Tu na razie jest ściernisko...
22:39, 21 sie 2012
Ja nie jestem ekspertem, sama też główkuję nad moimi rabatkami, ale patrząc na Twoje pomysły zastanawiam się nad paroma pytaniami:
- czy nie pomieszałaś gatunków lubiących słońce i cień? Żurawki raczej nie przepadają za dużą ilością słońca, nie będzie ich przypalać południowe słońce?
- jak z doborem roślin do gleby? Bierzesz to pod uwagę?
Trochę mnie zmartwiłaś wieściami ze szkółki w Płoskiem, miałam się tam wybrać w tym tygodniu. A byłaś ostatnio na Śląskiej? Tam jest taka szkółka iglaków. Ja mam ciągle puste miejsce na iglaka dominującego w przedogródku i chyba czas coś zdecydować.
. Mój ogród chciałam utrzymać w charakterze "Ogrodu minimalistycznego", wg. projektu Pani Danusi, której wszystkie projekty mogłabym jeść pełnymi garściami
Na działce wyższej bedzie dom (graniczący z lasem) a niższej ogród. Jak widać bedzie stal na górce, a roznica między najwyższym punktem działki a najniższym wynosi dobre kilka metrów. Tu zaczyna się mój problem, gdyż nie chcę ogrodu nachylonego w kierunku domów sąsiadów. Zakladałam, że podniosę teren żeby był równy ale żeby to zrobić musze złożyć do urzedu wraz z dokumentami "do pozwolenia na budowę" projekt zagospodarowania terenu (pomysł na odprowadzenie wody itp). i co mam zrobic? nie wiem jak ma wygladać na chwilę obecną ogród, chciałam żeby był równy teren -wielki trawnik na środku i po bokoch w równych liniach nasadzenia. a teraz sie okazuje, że to mało realne.... Muszę prosić was o pomoc i podzielenie się wiedzą dotycząca projektowania ogrodu z takim nachyleniem. Mam robić skarpy? mam w ogole nie wyrównywać terenu? a może pchac sie w koszty (ale jakie one moga być dokładnie?) i robić murki oporowe, odwodnienia itp....