Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Nigdy nie mów nigdy 11:30, 22 wrz 2012

Do góry
A jak potem razem usiądziemy i wymyślimy jednak coś innego, to znowu będziesz przesadzała? Wiem, że chciałabyś już działać, póki pogoda jest i czas, ale naprawdę proponuję, żebyś się wstrzymała z przesadzaniem, do momentu, jak powstanie projekt metamorfozy
Ogródkowy chaos u monitki 23:17, 21 wrz 2012

Do góry
anieszko mi też się nie udało na taką trafić. To dar od teściowej

Witaj Jagoda Cieszę się że ci sie podoba rzeczywiście staram się być zdyscyplinowana w zakupach i nasadzeniach (projekt zawsze mam w torebce na wszelki wypadek ) bo już za wiele błedów popełniłam i nie chcę ich powielać. Nadal wiele roślin mnie kusi ale wiem że nie
można mieć wszystkiego a dopiero teraz widzę jaką różnicę robią nasadzenie grupowe i uporządkowanie na rabatach.

A jutro upragniony wyjazd do szkółki, ciekawe czy będą brzozy?

Ogródkowy chaos u monitki 19:50, 21 wrz 2012

Do góry
Cześć Monika! Wpadam z rewizytą i muszę przyznać, że z przyjemnością przejrzałam wszystkie strony czytając zdecydowaną większość. Super projekt i super dyscyplina w jego realizacji. Już jest pięknie, a co dopiero w przyszłym roku!? Będę z ciekawością obserwowała postęp prac.
Kondziowy Ogród :) 10:59, 21 wrz 2012

Do góry
Kindzia napisał(a)
To z tego ogrodowiskowego ogłoszenia, ta pomoc żeńska? Udało się? Dobrze trafiłeś, bo widać, że Cię motywuje
Danusiny projekt?!!! Super!!!! Żeby się udało!!!
no właśnie się nie udało Danusia teraz nie przyjeżdża No ale może kiedyś się uda No motywuje naszczescie oby tak było
Kondziowy Ogród :) 07:49, 21 wrz 2012

Do góry
To z tego ogrodowiskowego ogłoszenia, ta pomoc żeńska? Udało się? Dobrze trafiłeś, bo widać, że Cię motywuje
Danusiny projekt?!!! Super!!!! Żeby się udało!!!
Ogród Dominiki 23:24, 20 wrz 2012

Do góry
Kondzio napisał(a)
Witam cię Domi przepraszam ze tylko napisałem ze piękny ogród i nic wiecej ale czytałem twój wątek od deski do deski odpoczatku ogród przepiękny widziałem projekt osoby która projektowane ci ogród mi tez projektowa projektantka tylko projekt projektem ale firma która mi robiła ogród zrobiła strasznie popierwsze rośliny nie zgadzali się z tym co były w projekcie rurki które miały byc pod folią były na foli w niektórych miejscach strasznie było dużo błędów i tak dalej wydaliśmy naprawdę duża kasę i teraz próbujemy to zmieniać trochę nam nie wychodzi no ale tak to jest masz cudowny ogród i robisz Cudne fotki szkoda ze nie byłaś u kapiasow

Kiwam głową, robię smutną minę, wywracam oczy do nieba i potwierdzam: no tak to jest z tymi firmami....Jak widzę Danusię sadzącą ludziom cebule w ogrodzie: kiwam głową, robię smutną minę, wywracam oczy do nieba i staram się nie rozdrapywać ran
Ja też żałuję, że nie byłam u Kapiasów, ale może następnym razem uda mi się wybrać.
Kondziowy Ogród :) 22:55, 20 wrz 2012

Do góry
anieszka napisał(a)
Co Ty Ja w tym roku wszystko przesadzałam i ciełam, nawet koreankę przyciachałam w stożek i co - zaczęła pięknie rosnąć Wszystko da się przesadzić, tylko z odpowiednią bryłą , ale od tego specjalistą jest mój A, bo ja jak coś kopnę to od razu usycha
Zobaczymy projekt od Danusi jest to moje wielkie marzenie
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:22, 20 wrz 2012

Do góry
poszwędałam się po ogrodowisku ... oj dzieje się ... dzieje ...

w zimozielonym kula i roslinne aranżacje Dany na finiszu ... całość wprawia w zachwyt ... i rodzi we mnie wielkie nadzieje na skarpę przy tarasie ... nie uzyję słowa kopiować ... sięgnę po inne znacznie łaskawsze dla zgapiającego ... inspirować się ...

potem demolka ...

skromny projekt po polsku i kłopoty z podjazdem u Ani (Asc) ... no niech mi ktoś powie, że w Szwecji na ten przykład czy Holandii projekt zapomniałbybył sobie o podjazdach jakby właścicieli posesji ...

Syla ... aż się cofnęłam o jakieś 20 stron bo obraz absolutnej demolki w tym pieczołowicie wypielęgnowanym ogrodzie spowodował wytrzeszcz i niepokój ... uspokoiłam się ... wiem, ze jak Syla z ogrodem zimowym skończy i altaną to kwiczeć będzie trzeba ... nie moge się doczekać ...

tak samo jak wiosny u szalonej królowej cebulek wiosennych ... Madżenka czekam na 1000 westchnień wiosny w pięknym ... ja to kiedyś uważam za niestosowne ... na krokusy jadę do Ani ... zdradzę chochołowskie polany ...

u Anulki nowe nasadzenia i ogród wrzosowo piekny jesienią o murzynku z wiśniami nie wspomnę ... a u Pszczółki ogrzałam się przy ognisku ... mój fioł absolutny i wróciłam do pierwszej klasy ...

to tak na wszelki wypadek spisałam ... jeżeli gdzieś nie zostawiłam komentarza ... przepraszam to z nadmiaru wrażeń ... a teraz zamieniam kocyk pod którym leniłam się pół dnia (zimmmmno ... ) ... zamieniam na kołderkę ... jutro piątek ...

a potem weekend

buziaki i dobranoc

i podpatrzone na spacerze ... żeby nie było, że tylko pod kocykiem gnije

Ogródek na trzy lata 20:26, 20 wrz 2012

Do góry
Sam układ ogródka nie był taki zły i stwarzał różne ciekawe możliwości. Nie przyszłoby mi do głowy posadzenia na środku tak małej przestrzeni aż tak dużego drzewa , i to iglastego, ale nasz cyprysik, skoro już był, okazał się całkiem przydatny. Dzięki niemu w tak małym ogrodzie można mieć kilka całkiem różnych widoków, w zależności od tego, gdzie się stanie - cyprysik zawsze coś zasłania, a coś innego się zza niego wyłania.
Gorzej było z murkiem, z bliska wygląda jeszcze gorzej niż na zdjęciach. Nie jest uroczym murkiem, dającym cudowne tło. Kojarzy się z ruiną i ogólnym rozpadem. Ale to też jest jakieś skojarzenie, zwłaszcza w komplecie z bluszczem porastającym część muru należącą już do sąsiada (nasz dom to skrajny szeregowiec). Na przykład skojarzenie z opuszczonym, trochę zarastającym ogrodem przy jakimś zapomnianym domu. Kiedyś piękny i zadbany, dzisiaj trochę nieuczesany, nie od linijki, z przypadkowo wysiewającymi się roślinami, nieskoszoną murawą zamiast trawnika, taki ogródek na który można się natknąć przy niezamieszkanym już domu wędrując gdzieś po okolicy. Czy macie już skojarzenia z odpowiednim tomem Ani z Zielonego Wzgórza? Ja miałam, chociaż niedokładne.

Przez cały pierwszy rok pobytu robiłam sadzonki, dostawałam roślinne prezenty i od czasu do czasu kupowałam jakąś roślinę, najczęściej przy okazji zakupów spożywczych. Przekopywałam powoli po kawałeczku bardzo twardą glinę, żeby przygotować rabaty. Rośliny sprzedawane w marketach spożywczych mają to do siebie, że nazywają się często „roślina jesienna – wybór” albo „hosta-odmiany”. Nasiona opisywane są często tylko po niemiecku, bez nazwy łacińskiej. Prawdziwa loteria przy zakupie Ale wizyty w prawdziwych centrach ogrodniczych są trudne do wytrzymania, kiedy nie należy kupować za dużo, sami wiecie… Tyle możnaby tu zrobić, murek odnowić, trawkę poprawić, narysować super projekt i realizować powolutku przez cały rok, że nie wspomnę o gadżetach ogrodowych (a Niemcy to prawdziwe zagłębie) – tych wszystkich ławeczkach, donicach, kwietnikach, latarniach i rzeźbach ogrodowych…..no, ale nie można. Zacisnęłam więc zęby, ustaliłam priorytety i wykorzystywałam w ogrodzie wszystko co było dostępne w gratisie lub poniżej 5 euro.

ogrodek w UK 19:39, 20 wrz 2012

Do góry
Witaj, ach jak kocham Anglię, nawet sobie nie wyobrażasz

Co roku kilka razy jeżdżę "na ogrody" i rozkoszuję się pięknymi widokami.

W Twoim ogrodzie, aby było jak najwięcej trawnika, można by fajnie wytyczyć rabaty proste, albo w formie "zygzaków". Czyli placyk zabaw dla dzieci zrobić prostokąt i wysypać korą, gdzieś zrobić rabatę wyżwirowaną, pozostałe wykorowane. Musisz zrobić plan (rysunek) ogrodu (rzut z góry) i nanieść domek dla dzieci. Karpę (korzeń) w rogu ogrodu wykarczować, bo tam można posadzić ładne drzewo.

Coś jakby na ten wzór

To projekt robiony przeze mnie dla GabiKa, u Ciebie proporcje są nieco inne, ale chodzi o styl.

Ogród Dominiki 19:34, 20 wrz 2012

Do góry
Witam cię Domi przepraszam ze tylko napisałem ze piękny ogród i nic wiecej ale czytałem twój wątek od deski do deski odpoczatku ogród przepiękny widziałem projekt osoby która projektowane ci ogród mi tez projektowa projektantka tylko projekt projektem ale firma która mi robiła ogród zrobiła strasznie popierwsze rośliny nie zgadzali się z tym co były w projekcie rurki które miały byc pod folią były na foli w niektórych miejscach strasznie było dużo błędów i tak dalej wydaliśmy naprawdę duża kasę i teraz próbujemy to zmieniać trochę nam nie wychodzi no ale tak to jest masz cudowny ogród i robisz Cudne fotki szkoda ze nie byłaś u kapiasow
Ogród w Alei Lipowej... 15:53, 20 wrz 2012

Do góry
Łał, realizujesz projekt EwyG?
Ten?

Cudnie będzie
Zielony galimatias 10:05, 20 wrz 2012

Do góry

Zbieram wszystko do kupy
Co by łatwiej było to ogarnąć
Evchen napisał(a)
Ścieżkę wędrowników zaznaczyłam na niebiesko.
Jak widzisz - jest dość wysoko. Ciężko cośkolwiek wymyślić ...
A buka Marzenka proponowała na środek kółeczka

Tu projekt nr 2 Gosiaka:

No i ja mam nadzieję, ze Gosia zechce jeszcze trochę czasu poświęcić, i zrobi dwie jeszcze wersje:

1. z trzema serbami za kółeczkiem (zostawiając szmaragdy, które są, o ile się to zmieści)

2. bez serbów - ze szmaragdami tymi, co już są i dodatkowo także wzdłuż drugiego boku.

+ drzewko w środku kółeczka z kulkami

Idę do Gosi
Zielony galimatias 09:55, 20 wrz 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Ale galimatias! Jeszcze nie zaklepałyśmy projektu z serbami a tu już azalie są "obdyskutowane".
Azalie to nie szkielet, nich sobie rosną. Do nich też pasują jeżówki, i trawy, i hortensje.
2 projekt Gosiaka OK.

Ewuniu.. lejesz miód na moje serce
Zielony galimatias 09:53, 20 wrz 2012

Do góry
Tess napisał(a)
O matko! Przecież chciałaś mieć serby?

Gosia, narysuj projekt ze szmaradgami tak, jak są teraz, i daj trzy serby za kółeczkiem (tak, jak w pierwotnym projekcie Madżenki). Zwizualuj to, proszę

Trzeba ten serbowo-szmaragdowy galimarias skończyć wreszcie

Gosia padnie jak zobaczy ten wpis....
Ale ja miałabym jeszcze jedną prośbę do Gosi o wizualizację z tujami .. ale nie wiem czy mnie nie pogoni..
Zielony galimatias 09:47, 20 wrz 2012

Do góry
O matko! Przecież chciałaś mieć serby?

Gosia, narysuj projekt ze szmaradgami tak, jak są teraz, i daj trzy serby za kółeczkiem (tak, jak w pierwotnym projekcie Madżenki). Zwizualuj to, proszę

Trzeba ten serbowo-szmaragdowy galimarias skończyć wreszcie
Zielony galimatias 08:33, 20 wrz 2012

Do góry
Ale galimatias! Jeszcze nie zaklepałyśmy projektu z serbami a tu już azalie są "obdyskutowane".
Azalie to nie szkielet, nich sobie rosną. Do nich też pasują jeżówki, i trawy, i hortensje.
2 projekt Gosiaka OK.
Zielony galimatias 00:19, 20 wrz 2012

Do góry
boguslaw_r_ napisał(a)

O, ja jestem za brzozami
One wszędzie same się sieją, to w razie, jakby ktoś się czepiał, można udawać "świnie w kosmosie" i twierdzić, że same się wysiały

Nie do końca polecam brzozy, u mnie za tujami mam las brzozowy to jest strona wschodnia i wiatr mniej dmucha tym samym liści i nasion jest mniej, ale od strony zachodniej po drugiej stronie drogi czyli od frontu jest kolejny brzozowy las, w tym roku warunki były na tyle korzystne że nasion wszędzie było pełno, w każdej pajęczynie, oknie, tarasie i wszystkich roślinach było tego mnóstwo, w każdym kącie, zakamarku. Brzozy pięknie szumią, pięknie wyglądają, bardzo szybko rosną , i dają najwięcej tlenu z pozostałych drzew, jeden listek produkuje tyle tlenu co 1 m2 innych liści to cytat. Ale nie są bez wad, jeśli będzie suche lato, to będzie bardzo dużo listków i gdy spadnie deszcz to się nowe pojawią i będzie znów dużo listków i masę masę grabienia.

popieram Tess podobają mi się brzozy Bogusiu a na listki można zastosować ogrodowy odkurzacz mniej grabienia a Gosi projekt fantastyko pozdrawiam Evo
Ogrodnik mimo woli 23:48, 19 wrz 2012

Do góry
asc napisał(a)

dziewczyny ... ten projekt ... no on nasz taki jest ... polski ...

A dziś wiatr znów mi popyrgał doniczkami... i schowane za chałpupą... szkoda kfiatków, ale powoli rezygnuję z badyli tarasowych....... potłukło podstawki, doniczki.... już mam dość zbierania skorup.... ale pastik się nie zbił I to zaleta doniczki za 50zł nad doniczką za 300 zł.... A kfiatek juz ma wysokosc co najmniej 2,5 metra.. gdzie go schowam na zimę???????

I rzut oka na wsiowy bałagan....

Aniu pięknie wygląda ten kwiatek w donicy a ta rabata nie wsiowa tylko angielska tylko sobie pooglądaj, nawet pergola się tam wkomponowała
Wizytowki z tulipanami 21:47, 19 wrz 2012

Do góry
Eva idź po prostu do punktu w którym projektują i drukują wizytówki, ulotki i takie tam..... i pokaż ten projekt.
Ja też wymyślam swoje wizytówki, cenniki i ulotki do firmy i mój od lat zaprzyjaźniony "drukarz" mi to wykonuje.
A skąd jesteś?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies