Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Kłaniam się i o radę proszę 14:40, 09 lis 2011

Do góry
Znalazłam prosty ekran z cisa. Tak właśnie powinien wyglądać.
Kłaniam się i o radę proszę 14:35, 09 lis 2011

Do góry
Suna, bardzo ładnie można to zagospodarować. Trzeba tylko ostrożnie wybrać starą ziemię i gruzy betonowe. A potem pod rośliny nasypać żyznej ziemi, kompostu.

Ja bym posadziła ekran strzyżony z cisa.
Powinien być zwarty i szczelny od razu po posadzeniu

Mój ogród - co dalej? 14:23, 09 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Dominiko, za Twoją przyczyną nakupiłam cebulek na cebule.pl
Kupiłam te same czosnki co Ty, a poza tym tulipany i hiacynty. Trochę za późno się obejrzałam, bo to co sobie upatrzyłam już było wyprzedane.

A ja wczoraj dostałam 65 cebul narcyzów, tulipanów i krokusów w zamian na zdjęcia do katalogu cebule.pl

I jakie wybrałaś? Białe?
O kurcze! Jak Danusia w moim wątku to mi się mobilny internet rwie
Mój ogród - co dalej? 14:21, 09 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Dominiko, za Twoją przyczyną nakupiłam cebulek na cebule.pl
Kupiłam te same czosnki co Ty, a poza tym tulipany i hiacynty. Trochę za późno się obejrzałam, bo to co sobie upatrzyłam już było wyprzedane.

A ja wczoraj dostałam 65 cebul narcyzów, tulipanów i krokusów w zamian na zdjęcia do katalogu cebule.pl

Super A miałaś Danusiu jeszcze z czego wybierać?
Ogród na końcu świata- Dominika 13:53, 09 lis 2011

Do góry
Pokazuj koniecznie swoje prace, to bardzo budujące
Mój ogród - co dalej? 13:51, 09 lis 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
A co w takim razie z kompostem? Wszystkie mówicie, że tak wspaniale robi roślinom. Stosujesz go Danusiu tylko przy sadzeniu i wystarczy?

Oczywiście, że przy sadzeniu, dlatego rabaty żwirowe można troszkę częściej nawozić.
Natomiast kompost używamy na rabatach nie wyściółkowanych żwirem.
Zielono mi! 13:49, 09 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Czyli podkrzesujemy teraz i świerki i sosny
praktycznie do końca lutego możemy dokazywać sobie do woli.
Mój ogród - co dalej? 13:46, 09 lis 2011

Do góry
Nawóz granulowany, gdzie by nie był rzucony, powinien zostać rozpuszczony czyli podlany obficie wodą.
Samo rzucenie mija się z celem.
Osobiście używam tylko nawozów w płynie, dolistnych i doglebowych a swoje rabaty nawożę płynnym Florowitem polewając konewką - po wierzchu i do gleby.
Mój ogród - co dalej? 13:36, 09 lis 2011

Do góry
W ogrodzie Bloomów (Bressingham) wszystko tną, popatrz na galerie zdjęciowe

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/75-ogrody-angielskie-bressingham-gardens-jesienia/photos

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/71-ogrody-angielskie-bressingham-gardens/photos

On jest trochę niefortunnie posadzony, no i ma białe przyrosty wiosną, z tym cięciem trochę go szkoda pozbawiać. Ja bym go wyeksponowała.
Zielony ... ogród 13:34, 09 lis 2011

Do góry
Amaranthus - inaczej szarłat (nie szkarłat) można kupić w sklepach z nasionami wiosną.
Mój ogród - co dalej? 13:33, 09 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Moi drodzy, potrzebna mi Wasza rada Na zdjęciu poniżej zaznaczyłam berberysa, którego chcę stamtąd wiosną zabrać. Powiedzcie, co tam posadzić żeby było pięknie?

Coć ładnego na pniu, pasuje mi tu żółty kolor, ale trzmielina na kiju może być zbyt delikatna, cienki kijek. a tu potrzeba coś masywnego. Może cis na pniu? Tylko go przysuń do tego jałowca, a jałowca przytnij w baryłę
Trzmielinki tnij w kulki, świerk Glauca Globosa po prawej (to on?) będzie zbyt wielki na samym brzegu rabaty, trzeba go zabrać stamtąd i dosadzić więcej kulek trzmielinkowych.

Dzięki Danusiu za odwiedziny i za rady
Ten niebieski świerk po prawej stronie to świerk kłujący Białobok (nie wiem czy mogę go ciąć).
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 13:31, 09 lis 2011

Do góry
anula_wn napisał(a)
Kasiu, bardzo fajny domek
ja osobiście uwielbiam drewno na elewacji, dlaczego chcecie zrezygnowac...?

Ja chyba wiem i popieram, dużo z nim roboty, czarnieje i na elewacji robią się czarne zacieki, smugi.
Kolor robi się bez konserwacji kiepski.
Mój ogród - co dalej? 13:29, 09 lis 2011

Do góry
Z wyższych krzewów zrobiłabym jednak stożki - można je ciąć od wiosny.
Berberysy gdyby były cięte w kulę też by nieźle wyglądały.
Można je odmłodzić wiosną ścinając do ziemi i formując od dołu to co wyrośnie.
Palenie śmieci w ogniskach 13:28, 09 lis 2011

Do góry
W mojej miejscowości przyszedł sezon na palenie ognisk a w nich palą się nie tylko liście, ale przy okazji śmieci. Jak to jest w Waszych miejscowościach, wolno palić ogniska czy nie?

O szkodliwości palenia śmieci w poniższych linkach:

Dlaczego nie wolno palić śmieci w piecu lub ognisku?

To nie krasnoludki palą śmieci
Mój mały raj na ziemi :) 13:22, 09 lis 2011

Do góry
Anula nie wolno na pewno palić w ogniskach śmieci, tylko odpady organiczne, tego Ci nie powiedzieli?.
U nas nikt na Ciebie nie doniesie, że drewienka czy nawet liście palisz, bo palą dookoła, ja nie palę, wyrzucam na kompost na bazie A w końcu zwłaszcza, że to dozwolone jest.
Ale nasi sąsiedzi (2 sztuki) palą w piecach śmieci, plastyki, wtedy unosi się niebieski, śmierdzący dym.

Dlaczego nie wolno palić śmieci w piecu lub ognisku?

To nie krasnoludki palą śmieci
Ogród w stylu wiejskim 13:20, 09 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Rabata, którą można "podciągnąć" pod ogród wiejski jest tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/185-ogrody-angielskie-stone-house-garden

Ja mam ogród w stylu wiejskim, jednym z ważnych elementów jest - wg mnie - ogrodzenie. W ogrodzie wiejskim rabaty są ściśle przy domu (dosłownie wokół) i jest dużo kwiatów wszędzie.

Jak miło przeczytać, Danusiu, że ten ogród tak sklasyfikowałaś, bo to moje marzenie i wzór dosłowny (najchętniej wytapetowałbym sobie tymi zdjęciami kuchnię).
Zielono mi! 13:16, 09 lis 2011

Do góry
Czyli podkrzesujemy teraz i świerki i sosny
Nasz przydomowy ogródek 13:14, 09 lis 2011

Do góry
To coś na pniu to daj stożek z cisa albo bukszpanu na podkreślenie wejścia.
Hakuro nie lubię, Miskant Morning Light jest niewielki, zamiast niej nieśmiało zaproponuję???
Wyjazd na Chelsea Flower Show w maju 2012 13:12, 09 lis 2011

Do góry
O Matko, a może casting na szefa?
Mój ogród - co dalej? 13:08, 09 lis 2011

Do góry
ewaglen napisał(a)
Moi drodzy, potrzebna mi Wasza rada Na zdjęciu poniżej zaznaczyłam berberysa, którego chcę stamtąd wiosną zabrać. Powiedzcie, co tam posadzić żeby było pięknie?

Coć ładnego na pniu, pasuje mi tu żółty kolor, ale trzmielina na kiju może być zbyt delikatna, cienki kijek. a tu potrzeba coś masywnego. Może cis na pniu? Tylko go przysuń do tego jałowca, a jałowca przytnij w baryłę
Trzmielinki tnij w kulki, świerk Glauca Globosa po prawej (to on?) będzie zbyt wielki na samym brzegu rabaty, trzeba go zabrać stamtąd i dosadzić więcej kulek trzmielinkowych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies