Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Moje ukochane miejsce na ziemi 21:18, 07 cze 2013

Do góry
od pewnego czasu ciągle pada .......
deszcz daje się we znaki także roślinom doniczkowym....

w tym sezonie bardzo modne są pełne surfinie,
przynajmniej w mojej okolicy

zakochałam się w nich od pierwszego wejrzenia

Bajkowy ogród Weroniki 21:16, 07 cze 2013

Do góry

Zdjęcie z góry, z karuzeli.
Fotografowanie ogrodu 21:14, 07 cze 2013

Do góry
malwes napisał(a)

głównie chodzi o sprzątanie bałaganu z kadru już na etapie układania zdjęcia w głowie) i ogólnie własnie mam wrażenie, że kluczem do sukcesu jest jednak fotografia "w skupieniu" tzn. naprawdę pomyśleć nad zdjęciem PRZED zdjęciem..

A próbowałaś tu komuś podpowiedzieć, że ma bałagan w kadrze, albo mógłby (w oczywistych wypadkach) zadbać o linie proste?
Nie jest łatwo zrozumieć takie oczywistości.
Co do kadrowania to trzeba się nauczyć myśleć aparatem czyli co widzi aparat a nie człowiek.
Pozdrawiam miłośniczkę fotografowania, choć ten fotograficzny żargon jest dla postronnych dość odstraszający.

Pozwoliłam sobie skadrować inaczej zdjęcie Bożeny (mąż zajrzał mi przez ramię i rzucił "ładne to jest" - o zdjęciu przed przeróbkami).

Tu odpoczywam 21:12, 07 cze 2013

Do góry
Dziewczyny Kochane, dziękuję za odwiedziny
Wstawię parę zdjęć roślinek, ( dla odmiany) nie z ogródka a z Zoo w penym miasteczku. Kto wie jakie miasto ten wie, a kto nie wie - niech zgadnie

Ogródek Janiny 21:11, 07 cze 2013

Do góry
Ogródek Janiny 21:05, 07 cze 2013

Do góry
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 21:04, 07 cze 2013

Do góry
Witajcie, kilka dni temu kupiłam 5 wisienek, dzis zauwazyłam, ze maja trochę jakby poobgryzane listki, nie wszystkie, ale są, wklejam zdjecia dzis zrobione. Co to jest i co robić??

Kwiatki i rabatki u Elizy 21:04, 07 cze 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Dorzucę jeszcze piwonie, dzisiejsze słonko trochę je osuszyło i od razu wyglądają lepiej Teraz można pokazać ich urodę, zapachu niestety nie, a pachną bosko

U mnie też pachną.
Teraz w tym słoneczku wyskoczyły jak z procy
ogrodoweimpresjejolki 21:04, 07 cze 2013

Do góry
Mam nadzieję, że nie złapie grzyba i mszyce go oszczędzą, bo w zeszłym roku było fatalnie

Róże i powojniki obsypane pąkami Za tydzień na moje święto (jeśli dopisze pogoda) będzie cudnie

Na początku był chaos 20:58, 07 cze 2013

Do góry
Witam ciepło wszystkich,
ciągle się zastanawiam czy to dobrze, że zakładam tutaj ten wątek...
Patrząc na Wasze piękne ogrody trochę się krępuję i nie wiem czy jestem 'godna' tutaj pisać
Na prawdę podziwiam sztukę Waszych ogrodów, chciałabym stworzyć chociaż ich namiastkę u siebie.
Od zawsze lubiłam naturę, jednak od niedawna zapragnęłam mieć ładnie wokół przyszłego domu. Natchnął mnie chyba pobyt w Niemczech. U nich praktycznie każdy ma tak ładnie, schludnie przed domem, u nas myślę, że brakuje tego...
Narazie posiadam/y z mężem plany. Myślę, że we wrześniu skończymy się dobudowywać i za rok będzie można zacząć coś działać i trochę ogarniać nasz chaos Mam nadzieję, że między innymi za Waszą pomocą, bo nie ukrywam, że liczę na porady tak doświadczonych osób jak Wy.
Jesteśmy w posiadaniu 1.7 hektara ziemi. Coś z tym trzeba zrobić...
Na początek wkleję 2 poglądowe zdjęcia:

1) Mapka naszej ziemi w moim, bardzo uproszczonym wydaniu. Przedstawia ona mniej więcej to, co i gdzie się u nas znajduje. Oprócz domu na podwórku mieszczą się stare ruiny szopy. Planujemy zrobić z nich garaże. Szopa jest z kamienia i czerwonej cegły, może wyglądać po ogarnięciu klimatycznie. Co do wiekowej stodoły, narazie nie ma opcji żeby się jej pozbyć, pomimo tego, że gospodarstwa nie posiadamy. Z prawej strony mapki zielone plamki oznaczają lasek który chcemy posadzić za rok na
wiosnę. Zielone czyste plamy to sosny, zielone krzyżyki w kółkach to brzózki. Nie wiem czy sadzić zwykłą brzozę, czy inny bardziej 'pokazowy' jej rodzaj jak np. himalajską której zdjęcia ostatnio oglądałam na ogrodowisku. Między brzozami chciałabym coś jeszcze posadzić tak żeby może wyglądało to na dzikie a jednak było zaplanowane...
Brzózki myślimy również posadzić wzdłuż drogi, tam gdzie na mapce jest 'łąka'.
Co myślicie o tym wszystkim?

2) Mapa do celów projektowych, również ukazuje zarys działki i bardziej jej proporcje. Oglądając mapkę mojego wykonania, można na tej dopatrzeć się jej kształtów i rozmieszczenia budynków.
Interesują mnie wymiary działki których niestety nie znam. W jakich dokumentach można je znaleść? Może wie ktoś z Was?

Ogródek Janiny 20:56, 07 cze 2013

Do góry
Wklejam kilka zdjęć z ogrodu.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 20:56, 07 cze 2013

Do góry
w myślach tak ... i to niezłe jest ... wiem ... wiem jak - to oczywiste ... co gdzie ... i nagle jak mam na papier przenieść pustka ... też tak miałyście ??? ...

muszę plan wreszcie w jakiejś mało wstydliwej postaci maznąć bo obecne bohomazy nie do upublicznienia jak na sprawnie siem posługującą programem graficznym osobę ))) ...

od dwóch dni próbujemy zainstalować krawężniki przy chodniku ... prowadzimy nierówną walkę z matką mokrą naturą ... tzn żon walczy z krawężnikami ja poruszam się z kubkiem kawusi w promieniu 2 metrów (licząc na to, że nie dorzuci w afekcie) i nadaję podobno na męczącej częstotliwości o tym co tu ... posadzimy ... założę się, że choć od kilku dni monotematyczna jestem do bólu ... żon postawiony pod murem nie wymieniłby jednej marnej koncepcji ... a zapewniam, że przedstawiłam wiele ...

ten pierwszy kjub ma już krawężniki i swoją różę na górze i zgraną kompanię na dół ...

wczoraj korzystając z jednego popołudnia bez deszczu coś tam zrobiłam na rabacie leśnej powiedzmy tak o niej ... naparstnice są koloru śmietanki z bordo kropkami .... bardzo chcą się rozwinąć a tu słoneczka brak i ciapie ... już widzę, ze pozostaną moją chorobą ... choć wczoraj po oberwaniu masy liści od ziemi nagle zesztywniałam w niemym przerażeniu spekulując czy rwąc te liście nie padnę trupem zatruta ich sokami ... żyję ...

a jutro ... haaaaaaaaaaa ... jutro przyjadą dechy na taras !!!

żyję w symbiozie z piachem ... najwyższa pora rzucić to ... i dechy powitam na klęcząco chyba i z bukietem bezpąkowych piwonii ... no ... nasza stara piwonia strzeliła sobie w tym roku pączki wielkości łepka od szpilki ... taka fanaberia

przyjazd dech nie oznacza realizacji tarasu ... niestety ... ale bliżej niż dalej ...

dziefczyny to nie będzie szybkie przeobrażenie ... robotników jest dwóch z czego jeden lata z kubkiem
ogrodoweimpresjejolki 20:54, 07 cze 2013

Do góry
Oj pognałam Haniu, pognałam Ale kondycja nie ta, bo prawie 3 tygodnie w łóżku i od czasu do czasu spacer po korytarzu ...

Pogoda dziś super, pojechaliśmy po południu jak już słonko tak mocno nie prażyło

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:53, 07 cze 2013

Do góry
asc napisał(a)

Kopałam w darach pysznogłówkę (mam inny plan na kącik), dokopałam się do jakiś czosnków co sobie kiedyś posadziłam, ale były zarośnięte.. muszą tu siedzieć od początku

Mam chyba takie same, ale żółte, jak je przesadziłam na słonko to od razu im się polepszyło, jak zakwitną sfocę.
Białe też ładne i nie wiem czy nie ładniejsze ? Ostatnio mam jakiegoś hopla na białe... ciekawe kiedy mi się zmieni
Kwiatki i rabatki u Elizy 20:53, 07 cze 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Jeszcze chciałam Wam pokazać jukę - no, może jeszcze siebie, zawsze lepiej wiedzieć z kim się rozmawia

Przyszłam z rewizyta, ale jak zobaczyłam to zdjęcie, to postanowiłam odpowiedziec od razu - bo optymizm z Ciebie tryska, a ja cenię w ludziach takie radosne podejście do świata.

Będę zwiedzac dalej, dziekuję za tyle miłych słów u mnie. Na razie, będe wędrować dalej ...
Bajkowy ogród Weroniki 20:48, 07 cze 2013

Do góry

Działka prawie w Borach Tucholskich 20:39, 07 cze 2013

Do góry
szlakiem świerków serbskich
pierwszy zwykły serbski przy wejściu, kawałek dalej serbski Pendula

a jeszcze dalej serbski Pendula Bruns(bardzo wąski) nowy zakup

to też nowe - ciekawe ?

Bajkowy ogród Weroniki 20:37, 07 cze 2013

Do góry
cd. Inwałd

Bajkowy ogród Weroniki 20:31, 07 cze 2013

Do góry
Aniu DS, Reni, Bogdo , Dajano, Anito i Agnieszko z Jurajskiego
dla Was parę relaksujących, mam nadzieję, widoczków wycieczkowo ogrodowiskowych.

Jurajski Ogród 20:31, 07 cze 2013

Do góry
na progu lata - cd
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies