Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród prawie wymarzony … 14:48, 19 maj 2022

Do góry
Carsten Winter Gold

Zieleń, drewno i antracyt 14:47, 19 maj 2022

Do góry
Wyskoczyłam pranie rozwiesić i przyłapałam w końcu mieszkańca lokum pod drewutnią

a do tego zrobiłam przegląd różany
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:41, 19 maj 2022

Do góry
Pytanko: jak myślicie, czy ta większa szałwia to może być caradonna?
Ta po lewej przyszła oklejona paszportem, drugą na miejscu w szkółce ujrzałam i wzięłam, bo mi Caradonną „pachniała”

Ogrodowe wariacje 14:39, 19 maj 2022

Do góry
Myślałam o takim przedłużeniu, ale zobacz z innej strony na zeszłorocznym zdjęciu. Jest też wcięcie po drugiej stronie. Zależy mi aby część z iglakiem była jako osobny "placyk".
Zapewne jest to do przemyślenia

Ogrodowe wariacje 14:30, 19 maj 2022

Do góry
Nie wypowiem się, co posadzić na patelnię (nie posiadam ), natomiast sugeruję nie zostawiać "ząbka", ale pójść ze żwirową rabatą pod kątem prostym.
O tak:
Glina i zielsko 14:15, 19 maj 2022

Do góry
Dostałam prezent.
2 róże candelight od koleżanki. Piękne zdrowe i z pączkami.
Po południu posadze jak słońce trochę odpuści.
Glina i zielsko 14:15, 19 maj 2022

Do góry
Dostałam prezent.
2 róże candelight od koleżanki. Piękne zdrowe i z pączkami.
Po południu posadze jak słońce trochę odpuści.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:14, 19 maj 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

No niby roślin dużo, ale czegoś mi brakuje

Łaciaty jeszcze na koniec się oblizał takie smakowicie wyglądające

Ale smakowite kwiatki
A projekt rabaty się mi podoba!
Ogrodowe wariacje 14:13, 19 maj 2022

Do góry
Poszukuję miniaturowych iglaków o ładnym pokroju, które zniosą suszę, tutaj słońce od wczesnych godzin, aż do późnego popołudnia czyli patelnia
W zaznaczonym miejscu trawa cały czas się wysusza, zwłaszcza jak pada deszcz i nie włączamy nawadniania. Z drugiej strony ścieżka wygląda jak urwana i przedłużymy ją, będzie wyżwirowana tak jak część już istniejąca. Jest tam szeroko i przy budynku chciałam coś ładnego posadzić 3 lub 5 szt. Wcześniej bliżej drzwi są płyty w żwirku więc tam nić nie wcisnę, bo dużo betonu.
To jest to miejsce od frontu

Ogrodowe wariacje 14:11, 19 maj 2022

Do góry
Wiaan napisał(a)

Kulki mi tam akurat pasują, hmm Nie widać tego na zdjęciu, ale na kwadratowej części tej rabaty mają być takie kostki cisowe, na razie są ciski malutkie. Przez liściory nic nie widać, jeszcze wiadomo jak dojdzie kamień będzie inaczej.

tak to miało wyglądać jak urośnie

Podoba mi się! Nie każdy lubi mieć busz i dlatego każdy ogród jest niepowtarzalny!
Mój ogrodowy pamiętnik 13:40, 19 maj 2022

Do góry
Nowa12 napisał(a)

On takie ma na początku listki. U mnie ma co roku końcówki gałązki przemarzniętych, często na wiosnę młode liście mu brązowieją i opadają a potem szybko nadrabia . W tym roku już teraz o niebo lepiej wygląda niż w zeszłym ale za to nie kwitł. Więc coś za coś .

Uff, czyli wszystko ok. Mój kwitł o dziwo bo maluch jeszcze. Te kwiatki średnio mi się widzą, róż z żółcią liści nie wywoľał u mnie pozytywnych doznań. No cóż nie można mieć wszystkiego. Liściory za to cud, miód potem
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 13:38, 19 maj 2022

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
No ładnie się u Ciebie zieleni. Zestaw roślin świetny. Zobaczę jak wystartuje moja rabata i jak będzie miejsce to może coś odgapię z Twojej „skromnej” listy

A tulipany śliczne - szczególnie ten z łaciatym pyszczkiem

No niby roślin dużo, ale czegoś mi brakuje

Łaciaty jeszcze na koniec się oblizał takie smakowicie wyglądające
Mój ogrodowy pamiętnik 13:14, 19 maj 2022

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Też muszę wymienić Evergoldy i chyba na Raureif właśnie. Mam jej sporo z podziału to będzie za free. Pokażesz stan obecny judaszowca Rising Sun? Mój ma jakieś takie prawie przezroczyste listki. Nie wiem czy to norma czy nie koniecznie
Piękne azalie

On takie ma na początku listki. U mnie ma co roku końcówki gałązki przemarzniętych, często na wiosnę młode liście mu brązowieją i opadają a potem szybko nadrabia . W tym roku już teraz o niebo lepiej wygląda niż w zeszłym ale za to nie kwitł. Więc coś za coś .
Wilczy ogród 13:09, 19 maj 2022

Do góry
Magleska napisał(a)

Zuza dziękuję

o te jasne pytasz ?

to ambrowce ,ale nie pamiętam jaka odmiana -mam ich 3 szt w przedogródku

a w warzywniku przybyły podpory na ogórki i dynie hokkaido

Tak, o te ale skoro to ambrowce, to już na nie zerkać nie będę, za dużo wody potrzebują.
Muszę sobie te ogórkowe podpory zapamiętać na przyszły sezon.
Tajemniczy Ogród 13:07, 19 maj 2022

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

W tej chwili przez okno wygląda to tak:

Nie wiem, czy przy takim cudnym widoku w ogóle wychodziłabym z domu
Pięknie masz
Sałatka pokrzywowa 13:05, 19 maj 2022

Do góry
Mgduska napisał(a)
Zostało mi parę zdjęć z niedzieli, a trzeba upamiętnić, że MW ma już pąki, kwitną bergenie, wilczomlecz przetrwał zimę, czosnki w pąkach, kalina pachnie.

Moja MW już otwiera kwiat Chociaż w taki upał jak dziś to pewnie tylko na chwilkę.
Piękny kadr z kaliną i sucha górka też mi się podoba
Bylinowa łąka 13:01, 19 maj 2022

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Zieleń teraz dominuje, a rośliny rosną w oczach.

Ale ładnie się razem komponują i widać, że warunki bardzo im przypadły do gustu
Ptasi gaj 12:59, 19 maj 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Laguna była taka w 2020 roku. W tym roku ma jeden badyl i nie wiadomo czy będzie kwitł

Jaka piękna była, szkoda. Ja posadziłam Lagunę dwa lata temu. Liczę że wreszcie się zacznę zachwycać.
U mnie też masa róż cofnęła się w rozwoju albo zupełnie wypadła. Susza chyba tak na nie działa, bo nie wiem co.
Zakątek brzozowy piękny.
A z oczkiem to podziwiam. Dużo pracy jednak przy nim.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:53, 19 maj 2022

Do góry
Kasiek napisał(a)
Piekne miejsce. Piekny caly ogrod, ladnie go pokazujesz, ale to zdjecie...Siadam i nigdzie sie nie ruszam

Też lubię tę ławeczkę. Można z niej omiatać warzywnik i rabaty na froncie.

Wyjątkowo długo kwitną "piwoniowe" tulipany. Nazwy niestety nie pamiętam.

Gliniany garnek reanimowałam za pomocą opasek zaciskowych. Za ciężki był, aby go targać na zimę do garażu i którejś zimy był pękł. Wcześniej rosła w nim bezodmianowa imperata cylindryczna. Trudno jednak było (ze względu na jej rozłogowość) uzupełniać jej glebę. Może sprawdzą się hosty.
Bratki są wciąż atrakcyjne. Pewnie doczekają kwitnienia hortensji pnącej.

Zieleń, drewno i antracyt 12:49, 19 maj 2022

Do góry
ewsyg napisał(a)
Piękny jest ten powojnik Guernsey Cream. U mnie rośliny wodne dobrze zimują. Czekam na kwiaty nowych lilii wodnych. Dzisiaj u mnie w oczu wodnym widziałam larwę ważki. W pierwszej chwili myślałam, że to mała rybka.
Lubię irysy, ostatnio polubiłam też te niskie i syberyjskie.
Pozdrawiam

Czytałam u Ciebie o ważkowej larwie. Strasznie cieszy każde życie w takim wodnym mikro świecie, prawda?
Moje wodne rośliny też przeżyły wszystkie, prócz niezimujących pistii. Teraz dokupiłam zieleni do kolejnego mini oczka. Tym razem jest to strzałka szerokolistna, mięta nadwodna i sprawdzony wywłócznik czerwony(potrzebowałam roślin dobrze znoszących półcień). Skusiłam się jeszcze na marsylię czterolistną i narobiłam sobie nią lekkiego bałaganu w oczku słonecznym. Doniczkę ustawiłam tak niefortunnie, że cała zawartość wysypała się do oczka...marsylię wyłowiłam, ale reszta rozpłynęła się po oczku. Coś czuję, że taki nadmiar "dobra" przyczyni się do zaburzenia równowagi biologicznej i glony będą miały używanie.
Niskie irysy masz śliczne . ja preferuję odmiany jak najwyższe o smukłych kwiatach, chociaż moje "szczęście" do pomyłek funduje mi co chwila ciekawe okazy o zupełnie innym charakterze Syberyjskie też bardzo lubię, dokupiłam w zeszłym roku 2 nowe odmiany, ale tak malutkie kłącza, że nie zapowiada się jeszcze na kwitnienie. Za to ulubione babcine już powolutku zaczynają.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies