Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zielony chaos u Dawida 20:00, 06 cze 2013

Do góry
Kolejny ciepły i słoneczny dzień. To trzeci dzień odkąd biegam z uśmiechem na twarzy i tak jakoś mi lekko. Dziś prace ogrodowe odstawiłem na rzecz wysadzenia nowych nabytków kaktusowych, a potem przypomniało mi się, że trzeba będzie ogród doprowadzić do porządku na niedzielę. Jutro dzielnie ruszam odchwaszczać skalniak

A dziś kilka fotek. Mały rzut na skalniaczek:

Kwitną czosnki (Allium christophii i Allium bulgaricum)

Pierwsza z piwoni zaczęła się rozwijać. To roślinka jeszcze z ogródka mojej babci.

I na koniec powojnik wielkokwiatowy 'The President'

Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:56, 06 cze 2013

Do góry

i paczek na deser

Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:54, 06 cze 2013

Do góry
Boćkowe perypetie ogrodkowe 19:51, 06 cze 2013

Do góry
Kilka fotek, zeby nie bylo pustych przedbiegow i lece na kominki.

PS. M nie zgadza sie na zrywanie darni Na razie

Ogród Nebel 19:35, 06 cze 2013

Do góry
Chciałabym pokazać mój eksperyment, czyli coś co sama wymyśliłam jakis czas temu.

Posadziłam 3 niewielkie rośliny obok siebie. Od paru lat przycinam je tak, aby tworzyły kulę.
Ogród do kwadratu 19:23, 06 cze 2013

Do góry
I nawet wyszło słońce

grzejemy brzuchy
Ogród do kwadratu 19:17, 06 cze 2013

Do góry
Drzewka posadzone

a różyczki pączkują , ale jak widać na pierwszym zdjęciu - mszyce nie próżnują

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 18:49, 06 cze 2013

Do góry
Pogoda sprawiła mi dzisiaj wielką niespodziankę, kiedy dotarłam na działkę wyszło słońce i zostało na kilka godzin.
Roboty żadnej, wczoraj wyczyściłam wszystko, więc sobie zrobiłam dzień stolarski Oto rezultat:

Ten pień służył jako podpora krzewuszek, ale te sobie wymarzły. Zrobiłam mu więc daszek, zamiast krzewuszek

I kolejne zdjęcie mojej pierwszej w tym roku Flammentanz. Jakoś tak u dołu samego zakwitła.

Ogródek na trzy lata 18:48, 06 cze 2013

Do góry
ewalm napisał(a)

Jak pięknie.
Ewo, doczytalam, że trzy lata się już kończą. I Ogródek na trzy lata będzie już czyjś inny, a innego ogródka nie będzie...
Ale Ty zostań z nami, plisss. Nie trzeba mieć ogrodu, żeby tu być (chyba).

Choć rozumiem, że może być inaczej, bo masz rację, pisząc, że "Ogrodowisko to jest fajne miejsce ale raczej dla niepracujących zawodowo, albo pracujacych ale bezdzietny, albo mających starsze lub dorosłe dzieci, bo reszta to nie wiem jak znajduje na nie czas. Ja w każdym razie jakoś wątpię, żebym dużo znalazła."

Ps. Wiele razy byłam w tym wątku, i jakoś nie zakonotowałam, że ogródek był dwupoziomowy.
Trzcinnik - Calamagrostis 18:34, 06 cze 2013

Do góry
Moje Trzcinniki rosną

Od czasu posadzenia 10 maja podwoiły wysokośc i gęstość.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 18:11, 06 cze 2013

Do góry
zdunek napisał(a)
Witam!
Akurat trafiłem na ten wspaniały wątek-pomocny.
Pochwale się swoim warzywniaczkiem w skrzyni Został wykonany w kwietniu 2013 ze względu na słabej jakości glebę na mojej 0,5ha działce i uważam że był to strzał w dziesiątkę.
Zrobiony jest z płyt betonowych ( płot betonowy)

A oto efekty- rzodkiewka już zjedzona następna dorasta

już są pierwsze truskaweczki

Warzywa na prawdę dorodne, pozazdrościć!

Widać, że warzywnik zadbany, choć muszę przyznać (to oczywiście tylko moje zdanie), że beton zawsze wygląda jak beton, no i cóż, uroku wielkiego nie ma.
Jeśli sprawdza się w użytkowaniu, to najważniejsze. Jednak pomyślałabym o puszczeniu czegoś zielonego na ten beton, żeby go troszkę przesłonić.

Pozdrawiam serdecznie!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:05, 06 cze 2013

Do góry
Dzisiaj troszkę domowych kwiatuszków
Fiołkowi potrzeba było kilka godzin słoneczka i otwiera pączki.

Storczyk po trzech latach zdecydował się zakwitnąć

A Kalanchoe 3 raz w ciągu pół roku zachwyca mnie drobniutkimi kwiatuszkami.
Warzywniki w skrzyniach, pojemnikach 18:02, 06 cze 2013

Do góry
Magda70 napisał(a)
No to moje skrzynie następne w kolejce...skrzyń jest 5 i więcej nie będzie bo miejsca w ogrodzie brak..niestety albo stety...

i efekt końcowy...

Bardzo bardzo mi się podoba - ta szarość jest bardzo elegancka!

Ja się wszystkich pytam o wymiary - jak duże one są?
Wszystko o czym ... Marzysz 17:58, 06 cze 2013

Do góry
ka1sia napisał(a)
Dziękuję Wam, że zaglądacie do mnie to bardzo miłe, tym bardziej, że ja z reguły mało aktywna na forum jestem, a tak bym chciała Wam wszystkim chociaż słówko napisać

rzut oka na warzywka

No nie mogę się napatrzeć na te skrzynie

Oto mój cel na przyszły rok - warzywnik od razu lepiej wygląda, tak porządnie!

Nie wiem czy podawałaś gdzieś Kasiu ich wymiary?

Pozdrawiam serdecznie!
Mój kawałek raju II 17:57, 06 cze 2013

Do góry
Zostawiam kwiatki i idę podlewać, dzisiaj od obiadu zaświeciło słoneczko "Listonoszce" za nie dziękuję

Mój kawałek raju II 17:54, 06 cze 2013

Do góry
Dzisiaj popełniłam morderstwo, pisałam, że mam na tarasie szerszenie, oto jeden z nich
żądło to miało jakieś 10 mm
hosty i citronelle w płatkowym śniegu

nowe kwiatki ale nie pamiętam jak się nazywają, podobne do dzwonków

Liliowo i kolorowo:) 17:51, 06 cze 2013

Do góry
W taką pogode to i psiunia woli parapet
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:29, 06 cze 2013

Do góry
ka1sia napisał(a)
Ania, wyszło słonko czy u Ciebie też? Buziole

Miesza sie z chmurami, ale wyszło ....
Dowód..... pomiędzy są błękitne dziury

Przetacznik ożankowy zakwitł (chyba ożankowy), też jak lazur nieba

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:27, 06 cze 2013

Do góry
Syla napisał(a)
Aneczka u Wieloszki doradziłaś z kocimiętką .... a u mnie doradź jak postępować z szałwią łąkową (do tej pory myślałam , że to omszona bo tak było na etykiecie) .... czy podobnie jak z koci...koci? Ja robiłam do tej pory tak , że jak brzydła ucinałam jej tylko kwiatostan i kwitła ponownie .... czy tak wystarczy czy nie ?

Nie doradzę, bo już napisałam u Ciebie.. tnę jak są brzydkie i już.. rosły za bylinami, pod różami, wiec jak przekwitały to i tak coś je zasłaniało.. więc trzeba tak jak kocimiętkę w dobrym momencie przyciąć...
To moja pokazowa kocimiętka.. już trzeba ją ściąć chociaż kwitnie.. bo dostaje nowe przyrosty i nie będzie potem jak tego ściąć. jak się zetnie wszytko bo też i te przyrosty, może wtedy drugi raz nie zdążyć zakwitnąć..

To w środku to nowe i już z pąkami kwiatowym... będę ciać tylko kwiaty.. i dzięki temu, że dość szybko mi się nie wysieje Znając życie będę tak długo się zabierać do ścięcia, że mi zdąży sie wysiać i zrobić baba jaga, wiec zetnę potem do zera wszytko jak zwykle
Lepiej zdradż mi jak się pracuje w ogrodzie i ma takie piękne paznokcie No sobie powzdychałam z zazdrością
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:22, 06 cze 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
U ciebie ładnie kwitną piwonie a u mnie jeszcze w pąkach które są brązowe i gniją a deszcz jeszcze siąpi,
może już wreszcie przestanie.

Bogusia, dużo pąków zgniło min biała z czerwonym środkiem.. chyba się zapłaczę, bo ona jest śliczna i od Mamy I dużo piwonii jeszcze nie kwitnie, dopiero są w pąkach .. za zimno, za mokro, za ..... brzydko.
Pudełeczka też powoli się otwierają... patrzę, e te moje monitory przekłamują kolory... to taki śłiczny intensywny ciemny róz.. a na każdym monitorze widzę co innego

A to kwiatek z bliska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies