Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 17:48, 17 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)
Bananowy song.....
.
Kiedy budzę się po prostu dziarski chwat
a za oknem znów po prostu smutny świat
zazwyczaj wtedy w myślach się wybieram
na piękną wyspę, istną dzicz
dech zapiera, taka piękna jest, po prostu
rzekłbyś kicz
o no, no, no, no, no po prostu rzekłbyś kicz

Hamak zwalnia mi leniwy myśli tok
gdzieś na niebie grzmi, leniwie wznoszę wzrok
ptakowi z blachy gdzieś tam w brzuchu burczy
po prostu połknął ludzi tłum
a ty słyszysz ten beztroski śpiew i morza cichy
szum
o no, no, no, no, no i morza cichy szum

Bananowy jest po prostu żywot mój
krąży wokół mnie piękności śniadych rój
rzęsami w rytm muzyki mnie wachlują
i zataczają w transie krąg
Tak je ujął ten banalny wręcz, nasz bananowy song
o no, no, no, no, no nasz bananowy song

Lawendy nie cięłam bo była ładna I w tym roku i w zeszłym.. i tak 2 lata teraz sie zrobiła chyba brzydka
Ale uczem się...
Bananowy jest po prostu żyyyyywooot mój

Szalona kobieta!!! Bez Ciebie to forum nie byłoby takie!!!!
Pomysł na ogród 17:33, 17 lip 2013

Do góry
Tak wygląda przygotowana sadzonka:

przy czym :
1. listki dolne usunięte
2 . dolna część ścięta pod skosem (większa powierzchnia ukorzeniania)
dalej:
- czubek obcięty
- liście górne skrócone o połowę;
- sadzonkę wsadzam prawie do listków
(do ziemi wkładam 1 do 3 oczek)

A to hortensja z takiego właśnie patyczka posadzonego zeszłego lata

Z kącików przy listkach wypuści nowe pędy, które do jesieni lekko zdrewniały; te dwa pędy wiosną skróciłam - więc wypuściła 4 nowe
teraz nowe pędy ściełam raz jeszcze - celem dalszego rokrzewiania.
Powitania - poznajemy się i przedstawiamy 17:18, 17 lip 2013

Do góry
MuSzka napisał(a)
witaj FrancoPolo bardzo ładne oczko wodne chciałabym u siebie też stworzyć może nie oczko wodne ale jakieś źródełko chętnie poradzę się was i przede wszystkim szefowej forum którą bardzo serdecznie pozdrawiam.

Zapraszam was też do obejrzenia mojego ogrodu który mieści się w Tarczynie "Jeden ogród - dwie osobowości" liczę na podzielenie się waszymi spostrzeżeniami.

to dopiero początek tworzenia mojego ogródka bo do mojej wizji ogrodu którą bym chciała osiągnąć jeszcze daleko ale małymi krokami ważne żeby do przodu.

to nie są najnowsze zdjęcia chociaż niedawno robione ale niektóre krzewy mi się bardzo rozrosły i jak będę miała chwilę to wrzucę obecny stan.

Pozdrawiam
Pani MuSzko zobaczyłem ogród i zanim się wypowiem Proszę tego nie traktować serio a tym bardziej obrażać.Ogród jest odczuciem jego właściciela i nikt nie powinien ingerować w jego uczucia .Natomiast moje czy innych wypowiedzi można przyjąć lub odrzucić. Sam wiem że nie wiem wszystkiego i tez czasem popełniam błędy a krytykę przyjmuję z poważaniem. Co do Pani ogrodu niby wszystko w porządku ale czegos mi brak .N ie chodzi mi o jakiś super reprezentatywny ogród Tylko jak spojrzałem na ten ogród to pierwsze co najbardziej się rzuca w oczy to nie roślinnośc tylko biały żwirek .On jest tak wyeksponowany ży przyćmiewa całą resztę.Może jestem przewrażliwiony ale gdzie nie popatrzę na ogrody podczas moich wędrówek szczególnie rowerowych, raptem wszyscy sypią i sypią marmurowy żwir i myślą jakie to cudne .Nie twórzmy labolatorium. Stosujmy kamien zbliżony do środowiska w którym żyjemy, dotyczy żwiru też. Jeżeli będziemy stosować zwirek marmurkowy dla podkreślenia elementu w małej ilości to tak ,Wpani przypadku szary a nawet zwykły płukany żwir dałby lepszy efekt.Pozdrawiam
Poszukuję pomysłu na taras 17:15, 17 lip 2013

Do góry
Witam wszystkich ogrodomaniaków

Chciałam prosić Was o pomoc. Od wiosny myślę i myślę jak urządzić taras i mam już taki mętlik w głowie, że zaraz mi pęknie. 100 pomysłów na raz i boję się że do zimy nic nie wymyślę. Zależy mi na tym żeby było to miejsce kameralne. Taras jest o wymiarze 4 m x 3 m z odstępem od ogrodzenia ok 30 cm. Taras jest od strony południowej. Po zmianie deskowania w kolorze szarym.

Proszę o pomoc w urządzeniu tarasu, doborze roślin i krzewów.

Pozdrawiam i dziękuje
Aga
Ogródek Anity 16:14, 17 lip 2013

Do góry
Karola

Specjalnie dla Ciebie, warzywnik, malutki jest, włoszczyzna, buraczki, cukinia, zioła, maliny, jeżyny, poziomki...
To z zewnątrz - przed nim borówki amerykańskie

A to środek

A to pomidorki w skrzyniach bo już miejsca nie starczyło a sadzonki dostałam w prezencie

Jak więc sama widzisz nic specjalnego
Piknik w Hanusiowie 14 lipca 2013 16:06, 17 lip 2013

Do góry
Marzenko, Haneczko miło mi dziewczyny!
Skromne mam warunki, to sobie upiększam jak umiem i potrafię. A z kwiatkami najłatwiej. Przynajmniej z niektórymi. Posiać, a potem same się rozsiewają.
Towarzystwo znajome, to i tematów do rozmów nie zabrakło, a że nieliczne? Niech żałuje kto nie był!

Ogrodowy spektakl trwa ... 15:44, 17 lip 2013

Do góry

Wrzucam do Ciebie zestaw zgodnie z Twoją prośbą, a potem usunę

Ja nie mam dobrej jakości zdjęć, bo lichy fotograf (ja) i taki stary aparat. Nie mniej widać
Tu odpoczywam 15:41, 17 lip 2013

Do góry
Dzięki Mira za ciepłe słowa.

Tak ta mini orange jest okrywowa

Dodatkowo dorzucam Darcey Bussel :

Zmiany zmiany zmiany 15:37, 17 lip 2013

Do góry
agnieszka_baklarz napisał(a)
Oraz kilka aktualnych zdjęć "dewastatorów" ogrodu

Żwirek i Daisy

Daisy

Psiak mojej Mamy - Faks

Dzieki za odpowiedź. Widzę, że Ty też masz idaelane uzupełnienie ogrodowych widoczków - czworonożne potwory. Zapewne korzystają z darmowego basenu latem?
Ogrodowy spektakl trwa ... 15:02, 17 lip 2013

Do góry
mira napisał(a)
a to część na narzędzia

Wspaniały domek

Ja też jestem na etapie zamiany starej budki gospodarczej na nowy domek ogrodnika, z tym, że jeszcze nie skończony. Ale mam już bliżej niż dalej do końca Na str.93 gdybyś chciała spojrzeć

Serdeczności
Zmiany zmiany zmiany 14:57, 17 lip 2013

Do góry
Oraz kilka aktualnych zdjęć "dewastatorów" ogrodu

Żwirek i Daisy

Daisy

Psiak mojej Mamy - Faks

Zmiany zmiany zmiany 14:54, 17 lip 2013

Do góry
To z przeprosinami wstawiam kilka nowych zdjęć znad oczka

Działeczka koło Muzeum 14:43, 17 lip 2013

Do góry
Mój wczorajszy plac boju z perzem.

Dziś wymiękam Boli mnie każda kosteczka w dłoniach, pomimo, że pozornie są już zahartowane. Pozostał mi jeszcze kawałek z tej strony i wracam do truskawek
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:25, 17 lip 2013

Do góry
Widoki z góry:
Warzywnik:

Z dołu:

Przy wyjściu z mojego pokoju do pracy, widok z balkonu na piętrze:

I po prawej:

Zamówiłam 40 worków kory, może jeszcze dzisiaj pan przywiezie

I za płotem
W lewo:

I w prawo

Z ogórków chyba nic nie będzie, jakie były przed urlopem, są i teraz - owoców brak i zółkną :/

Za to dynie makaronowe rosną jak szalone przy kompostowniku

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:21, 17 lip 2013

Do góry
Ślinotok mam, idę skubnąć

Świdośliwa już nie tak dobra.. ale zdrowa podobno

Horti niespodzianka

Bałagan przy tarasie. Kiedy ja się za to wezmę??

Krasnala ogrodowego mam i ja

Lawenda szaleje:

Przechodząc obok jest tak bzycząco i zrywa się tyle owadów, że aż mnie ciarki przechodzą

Rudbekie... tyle wyrwałam, a one są wszędzie

Z drugiej strony trawnika na froncie:
Słoneczny ogród słonecznej safikey 13:57, 17 lip 2013

Do góry
nareszcie jestem na bieżąco z wpisami

Mam kilkudniowy urlop, więc zabrałam sie za prace w ogrodzie - dzieciaczki wywiozłam do Babci - raz jednej, raz drugiej i razem z M. zajmujemy się ogrodem.

Mój plan na urlop (bez tego ani rusz):
- przycięcie wierzb hakuro-nishiki rosnących przed działką,
- przycięcie żywopłotu z pęcherznic,

- zdjęcie agrowłokniny spod pęcherznic - dziękuję Danusiu za inspirację - dziękuję!!! ,

- przesadzenie cyprysika Squarossa Aurea na inna rabtę, na I rabacie krzewy iglaki się rozrosły i nie ma dla niego miejsca,
- wsadzenie w miejsce cyprysika, cypryska Columnaris, który powinnien sie tu zmieścić idealnie oraz dwóch Berberysów Aurea,
- założenie obrzezy do rabatu I i wysypanie jej grysem,
- opryskanie szmaradów od grzyba,
- pryskanie przy rabatach od chwastów,
- malowanie hustawki ogrodowej,
- wyplewnienie tujek,
- rozbudowa rabaty z sosna czarną- powiększenie, dosadzenie wrzośców, lawendy oraz miskantów,
- posadzenie kupionych żurawek, tataraku na rabatę III,
- dosadzenie żurawek i lawendy na rabtę II,
- pomoc M. w budowie drewnianych mebli do ogrodu....

uffffff, kiedy ja to zrobię, ale kto da radę jak nie Ja!!

Rosliny na rabacie I szaleją, rosną pięknie i są coraz ładniejsze, nawet cyprysik groszkowy Curly Tops -wyrwany ze szponów grzyba wyraźnie odżył:

tego cyprysika musze przesadzić a w miejsce padniętego rozchodnika posadzę dwa żółte berberysy

pęcherznice bardzo mocno się rozrosły i będę je podcinała i zdejmę spod nich te szpecącą czarną agrowłókninę chyba dojrzewam powoli do zdjęcia włókniny spod tujek szmaragdów !!! nawet mój M. dzis stwierdził, że coraz częściej o tym mówię poczekam do jesieni i może wtedy się zdecyduję na razie wyrzucam tę spod żywopłotu

truskawka wisząca na pergoli chyba podaruje nam swoje owoce

a teraz uciekam do przenoszenia cyprysika,
relacja wieczorem

słonecznie pozdrawiam
Ogród przy lesie początek 2012/2013 13:55, 17 lip 2013

Do góry
Dziewczyny Witam Was .Walczę ,walczę z tymi chwastami ,dzisiaj ,już prawie taczka tego badziewia ,ale skarpa odchwaszczona i kanciki odnowione ,pazurki ścięte ech chyba do zimy ,palce ,ze ściętymi pazurkami ,taki los ogrodniczki.

2 skarpa ,róże ,trawy ,floksy ,urosły nasturcje,zostały nasionka z tamtego roku ,lawenda u góry i w nóżkach też jest początek lawendy .

tu tyram ,sprzątam ,po budowlane składowisko piasku ,będzie tu oczko ,w koło lawenda w środku trawy .Teraz M musi usunąć betoniarę.

Ogrodnik Mimo Woli cd 13:40, 17 lip 2013

Do góry
asc napisał(a)
Przyszły zakupione liliowce, sadzonki super zapakowane, ładnie opisane, kłącza spore i każdy liliowiec już kwitł... jak jeszcze będzie zgodność odmianowa, to polecam....a liliowce ma śliczne,tu kupowałam... ale tam są cuda https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/375-liliowce-namiastka-egzotyki-w-ogrodzie
, a i Danusi artykuł się pojawił o liliowcach.. https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/375-liliowce-namiastka-egzotyki-w-ogrodzie

Ania dwa razy dałaś linka do artykułu Danusi , bardzo ciekawego i z pieknymi zdjęciami ale podaj obiecany do sklepu internetowego.
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 13:32, 17 lip 2013

Do góry
Gabisia napisał(a)

Witaj Gabisiu,
cieszę sie ze dobrze wypoczełaś. Ja czekam na urlop w sierpniu... A póki co ogladam twój ogród zawsze z takim samym zapartym tchem, jak na tej niedużej powierzchni można zmieścic tyle cudnych roslin i tak je wdziecznie zakomponować... c u d o w n i e !
Trawy dodają i bukszpany takiej elegancji twoim rabatkom.
Chciałam zapytac o te obwódke na tym zdjeciu, co to jest ?
Ogród w skali mikro :) 13:31, 17 lip 2013

Do góry
Pokaże Wam tą przekompostowaną korę ..

Jest drobniusieńka

Jeszcze zastosowanie...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies