Jak to nie kwitna???? U mnie zakwitly w tym roku.... Teoretycznie Zebrinusy.... Starsiejsze, sa u mnie jakies 3 lata
Chyba, ze zakwitl miskant cukrowy, ktorego probuje wytepic, ale mogl sie w kepy dostac... Jak rany noooo
jest pięknie......taką zimę lubię....muszę Wam to pokazać
małe fragmenty ogrodu....detale, które bardzo cieszą...
w wersji słonecznej, ale też wietrznej i śniegowej
pod świerkiem bardzo mało śniegu, oby moje jakuszimanki wytrzymały.....miskant "Variegatus" cały zielony....kiścień jak zwykle ok
No to jestem. Wybaczcie mi tego Painta, proszę.
Wariant 1
Od granicy: świerk Will's zwerg, następnie zestaw jodła piccolo + sosna górska Vorella+trzmielina z białym obrzerzem. Od strony drogi, z drugiej strony rzeczonego świerku: hortensje limelight 2szt.i miskant na plecach, rząd RH białych, przed nimi 3 rozplenice japońskie.Za RH świerk Will's zwerg, niżej wierzba hakuro (ew. trzmielina na pniu) i zestaw jodła piccolo+sosna górska Warella+trzmielina biała.
Wariant 2
Znów zaczynamy od lewej:szmaragd, dereńbiały ivory halo, trzmielina biała, przed smaragdem sosna Warella+ jodła Piccolo, wiśnia umbraciflera, różanecznik biały 1szt., ekran z cisa, przed nim trzmieliny na pniach a po obu końcach hortensje limelight, potem różanecznik biały i analogicznie do drugiej strony -umbraciflera, szmaragd, itd.
Przyznam, że wybrane iglaki znam tylko z obrazka, zatem jeśli wybór nietrafiony to piszcie drodzy forumowicze. Starałam się ograniczyć iość gatunków, wprowadzić trochę symetrii i wpisać się w propozycję "okienną" zaproponowaną wyżej.
Podpatruję to nowo powstające dzieło i zastanawiam się z jakiego powodu miskant powinien być nie kwitnący?
Że Variegatus jest mało stabilny to potwierdzam, u mnie tez mam z tym kłopoty, ale poprzecznie prążkowane juz są dużo sztywniejsze, taki Strictus dość wysoki ale też zwykle nie zakwita, podobnie jak maluszek z tej grupy Gold Bar, a Little Zebra taki średniej wysokości , poprzecznie prążkowany ale zakwita dość regularnie, Dla mnie kwitnące miskanty są ozdobne nawet zimą, a te bez kwiatów zimą nie wyglądają tak atrakcyjnie.
Chociaż Morning Light jest faktycznie ładny nawet jak nie kwitnie
Jednak będą dwie hortensje i jeden miskant między nimi.
Rabaty mają po 90 cm szerokości i 3,5 metra długości
Tutaj z drugiej strony
Na wiosnę na pewno będą tu kwitnąć cebulowe.
Z tymi żurawkami na boku nie wiem - mogą się nie zmieścić - mogę dać np. po trzy za miskantem - hortensje przykryją resztę ziemi
Chyba, że tojeść rozesłaną - tylko ona nie jest zimozielona...
My tu gadu gadu, a pomysł na rabatę frontową rabatę przedstawia się następująco
Dwa cisy na pniu otoczone obwódką z bukszpanu sięgającą do schodów (jeszcze nie wiem czy kostka będzie po fali czy prosto), dwie hortensje silver dollar i nie wiem czy jeden miskant czy dwa - długość całości to 3,5 metra
Sebastianie czy dobrze ja widzę chcesz na każdej rabacie naprzemiennie wsadzić po dwie hortensje i po dwa miskanty , czy to tylko wycinek rabaty?
Ogólnie rabata bardzo mi się podoba, dla kolorku wsadziła bym jeszcze coś żółtego lub czerwonego, zastanawiam się czy te hortensje nie będą tutaj za wysokie, rabata nie jest za szeroka przynajmniej na taką nie wygląda, zobacz na hortensję Bobo jest mniejsza a też piękna, a Twoje Silver Dolar na pewno znalazły by inne miejsce w Twoim Ogrodzie
Pomyśl o wiośnie na tej rabatce, wiem o czym mówię bo patrzyłam na moją trawiastą wiosną i bardo mi się nie podobała, dosadziłam tam krokusy i tulipany zobaczymy jak będzie teraz.
a ile tam jest miejsca, chodzi mi długość płotu i odległość płotu od domu (powiedzmy długość podjazdu)?
Kula na murku? tak pałacowo . Przy samym murku mogą być trawy ozdobne, które oddzielą bukszpany od końca muru, a samo powtórzenie motywu kuli jest OK.
Jeżeli powtarzasz bukszpany na rabacie, to własnie na rabacie, a nie na trawniku.Mozna jeszcze czymś obsadzić.
W narożniku, na tym jasnym polu powinno być cos spektakularnego, jakiś soliter w niskim nasadzeniu, coś co bedzie skupiało uwagę. Jeżeli zależy Ci na połączeniu smaragd + miskant +hortensje, to może szmaragdy w tle posadzone po łuku, jedna duża kępa miskantów obsadzona hortensjami? ale nie wiem czy to najszczęśliwsze. Tam powinien być jakiś trwały układ, który będzie centrum kompozycji niezaleznie od pory roku.
W narożniku przy samym podjeździe przydałaby się roślina zimozielona, może być świerk białobok, który wczesniej planowałas w tym drugim narożniku. Np. patrząc od lewej (czyli od podjazdu) świerk, potem hortensje w grupie, w hortensjach miskant, przed nimi kule z bukszpanu i cos drobnego miedzy nimi.
może przemyśl jeszcze czy tam w rogu nie zostawić zakręconej obwódki bukszpanowej. Między obwódką a smaragdami powinno sie jeszcze cos zmieścić, sam bukszpan na tle zywotników nie wypadnie widowiskowo. Może rozplenice? Albo tawuły japońskie o jasnych liściach?
układ grodu ma być formalny czy taki bardziej w stronę ogrodów angielskich? i jakie tam są warunki świetlne? jaka jest wysokośc murku?
My tu gadu gadu, a pomysł na rabatę frontową rabatę przedstawia się następująco
Dwa cisy na pniu otoczone obwódką z bukszpanu sięgającą do schodów (jeszcze nie wiem czy kostka będzie po fali czy prosto), dwie hortensje silver dollar i nie wiem czy jeden miskant czy dwa - długość całości to 3,5 metra
To strona północna, mało światła - czy taki miskant da radę? Może dać tu rododendrony, azalie (nawet jest tu jeden RD pod oknem)? Czy dobrze widzę kora zaczyna się dopiero w połowie tego wywijaska?
Wybaczcie jakość mojego malunku, ale to tak na szybko. Zainspirował mnie wywijasek bukszpanowy z inspiracji podesłanych przez Danusię. Mała legenda: wywijasek bukszpanowy otoczony wąskim paseczkiem białych kamyków a po środku niego drzewko szczepione na pniu (nie wiem co), w rogu może świerk białobok, obok niego te różowe kule - azalie (nie wiem czy nie będą miały zbyt dużo słońca), kule biało-zielone- 3 hortensje limelight przeplatane jakąś trawką (może miskant).Co Wy na to?
A to zdjęcie rabaty giganta - przy ogrodzeniu thuje i lawsony, od strony drogi klony globosum, pod prawie każdym miskant, między nimi jałowce do przesadzenia, a dalej jeszcze inne roślinki - parę perukowców, laurowiśnie, 3szt. hakuro nishiki, trzmieliny (ale nie płożące, wymarzły poprzedniej zimy) - właściwie wszystko poza klonami do przesadzenia, za duży tam misz-masz.
A to kształt tej rabaty wg planu. Tylko nie mogę znaleźć pliku, musiałam zrobić zdjęcie, tylko niestety nienajlepszej jakości. Ta rabata ma ok.40m długości i 10m szerokości w najszerszym miejscu. Nasadzenia nie są zrobione zgodnie z planem - oprócz klonów.
3. Prawie 75% trafień a spodziewałem się 100%
Miscanthus sinensis 'Variegatus' czyli miskant chiński. Kolejne zaskoczenie dla mnie. Bo na forum fotki prezentowała Danusia. I chyba nasze też są. Podstawowa roślina paskowana...