ja czekam na cztery dostawy i finito z zakupami w tym roku, i tak przegięłam chociaż jeszcze kilku tui mi brakuje
jeden sprzedawca też milczy, piszę i cisza, nic aktualnie nie sprzedaje aż się zaczynam denerwować
Ja Ci, niestety, z odmianami nie pomogę. Zupełnie ich nie pamiętam. Jak kupuję, to wtedy zwracam uwagę z jakiej grupy są lilie. Nazwy mnie nie specjalnie interesują...ale są specjalistki od nazw lilii, do nich się zgłoś. Pamiętam, że Ania z Rzeszowa i Bogdzia znają odmiany lilii.
coś wychodzi, chyba lilie
jakieś sieweczki. Może to rudbekia?
a to za nic nie wiem co, bo oprócz kilku lilii Magic Star nic tu nie wpychałam.
i taki obrośnięty kamolek
Super sprzeczki ptasie uchwycone
Ja już lilie sadzę, ale nie orientalne, z tymi czekam do połowy kwietnia. Nie musisz w lodówce trzymac, wystarczy w garażu
Bogusiu, wiosny się w końcu doczekałyśmy, jak cieszą pierwsze wiosenne kwiaty. Pozdrawiam serdecznie. Będę czekała w tym roku na lilie od ciebie. Jestem ich bardzo ciekawa
Wymyśliłam jeszcze inną kombinację, bardziej sielską- przedogródek hortensjowo-różany
miskant ML, hortki Diamantino lub Little Lime, szałwia omszona Rose Queen (kolor pasuje i jako jedyna ma w opisie że toleruje półcień), carex Ice Dance+ mała rozplenica Hameln.
Na wysokie tło pomyślałam o podporze, a na niej bluszcz i róża pnąca w kolorze różowym (Laguna?)(wycztałam, ze p.Danusia połączenie róży z bluszczem komuś radziła ) podsadzona inną mniejszą odmianą jeśli by się zmieściła...
Dominiko cała rabata ma dł.4,90m szer.1,5m więc chyba troszkę powinno się zmieścić bo hortki przeciez są mniejsze??
Generalnie ciężko jest mi wymyślić coś bardziej sensownego, a im więcej czytam i przeglądam tym bardziej podoba mi się taki sielski klimat. Myślę, że będę dążyła do założenia ogrodu kwiatowego gdzie głównymi motywami będą hortki i róże, może jeszcze lilie.. Oczywiście mam nadzieję, że będę potrafiła odpowiednio o wszystko zadbać zwłaszcza, że wszystkiego uczę się od podstaw...