Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród bez reguł 10:50, 23 maj 2022

Do góry
Orliki - na razie ich mało, sadziłam w ub. sezonie. Liczę, że się ładnie rozrosną w większe kępy, bo siewek już trochę mam

Zieleń, drewno i antracyt 10:44, 23 maj 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Bardzo lubię tą Twoją cienistą, śliczna jest
Mój ogród jest jednak na innym etapie, tylko kokoryczka kwitnie, reszta w pąkach. Guernsey też zapączkowany, ale na dolnym piętrze, nie wiem, czy w ogóle będzie widać te kwiaty, bo on biedak dopiero próbuje być dużym pnączem
Ale miło się patrzy na zielone, okład na zbolałe oczy

Dziękuję Chociaż mam wrażenie, że chodzi (tak jak innym dziewczynom) o leśną, też w lekkim cieniu
Mój Guernsey też kilka lat z rzędu kwitł na poziomie ziemi, w tym roku się za siebie wziął.
Właściwie, to cieszę się, że u Ciebie troszkę później wszystko zaczyna. Zobacz jak długo mogłyśmy podziwiać Twoje tulipany
Tutaj też już się bardziej cieniście robi, liście owocowych za chwilę przysłonią słońce. Azalię posadziłam tak, by jak najdłużej mogła z promieni korzystać. Na frontowej też półcień i już gęsto

Groszki Na razie tylko mój ulubiony Beaujolais kwitnie tam, gdzie się wysiał, ale on taki piękny, że może być solistą

Ogród bez reguł 10:42, 23 maj 2022

Do góry
Na martagony czekam z wytęsknieniem Mam ich w tym sezonie tak dużo, że powinien być czad

Trzykrotka wirginijska. Uwielbiam ten kolor, głęboki, fioletowogranatowy

Nieśmiało pojawiają się jarzmianki

Ogród bez reguł 10:36, 23 maj 2022

Do góry
Powojniki
Guernsey Cream już się osypał. Montana Tetrarose posadzony w ub. roku kwitnie pojedynczymi kwiatkami. Po przekwitnięciu dostanie gnojówki z pokrzywy, żeby trochę przyrósł i zmężniał.
Powojniki bylinowe też pokazują pierwsze kwiaty. Tu Blue Ribbons. President i nn(tzn. nazwa wyleciała mi z głowy )

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:32, 23 maj 2022

Do góry
Agatorek napisał(a)

Jeśli te jasne gałązki są suche, to je wytnij, bukszpan zaraz odbije.
Jest też odżywka do bukszpanów, jutro mogę Ci podać nazwę. Dziś sobie nie przypomnę, a mam to w swoich rupieciach ogrodowych .

Miałam podobnego, psy mi się na jednym załatwiały i był w takie suche plamy. Wycięłam to, co nie było zielone i śladu nie ma, bo ładnie się zaraz zagęścił.

Daria, podziwiam Cię za to planowanie . Na początku tez tak próbowałam (ale rysując na kartce ), jednak po przeniesieniu na rabatę efekt mi się nie podobał (ale dlatego, że słabo rysowałam , Ty to robisz profesjonalnie!). Teraz robię tak, że sadzę to, czego jestem pewna, a wypełniacze zawsze mogę później dołożyć.

Aga wkurzyłam się i opitoliłam prawie do golasa tego bukszpanika i powiedziałam mu, że dostaje 2-3 tygodnie na okazanie chęci do życia Gałązki są żywe w większości więc mam nadzieję, że jednak będzie żył. Jak odszukasz nazwę odżywki to podeślij.

Z tym projektowaniem to też różnie bywa, zwykle nie wychodzi tak jak w projekcie, ale przynajmniej mniej więcej widać czego się można spodziewać.
Zieleń, drewno i antracyt 10:29, 23 maj 2022

Do góry

Na różance też się pojawiły i ładnie wpasowały w kwitnienie irysów. Kompozycję uzupełnia czosnek, ale razem nie potrafię ich razem w fajnym kadrze uchwycić

Kawałeczek dalej kolor pokazuje MW
Ogrodowe wariacje 10:25, 23 maj 2022

Do góry

W ogródku emerytki 10:25, 23 maj 2022

Do góry
gogo napisał(a)
Cudne czosnki

Jakie cudne zakątki z czosnkami, u Ciebie tak szybko kwitną
Zieleń, drewno i antracyt 10:22, 23 maj 2022

Do góry
Zaraz idę sprawdzić
U mnie kolejne kwiaty pokazują Hansa i Kórnik.

Mój Guersey jest w półcieniu i chyba dzięki temu jeszcze dobrze wygląda.
Teraz jest czas orlików Mam u siebie 3 kolory zwyklaków. Różowy(trochę niższy od reszty), ciemny granato-fiolet i biały. Czasami tworzą lekkie wariacje kolorystyczne, ale ogólnie zawsze są te same Pięknie się sieją i same tworzą idealne zestawienia. Tylko nadmiary wyrywam.

Ogród bez reguł 10:19, 23 maj 2022

Do góry
Młode sadzonki bodziszków kwitną pojedynczymi kwiatkami, jednak to wystarczy, by cieszyć się z dokonanych wyborów

Kwitnie żurawka krwista i Paris też zaczyna

Ogród bez reguł 10:15, 23 maj 2022

Do góry
Kielichowiec cały obsypany kwiatami. Biały dopiero zaczyna.

Rozkwitła kolkwicja. Cała wibruje i bzyczy

Mazurskie klimaty Małgorzaty 10:12, 23 maj 2022

Do góry
malgorzatakarpacz napisał(a)
Mazurskie Klimaty i ich właścicielka ciągle ledwo zipią ale żyją
. [img Ciekawa i pomysłowa kompozycja rojnik w czajniku I zdrówka życzę
Ogród bez reguł 10:08, 23 maj 2022

Do góry
Zaczęły kwitnąć róże. Na razie Olivia Rose Austin i Eden Rose. Sporo róż w gotowości, wszystkie zapączkowane. I tylko ta okropna nimułka co chwilę się gdzieś ujawnia...

Ogród hortensjowo różanecznikowy 10:04, 23 maj 2022

Do góry
Tegoroczny zakup Libretto, na żywo jego kwiaty są bardziej ciemniejsze niż na zdj.
Ogród bez reguł 10:03, 23 maj 2022

Do góry
Cóż, ostatnio jakoś nie jestem panią własnego czasu Ktoś mi go podbiera, nie mam wątpliwości. No bo gdzie by się podział...? ten czas...?

Weekend był chłodniejszy i bardziej wilgotny niż poprzednie dni, ale przyznam bez bicia - miałam nadzieję na dużo więcej wody. Te alerty rozbudziły we mnie nadzieję i marzenia, że może popada non stop przez 2-3 dni... Niestety, niestety... popadało 2-3 razy dziennie... po trochu... No, ale ziemia jest wilgotna, powietrze się ochłodziło, więc jednak coś dobrego się zadziało

W przerwach między padaniem walczyłam z Irish Green. Walczyłam tak zajadle, że nadwyrężyłam sobie kciuka i teraz w pracy krzywię się jak dziki zwierz . Ale kolejne poletka na rabacie odgruzowane.

Miłkowo - sezon 2016-2022 09:54, 23 maj 2022

Do góry
Milka napisał(a)

O Mamo! jak cudnie
A ta kompozycja doniczek mnie zachwyca
System automatycznego nawadniania 09:31, 23 maj 2022

Do góry
Jakubszostak napisał(a)

Cześć.

Pobawiłem się troszkę i zrobiłem projekt. System oparty na zraszaczach Rain Bird 3504 i na przewodzie Pe25 na całości. Zraszacze też podłączam na pe25.
Zasilanie będzie doprowadzone też PE 25 z odległości gdzieś 250 m.Ciśnienie 2,8 u źródła (czyli w kranie ogrodowym)
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś na to spojrzał i doradził...
1) Przede wszystkim czy jest w miarę dobrze zaprojektowane?
2) Jak to podzielić na sekcję żeby dobrze hulało?
3) Jaki zastosować środkowy zraszacz? (Może dać inny trzeba?)

Legenda:
- zraszacze na fioletowo
- zasięg na czerwono (oprócz środkowego bo nie wiem czasem czy tu inny zraszacz nie trzeba dać skoro działa w 360 stopniach)
- dysza nr 1 końcowa. Jest najniżej położona i za nią dałem kranik do spuszczania wody z układu
- na razie dysze nr 1,2,7 są na jednej sekcji bo robię etapami i tak wyszło

Bardzo proszę o podpowiedz.
Pozdrawiam
Jakub

jak masz spad to zastosuj korpusy SAM, czyli takie, które otwierają się dopiero jak jest ciśnienie. Inaczej z tych najniżej położonych będzie Ci się cały czas woda sączyła.
April podbija las... 09:06, 23 maj 2022

Do góry

I koniec przerwy na kawę
April podbija las... 09:05, 23 maj 2022

Do góry

April podbija las... 09:03, 23 maj 2022

Do góry
Zabawy z klonem

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies