Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Tu ma być ogród :) 20:29, 20 wrz 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Stipa bezowieje gdy klos z nasionami sie otwiera i wtedy robi sie taki puchaty konski ogon.

Tak, tylko Ewelina ma w cieniu i w ogóle jej nie wyrosła, co dopiero mówić o kwitnieniu.
Tu ma być ogród :) 20:23, 20 wrz 2015

Do góry
Stipa bezowieje gdy klos z nasionami sie otwiera i wtedy robi sie taki puchaty konski ogon.
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 19:27, 20 wrz 2015

Do góry
jazzy napisał(a)
Ewcia, bordo nasadzenia super, a skoro tam czyściec rośnie, to może i ML posadź
Perovskia aż bije po oczach z daleka
I jaka ładna konewka

Wiesz, że właśnie Dorcia mi dzisiaj odbiór czerwonej zrobiła i to samo powiedziała ML tam będą jak nic między drzewami, ale tam jeszcze rząd wcześniej róże rosną i jeszcze między różami, a kulkami jest miejsce. I tam chyba stipa na stałe jednak zagości
Perovską kocham za kolor, konewka taka nierozłączna jakby ze mną
Buziak
Tu ma być ogród :) 19:00, 20 wrz 2015

Do góry
Efffa napisał(a)
Edyta ta stipa beżowieje to normalne?A ona bedzie mieć w tym roku jakies nasionka czy coś?

Moja cała zielona i ma nasionka, ale Ty się u swojej nie doczekasz, za malutkie masz te stipki.

Tym się nie martw, nasiona Ci zbiorę i posiejesz sobie, tylko w przyszłym roku musisz ją posadzić w miejscu bardziej nasłonecznionym.
Tu ma być ogród :) 18:55, 20 wrz 2015

Do góry
Edyta ta stipa beżowieje to normalne?A ona bedzie mieć w tym roku jakies nasionka czy coś?
Pogubiłam się po drodze... 18:01, 20 wrz 2015

Do góry
iwka napisał(a)
A rozchodnika nie będzie, ani tej szałwi oszimskiej czy jak jej tam?
nie, nie będzie z przodu, w przyszłym roku razem z perovskią, trawami miały być rozplenice, ale trzeba będzie coś innego wymyślać bo coś za dużo mi się tych rozplenic narobiło tylko co teraz? znowu stipa?
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 16:58, 20 wrz 2015

Do góry
Mój ulubiony przytulaśny kiciuś.To jest Mamba

trawa pompasowa jest wielka ,jeszcze nie kwitnie ,myslę że nie zdąży zakwitnąć w tym roku ale i tak mi sie podoba .

A to stipa od Alinki tak sie rozrosła, a było tylko kilka listków zabranych podczzas wizyty u niej .Bardzo ją lubię

Jako pierwsza i ostatnia na tej rabacie została posadzona różowa hortensja ,była biała ale mi sie znudziła ,wprowadzilam troszkę koloru.Jeszcze małe to i niewidoczne
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:50, 20 wrz 2015

Do góry
Anda napisał(a)

Hmm, klucz to nie jest, ale staralabym sie isc pietrowo. Wiesz, niskie na przod, wysokie na tyl Z kolorami kompozycje zaleza od gustu Mozesz silnie kontrastowac, choc wg mnie purpura z zoltym nie gra za bardzo, za to purpura z rozem wyglada slicznie. Pomiedzy niezbyt pasujace kolory mozna dawac cos bialego lub niebieskiego, to bardzo harmonizuje i lagodzi gryzace kontrasty. Trawy takie jak stipa tez swietnie lagodza i lacza. Moze wytnij sobie koleczka w tych kolorach z papieru i zacznij sama tak jak puzzle ukladac na kartce?

Odnośnie wysokości to w miarę proste. Ale z kolorami to dla mnie problematyczne, bo część róż zmienia kolor w fazie kwitnienia, a część znam tylko z sieci, nigdy nie widziałam na żywo koloru.

W tej chwili mam lub bedę mieć już w październiku:

Bladawce:
Mariatheresia
Heritage
Pastella

Purpury:
Soul
Munstead Wood
Johann Wolfgang v. Goethe Rose

Żółcie, budynie, kremy:
Miss Fine
Chandos Beauty
Jude the Obscure
Artemis
jedna NN - prawdopodobnie Lichtkonigin Lucia

Róże których nie umiem zaszufladkować:

Chippendale
Double deligh

Bladawce połącze z purpurami
A żółcie razem + niebieskie ostróżki

O matko, nie wiem czy mi się to wszystko zmieści, bo trochę tego mi się nazbierało

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:26, 20 wrz 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

No właśnie mam mega problem... Bo mam zarówno róże rabatowe, parkowe, wielkokwiatowe.... w kolorze purpury, bladoróżowe i krem-cytryna-budyń.... Myślę jak to połączyć? Znasz jakiś dobry klucz doboru?

Hmm, klucz to nie jest, ale staralabym sie isc pietrowo. Wiesz, niskie na przod, wysokie na tyl Z kolorami kompozycje zaleza od gustu Mozesz silnie kontrastowac, choc wg mnie purpura z zoltym nie gra za bardzo, za to purpura z rozem wyglada slicznie. Pomiedzy niezbyt pasujace kolory mozna dawac cos bialego lub niebieskiego, to bardzo harmonizuje i lagodzi gryzace kontrasty. Trawy takie jak stipa tez swietnie lagodza i lacza. Moze wytnij sobie koleczka w tych kolorach z papieru i zacznij sama tak jak puzzle ukladac na kartce?

Typografia ogrodu 10:40, 19 wrz 2015

Do góry
Hmmmm

Rozchodnik i stipa super tylko u mnie stipa pokladala sie niestety i w takiej pierwsoplanowej roli bym sie jej bala.

Seslerie mam i jeszcze czekam az podrosnie by cos o niej wiecej powiedziec.

A co to za Marta bo chyba jeszcze w tym ogrodzie nie bylam.
Mój mały zakątek :D 21:48, 18 wrz 2015

Do góry
Ewelino

Robiłem to drugi raz, pierwszy raz był rok temu, wzdłuż domu.
Hortensje chyba będę musiał z tamtad przesadzić, nigdy w tym miejscu nie wiało, w tym roku jednak tak wieje że tylko nimi majta. Nie wiem co z tą pogodą
Tam gdzie są hortensje, to obok zaczyna się wejście, a obok to jest trawka.
Kulki na patyku bardzo fajne są ale, nobwlasnir zawsze jakieś ale. Rabata nie jest za duża i w tych zwężeniach nawet za bardzo nie ma jak kopać więc tamnpojdzie coś niskiego, może jakaś lawenda, bo nie potrzebuje tyle miejsca.

Kulki na pniu to może dam na rabacie pod domem
Rabatka nie jest duża, przesadziłem tam jednego zywotnika z innego ogrodu i zabrał sporo miejsca. Dosadzę chyba tylko jeszcze jednego tam Gdzie ma stanąć płot, do tego 2 może 3 kule bukszpanowe i mało co zostaje miejsca. Do tego stipa i może jakiś rozchodnik. I miejsca nie ma. Dlatego czosnki ivtylipany powtykam gdzieś koło stipy. Mój zamysł był taki żeby jeśli chodzi o czosnki były takim akcentem kolorystycznym dla stipy i bukszpanów.
Hiacynty oczywiście przed. Może dojdzie jeszcze werbena dla dopełnienia.
Jeden zywotnik już jest duży okaz jakieś 190cm
Dojdzie drugi ale mniejszy, Będzie musiał dogonić starszego
Mój mały zakątek :D 21:31, 18 wrz 2015

Do góry
Fajny pomysł z tym chodnikiem - a realizacja super! na serio pierwszy raz to robiłeś?

Nowy pomysł na rabatkę fajny, ale czegoś tam mi brakuje. Co jest od strony hortensji które tam już posadziłeś? wejście czy coś innego? A może gdzieś parę kulek na patyku posadzisz, w tych zwężających się częściach może hakone aureola i ona będzie się tak przez cegłę przelewała na trawnik i chodnik?

Cebulek radziłabym dokupić troszkę więcej bo te zginą, jako że będą kwitły w różnych porach Najpierw hiacynty, potem tulipany a potem czosnki, mogą się zazębiać ale nie będą kwitnąc wszystkie na raz. rabatka wydaje się spora.

Kulki i stipa przed żywotnikami jak najbardziej na tak. Zanim żywotniki urosną możesz dać np. powojnik górski na ten murek/ogrodzenie.

a co chciałbyś posadzić na reszcie rabaty?

Myślę że będzie bardzo fajnie, ale jeszcze troszkę musisz dopracować
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 15:24, 18 wrz 2015

Do góry
U Ciebie stipa też bardzo ładnie się prezentuje Hakuro do ciachania
Napisz mi na pw namiary do wysyłki
Pozdrawiam
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 10:16, 18 wrz 2015

Do góry
Między kulki bukszpanowe posadziłam czyściec, bo bardzo lubię jego szarość liści w zestawieniu z bordowymi żurawkami, ale stipa za blisko teraz wyszła. Zostawiłam tak bo stipa raczej zimy nie przetrwa, a w przyszłym sezonie posadzę z tyłu cały rząd traw, jeszcze nie wiem jakich.

No i jeszcze przy okazji inne "stare" kąty

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 09:23, 17 wrz 2015

Do góry
Iwonko nie koniecznie będą miały mączniaka, wszystko tak na prawdę od pogody zależy. Sukces do uprawy pysznogłówki i długiego jej kwitnienia to woda dobre odżywienie i słońce.

Jeżówki na pierwszym planie to Picolino w ilości 3 sztuk. Jeżówki można sadzić co 40-50cm i ładną kępkę np 3 sztuki zrobią, nawet bardzo dużą kępę

Agnieszko jeżeli jeszcze chcesz coś przyciąć to na prawdę ostatni gwizdek, a szczerze to i tak już troszkę późno, ale ja nie zniosę widoku poczochrańców, a jesień ma być długa

Przyjrzałem się ostatnio tym paskudom i one nie latają przy roślinach dla ich nektaru tylko dla innych owadów by je złapać i zjeść, ostatnio widziałem jak złapał pszczółkę i ja zagryzał żywcem.

Ptasie łapki to dobry wybór szybko się rozrastają w ładne kępki

No i dziękuję za komplementy

Alka ja wysiewać też nie znoszę, ale stipa nie potrzebuje jakiś specjalnych wymagań i ją mogę wysiewać Szkółking prawie udany, coś kupiłem, ale niewiele bo trzymam się planu i resztek budżetu

Piotrze dziękuję i bardzo mi miło

Gosiu wybacz wiadomości wylądowały w Spamie, matko jak dawno je wysłałaś. Odpiszę dzisiaj

Mateusz dzięki.

Olka zauważyłem, że szerszenie są tam gdzie inne owady bo na nie polują i wcale ich słodki zapach nie zwabia a ilość owadów na rozchodnikach, łapią i zagryzają mi pszczółki.
Trudny teren - dużo pracy! 10:09, 16 wrz 2015

Do góry
Enya73 napisał(a)
Ostnica czyli stipa tennuissima 'Pony Tails'

Az mi wstyd ale uczę się noooo
Trudny teren - dużo pracy! 10:05, 16 wrz 2015

Do góry
Ostnica czyli stipa tennuissima 'Pony Tails'
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:50, 15 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bordowe żurawki, jeżówki i ostnicę.

Dziękuję bardzo Danusiu, że zajrzałaś
A bordowe żurawki z przodu przed lawendą a stipa z żurawkami z tyłu?
Ogród na glinie 21:49, 15 wrz 2015

Do góry
bleebla napisał(a)
Zdjęcia werbeny i stipy widziałam Cieszą mnie bardzo te widoki

Za rok będziesz miała ich mnóstwo

Co to będzie za rok, któż to wie....
Się zobaczy.
Może stipa będzie rosła na wszystkich rabatach i w trawniku hi hi.
Ogród...może kiedyś... 21:11, 15 wrz 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Posadź na środku albo asymetrycznie purpurowego buka kolumnowego, pod nim kilkanaście hortensji bukietowych 'Vanille Fraise' i leciutko na brzegu porozrzucaj kuleczki z karłowego berberysu 'Bagatelle' nie tak dokoła, tylko nierównomiernie...plus Carex testacea 'Prairie Fire' plus czosnki fioletowe.

Na wiosnę zaplanuj cebulowe, teraz sadź - wysyp na brzegi 100-200 krokusów białych.

I koniec, to wszystko.

Ewentualnie Stipa tenuissima kilka szt, żeby powiewało na beżowo.

Pani Danusie, może głupie pytanie, ale te wszystkie rośliny "widzi Pani" pod domem, czy w kole?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies