Dobrze jest czasami przyznać jakie błędy popełniliśmy, nie trzeba się tego wstydzić. Błędy często wynikają z niewiedzy, nikt nie urodził się mądy we wszystkim i doświadczony w każdej sprawie.
Jest też takie przysłowie "Uczymy się na błędach innych bo sami żyjemy za krótko, aby je wszystkie popełnić".
Dzięki forum i naszym błędom możemy je wyeliminować w przyszłości, dowiedzieć się jak i czego nie robić, albo jak robić.
Najpoważniejszym błędem przy zakładaniu ogrodu jest niedostosowanie roślin do warunków jakie w ogrodzie panują. Chodzi mi głównie o stosunki wodne. Na glebach podmokłych nie sadźmy roślin które ich nie lubią, i odwrotnie. Gleby suche wymagają posadzenie roślin sucholubnych. Co prawda w tym drugim przypadku dzięki nawadnianiu można sobie z tym poradzić, ale w przypadku terenu podmokłego trzeba przedsięwziąć dużo poważniejsze kroki. Odwodnienie, a to może być kosztowne albo wręcz niemożliwe.
Ale Januszowi chyba chodziło m.in. o przenawożenie (zasolenie gleby) czyli nadgorliwość ogrodników.
Zbyt wiele oprysków bez powodu też nie jest dobre.
Ostatnio Grzesiu odnosi sukcesy na polu uprawy kamelii
To kamelie Wam zaserwuję bo lada dzień pierwszy kwiat się otworzy....
Jedną kupiłem druga już w piwnicy-kwitła latem...a trzecią też udało mi się też zmusić do kwitnienia
Oby tylko pąki nie opadły
Jak zobaczyłam te pierwsze fotki to aż coś się we mnie zagotowało- jak można nie dbać o takie cudo- potem doczytałam, że właścicieli nie ma jeszcze na miejscu...
Ale wątek jest o usuwaniu siewek i starych karp, więc siewki - to traktuję raczej jako chaszcze. NIkt przecież nie mówił, że można usuwać drzewa bez pozwolenia.
Przestrzegamy prawa jak najbardziej bo drogo to może kosztować.
wiem Danusiu o tym ja też mam zamiar przestrzegać prawa i załatwię to zezwolenie. i będzie można działać oczyścić teren z wszystkich drzew i krzewów i mieć czystą kartę do tworzenia mowa o ogrodzie.
Ale wątek jest o usuwaniu siewek i starych karp, więc siewki - to traktuję raczej jako chaszcze. NIkt przecież nie mówił, że można usuwać drzewa bez pozwolenia.
Przestrzegamy prawa jak najbardziej bo drogo to może kosztować.