Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Madżenie ogrodnika sezon 2017 08:37, 14 kwi 2017

Do góry
Tusiala napisał(a)
Przeurocza, długo oczekiwana wiosna u Ciebie w ogrodzie. Niech jeszcze lista grabów zakryją prześwity... ach....

Pierwszy raz od 7 lat zapowiada się, ze widok na okoliczne domy zostanie przesłonięty graby i brzozy już całe w listkach
Mój ogród pod górkę... 22:56, 13 kwi 2017

Do góry
Mixtoorka napisał(a)
Jakie cuda! Masz dar wyszukiwania perełek! Cudności!

Dar to nie, chyba trochę szczęścia. Albo brak "ogrodowiczan" robiących zakupy w tej szkółce? Bo kto z nas przeszedłby obojętnie obok wielopiennej brzozy w bardzo dobrej cenie, albo wielopiennego klona?
Dzięki
Na huśtawce miło płynie czas... 19:53, 13 kwi 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

Martyna ale będzie klimatycznie gdy te brzozy urosną... ja też planuję brzozy koło placyku ale zwykłe nie zwisające. relaks przy ich szumie mi sie marzy

jak przycięłaś swany? pokazesz?

Ja musiałam mieć takie brzozy, bo sadzone są w centrum ogrodu, dziwnie by wyglądały takie wysokie na środku. A Ty gdzie masz placyk? Nie zanotowałam.

Zrobię fotkę Swany jutro. Biedule siedziały długo w przechowalniku, ale żyją, wypuszczają listki
Na huśtawce miło płynie czas... 19:50, 13 kwi 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Rzeczone nowe nabytki brzózki

I brateczki mocno się zagęściły

Ogólnie w ogrodzie zielono, kolorów jeszcze mało, ale czekam cierpliwie. Mam nadzieję, że latem będzie tak jak zaplanowałam.

Dzisiaj wsadziłam cztery nowe róże. I kupiłam bukszpany, żeby "zakleić" dziury w obwódce. A za chwilę akcja reanimacja piwonii i jeszcze muszę przesadzić Swany do donic. Ale pogoda nawet sprzyja

Martyna ale będzie klimatycznie gdy te brzozy urosną... ja też planuję brzozy koło placyku ale zwykłe nie zwisające. relaks przy ich szumie mi sie marzy

jak przycięłaś swany? pokazesz?
Słoneczny Ogród 19:48, 13 kwi 2017

Do góry
Donia72 napisał(a)
Daria, a myślałaś o brzozach? Też fajnie by wyglądały w szpalerze. A liście to wiadomo, ze wszystkich drzew liściastych lecą. Ja też mam u siebie klona na rabacie. Pozdrawiam

Myślałam, podobają mi się, dają ładny delikatny cień, pień mają ładny cały rok, ale mam już za domem brzozy to bym może coś innego wzięła. W sumie to już decyzję podjęłam.
Przemyślałam wszystkie drzewa, faworytami były drzewa o jasnozielonych liściach i ładnych koronach, ale one są przypalane przez słońce.
Skłaniałam się też ku magnoliom czy wiśniom japońskim, ale i przemarzają i krótko kwitną i za wcześnie kwitną, bo teraz kiedy nie siedzi się w ogrodzie jeszcze, bo za zimno. Wiśnie zakwitną przyjdzie mróz i pozamiatane, a pozostałą część roku nie wyglądają najlepiej, stale łapią choroby grzybowe.
Glediczje, ambrowce, tulipanowce, głogi, judaszowce i dziesiątki innych odrzuciłam.
Zastanawiałam się nad Katalpą, ale ona rusza z wegetacją po 20 maja, więc liście dopiero widać od czerwca.
Więc wybrałam ... sztuczne palmy
Nie! to tylko żart
A to moje drzewa przy zejściu na łąkę.
Ogrodowa przygoda Łukasza II 11:50, 13 kwi 2017

Do góry
Madzenka napisał(a)
Luki ubiegły rok był u mnie najbardziej zagrzybiony odkąd mam ogród a moge powiedziec, ze od 2002 roku mam bukszpany w ogrodzie. Wszystko było chore, roze, brzozy, trawy, ale buksy relatywnie dobrze daly rade. W tym roku nie odpuszcze chemi i bede wlaczyć.
Odkurz dobrze bukszpany, wybierz wszystkie opadłe liscie, pryskaj chemia. Jesli tniesz to pamietaj po kazdej roslinie myj noźyce mydłem potasowym. Pamietałam o tym zwłaszcza po cieciu chorych bukszpanow. I jedno jest pewne, w gęstwinie bylin , bukszpany sa atakowanr przez grzyby. Brak przewiewu, wilgotność i grzyb murowany

Będzie dobrze, kule powinny dac rade, ale obwodki wywal bo szkoda Twojego czasu.
Kule w tym roku nie będa zdobic ale przeżyją i łatwo sie odbudowują.

Muszę kupić mydło potasowe ... do tej pory nożyce myłam zwyczajnie pod ciepła wodą ... dzięki Marzenko
Na huśtawce miło płynie czas... 08:43, 13 kwi 2017

Do góry
Jolka, muszę jeszcze poczytać czy i jak przycina się takie brzozy, żeby kształtować korony. Jedna wydaje mi się ładnie rozkłada gałazki, druga trochę na jeden bok. Znajduję sprzeczne informacje co do terminu cięcia.
Szukam nadal Doorenbos, ale ceny mnie zabijają. Może uda się na koniec sezonu taniej kupić bo ja trzy potrzebuję.

Dzisiaj chociaż pogoda taka sobie od rana, muszę iść do ogrodu, robota czeka. Jak się obijałam tydzień, to teraz mam
Na huśtawce miło płynie czas... 08:35, 13 kwi 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
Dzisiaj kolejne działania - kupiliśmy i wsadziliśmy dwie brzozy płaczące na placu i podsadziliśmy je danicami. Jutro zapoluję na jakieś bylinki wypełniające luki między nimi. Ledwo wkopaliśmy drzewka i rozhulała się wichura. Co jest kurdę z tą pogodą? Tulipanki wreszcie się otworzyły i znowu się nimi nie nacieszę. Jutro już znowu deszcz i pogoda do bani.

Widziałam te brzozy w szkółce. EMowi się bardzo podobają. Jak wreszcie zrobię do końca te "ramy" to na pewno u mnie też choć jedna zagości

Pogoda masakryczna, nic się nie chce
Mój ogród pod górkę... 20:27, 12 kwi 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ale wysokie te brzozy

Jedna, pozostałe korzystnie wyszły na fotce
Mój ogród pod górkę... 17:32, 12 kwi 2017

Do góry
Ale wysokie te brzozy
To tu- to tam- łopatkę mam ! 15:46, 12 kwi 2017

Do góry
Gosiu, z 4 takich samych grabów 3 ruszyły (sadzone były latem zeszłego roku), a jeden jeszcze śpi (sadzony był w marcu). Duże brzozy mają już spore listki, a Doorenbos dopiero się zbiera. Twój klonik ruszy z pewnością w swoim indywidualnym rytmie.
Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą 22:29, 11 kwi 2017

Do góry
Dzisiaj zauważyłam, że hakone rusza Ależ się cieszę

Dzisiaj jadąc do pracy odkryłam jak już pięknie jest zielono Uwielbiam ten seledynowy odcień zieleni...

Najbardziej zachwycają mnie brzozy. Ich zwiewne, delikatne wręcz koronkowe gałęzie są cudne - zwłaszcza na tle białych pni i soczystej zieleni trawy
Słoneczny Ogród 11:00, 11 kwi 2017

Do góry
Piort_ lubię ten czas jak robi się zielono

gosika67 zaganiana jestem, w sobotę miałam zawody bieg na 10km, robię na zamówienia ozdoby, do tego praca i ogród dużo czasu pochłania ale się ciesze, bo robię to co lubię. Łapię dystans, cierpliwość i równowagę, a wszystko to mi jest bardzo potrzebne. Muszę mieć odskocznię
Chętnie przyjmę zieleninkę
Wczoraj miałam montowane dwie niedokończone rynny spustowe, to teraz muszę sobie zrobić odwodnienie w kopaniu jestem dobra. To mnie czeka co 4 lata temu, niczym kret. Takie paskudne zdjęcie, ale niech będzie. A i ziemia pierwsza klasa, jak na wydmach

Nie wiem czy pisałam, ale mam już przeorane miejsce na drzewa. Całą noc śniły mi się brzozy no nie wiem, nie wiem...

Floksy bird eye

Czosnki

Trawa mozga trzninowata - moim zdaniem
Wymarzony sielankowy ogród..... 10:34, 11 kwi 2017

Do góry
paulina_ns napisał(a)
Brzozy są śliczne ja w tamtym roku kupiłam dorenboos i już żałuję, że tylko jedna mąż przytargal z lasu taka samosiejke i też bardzo ładnie rośnie, na początku miałam plan po cichaczu ja eksmitowac, ale w końcu doszłam do wniosku,że jest tak ładna,że niech sobie rośnie planuje jeszcze zakupić youngii, ale to już po ogrodzeniu

Paulinko mi zawsze podobały się brzozy, fakt śmiecą i się wysiewają wszędzie, ale to tylko taki mały minusik, ja dzięki swojej już 6 młodych brzózek wyeksmitowałam do lasku na samym końcu działki
Wymarzony sielankowy ogród..... 10:07, 11 kwi 2017

Do góry
Brzozy są śliczne ja w tamtym roku kupiłam dorenboos i już żałuję, że tylko jedna mąż przytargal z lasu taka samosiejke i też bardzo ładnie rośnie, na początku miałam plan po cichaczu ja eksmitowac, ale w końcu doszłam do wniosku,że jest tak ładna,że niech sobie rośnie planuje jeszcze zakupić youngii, ale to już po ogrodzeniu
Wymarzony sielankowy ogród..... 09:57, 11 kwi 2017

Do góry
Ja mam u siebie na działce dwie duże brzozy, takie zwykłe leśne. Myślałam że eM będzie chciał je wyciąć ale on sam stwierdził że szkoda by było. Akurat są w takiej odległości od siebie że da się tam wpasować altanę. W planie mam zakup kilku sztuk doorenbosów ale to jak zrobię kolejną rabatę.
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:22, 10 kwi 2017

Do góry
zoja napisał(a)

nad karlowo popracuje poxniej - marzyla mi sie taka duuza
on nie taki co by sie dal na drzewo nabrac - niestety brzozy odroznia

A masz dmuchawę? Może najpierw namów na dmuchawę to później się zgodzi na drzewo jeszcze sam będzie latał i je w nią zbierał
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:18, 10 kwi 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Nawet karlową? A spróbuj po cichu przemycić i jak coś to wciskaj mu kit ze to grab

nad karlowo popracuje poxniej - marzyla mi sie taka duuza
on nie taki co by sie dal na drzewo nabrac - niestety brzozy odroznia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies