Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony galimatias

Zielony galimatias

Tess 10:05, 20 wrz 2012

Zbieram wszystko do kupy
Co by łatwiej było to ogarnąć
Evchen napisał(a)
Ścieżkę wędrowników zaznaczyłam na niebiesko.
Jak widzisz - jest dość wysoko. Ciężko cośkolwiek wymyślić ...
A buka Marzenka proponowała na środek kółeczka

Tu projekt nr 2 Gosiaka:

No i ja mam nadzieję, ze Gosia zechce jeszcze trochę czasu poświęcić, i zrobi dwie jeszcze wersje:

1. z trzema serbami za kółeczkiem (zostawiając szmaragdy, które są, o ile się to zmieści)

2. bez serbów - ze szmaragdami tymi, co już są i dodatkowo także wzdłuż drugiego boku.

+ drzewko w środku kółeczka z kulkami

Idę do Gosi
boguslaw_r_ 10:24, 20 wrz 2012

Evchen napisał(a)

Dziękuję Boguś 30 cm to całkiem sporo czy zasilać je teraz czymś na jesień czy dopiero wiosną?

Wszystkie iglaste kochają dużo, dużo wody, jeśli widzimy na wiosnę że pożółkły niektóre drzewka, to prawie każdy sądzi że to zima zmroziła, a to nie prawda, one usychają z braku wody, jeśli dobrze nawodnimy jesienią to nie uschną ,a wiosną nawozimy, i podlewamy nawet zimą, jeśli nie ma śniegu i mrozu, minionej zimy mróz przyszedł dopiero w lutym, wielu podlewało w styczniu ja również.Są nawozy jesienne, ale je trzeba teraz stosować aby nowe przyrosty (co może się zdarzyć) nie zmarzły, tylko zdrewniały, ja uważam że lepiej nawieźć wiosną. pozdrawki

Boguś, a jaki poleciłbyś nawóz do tujek, teraz na jesień?.. No i czy te moje nawozić?..

Nawieźć zawsze można byle nie za późno, aby nowe odrosty po nawozie, które się pojawią zdążyły zdrewnieć, a wtedy przy pierwszych przymrozkach nie wymarzną,
ja staram się używać naturalnych własnych nawozów z mleczy, zbieram wycinam mlecze do beczki zalewam deszczówką po 2 tygodniach po rozcieńczeniu są gotowe do podlewania, mają ładny kolor nie przemarzają.
Evchen 11:12, 20 wrz 2012

Tessi.. dziękuję Ci dobra kobieto za wsparcie...
Boguś.. a mlecze jeszcze znajdę?...... i jak to rozcieńczasz?
kaisog1 11:44, 20 wrz 2012

Ev ale będziesz musiała niestety kochana poczekać do niedzieli bo za 15 minut jade do Kubusiowa....

...ale moge Ci juz napisać, że ani jedna a tym bardziej druga wersja nie bardzo Cie wysłoni Poza tym szkoda chować szmaragdy za świerkami... toż to marnotrawstwo
Evchen 12:00, 20 wrz 2012

kaisog1 napisał(a)
Ev ale będziesz musiała niestety kochana poczekać do niedzieli bo za 15 minut jade do Kubusiowa....

...ale moge Ci juz napisać, że ani jedna a tym bardziej druga wersja nie bardzo Cie wysłoni Poza tym szkoda chować szmaragdy za świerkami... toż to marnotrawstwo

No jakby nie patrzeć, marnotrastwo...
boguslaw_r_ 12:27, 20 wrz 2012

Evchen napisał(a)
Tessi.. dziękuję Ci dobra kobieto za wsparcie...
Boguś.. a mlecze jeszcze znajdę?...... i jak to rozcieńczasz?[/quot

Ja z mleczy korzystam bo u mnie sporo nieużytków, jeśli chodzi o proporcję to im dłużej jest w beczce to jest mocniejsze i 1/5 a takie dwutygodniowe 1/1,
jesienią opróżniam beczki i leję wszystko pod tuje mam ich ok. 50 szt. a beczki 3
Madzenka 21:25, 20 wrz 2012

Evchen napisał(a)
Tessi propozycja przyjęta z uwielbieniem W zasadzie temat azalii jest jakby poboczny - bardziej chodziło mi o drzewka, które chciałam wsadzić za nimi dla rozjaśnienia tła

Dla rozjaśnienia tła daj klona palmowego kupiłam czerwonego - trompenburg
Posadziłabym serby tak jak propnuje Gosia a tuje eksmitowałabym wiosną
Evchen 21:57, 20 wrz 2012

Madżenko,
dziękuję.. klonik palmowy mniam....
Tess 08:20, 21 wrz 2012

O, i znowu Madżenka mądrze prawi

Zmykam zaraz, nie wiem, o której zajrzę

Czy u Was też tak zimno? u ,mnie dziś rano było minus 3 stopnie
Sebek 19:58, 21 wrz 2012

Się tu dzieje! Nie nadążam całkowicie ...