Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Podwórkowa rehabilitacja 18:09, 29 maj 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Reniu Ty u mnie a ja właśnie podglądam zdjęcia u Ciebie.
Piękne masz te Palibiny na nóżkach. Moje jeszcze maleńkie czuprynki mają.
Wieczornik za mną chodzi. Kupiłam nasionka i wysiewałam. Zaraz muszę posadzić chyba już na rabacie. Powojnik cudnie kwitnie

A byłam, byłam cudności oglądałam
Mój wieczornik też z nasion. Jak on cudnie pachnie. Trochę go dziś podwiązałam, bo się kładł na różach.

Palibiny nadal kwitną
Trzy kupione w ubiegłym roku też mają małe czuprynki.
Największe mam przy schodach, bo były kupione jako pierwsze.
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 18:03, 29 maj 2022

Do góry
Kasya napisał(a)

Co to jest?

Azalie też masz piękne Muszę się przekonać do tych wielkokwiatowych. U innych mi się bardzo podobają a u siebie jakoś ich nie widzę.
Bawarka 17:55, 29 maj 2022

Do góry
Dzisiaj, wygladaja tak.

I ten mniejszy kawalatek

Bawarka 17:53, 29 maj 2022

Do góry
Mam
Nie tak dawno bylam na spacerze w lesie. Tutaj las jest w wiekszosci prywatny, tz nalezy do mieszkancow naszej osady. Wiec niektorzy z tego korzystaja, zielone odpady z ogrodu, wyrzucaja do lasu.
Idac lesna droga, wypatrzylam lezace korzonki piwonii. Te, dojrze nawet w kosmosie Wzielam je do domu. Wygladaly biednie, wysuszone malenstwa. Jeden wiekszy, drugi kawalatek, nawet nie bylam na 100 % pewna czy to piwonia.

Wsadzilam je do wody, aby porzadnie sie napily.

Po 3,4 dniach...No prosze
Migawki z ogródka 17:40, 29 maj 2022

Do góry
Zana napisał(a)
Warzywnik mi zaimponował. Rozczuliły mnie te koszyczki, w których coś tam się chyba rozmnaża

Jaki elegancki fotel ogrodnika…tylko dlaczego pusty ?
Ogród z rzeźbą 17:38, 29 maj 2022

Do góry
Zana napisał(a)
A u mnie tylko te azalie, kukliki i zakwitła malutka kocimiętka Purrsian Blue

Tylko ?
Piekne masz te azalie

A pokaz Mrokasiowe derenie, masz ich foty ?
Ogród z rzeźbą 17:31, 29 maj 2022

Do góry

No bida z nędzą!

Coś by się jeszcze może znalazło, ale wczoraj pogoda była niebywale kapryśna. Troszkę słońca, deszcz, przerwa, deszcz, słońce, deszcz a na końcu grad. Tak więc tylko kilka cyków. W przerwie udało się trawiszcza dla Lucy ukopać
Ogród z rzeźbą 17:27, 29 maj 2022

Do góry
A u mnie tylko te azalie, kukliki i zakwitła malutka kocimiętka Purrsian Blue

Duże pole do popisu 17:22, 29 maj 2022

Do góry
I na koniec mój ulubieniec. Taki fikuśny, poskręcany, zwiewny i delikatny. Grujecznik pendula. Zakup ubiegłoroczny, mocno dostał w kość, bo kupiony latem, zaparzony w kartonie, potem sadzony w upale. Ale przetrwał i ma się dobrze.

Duże pole do popisu 17:19, 29 maj 2022

Do góry
Tegoroczny nabytek. śliwa wiśniowa Pissardi, ale na krótkiej nóżce. Brakowało mi czegoś na tle białej ściany. Tutaj będzie rosła z jeżówkami.

Ogród z zegarem 17:19, 29 maj 2022

Do góry
Aga, kwitł ci satomi ? Zdradzisz pw cenę ?

Agatorek napisał(a)
Derenie ładnie się przebarwiły . Niestety strasznie wieje i ciężko zrobić dobre zdjęcie.

Satomi

I Cherokee Brave

Mój pierwszy kwiatek na Piano!

I ulubieniec z klonów (póki co), atropurpureum
Duże pole do popisu 17:17, 29 maj 2022

Do góry
Zaczyna się szaleństwo Palibinów. Uwielbiam je. Nic nie trzeba z nimi robić. W ubiegłym roku kwitły dwa razy.

Ten żywopłocik ma zasłonić konstrukcję tarasu. Tujki kulki na pniu z donic przed domem trafiły do gruntu.

Co ciekawe - taras mam od strony wschodnio-południowej. Teraz widzę, że Palibiny kochają słońce. Od strony południowej są bujniejsze i mają 2x więcej kwiecia.

Duże pole do popisu 17:08, 29 maj 2022

Do góry
W tym roku zrezygnowałam ze skrzynek z kwiatami na oknach (nie chciałam naruszać elewacji, a w czasie wichur mi spadały).

Zamiast tego rosną malwy i liczę, że w tym roku zakwitną i będzie piękny efekt na tle białej elewacji.

I jeszcze parę fotek z przedogródka.

Żurawki w przyszłym roku będą przesadzone. Wolę bardziej rozłożyste roślinki. Zrobię pas kocimiętki, a żurawki trafią do środka rabaty.

Duże pole do popisu 17:02, 29 maj 2022

Do góry
Z oddali. Ale pusto ... Tak jak widzicie na planie roślinki będą docelowo delikatnie na siebie nachodzić. Naprawdę trudno to sobie wyobrazić. Z tyłu rosną kaliny i lilaki Miss Kim. Docelowo to duże krzewy i też trzeba było to uwzględnić.

Nie obsypuję już rabat korą (kora tylko w przedogródku). Kładę kartony i sypię trawę. Ciekawe, jaki będzie efekt. Przestałam wydawać majątek na korę. Kory posypię tylko trochę przy Danicach.

Duże pole do popisu 16:56, 29 maj 2022

Do góry
Obecnie planując nasadzenia staram się myśleć, ile pracy będę miała na danej rabacie w przyszłości. Na tej ma być niewiele. Tujki Danice, żeby nie trzeba było corocznie korygować (jeśli będzie czas to super, jak nie, to też nic się nie stanie). Krzewy - najlepiej takie, co nie trzeba ciąć. Miskant Memory ostatecznie zostanie zastąpiony tawułą nippońską Snowmound, której nie trzeba ciąć, kwitnie w czerwcu i ładnie przebarwia się jesienią.
Obwódka to tuje Danice naprzemiennie z bodziszkami Rozanne. Tujki co 2 metry, w środku będą bodziszki.

Buk Dawyck Purple. Tutaj jest bardzo słonecznie, więc powinien nabrać ładniejszych kolorków.

Buk Purpurea Pendula - po drugiej stronie rabaty. Na tej stronie będzie także dla kontrastu Buk Dawyck Gold.

Duże pole do popisu 16:45, 29 maj 2022

Do góry
Na pamiątkę i ku pokrzepieniu tych, którzy tak jak ja mają jeszcze duuużo do zrobienia, żeby było ładnie. Rabata "wiśniowa" w trakcie pracy. Może wrócę do tych zdjęć za 5 lat i będę miała porównanie.

Zakupy zgodne z planem:
Buk Dawyck Purple i Buk Purpurea Pendula. Oczywiście to początek, tyle udało mi się wczoraj zdobyć w pobliskiej szkółce.

Ogród w dolinie 16:32, 29 maj 2022

Do góry
nyna76 napisał(a)
Pięknie Ci się wszystko rozrośnie, będzie busz.

Bodziszki mam i ja, szybko rosną. U mnie wybujał bodziszek czerwony z różowymi kwiatkami, rosanne mam od jesieni ale nabiera masy w oczach.

Kilka paproci kiedyś wsadziłam, jutro będę wyrywać kępami tak się rozszalały.
Ale na moim małym ROD zawsze znajdzie się dla nich miejsce.

Aniu, muszę spróbować gdzieś wcinać tego Rozanne, bo przecież trzeba sprawdzić

Te paprocie, co u mnie wcześniej rosły ładnie się rozrosły, za rok będę pewnie je ciachać.

A tu gankowa i bodziszek kantabryjski

Migawki z ogródka 16:13, 29 maj 2022

Do góry
Na koniec trójlist, którego Lucy kazała mi koniecznie uwiecznić

I przedpłocie

KONIEC

Lucy mam nadzieję, że zdążyłaś z synem?
Migawki z ogródka 16:11, 29 maj 2022

Do góry

Migawki z ogródka 16:10, 29 maj 2022

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies