Witam!
Akurat trafiłem na ten wspaniały wątek-pomocny.
Pochwale się swoim warzywniaczkiem w skrzyni

Został wykonany w kwietniu 2013 ze względu na słabej jakości glebę na mojej 0,5ha działce

i uważam że był to strzał w dziesiątkę.
Zrobiony jest z płyt betonowych ( płot betonowy)
wymiary płyt 2mx0,5m cena 30zł/szt
słupki betonowe wysokości 1m - 25zł/szt
łatwo policzyć jaki koszt
co do wymiarów szkrzyni warzywnej to 1,5mx8m wysokie na 0,5m czyli powierzchnia 12m^2
po zmontowaniu na ziemi położyłem siatkę plastikową (może błąd że nie stalową) przeciw kretom i nornicom.
Ze względu że mam glebę pod skrzyniami jałową i przepuszczalną piach i żwir, nasypałem 10cm warstwę gliny z rozebranej 10 lat temu starej glinianki-pięknie wyrobiona i rozlasowana z dodatkiem wapna z tynków

, na to zacząłem wypełniać mieszanką torfu obojętnego PH (40%) + gliny(20%) i 2 letniego obornika(40%) do pełna- dobrze zlane wodą i posiane warzywka - ROSNĄ WSPANIALE i podlewać za bardzo nie muszę ziemia trzyma dobrze wilgoć nie zbija się i szybko się nagrzewa.
Zrobiłem także skrzynie jagodowe 2mx2m ( jagoda kamczacka z truskaweczkami ) ta sama ziemia co w warzywniku.
oraz z borówką amerykańską mieszanka ściółki leśnej obornika gliny i mojej jałowcowej gleby do tego siarka i siarczan amonu żeby ostro zakwasić.
Żona jest zachwycona wszystkie warzywa wspaniale rosną jutro wstawię zdjęcie efektów- takich warzyw jeszcze nie miałem.
jagoda kamczacka z truskawką
Borówka amaerykańska
Planuje jeszcze wykonać jedną skrzynie o wymiarach 1,5mx8 pod truskawki, ale dopiero pod koniec czerwca.
A oto efekty- rzodkiewka już zjedzona następna dorasta
już są pierwsze truskaweczki