Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zieleń, drewno i antracyt

Zieleń, drewno i antracyt

antracyt 08:43, 03 sty 2023

Pszczelarnia napisał(a)
Za szczęśliwy 2023 dla Ciebie i Twojej Rodziny. Spełnienia marzeń i planów. Domek już jest, więc to już z górki do wakacji!

Dziękuję Pszczółko, takie życzenia wszystkim się na pewno przydadzą
Z górki do wakacji - dobra perspektywa
antracyt 08:44, 03 sty 2023

Magara napisał(a)

Zuza, my jachtowym traktowaliśmy takie bardziej wrażliwe na wodę powierzchnie - poziome góry barierek czy kapinosy przy elewacji. Póki co się sprawdza, dechy się trzymają, woda pięknie spływa tam gdzie ma spływać
Bardzo jestem ciekawa co ostatecznie wymyślisz i trzymam kciuki za WIELKIE MALOWANIE
Mam tą przygodę za sobą bo dwa (a może trzy?) lata temu u nas było wielkie szlifowanie i wielkie malowanie - do dziś nie mam pojęcia jak nam się udało to zrobić w sezonie wiosenno-letnim kiedy wszystko fruwa, lata i się przykleja - od owadów począwszy na igłach i brzozowych "gwiazdkach" skończywszy

Czy Ty przypadkiem nie chcesz mnie nastraszyć
antracyt 09:20, 03 sty 2023

Na wątkach królują teraz daliowe tematy, a ja właśnie sobie uzmysłowiłam, że nie zrobiłam zeszłorocznego podsumowania wiejskiej. Dalii na niej całkiem sporo, ale mam wrażenie, że z roku na rok ich liczba na tej rabacie zostanie ograniczona za sprawą zmieniających się warunków świetlnych. Krzewy rosną, nie zamierzam ich zbyt mocno ograniczać, super przysłaniają zakątek pod drewutnią i przepięknie pachną. Ilość cienia od strony warzywnych skrzyń co roku się zwiększa. Wszystkie światłolubne będę upychać po stronie nowego ogrody i podziwiać z ławeczki koło szklarni, albo(kiedy w końcu się pojawi) z czerwonej między różami. Pozostaje znaleźć pomysł na wiejskie nasadzenia tolerujące mniejszą ilość słonecznego światła.
Wiejska to zdecydowanie letnio-jesienna rabata. Do końca maja, prócz pachnących krzewów i irysów, niewiele jest na niej do podziwiania.
Moje pachnidła Kaliny, lilaki, Bez czarny Black Lace 'Eva', a w nogach maciejka.

Po ostatnich przymrozkach zaczynają się przymiarki z podpędzonych dalii i jednorocznych. Z ziemi wychodzą samosiejki tego, co rozsiewa się samo. Na kilka tygodni przestaję pielić, żeby maluchów nie usunąć
antracyt 09:28, 03 sty 2023

A potem przychodzi czerwiec i okazuje się, że pielenie jest utrudnione, bo na środek rabaty nie jestem już w stanie się dostać Ale to nic, w gąszczu chwasty przestają być widoczne
Pierwsze zdjęcia jeszcze z końca maja.

A tu już czerwcowe Kolory jeszcze nie takie szalone, z przewagą niebieskiego i fioletu.

antracyt 09:45, 03 sty 2023

W połowie czerwca nieśmiało zaczynają dalie. Na rabacie pojawia się czerwień i pomarańcz. To zapowiedź letniego szaleństwa W tym roku, ze względu na upał, czerwcowe kwiaty wyglądały na lekko wymęczone.

antracyt 09:52, 03 sty 2023

Lipiec Kolory nabierają mocy

Nadal gorąco i bez deszczu. Regularnie podlewam skrzynie warzywne, przy okazji czasem coś skapnie na wiejską od ich strony.

antracyt 10:00, 03 sty 2023

Druga połowa lipca, mimo że gęsto strasznie, dokupiłam kilka chciejstw i upchałam kolanem
Przewracamy kartkę w kalendarzu - sierpień na wiejskiej to nadal szaleństwo kolorów, form i faktur. Rabata dosłownie kipi od nadmiaru wszystkiego
antracyt 10:10, 03 sty 2023

Na dobre rozkręcają się wysiane wiosną jednoroczne: cynie, astry, kocanki. Pojawia się najwyższe piętro - samosiejki słoneczników.

Te zdjęcia to już wrzesień.

antracyt 10:25, 03 sty 2023

W październiku nadal kolorowo, do kwiatów dochodzą przebarwienia liści. Dalie nic sobie z jesieni nie robią, kwiatów mają mnóstwo, zresztą nie tylko one. Dopiero przymrozek pod koniec miesiąca usypia towarzystwo. Dobrze, że posadziłam na tą rabatę również astry. Po wykopkach niezimujących, to one i słoneczniki nadal zdobią. Kiedy przekwitną, przestaję zerkać w tą stronę...wiejska nie ma już nic ciekawego do zaoferowania(prócz stołówki w postaci nasion dla ptaków).

Oby do wiosny
Kordina 11:15, 03 sty 2023

U Ciebie uwiodła mnie druga połowa lipca (lubię busz) i rozbawiła zarazem, cytuję:
"gęsto strasznie, dokupiłam kilka chciejstw i upchałam kolanem"