Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogród - co dalej?

Mój ogród - co dalej?

Gardenarium 13:51, 09 lis 2011

GabiK napisał(a)
A co w takim razie z kompostem? Wszystkie mówicie, że tak wspaniale robi roślinom. Stosujesz go Danusiu tylko przy sadzeniu i wystarczy?

Oczywiście, że przy sadzeniu, dlatego rabaty żwirowe można troszkę częściej nawozić.
Natomiast kompost używamy na rabatach nie wyściółkowanych żwirem.

Instagram Ogrodowiska
ewaglen 14:21, 09 lis 2011

gardenarium napisał(a)

Dominiko, za Twoją przyczyną nakupiłam cebulek na cebule.pl
Kupiłam te same czosnki co Ty, a poza tym tulipany i hiacynty. Trochę za późno się obejrzałam, bo to co sobie upatrzyłam już było wyprzedane.

A ja wczoraj dostałam 65 cebul narcyzów, tulipanów i krokusów w zamian na zdjęcia do katalogu cebule.pl

Super A miałaś Danusiu jeszcze z czego wybierać?
ewaglen 14:23, 09 lis 2011

gardenarium napisał(a)

Dominiko, za Twoją przyczyną nakupiłam cebulek na cebule.pl
Kupiłam te same czosnki co Ty, a poza tym tulipany i hiacynty. Trochę za późno się obejrzałam, bo to co sobie upatrzyłam już było wyprzedane.

A ja wczoraj dostałam 65 cebul narcyzów, tulipanów i krokusów w zamian na zdjęcia do katalogu cebule.pl

I jakie wybrałaś? Białe?
O kurcze! Jak Danusia w moim wątku to mi się mobilny internet rwie
Domi 14:31, 09 lis 2011

Ewo, w kosodrzewinach ukręcaj świeczki tak, jak radzi Danusia, to nie urosną wysokie. Zrobiłam tak pierwszy raz w tym roku i jestem zadowolona z efektu: nie poszły w górę, a na boki. Mam nadzieję, że dzięki temu zabiegowi nie wyłysieją brzydko od dołu. Niektórzy robią z tych ukręconych świeczek syrop, ja nie próbowałam, bo robiłam wcześniej opryski.
ewaglen 14:47, 09 lis 2011

gardenarium napisał(a)
W ogrodzie Bloomów (Bressingham) wszystko tną, popatrz na galerie zdjęciowe

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/75-ogrody-angielskie-bressingham-gardens-jesienia/photos

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/71-ogrody-angielskie-bressingham-gardens/photos

On jest trochę niefortunnie posadzony, no i ma białe przyrosty wiosną, z tym cięciem trochę go szkoda pozbawiać. Ja bym go wyeksponowała.

Sugerujesz Danusiu żeby białoboka stamtąd zabrać? Hm, ale dokąd, jak ja już nie mam miejsca....Właśnie w tym miejscu go posadziłam żeby wyeksponować Nie przewidziałam jednak że będzie za duży.
Poza tym po drugiej stronie ścieżki prowadzącej do domu jest drugi białobok, tylko jeszcze mały
Na tym zdjęciu poniżej go widać.

Dzięki Danusiu za linki. To nieoceniona pomoc, gdy wiem gdzie szukać informacji
ewaglen 14:59, 09 lis 2011

Domi napisał(a)
Ewo, w kosodrzewinach ukręcaj świeczki tak, jak radzi Danusia, to nie urosną wysokie. Zrobiłam tak pierwszy raz w tym roku i jestem zadowolona z efektu: nie poszły w górę, a na boki. Mam nadzieję, że dzięki temu zabiegowi nie wyłysieją brzydko od dołu. Niektórzy robią z tych ukręconych świeczek syrop, ja nie próbowałam, bo robiłam wcześniej opryski.

Widzę, że ja mam mało odwagi Zawsze obawiam się, że zepsuję to co natura bezbłędnie stworzyła. Ale dodając sobie otuchy pomyślałam, że przecież człowiek miał w tym pięknie swój udział i to znaczący
ewaglen 15:01, 09 lis 2011

Domi napisał(a)

Moje nie mają tendencji w kierunku łysienia, wprost przeciwnie, są rozłożyste i gęste. Tymczasem jeszcze nie są według mnie za wysokie, ale to kwestia czasu

A to moje żółte kosówki

ewaglen 15:04, 09 lis 2011

Domi napisał(a)

Gdybyś mi mogła Dominiko pokazać na zdjęciu swoje kosówki, byłoby fajnie
Gardenarium 15:33, 09 lis 2011

Już zaczynaj je formować, jak chcesz, albo w kule albo w sześciany, albo nieregularnie, ale skracając te najdłuższe pędy.

Instagram Ogrodowiska
Domi 15:37, 09 lis 2011

Jutro zrobię fotkę