Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 17:16, 28 maj 2013

Do góry
Spóźniłam się, ale cmokam serdecznie i życzenia zostawiam

To jego drugi sezon, rośnie w glinie. Jak coś innego pryskam czy podlewam to powojniki też... ) Bezproblemowe są powojniki z grupy montana. Tych nawet nie pryskam

Glina,słońce,wiatr...czyli mały ogródek w trudnych warunkach 17:14, 28 maj 2013

Do góry
Ciąg dalszy czas zacząć....
W majówkę zeszłego roku zbudowaliśmy własnymi siłami pergolę nad tarasem. Jej głównym celem jest zacienienie tarasu i okna salonu, przez duże przeszklenie latem cały parter strasznie się nagrzewa.
Po pergoli miały się piąć oczywiście jakieś pnącza...
Tu fotki z budowy pergoli:

a tak wyszło:

Wisterie, które rosną po bokach posadziliśmy w kwietniu, zanim powstała pergola,ale udało się postawić konstrukcje bez uszkodzenia roślin. Ta po lewej stronie rośnie trochę dalej od pergoli, i niestety gorzej rośnie; od tej strony jest przerwa między domami i są tam wieczne przeciągi.
Widać, że wiatr jej nie służy (komu służy oprócz żeglarzy?) , ta "prawa" ma się świetnie i w tym roku zakwitła.Komisyjnie policzyliśmy kwiaty - było 9 sztuk !
Oto dowód:

cdn
Mój ogród 17:14, 28 maj 2013

Do góry
Kochani witam w tę zimny i deszczowy dzień. Zapisałam się na jutro do lekarza, bo choróbsko nie przechodzi. Coś ostatnio mnie trapią różne dolegliwości. Ponieważ trochę naprstykałam fotek jak byłam ostatnio to wstawię jeszcze kilka tzw zbliżenia. Lubię je robić, chociaż do do tego trzeba mieć profesjonalny sprzęt. Ale co tam próbować zawsze można.

Klona jesionolistnego przycięłam "nap pałę" Miał taką rzadką koronę, a zależy mi na tym żeby korona się zagęściła. Już się bałam, że go przycięłam za mocno, ale wypuszcza nowe przyrosty

Czosnek karatawski zbliżenie.

Czosnki wysokie a w tle karagana syberyjska.

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 17:11, 28 maj 2013

Do góry
Spóźnione ale szczere Wszystkiego najsympatyczniejszego
I kfiatuszek zostawiam...

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 17:09, 28 maj 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Brawo, idziemy łeb w łeb Ja też w tym tygodniu minęłam tę granicę.
Gratulacje z okazji 400 stron i czekam na kolejne fantastyczne zdjęcia z Twojego pięknego i zadbanego ogrodu

Buziaczki

A mnie tam jeszcze daleko do 400 setki...
Pozdrawiam Staruchy....
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:07, 28 maj 2013

Do góry
asc napisał(a)

I robię hostowisko w miejscu gdzie dokarmiamy ptaki..... i nie będzie problemu z porządkowaniem terenu po zimie I z deptaniem zimą.... pierwsze kandydatki do przesadzenia już mam..

Oj....zaadaptowałabym jedną z nich....
Przytuliła.....
Pozdrawiam imienniczkę
Ogrodnik Mimo Woli cd 17:02, 28 maj 2013

Do góry
Cieszę się, że kąpiel ptaszka płci nieznanej się spodobała... Ja też lubię oglądać jak się pucują

Czy łopatą czy łopatką to zależy tylko na kim mucha siadła i kto ma ją ochotę unicestwić

Małgosiu.. przewrotnik nie jest ekspansywny, ale jak nie zetniesz kwiatów to się wysieje A ścinać trzeba, bo potem te kwiaty są okropnie brzydkie.. ja nie ścinałam, z braku czasu (jak prawie wszytko w ogrodzie), wiec sobie się siał... a że nie pilę zbyt intensywnie we wsiowym (w zasadzie wcale) to sobie urósł i musiałam go trochę przetrzebić.. bo zagłuszał wszytko, a przywrotnik wcale taki mały nie rośnie.. on jak żurawka.... ta duża żurawka. Nie dość że kupiłam i posadziłam tego dużo, to jeszcze swojego dobra się dochowałam.. Z tego powodu w zeszłym roku zrobiłam eksmisję na kompostownik i kilka w inne miejsce... .. wiosną go lubię, zwłaszcza w deszczu lub w rosie... a jak się wybuja to go nie lubię...
To foto z końca czerwca i jest to jego drugi sezon w ogrodzie (foto 2010), popatrz jaki wysoki jest.... i się pokłada.... tu kwitnie to jakoś wygląda, a potem jest brzydki, dlatego należy to wycinać..

W kamiennym kręgu od początku 17:01, 28 maj 2013

Do góry
Basiu, ciurkadełko daje dużo radości

W kamiennym kręgu od początku 16:59, 28 maj 2013

Do góry
eliza3 napisał(a)
Aniu, jak my lubimy zdjęcia przed i teraz... pięknie wszystko dojrzało, a kącik z kamieniami i łanem tulipanów pięknie się prezentuje.
Stukam się z Wami filiżanką z kawką [/quot

Elu, no to na zdrowie
Miło mi Cię gościć
Pokażę jeszcze jedną zmianę, którą wymusił huragan
Rozpoznawanie chorób i szkodników 16:58, 28 maj 2013

Do góry

Guosku, a czy rośnie może w sąsiedztwie Twojego jałowca grusza?
Jeśli tak, to masz rdzę jałowcowo-gruszową. Spokojnie, to tylko tak groźnie wygląda. Pomarańczowe paskudztwo zejdzie jeśli opryskasz jałowca preparatem na grzyby np. topsinem.
Ale to tylko doraźne rozwiązanie. Jałowiec i grusza to sąsiedztwo, które sobie szkodzi. Jeśli masz je posadzone w niedalekim sąsiedztwie trzeba wybrać.
ogrodoweimpresjejolki 16:50, 28 maj 2013

Do góry
Debra napisał(a)
W te deszczowe dni, z powodu deszczu i nie tylko, zdjęcia ukochanych miejsc w ogródku to pocieszenie, ale też i żal większy czasem, że się tam nie jest.
Leje równo, wieje, zimnica, nawet pies z domu nie chce wyjść, u Agnieszki koty poszły do piwnicy.... zima idzie, czy co?

Oj, ciężki czas dla ogrodników w każdym wymiarze, ale jak to zwykle bywa, po deszczu zawsze jest słońce i tego należy się trzymać!

No właśnie u mnie w tej chwili już nie leje i nawet przebłyskuje słoneczko jakby chciałoby się przypomnieć, że w ogóle jest Ale na horyzoncie znów granatowo szare chmury ...

Wyrywam się wirtualnie z tego smutnego miejsca gdzie jestem i cieszę oczy kwitami, bo niektóre nic sobie z tej brzydkiej pogody nie robią

Miło, że zajrzałaś

Anglia maj 2013 16:49, 28 maj 2013

Do góry

Anglia maj 2013 16:48, 28 maj 2013

Do góry

Anglia maj 2013 16:47, 28 maj 2013

Do góry

Anglia maj 2013 16:46, 28 maj 2013

Do góry
Ten ogród był swoistą galerią wszelkich pięknych rzeźb wyeksponowanych w towarzystwie roślin

ogrodoweimpresjejolki 16:43, 28 maj 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Jolu po jakim czasie zakwitły Ci nowo-zakupione piwonie? Bo u mnie drugi sezon i nie mają pąków...

Przy zakupie piwonii dowiedziałam się, że zakwitnąć mogą za 2, 3, 5 lat. Moje są 3 sezon (sadzone na jesieni następne 2 lata pasowały)
Ale te co dostałam kiedyś od koleżanki z jej ogrodu (w sierpniu, bo to jest termin dzielenia i przesadzania piwonii) zakwitły już następnego lata

Jedno wiem: nie ważne ile, ale na pewno warto czekać

ogrodoweimpresjejolki 16:36, 28 maj 2013

Do góry
marzena napisał(a)
Jola, pozdrawiam miło
piękny bez, piwonie ...
moje wciąż w pąkach

Marzenko, rośliny w pąkach, to ich młodość, dorastanie - jak u człowieka

pozdrawiam również

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 16:33, 28 maj 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Poszukuję pomocników do obłamywania pędów sosny. Ktoś na ochotnika. Zapewniam drabinę i wikt.

To w jedną stronę

A to w drugą

Oprócz tego jeszcze w kilku innych miejscach mam sosny.

Aguś mój Kuba chętnie by się tym zajął
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:29, 28 maj 2013

Do góry
Ależ te wariaty są urocze

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 16:26, 28 maj 2013

Do góry

wszystkich zapraszam na taras

albo na ławeczkę

Gabrysiu tak to jest ta odmiana bukszpanów , która rośnie w kuleczkę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies