Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród, mydło i powidło.

Ogród, mydło i powidło.

Dominika11 07:24, 21 kwi 2016

czyli też początkujesz z bazyną, myslałam, że może masz już jakieś doświadczenie - owocki będziecie jeść ???
Milka 12:39, 21 kwi 2016

katel napisał(a)

Oj z zakupami poszalałam, bo to tylko część ale jak tu sobie odmówić to jest nałóg straszny .
Z Lawendą nie wiedziałam żeby sypnąć piachu i żwiru , wsadziłam do ziemi do siewu. Zobaczymy a jak nie wyjdzie to będę wiedziała na przyszły rok.
Bardzo bym chciała, żeby choć kilka zostawiła, zobaczymy. Dereń kwiecisty zaczyna pączki rozchylać na pocieszenie.
Irenko ja mój bez ukształtowałam cięciem i wiązaniem na kolumnowy i przycinam żeby tak utrzymać a pod nim mam lilie to dolne gałązki usuwam żeby słoneczko docierało.

Roslin potrafią zaskoczyć
Mój młody bez, na razie nie mam, co ciąć
katel 22:53, 21 kwi 2016

Dominika11 napisał(a)
czyli też początkujesz z bazyną, myslałam, że może masz już jakieś doświadczenie - owocki będziecie jeść ???

Doświadczeń na razie brak - co do owoców to w różnych miejscach różne informacje odnośnie jadalności, muszę poszukać i popytać zanim się odważę .

Milka napisał(a)

Roslin potrafią zaskoczyć
Mój młody bez, na razie nie mam, co ciąć

Na szczęście czasami też i pozytywnie .
jolanka 23:13, 21 kwi 2016

katel napisał(a)

Witaj Jolanko! Nie dziwię Ci się że tęsknisz, my z eMusiem przez rok w Toruniu mieszkaliśmy - przepiękne miasto - ale strasznie nam się tęskniło, więc wróciliśmy i dom zaczęliśmy budować, żeby korzenie zapuścić .
Judaszowca mam od 2012 i jak na razie co roku go osłaniam, teraz jest już duży ale ma jeszcze dość giętkie gałązki więc go na zimę związuje i wkładam na niego taką piankową rurę do izolacji - największy rozmiar ale zdaje się że ten rok to już było ostatnie okrywanie teraz zobaczę jak sobie poradzi - tej zimy to go dopiero na mrozy okryłam bo liczyłam na kwiatuszki ale nici z tego .

Pewnie gdybym nie zapuściła już tak mocno korzeni tutaj - rodzinnych i zawodowych - wróciłabym w podskokach

Czy podcinaliście judaszowcowi gałązki tak, by przypominał bardziej drzewo, czy pozwalaliście od początku rosnąć mu jak chciał?
katel 08:30, 22 kwi 2016

jolanka napisał(a)

Pewnie gdybym nie zapuściła już tak mocno korzeni tutaj - rodzinnych i zawodowych - wróciłabym w podskokach

Czy podcinaliście judaszowcowi gałązki tak, by przypominał bardziej drzewo, czy pozwalaliście od początku rosnąć mu jak chciał?

Właśnie sobie u Ciebie spacerek po ogrodzie wczoraj zrobiłam ale nie dałam już rady napisać - chciałam Ci o clematisach dopisać bo się połapałam, że na część Twojego pytania nie odpowiedziałam - tak to jest jak się po nocy z komputerem siedzi .
No ale po kolei to najpierw judaszowiec - podcinałam ale niezbyt intensywnie bo on u mnie podmarzał co roku (pomimo okrywania), zawsze go trzeba było z góry przyciąć to już mu od dołu dużej korekty nie robiłam.

jolanka napisał(a)

Kolekcja Twoich powojników jest wspaniała. Czy można je posadzić tak, aby opierały się o ogrodzenie i czy wytrzymuję pełne słońce?

Odmian powojników mam sporo ale są tu osoby co i więcej mają . Można je puszczać na ogrodzenie i doskonale sobie radzą ale nie wszystkie na ogrodzeniu wyglądają atrakcyjnie - moim zdaniem na siatce najlepiej wyglądają te z grupy Viticella i Wielkokwiatowe Późno Kwitnące, Wcześnie kwitnące lepiej wyglądają na podporze lub innej roślinie. Nieźle też prezentują się te z grupy Atragene (nie wymagają cięcia, kwitną wiosną) ale one są wyjątkowo łyse dołem, pewnie najlepiej by się prezentowały na 2,5m siatce podsadzone jakimiś roślinami 1,2 - 1,5m wysokości. Te pierwsze też trzeba podsadzać lub kombinować z prowadzeniem pędów dołem - ale to nie jest proste bo one szybko przyrastają i dosłownie co dwa czy trzy dni trzeba by poprawiać.
Myślę też że te z grupy Flamulla z masą drobniusieńkich kwiatów mogą dobrze wyglądać .
amelia_b 08:40, 22 kwi 2016

Kasiu posadziłaś?
katel 08:41, 22 kwi 2016

Totalnie się z niczym nie wyrabiam to chociarz kilka fotek wrzucę.
Sadzenie róż, pomiędzy nimi tawuły.

Za ogrodzeniem sadziłam bo już w desperacji jestem tak mi chwast (szczególnie perz i oset) do ogródka z sąsiednich działek włazi .
amelia_b 08:46, 22 kwi 2016

a to ty teraz przed ogrodzeniem pracujesz fajny pomysł z ta tekturą, w bersach ten patent sobie wypróbuje
katel 08:50, 22 kwi 2016

amelia_b napisał(a)
Kasiu posadziłaś?

Na razie obleciałam i podlałam a teraz zdjęcia wstawię i po pokrzywy lecę .

Moja pierwsza piwonia (pierwsza w życiu) , ma pączka - ale emocje - ciekawe czy to będzie White Wings którą kupiłam, większość zakupów od tego sprzedającego się nie zgadzała .

Zdaje się że kasztanek jarzębolistny ma pąki , jak nie podmarzną to będzie co pooglądać - są aż dwa .

Amelia i dla Ciebie Magnolia Black Tulip w sklepie.

Cena straszna
amelia_b 08:53, 22 kwi 2016

czy ja tam widzę 215 zł czy mi się w oczach coś mieni?
edit: ale piękna jest nie ma cono śliczna