Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska

AniaK 22:45, 19 sie 2012

A ja właśnie trafiłam na młodą dziewczynę, która dopiero miała za sobą kilka projektów, ale właśnie pytała o to wszystko Anitko.Ja zresztą też miałam wizję i nawet zbiór roślin które u mnie miały być, tylko tego ogarnięcia mi brakowało.
Ale teraz po tych kilku latach i tak zmieniam trochę, tyle jest przecież roślin,ale po to jest ogród
Kondzio 22:51, 19 sie 2012

No zgadzam sie ztym tylko jest taki problem ze Danusia jest w warszawie a ja w krakowie a podrugie ze mam juz rosliny w ogrodzie i pewien zarys i wydane juz pieniadze a wydałem uwiesz mi duze pieniadze wiesz wtedy mi sie projekt podobał przeciez jestem amatorem nie znałem sie natym dopiero tutaj okazało sie inaczej niestety
Kondzio 22:52, 19 sie 2012

AniaK napisał(a)
A ja właśnie trafiłam na młodą dziewczynę, która dopiero miała za sobą kilka projektów, ale właśnie pytała o to wszystko Anitko.Ja zresztą też miałam wizję i nawet zbiór roślin które u mnie miały być, tylko tego ogarnięcia mi brakowało.
Ale teraz po tych kilku latach i tak zmieniam trochę, tyle jest przecież roślin,ale po to jest ogród
Rozumiem tylko mój ogród jest młody ma 1,5 roku
Enya73 22:53, 19 sie 2012

To, że zmieniasz, to akurat jest normalne. W końcu nasze upodobania i potrzeby też z czasem się zmieniają. Najgenialniejszy projektant nie jest w stanie tego przewidzieć.
A poza tym, ile przyjemności jest w wybieraniu nowych roślin i ich sadzeniu w ogrodzie. Dla mnie wyjazd do szkółek w okolice Bielska, to jak święto. Zawsze jestem bardzo podekscytowana, co nowego będzie
Kondzio 22:57, 19 sie 2012

No uwielbiam tam robic zakupy a szkułek jest tam duzo i zawsze mam pelny samochód
AniaK 22:58, 19 sie 2012

A poza tym, ile przyjemności jest w wybieraniu nowych roślin i ich sadzeniu w ogrodzie. Dla mnie wyjazd do szkółek w okolice Bielska, to jak święto. Zawsze jestem bardzo podekscytowana, co nowego będzie

Skąd ja to znam
Enya73 23:00, 19 sie 2012

Kondzio, wrzuć więcej fotek do swojego wątku, najlepiej różne zakątki
Enya73 23:02, 19 sie 2012

Ja już się odmeldowuję, jutro trzeba bladym świtem wstać do pracy Dobrej nocki!
Kondzio 23:04, 19 sie 2012

Ok postaram sie cos wstawic we wtorek bo jutro jade do Alinki
nebel 23:06, 19 sie 2012

Enya73 napisał(a)
Ja na początku rozmawiałam z kilkoma firmami zakładającymi ogrody. Byli na miejscu, oglądali działkę, kręcili nosem, że taka trudna. Najbardziej ich przerażała woda, czyli mój naturalny staw. Odniosłam wrażenie, że mają mało doświadczenia z takimi ogrodami jak mój.
Ja zaś miałam wizję, jak to ma wyglądać od samego początku. Chodziło mi tylko, żeby to ktoś usystematyzował i połączył w jedną całość w formie gotowego projektu, zgodnie z naszym poczuciem estetyki i potrzebami. I faktycznie nikt nie rozmawiał o naszych upodobaniach i potrzebach, tylko o kosztach ( niebagatelnych). Nie bylibyśmy w stanie tego sfinansować w ciągu 1 roku, a żadna firma nie była skłonna rozłożyć tej realizacji na lata. Interesował ich szybki zysk i nawet mnie to nie dziwi.
Jedyny wyjątek zrobiła dla nas firma brukarska znajomego. Przychodzili do nas co roku przez 4 lata.
Grzesiek jesteś wielki! Dziękuję

A z drugiej strony obserwowałam firmy zakładające ogrody sąsiadów i jakoś nie zachwyciły mnie ani ich pomysły, ani też stopień profesjonalizmu. Normalnie sztampa. Ogrody bez żadnego charakteru, byle co, byle żeby zapełnić przestrzeń.
Nie wiem, może ja jestem trudnym klientem, ale wiem czego chcę- na pewno nie chcę byle jakości.
Wolę więc coś zrobić sama, może to dłużej trwa i wymaga ogromnego wysiłku, kosztem wypoczynku i przyjemności.
Zdobyłam potrzebną wiedzę i niezależnie od tego, jak inni na to patrzą, ja jestem zadowolona z efektów.
Kondzio, są kursy projektowania ogrodów dla amatorów. W Krakowie na pewno też taki znajdziesz. Jeśli oczywiście ten temat Cię nadal nurtuje. Taniej jest samemu się przeszkolić, niż znaleźć dobrego projektanta.
Wyjątek od tej reguły stanowi Pani Danusia i Dankiewiczowie

Enya, dokładnie opisujesz moje przejścia z ogrodem, ale pomyśl, żeby zarobic na to wszystko to musimy pracować, prawda? przynajmniej ja. Nie mam czasu na jakieś kursy, szkolenia, ślęczenia nad książkami - zresztą mam ich mnóstwo i co z tego? W każdej z nich są tylko podstawowe informacje .Cały problem i to wychwyciłam na naszym forum - nie możemy byż specjalistami w każdej dziedzinie. Ogród nie jest pasją mojego życia, ale chciałabym mieć wokół siebie coś "mojego" czyli cos co odpowiada mojej osobowści i temperamentowi.
ewa