pozdrawiam i zapewniam że w przyszłym roku obejrzę rezultat tych zmian.

an_tre napisał(a)
Aniu nie było mnie u ciebie kilka dni i widzę, ze cały czas udoskonalasz rabaty, ja niestety nie mogłam nic czasu poświęcić w ogrodzie, szkoda, ale inne sprawy były ważniejsze...

Czasem tak bywa .
Na ogród jeszcze znajdziesz czas Aniu, pogoda nas pięknie rozpieszcza teraz .

JulkAd napisał(a)

No to tym bardziej podglądać będę, bo może jakieś inspiracje różane u Ciebie znajdę...pozdrawiam i słonecznego weekendu życzę na dalsze rewolucje....muszę wrócić do wcześniejszych stron, bo pewno pisałaś o rozmiarach ogrodu, a ja nie dotarłam

Ogród ma 690 m2, nie jest zbyt duży .
To, co wyjdzie z moich teraźniejszych działań, będziemy widziec dopiero za rok albo i dwa, jak rośliny się odpowiednio rozrosną.
Ale to pewnie szybko zleci .

AniaDS 10:56, 20 paź 2012

asc napisał(a)
A ja podglądam..... bo chyba wiosną zrobię jeszcze jedną rabatkę różaną Zobaczmy jak przetrwają zimę.. jak dobrze, to będę działać.. a tu mam gotowe pomysły na różankę

Jeżeli zima nie będzie taka dziwna, jak była w tym roku, to z różami będzie wszystko dobrze.
Jestem dobrej myśli Aniu.

betysia napisał(a)
Anus...projekt rabaty wysmienity!!!!!!
ja tez jestem pod urokiem ciemnych roz...pieknie je skomponowalas po bokach!!!!!
w ta" dziure" po prawej stronie moze i dodac te biale floksy?!!!! ale koniecznie tam by sie przydalo cos bialego jesli bys floksow nie chciala, tz to tylko moja sugestia!

Anek, odnosnie jeszcze ciemnych roz...na roznych zdjeciach roznie wychodzi Ascot...tz ona zdecydowanie bardziej w czerwien czy w bordo ????
aaaa i jakie cuda masz z fioletowych rozanekkkk????

tuliskam i buziam juz weekendowo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i cmokam slodko...jak zawsze!!!!!

Betysiu, Ascot wpada w fioletową czerwień, nie jest tak ciemna, żeby podchodziła pod bordo.
Może dam Ci porównanie w ten sposób:
Piano - typowy odcień czerwieni :

Ascot - bardziej ja wiem.. buraczkowa? tak jakby wpadajaca w fiolet

Z fioletowych róż mam Rhapsody, Mainzer F, Sandrę R i Spirit of Freedom.
Zamówiłam jeszcze w Tantau Lavender Ice, ale dostawa chyba dopiero w listopadzie.

agniecha973 napisał(a)
Aniu, dziękuję za pozytywne opinie na temat wybranych róż. Pozdrawiam.
Ale działasz! Świetnie wychodzi.

Aguś, wybrałaś bardzo dobre róże, pochwalam ten zakup.
Działam, działam, pogoda jest wyśmienita, aż się chce porobic co trzeba .
AniaDS 11:03, 20 paź 2012

Marzena2007 napisał(a)
Będę podglądąć Twoje róże na nowej rabacie bo jestem ich bardzo ciekawa

Oj, ja też .
Martwię się jednak, czy to przesadzanie znowu nie uwsteczni mi wzrostu i kwitnienia róż, ale postaram się od wiosny odpowiednio je nawozic, bo w tym roku jakoś mi to było nie po drodze.

EPODLAS napisał(a)
Aniu, a ty malujesz jakieś kółka i inne wzory, coś z tego będzie. Będzie piękniejszy ogród.

Oby się udało Bożenko

irena_milek napisał(a)
Aniu, te zmiany będą niesamowite, będzie och i ach, jak z różami

Irenko, oby Twoje słowa były prorocze .

viva napisał(a)
Aniu, mocno działasz ostatnio, a pogoda sprzyja...będzie co podziwiać od wiosny
Z okazji 209 strony przesyłam ci dodatek do róż

Dziękuję, piękna kępka , dorodna .

barbara_krajewska napisał(a)
Tak mi się wydaję, że robota na ukończeniu

Ciekawa jestem nowych róż.
Pewnie właśnie je sadzisz))

Nie, jeszcze nie , właśnie piję kawę .
Ja zawsze działam w ten sam sposób - wstaję, robię porządki, potem śniadanie, potem kawa z ciachem.. (ech, te pokusy), przejrzę kilka stron i dopiero potem mykam na ogród. Teraz czekam jeszcze aż się pranie zrobi, bo jak wpadnę w szał kopania to znów o tym praniu zapomnę .
AniaDS 11:08, 20 paź 2012

kasik778 napisał(a)
Aniu zawitałam wreszcie do ciebie

Muszę pooglądać twoje cudowne róże no i nauczyć się czegoś pożytecznego, bo jesteś guru od róż na forum
pozdrawiam

Witaj Kasiu .
Zapraszam zawsze bardzo serdecznie, myślę, że jeżeli o róże chodzi, to warto także przejrzec wątek Monic, ona to dopiero ma róż .

monteverde napisał(a)
Aniu miłego i nie pracowitego weekendu życzę jak posadzisz róże to pokaż

Ta jest .
Wzajemnie Aniu .

wiunia napisał(a)
Aniu,wszystko ładnie zaczyna Ci się składać w ogródku - trzymam kciuki i podziwiam cudne róże

Dziękuję Wiuniu.
wciąż nie jestem zadowolona, ale jest coraz lepiej .
AniaDS 11:30, 20 paź 2012

magnolia napisał(a)
Aniu cisy co 40 cm będą szpalerem, nie martw się. Nawet przerw nie będzie między nimi.
ładnie zrobiłas bardzo w rogu i w całej rabacie się 'wyczyściło'
Gdzieś pytałas jak i gdzie te poduchy sadzić- np jak masz pas lawedny na rogu, to posadź jej wiecej, jako plamę- 2 rzędy, a może 3 nawet, tak żeby podeszły pod róże ( oczywiście jakieś miejsce różom tzreba zostawić)

Dziękuję Magnolio, wciąż mi spokoju nie dawał ten rozstaw cisów.
O tym nie pomyślałam, że trzeba by porobic podwójne rządki, niby takie proste a się o tym nie pomyśli.
Z lewej strony pod białymi różami nie mam zbytnio miejsca na dwa rzędy lawendy, chyba, że wyrzucic te goździki co są przy samej kostce i zamiast nich wsadzic drugi rządek?

magnolia napisał(a)
POtem w prawo można zrobic plamkę z kostrzewy ( bo masz taką, zieloną, tak?) i dalej np szałwie czy kocimiętki długim, podwójnym pasem, albo po prostu ciagnąc tam dalej lawendę, bez przerywnika.
Białego koloru po prawej, pod koniec rabaty?- tam, koło rogu rabaty? Ale nie za przychodzi mi nic do głowy, bo to co masz, to wysokie, raczej nie na brzeg rabaty. A żółty przywrotnik, plamą tam? Duża plama jego.

Mam kostrzewę, posadziłam ją w miejscu, gdzie kończy się kostka (bo więcej jej nie mam), żeby zasłoniła braki.
Dac ją zaraz po lawendzie, czyli od lewej strony?
Przywrotnik? Tez mi się podoba ta opcja, musiałabym go znowu przenieśc, bo cały poszedł na obwódkę koła.
Ale tam kiedyś ma byc docelowo bukszpan.

Zaraz posłużę się rysunkiem, dla pewności, czy wszystko dobrze zrozumiałam.

AniaDS 11:33, 20 paź 2012

magnolia napisał(a)
chyba żeby przy samym jałowcu dać plamę floksów białych. Wtedy z przodu nie przywrotnik, tylko np kocimiętka
A co to jest żółtego w lewo od lawendy?

To żółte na lewo to amsonia.
Przy jałowcu floksy chyba by mi nabardziej grały .