Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Powitania » Powitania - poznajemy się i przedstawiamy

Powitania - poznajemy się i przedstawiamy

MuSzka 23:56, 16 lip 2013

witaj FrancoPolo bardzo ładne oczko wodne chciałabym u siebie też stworzyć może nie oczko wodne ale jakieś źródełko chętnie poradzę się was i przede wszystkim szefowej forum którą bardzo serdecznie pozdrawiam.

Zapraszam was też do obejrzenia mojego ogrodu który mieści się w Tarczynie "Jeden ogród - dwie osobowości" liczę na podzielenie się waszymi spostrzeżeniami.

to dopiero początek tworzenia mojego ogródka bo do mojej wizji ogrodu którą bym chciała osiągnąć jeszcze daleko ale małymi krokami ważne żeby do przodu.

to nie są najnowsze zdjęcia chociaż niedawno robione ale niektóre krzewy mi się bardzo rozrosły i jak będę miała chwilę to wrzucę obecny stan.

Pozdrawiam
Delside 16:20, 17 lip 2013

Witam wszystkich!
Moim nowym obowiązkiem jest dbanie o wygląd ogródka. Oglądając niektóre projekty tutaj zachciałem, aby i mój stał się taki ładny.
Mam nadzieję, że z Waszą pomocą osiągnę ten cel
FrancoPolo 16:53, 17 lip 2013

Delside napisał(a)
Witam wszystkich!
Moim nowym obowiązkiem jest dbanie o wygląd ogródka. Oglądając niektóre projekty tutaj zachciałem, aby i mój stał się taki ładny.
Mam nadzieję, że z Waszą pomocą osiągnę ten cel
Witamy serdecznie .
FrancoPolo 17:18, 17 lip 2013

MuSzka napisał(a)
witaj FrancoPolo bardzo ładne oczko wodne chciałabym u siebie też stworzyć może nie oczko wodne ale jakieś źródełko chętnie poradzę się was i przede wszystkim szefowej forum którą bardzo serdecznie pozdrawiam.

Zapraszam was też do obejrzenia mojego ogrodu który mieści się w Tarczynie "Jeden ogród - dwie osobowości" liczę na podzielenie się waszymi spostrzeżeniami.

to dopiero początek tworzenia mojego ogródka bo do mojej wizji ogrodu którą bym chciała osiągnąć jeszcze daleko ale małymi krokami ważne żeby do przodu.

to nie są najnowsze zdjęcia chociaż niedawno robione ale niektóre krzewy mi się bardzo rozrosły i jak będę miała chwilę to wrzucę obecny stan.

Pozdrawiam
Pani MuSzko zobaczyłem ogród i zanim się wypowiem Proszę tego nie traktować serio a tym bardziej obrażać.Ogród jest odczuciem jego właściciela i nikt nie powinien ingerować w jego uczucia .Natomiast moje czy innych wypowiedzi można przyjąć lub odrzucić. Sam wiem że nie wiem wszystkiego i tez czasem popełniam błędy a krytykę przyjmuję z poważaniem. Co do Pani ogrodu niby wszystko w porządku ale czegos mi brak .N ie chodzi mi o jakiś super reprezentatywny ogród Tylko jak spojrzałem na ten ogród to pierwsze co najbardziej się rzuca w oczy to nie roślinnośc tylko biały żwirek .On jest tak wyeksponowany ży przyćmiewa całą resztę.Może jestem przewrażliwiony ale gdzie nie popatrzę na ogrody podczas moich wędrówek szczególnie rowerowych, raptem wszyscy sypią i sypią marmurowy żwir i myślą jakie to cudne .Nie twórzmy labolatorium. Stosujmy kamien zbliżony do środowiska w którym żyjemy, dotyczy żwiru też. Jeżeli będziemy stosować zwirek marmurkowy dla podkreślenia elementu w małej ilości to tak ,Wpani przypadku szary a nawet zwykły płukany żwir dałby lepszy efekt.Pozdrawiam
MuSzka 21:10, 17 lip 2013

Nie obrażam się zupełnie. Dokładnie jest tak jak mówiłeś z tymi odczuciami każdego człowieka.

Wiem doskonale, że się powinno stosować, nie tylko kamień zbliżony do środowiska naturalnego ale także i roślinność bo nawet mówili mi to na studiach. Doszłam jednak do wniosku, że w mojej miejscowości i nie tylko już widzę i tak odbieganie od naturalnego środowiska choćby żywotniki (tuje) i cyprysiki i formowane przed chwilą wymienione tuje, których to już wygląd szczególnie trudno mi jest przetrawić. Kamień który wysypałam i tak zszarzeje nie oszukujmy się, że wiecznie będzie biały ale faktycznie podobał mi się biały żwir w ogrodach innych jak widziałam nawet w dużych ilościach. Ten nie jest zupełnie biały on jest mieszany, z daleka tak wygląda bo jest nowy dopiero co wysypany. A teraz rzuca się w oczy bo rośliny jeszcze są małe ale docelowo one rosną spore i przykryją sporą część kamienia.

Mój gust wielokrotnie się zmieniał. Obecnie i od dłuższego czasu podobają mi się ogrody i krajobrazy które stają się jakby sztuką nie tylko ładnym zadbanym ogródkiem. Ogrody w których człowiek wykorzystuje np stare meble, łączy tak jakby dom z ogrodem i wykorzystuje czasem rzeczy z recyklingu takie bardziej artystyczne ogrody które raczej z naturalistycznymi mają bardzo mało wspólnego A moja fascynacja takimi ogrodami rozpoczęła się od Festiwalu ogrodowego w Chaumont

mam nadzieję że nie łamię regulaminu wstawiając link do artykułu związanego z tym festiwalem jeśli tak to proszę o weryfikację to są artykuły które kiedyś znalazłam w internecie

http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/5,113379,4644232,Festiwal_Ogrodow_w_Chaumont.html

http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113379,8553736,Festiwal_ogrodowy_w_Chaumont__kraina_szalonych_pomyslow.html

dla mnie te ogrody pokazowe są inspiracją

chciałabym kiedyś mieć tak artystyczny ogródek

ale twój ogród FrancoPolo bardzo mi się podoba, zazdroszczę Ci, że u Ciebie rośliny są już spore i widać ich przepych mój ogród od zera z małych roślin był sadzony od niedawna tak naprawdę największe rośliny i w większości najstarsze były sadzone 3 lata temu, a niektóre dopiero w tym roku. Stąd też najbardziej w oczy rzuca się na razie kamień co faktycznie słusznie zauważyłeś. Mam nadzieję że z rozrostem roślin będzie się to zmieniało.

zmieniając temat dla wygody pisania proponuję żebyśmy rozmawianie o moim ogrodzie przenieśli do wątku z moim ogrodem.

Pozdrawiam i dziękuję za uwagi
katarzynkak 22:56, 21 lip 2013

Dzień dobry

Chciałabym się nieśmiało przywitać.
Jestem początkująca " w tych sprawach", więc pozostane na razie bierną obserwatorką przepięknych ogrodów forumnowiczów i wspaniałego gustu Pani Danusi.

Pozdrawiam serdecznie z okolic Łowicza,

Kasia
KasiaG 00:46, 31 lip 2013

To i ja się witam, zapraszam tu https://www.ogrodowisko.pl/watek/3576-zielona-na-zielonym-forum-witam
Gardenarium 09:32, 01 sie 2013

Witajcie Kasie, wspaniale, że jesteście

Instagram Ogrodowiska
Cleo 01:54, 02 sie 2013

Witam! Jakże się cieszę, że mogłam do Was dołączyć. Już nie tylko będę podglądać. Udało mi się wkleić kilka zdjęć początku moich zmagań, więc liczę na Waszą pomoc i wsparcie!
Pozdrawiam
Aasia 09:29, 02 sie 2013

Dzień Dobry,

Na razie jestem "bezogrodowa" - ale zamierzam się dużo uczyć - i za kilka lat wykorzystać wiedzę we własnym ogrodzie.
Na razie będę tzw. cichym wielbicielem