Właśnie sobie u Ciebie spacerek po ogrodzie wczoraj zrobiłam ale nie dałam już rady napisać - chciałam Ci o clematisach dopisać bo się połapałam, że na część Twojego pytania nie odpowiedziałam - tak to jest jak się po nocy z komputerem siedzi .
No ale po kolei to najpierw judaszowiec - podcinałam ale niezbyt intensywnie bo on u mnie podmarzał co roku (pomimo okrywania), zawsze go trzeba było z góry przyciąć to już mu od dołu dużej korekty nie robiłam.
Odmian powojników mam sporo ale są tu osoby co i więcej mają . Można je puszczać na ogrodzenie i doskonale sobie radzą ale nie wszystkie na ogrodzeniu wyglądają atrakcyjnie - moim zdaniem na siatce najlepiej wyglądają te z grupy Viticella i Wielkokwiatowe Późno Kwitnące, Wcześnie kwitnące lepiej wyglądają na podporze lub innej roślinie. Nieźle też prezentują się te z grupy Atragene (nie wymagają cięcia, kwitną wiosną) ale one są wyjątkowo łyse dołem, pewnie najlepiej by się prezentowały na 2,5m siatce podsadzone jakimiś roślinami 1,2 - 1,5m wysokości. Te pierwsze też trzeba podsadzać lub kombinować z prowadzeniem pędów dołem - ale to nie jest proste bo one szybko przyrastają i dosłownie co dwa czy trzy dni trzeba by poprawiać.
Myślę też że te z grupy Flamulla z masą drobniusieńkich kwiatów mogą dobrze wyglądać .
Totalnie się z niczym nie wyrabiam to chociarz kilka fotek wrzucę.
Sadzenie róż, pomiędzy nimi tawuły.
Za ogrodzeniem sadziłam bo już w desperacji jestem tak mi chwast (szczególnie perz i oset) do ogródka z sąsiednich działek włazi .
Na razie obleciałam i podlałam a teraz zdjęcia wstawię i po pokrzywy lecę .
Moja pierwsza piwonia (pierwsza w życiu) , ma pączka - ale emocje - ciekawe czy to będzie White Wings którą kupiłam, większość zakupów od tego sprzedającego się nie zgadzała .
Zdaje się że kasztanek jarzębolistny ma pąki , jak nie podmarzną to będzie co pooglądać - są aż dwa .
Amelia i dla Ciebie Magnolia Black Tulip w sklepie.
Cena straszna