Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w Alei Lipowej...

Ogród w Alei Lipowej...

justi 15:51, 20 wrz 2012

vita napisał(a)

Bukszpan na stałe, tylko musi podrosnąć. MA stworzyć niski prostokąt.

Ja na prostokąt użyłabym ośmiu, dziesięciu. Szybko nie urośnie, ale doprawdy szkoda takiej ilości sadzonek. Na takie 'prostokąty' wolę cis, mam już trochę własnych siewek. A cisów, jak i bukszpanów- wiadomo, nigdy za wiele. Wiosną kupiłam (pewnie bardzo blisko od Ciebie) kilkadziesiąt bukszpanów po sześć, dużych, od razu można je było formować. U mnie w wątku to te dookoła świerków Conica, jeszcze przed cięciem.

To jest długi prostokąt i tam wejdzie kilkadziesiąt sadzonek pewnie. Bukszpan rozmnażam sama , więc nie szkoda mi sadzonek. To będzie nawiązanie do obwódek bukszpanowych. Wszystko nabierze jeszcze wyglądu jak podrośnie i jak dokonczę rabaty. Cisowych siewek nie mam. To takie samosiejki masz te siewki??

A tu trochę zdjęć tej rabaty, podkreślam ciągle nie skończonej. To jest wielka jedna rabata, podzielona na sektory, z kulą cisową i szambami, które będzie porastał bluszcz. Znaczy miał porastać..... bo będą kopac kanalizację i trzeba czekać. Juz jest trochę kamyków i kory, ale jak maja kopać to się wstrzymałam, bo będzie demolka.

justi 15:52, 20 wrz 2012

Tess napisał(a)
Justi, pospacerowałam, pooglądałam
Cudnie u Ciebie
Nieustająco się zachwycam...

Tesiu bardzo Ci dziękuję, że zaglądasz, przepraszam ale jakoś nie mogę się ogarnąć z wątkami i nie tylko, ale muszę do Ciebie zajrzeć i najpierw poczytać.
Tess 15:53, 20 wrz 2012

Łał, realizujesz projekt EwyG?
Ten?

Cudnie będzie
justi 15:57, 20 wrz 2012

Jesień się zbliża duzymi krokami. Chcemy tego czy nie, ale tak jest. Dzis pograbiłam trochę liści. Wszystkie wrzucam w rabaty, na wiosnę się rozkładają i śladu po nich nie ma.

i już lepiej bez liści, ale to tylko na chwilkę przy takiej pogodzie

justi 16:02, 20 wrz 2012

Nie Tesiu, wzorowałam się na jednej z realizacji ,Ogród nowoczesny , oczywiście ze zmianami dostosowanymi do mojej kuli. To z nią miałam największy problem i przez nią trafiłam na Ogrodowisko poniekąd. Wkoło kuli - będą kulki (dopiero rosną) rzeka z żurawki, narozniki z bukszpanu
i magnolia jest, i bluszcz na szamba między innymi.
Długo myślałam jak zorganizować nasadzenia żeby "zabrac" kulę i te szamba okropne w jedną rabatę.
Jak już prawie mogłabym zakończyć ... to nie mogę
justi 16:07, 20 wrz 2012

Czy ktos widział psa , który ma radochę z zabawy kamieniem

vita 17:12, 20 wrz 2012

Sama rozmnażasz bukszapan? Wyrazy uznania, mi się udało z jedną tylko sadzonką, zniechęciłam się.
Nie będę się upierać przy tym, że za gęsto go posadziłaś, mogę się mylić. Natomiast bardzo podoba mi się konsekwencja w zmianach, które wprowadzasz. Nie narzekaj na demolkę. Trzeba ją przetrwać, po niej będzie już tylko lepiej. A siewki cisa, o które pytasz...tak, znajduję je wokół żywopłotu, przestałam w jego pobliżu intensywnego pielenia i są. Na fotce z psem, tej ostatniej, to i zabawa i rabata, przednio wygląda!
justi 17:22, 20 wrz 2012

Vita, ja sama rozmnażam bukszpany i jakoś mi się udaje. A tych siewek cisowych za to u mnie nie widać Może masz rację że za gęsto, ale jak podrosną to wykopię co drugi i zabiorę na obwódkę bukszpanową w inne miejsce.
Na demolkę tak bardzo nie narzekam. Zresztą u mnie jeszcze dużo demolek pewnie będzie, tylko że to się w czasie rozciągnie.
Lecę zajrzeć do Ciebie na pokoje

vita 17:47, 20 wrz 2012

justi napisał(a)
A tych siewek cisowych za to u mnie nie widać:

Kiepska jestem z botaniki, ale to chyba zależy od tego, czy są w ogrodzie osobniki męskie i żeńskie, jeśli są, siewki się pojawią.
Agacia 18:12, 20 wrz 2012

Justi, piękne kompozycje w donicach! Muszę koniecznie podebrać trochę tojeści z ziemi i powsadzać w swoje donice

Labutek