Witam mam problem z woda na dzialce dzialka jest w dole i w czasie ulewy woda splywa z ulicy Gleba to glina na podwodrku mam staudnie okopalem ja i obsypalem ja zwirem Co jeszcze moge zrobic zeby woda nie wchodzilami do domu.
Teraz damy w bieli i delikatnych żółciach i kremach - wszystkie pachnące jak ciasteczka Smakować do woli
na zdjęciu w środku róża Rokoko (Tantau rose 1987), a po bokach róża burbońska Boule de Neige
Rokoko podoba mi się bardzo, ale za nim się w pełni rozkwitnie otwierające się pąki są niesamowite i kolor też jest piękny, niestety krzak ma pokrój taki rozlazły i trzeba podwiązywać
tutaj Winchester Cathedral - piękna biała róża
Dorota, kłopotliwe hortensje, to hortensje ogrodowe:
często przemarzają im pąki zawiązujące się latem i jesienią - i nie kwitną, nie wolno ich obcinać, żeby nie obciąć pędów, łatwo je odróżnić - mają grube, sztywne liści
natomiast ogrodowiskowe hortensje: anabelle, limelight, vanilla fraise - to krzewy kwitnące na nowych, jednorocznych pędach, zakwitną co roku, można je ciąć, są zupełnie niekłopotliwe, wręcz powiedziałabym niezawodne
Na poprzednich zdjęciach - tak od najstarszej to wystąpiły:
Rosa gallica Oficinalis - znana jeszcze w średniowieczu
jej kuzynka Rosa gallica Versicolor - jak sama nazwa mówi zmienna jest
kolejna Rosa gallica Tuscany znana od XVI w.
i w tle na jednym zdjęciu Rosa damascena
Aż nie wiem od czego zacząć otóż róże SZALEJĄ!!! prawie wszystkie już pięknie i kwitną i moje dylematy stąd, że nie wiem co pokazać Chciałoby się wszystko, ale Was zamęczę, bo ileż można te same róże oglądać. Jednak ten wątek dla mnie jest rodzajem pamiętnika, więc wybaczcie jeśli czegoś za dużo lub za często.
Więc może na początek wielokolorowe obrazki
Ewa bierz jak leci (ogrodowe) najwyżej jak nie ma śniegu to lekkie przykrycie z gałązek na niektóre (przeczytasz) , coś nie kumam 5strefa w 7b spokojnie i na luzie
oczywiście omijaj sprzedawane jako ogrodowe tzw leśne
Irenko - uczta dla oczu... wypasiona uczta, jak ta twoja hortensja pnąca i hosta Cudnie..... naprawdę i klimatycznie.. szkoda, że zapachów nie można przesyłać netem.
A to żółte to może Czosnek Moly luteum - tak u mnei dziewczyny zdiagnozowały i pasuje Porównaj..
Naparstnice mi szalały, ale jak zaczęłam wycinać przekwitłe kwiatostany to nie ma żadnej nowej siewki.. muszę w tym roku pozostawić ładniejsze kolory do rozsiania Naparstnice się starzeją i trzeba odmładzać nasadzenia jak w ostróżkach