Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Od nowa ... na przekór wszystkim 11:40, 29 mar 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
no i się zastanawiam bo zamówiłam lilie 14 marca i do dziś cisza zero nul
na maila nie odpowiadają
ja czekam na cztery dostawy i finito z zakupami w tym roku, i tak przegięłam chociaż jeszcze kilku tui mi brakuje
jeden sprzedawca też milczy, piszę i cisza, nic aktualnie nie sprzedaje aż się zaczynam denerwować

wiem o co miałam pytać: pnące róże się przycina?
Od nowa ... na przekór wszystkim 11:37, 29 mar 2016

Do góry
no i się zastanawiam bo zamówiłam lilie 14 marca i do dziś cisza zero nul
na maila nie odpowiadają
Ogród z łezką II 09:50, 29 mar 2016

Do góry
Agania napisał(a)
Witam poświątecznie
Ja mam ochotę posadzić u siebie lilie martagony, ale nic o nich nie wiem, masz je Kasiu?

Witam Agatko
Nie mam martagonów, nie zachwycają mnie...Ale Bogdzia i Mała Mi mają na pewno.
Ogród z łezką II 09:49, 29 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)

A, czyli to orientalne pachną...
A czy ktoś może zna odmiany ktore zamiwilam ?
Salmon clasic
Hyde park
Landini
Matrix

I przy okazji pozdrawiam swiątecznie

Ja Ci, niestety, z odmianami nie pomogę. Zupełnie ich nie pamiętam. Jak kupuję, to wtedy zwracam uwagę z jakiej grupy są lilie. Nazwy mnie nie specjalnie interesują...ale są specjalistki od nazw lilii, do nich się zgłoś. Pamiętam, że Ania z Rzeszowa i Bogdzia znają odmiany lilii.
Ogród z łezką II 09:48, 29 mar 2016

Do góry
Witam poświątecznie
Ja mam ochotę posadzić u siebie lilie martagony, ale nic o nich nie wiem, masz je Kasiu?
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:37, 28 mar 2016

Do góry
rabata bylinowa nafaszerowana cebulowymi = narcyzy i czosnki - wygodne to nie jest
nic na tej rabacie nie robię czekam na siewki jakiś

to tyle wieści z mojego ogrodu, czas na wyruszenie do ogrodu i to na ostro - ma padać jakoś to trzeba olać

cięcie róż - natychmiast
przesadzić przebiśniegi - natychmiast
przesadzić w przedogródku - natychmiast
posadzić lilie, czosnki - natychmiast

cięcie, nawożenie i kolejna grządka w jagodniku i posiać znów rzodkiewkę
stale doglądać siewki i pikować natychmiast

pozdrawiam wszystkich
zostawiam krokusy wraz z myśleniem o sadzeniu ich jesienią
ja posadzę tym razem bardzo ciemne fioletowe

Ogródek Iwony II 19:00, 28 mar 2016

Do góry
W ogrodzie niedługo też hiacynty będą kwitły:

Ostróżki są już ładne:

Wychodzą lilie sadzone jesienią
Moja bajka 14:34, 28 mar 2016

Do góry
coś wychodzi, chyba lilie

jakieś sieweczki. Może to rudbekia?

a to za nic nie wiem co, bo oprócz kilku lilii Magic Star nic tu nie wpychałam.

i taki obrośnięty kamolek
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:58, 25 mar 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Migawki wiosenne
Lilie juz do ziemi posadź
posadziłam dzisiaj Irenko, liczę na to że zakwitną
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 14:31, 25 mar 2016

Do góry
Migawki wiosenne
Lilie juz do ziemi posadź
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 13:17, 25 mar 2016

Do góry
Agatek napisał(a)
O masz
ale piękni goście no cudny widok

nie ma kwiatkow to sa chociaz bazanty

anka_ napisał(a)
Widzę Kasiu że towarzystwo to już na stałe się wprowadziło. Mam nadzieję, że jak kiedyś ogrodzę i nie będą psy latać to też będę miała takich lokatorów. Bo na razie to tylko gościnnie wpadają. Choć i to dobre.

u mnie z roku na rok jest ich wiecej

kosolka napisał(a)
Ale masz widoki! Piękne bażanty! Bratki nawet gdy się położa po przymrozku, to szybko się podnoszą, zwłaszcza gdy zaswieci słońce.

stokrotki zbrązowialy a bratki zyją ale kilka kwiatkow nie wstalo, widac za mocno przymrozilo, trudno, bedzie cieplej rozkwitną nowe

Kindzia napisał(a)
Właśnie Ci pisałam u siebie żebyś po świętach już lilie sadziła. Ciepło ma być. Dołek głęboki na trzykrotność cebuli.

U nas jeszcze dwa lata temu było bardzo dużo dzwońców, teraz pojedyncze sztuki...nie wiem co się z nimi stało...

Pięknie bażanty złapałaś. "Moje" bardziej płochliwe, rzadko do środka ogrodu przylatują. Wolą chwastowisko za różami

tak, posadze zaraz po swietach, dzieki

MAD napisał(a)
Bażanty świetne. U mnie za płotem czasami je widzę. Za to po ogródku szlaleją u mnie kaczki.

kaczki tez fajne, pokazuj

jankosia napisał(a)

Musiałaś mieć chyba jakieś rozhartowane, z marketu czy co? U mnie podobne temperatury a stokrotki pięknie kwitną Niepotrzebnie w tych marketach kupujecie kurczę

no z marketu ale staly tam na placu juz jakis czas

anna_t napisał(a)
Kasiu jak na tej Twojej stronie od prognozy pogody zmienic miejscowośc na łodź?

tu masz Łodz, ale bez przygruntowych
http://www.weatheronline.pl/weather/maps/city?LANG=pl&CEL=C&SI=kph&CONT=plpl&LAND=PL&REGION=0001&WMO=12465&LEVEL=52&R=0&NOREGION=1
a tu cala pl, temp minimalne
http://www.weatheronline.pl/weather/maps/forecastmaps?LANG=pl&UP=0&R=0&MORE=1&MAPS=vtn&CONT=plpl&LAND=__&ZEIT=201603250600

zoja napisał(a)
ten w karmniku to wg mnie dzwoniec

u mnie też były spore przymrozki w ostatnich dniach, ale na szczęście ja jeszcze niczego nie sadziłam - zacznę po świętach ja przyjdzie ciepło

potanowilam przetestowac roslinki

Ewa777 napisał(a)
Piękni goście Dodają koloru w ogrodzie Ciekawe, czy latem też będą Cię odwiedzać? Mrozów nocnych współczuję.

w lecie juz mnie nie odwiedzają pewnie zajmują sie potomstwem

jolanka napisał(a)
Oj bażanciki wspaniałe. Do mnie też przychodzą, czasami razem z "drugą połową". Widok cudny. Obserwowałam w ubiegłym roku jak rywalizowały o względy "Pani". Ona siedziała pod drzewem i cierpliwie czekała na tego hmmm lepszego.

ostatnio byly u mnie 3 panie

Milka napisał(a)
Super sprzeczki ptasie uchwycone
Ja już lilie sadzę, ale nie orientalne, z tymi czekam do połowy kwietnia. Nie musisz w lodówce trzymac, wystarczy w garażu

tak, lezą w garażu w lodowce tylko pysznosci
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 12:44, 25 mar 2016

Do góry
Super sprzeczki ptasie uchwycone
Ja już lilie sadzę, ale nie orientalne, z tymi czekam do połowy kwietnia. Nie musisz w lodówce trzymac, wystarczy w garażu
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:51, 25 mar 2016

Do góry
Właśnie Ci pisałam u siebie żebyś po świętach już lilie sadziła. Ciepło ma być. Dołek głęboki na trzykrotność cebuli.

U nas jeszcze dwa lata temu było bardzo dużo dzwońców, teraz pojedyncze sztuki...nie wiem co się z nimi stało...

Pięknie bażanty złapałaś. "Moje" bardziej płochliwe, rzadko do środka ogrodu przylatują. Wolą chwastowisko za różami
Ogród z łezką II 08:40, 25 mar 2016

Do góry
Kasya napisał(a)
Kasiu, doradz jak przechowac cebule lilii

niektore juz zaczynaja rosnac, czy potwierac torebki i trzymac calosc w garazu ? (ciemno i zimno) czy gdzie ?

chialabym posadzic kolo polowy kwietnia, czy to jzu bedzie ok ? kiedy lilie wylazą z gruntu ? bo moze juz wsadzic w doniczki i zadołowac ?
ja zwykle sadzilam jesienią, nigdy na wiosne

Przetrzymaj w garażu przez święta i po świętach posadź. Już ma być przyzwoita pogoda.
Cebule muszą mieć dopływ powietrza żeby Ci nie zapleśniały.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:01, 25 mar 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Oj tam - lilie ważniejsze niż jedzenie!

a ty co masz w lodowce ?
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:00, 25 mar 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Kasiu, mi też przysłali cebule lilii i Kasia z Ogrodu z łezką poradziła mi porozcinać folie, żeby był dostęp powierza. Zapakować je w gazety (ja mam swoje w papierowych torebkach, w których mi przysłano) i włożyć do lodówki. Posadzić w połowie kwietnia. Tak zrobiłam i cierpliwie czekam Trochę martwię się, czy nie zabraknie mi miejsca na potrawy świąteczne

zastosuje sie do rad w polowie lilie poczekaja w garazu do "po swietach"
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 00:07, 25 mar 2016

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Kasiu, mi też przysłali cebule lilii i Kasia z Ogrodu z łezką poradziła mi porozcinać folie, żeby był dostęp powierza. Zapakować je w gazety (ja mam swoje w papierowych torebkach, w których mi przysłano) i włożyć do lodówki. Posadzić w połowie kwietnia. Tak zrobiłam i cierpliwie czekam Trochę martwię się, czy nie zabraknie mi miejsca na potrawy świąteczne

Oj tam - lilie ważniejsze niż jedzenie!
Moja działka. 20:12, 24 mar 2016

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Bogusiu, wiosny się w końcu doczekałyśmy, jak cieszą pierwsze wiosenne kwiaty. Pozdrawiam serdecznie. Będę czekała w tym roku na lilie od ciebie. Jestem ich bardzo ciekawa

Napewno zakwitną
Moja działka. 19:53, 24 mar 2016

Do góry
Bogusiu, wiosny się w końcu doczekałyśmy, jak cieszą pierwsze wiosenne kwiaty. Pozdrawiam serdecznie. Będę czekała w tym roku na lilie od ciebie. Jestem ich bardzo ciekawa
Ogród w szczerym polu 19:28, 24 mar 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Zamiast żurawek szałwia, moim zdaniem najładniejsza odmiany szałwia deep blue

Do hortek Miskant ML

Wymyśliłam jeszcze inną kombinację, bardziej sielską- przedogródek hortensjowo-różany

miskant ML, hortki Diamantino lub Little Lime, szałwia omszona Rose Queen (kolor pasuje i jako jedyna ma w opisie że toleruje półcień), carex Ice Dance+ mała rozplenica Hameln.
Na wysokie tło pomyślałam o podporze, a na niej bluszcz i róża pnąca w kolorze różowym (Laguna?)(wycztałam, ze p.Danusia połączenie róży z bluszczem komuś radziła ) podsadzona inną mniejszą odmianą jeśli by się zmieściła...
Dominiko cała rabata ma dł.4,90m szer.1,5m więc chyba troszkę powinno się zmieścić bo hortki przeciez są mniejsze??
Generalnie ciężko jest mi wymyślić coś bardziej sensownego, a im więcej czytam i przeglądam tym bardziej podoba mi się taki sielski klimat. Myślę, że będę dążyła do założenia ogrodu kwiatowego gdzie głównymi motywami będą hortki i róże, może jeszcze lilie.. Oczywiście mam nadzieję, że będę potrafiła odpowiednio o wszystko zadbać zwłaszcza, że wszystkiego uczę się od podstaw...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies