Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 16:55, 11 sie 2011

Do góry
Jak się kończą lewe hortensje miskantem, zaraz powinna być mocno zielona kula na pniu - bryła na tle ściany potem znowu hortensje i miskant i drzewo na rynnie.
Pogaduchy skowronków 10:15, 10 sie 2011

Do góry
Witajcie,coś nas ostatnio mało tu ćwierka, nie? Ostatnio złapałam się na tym, że zrobienie czegokolwiek w kuchni zajmuje mi więcej czasu niż wcześniej. A co robię, gapię się przez okno na mój zaczątek ogrodu, ot, tak, dla przyjemności Najbardziej lubię patrzeć na ruszający się wietrze miskant i śliwę.

Zielony Punkt - ogród Finki 12:45, 09 sie 2011

Do góry
Gabik to miskant chiński 'Morning Light' - u mnie ma już 3 lata. dorasta tylko do 1,5 m dlatego bardzo go lubię bo można go gdzieś bliżej na rabacie posadzić a nie tylko jako tło

podglądajcie, podglądajcie...

Mimo, że nie zawsze się udzielam (ale się staram) z braku czasu w sezonie wiosenno-letnim, to bardzo lubię to miejsce i postanowiłam pomyśleć o jakimś konkursie.

szczegóły na wątku wystawy Zieleń to życie 2011 za kilka dni
będą nagrody, które wręczę w Warszawie

pozdrawiam
Zielony Punkt - ogród Finki 11:53, 09 sie 2011

Do góry
Piękne wejście do sklepu.

A z tym szewcem to bluźnisz - ogród jest super.
Co to za trawa na zdjęciach z wczoraj, pomiędzy zdjeciem jeżówek, a gladioli? Miskant? Jakie to rośnie duże?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 17:50, 08 sie 2011

Do góry
Pwl napisał(a)

Czy Sebastian został rzecznikiem prasowym Danusi ????

haha najwyraźniej, to i ja mam pytanie. Czy przy hortensji Limelight rośnie zwykły
Miskant czy to jest np. Miscanthus sinensis Gracillimus (tak na oko typuje) ?

Trafiłeś w 100 - Danusia też o nim pisała
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 17:17, 08 sie 2011

Do góry
annka napisał(a)
Czy Sebastian został rzecznikiem prasowym Danusi ????

haha najwyraźniej, to i ja mam pytanie. Czy przy hortensji Limelight rośnie zwykły
Miskant czy to jest np. Miscanthus sinensis Gracillimus (tak na oko typuje) ?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:24, 08 sie 2011

Do góry
Dzięki Aniu

Faktycznie, teraz wyszłam i porównałam sobie dość dokładnie obie hortensje (tę kupioną dziś i Limelight wsadzoną wcześniej) - jednak podobne

Z resztą sami zobaczcie
Tak wyglądają moje nowe dziewczynki

Tak rabata - miskant karlowy Silver spider będzie przesadzony na koniec pasa hortensjowego w pobliżu ciurkadełka i klonu palmowego Dissectum, a w jego miejscu nastaną rządy Gracillimusa
Gracillimus zakończy też chyba hortensjowy zakątek po prawej stronie.

I zbliżenie na pąki nowych hortensji

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 11:25, 08 sie 2011

Do góry

Za huśtawką będzie kora i trawa - jaką polecicie, żeby urosła wysoka - Miskant chiński Gracilimus może być?? Ciekawe czy go znajdę tutaj....

Przed domem lekko jesienna dekoracja - te kolory koleusow kojarzą mi się już z nadchodzącą porą roku, choć to przecież letnie kwiaty

Ogród u stóp klasztoru 21:41, 07 sie 2011

Do góry
Kasiu ja też kocham hortensje a budleja w tym roku zaskoczyła mnie 3 nowymi sadzonkami ....chyba z patyczków po wiosennym cięciu , które zagrzebuję w ziemi .czekam na kwiaty ciemno -fioletowe

Marzenko mnie ten wielki grad jakoś fuksem ominął ,ale ten mniejszy i tak poniszczył bukietowe, masa kwiatów była na ziemi

zaczynają pokazywać urok wrzosy i trawy

cerex buchanani

miskant 'Morning Light'

Imperarta cylindrica 'Red Baron

tutaj miskanty. nazwy zapomniane. tylko ten jasny znam -to Miscanthus sinensis 'Variegatus

kostrzewa sina

miskant olbrzymi

te trawki przyniosłam z pobliskiego lasu

a tych nie znam - to zdobycze od koleżanek

owies wiecznie zielony

imperata red baron

rozplenica japońska

miskant Kleine Fontaene,

Ogród u stóp klasztoru 21:18, 06 sie 2011

Do góry
alinak napisał(a)
Na razie to przy kaskadzie najbardziej lubie leciutki szum spadającej wody
w koszyku Marto to jakaś trawka wieloletnia. Na pewno zna ją Danusia, bo ma taką samą . Moja ma 3 lata.

Jeśli o tej trawce myslimy to miskant Gracillimus, ale mnie to wygląda na rozplenicę
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:37, 05 sie 2011

Do góry

Heliotrop ładnie pachnie

Spojrzenie w prawo, ta trawa miskant jest niesamowita
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:18, 03 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Ale aż się prosi o pas hortemsjowy, one kwiatostany mają aż do wiosny, ścinamy i tylko wczesnie w marcu jest trochę goło, podsadź cały pasek jedną lub dwiema odmianami tulipanów czy narcyzów i już, potem je zakryją hortensje. Pod hortensjami pachysandra. Nawet traw nie sadź. Ja bym tak zrobiła, albo ze 3 trawy posadzone co dwie hortensje I koniec, pamiętaj "lepsze jest wrogiem gorszego"

Miskant Gracillimus albo Silberspinne. Cienie źdźbła i wysoki.

Danuś, to ile tam jeszcze wejdzie tych hortensji tyle posadzić?? Co 1 m tak jak te 3, tak?? tulipany i narcyzy przed?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 17:15, 03 sie 2011

Do góry

Ana ten waski pasek pod oknem dobrze byłoby zrobić po kulkowemu, żeby było zimozielono.
Ale aż się prosi o pas hortemsjowy, one kwiatostany mają aż do wiosny, ścinamy i tylko wczesnie w marcu jest trochę goło, podsadź cały pasek jedną lub dwiema odmianami tulipanów czy narcyzów i już, potem je zakryją hortensje. Pod hortensjami pachysandra. Nawet traw nie sadź. Ja bym tak zrobiła, albo ze 3 trawy posadzone co dwie hortensje I koniec, pamiętaj "lepsze jest wrogiem gorszego"

Miskant Gracillimus albo Silberspinne. Cienie źdźbła i wysoki.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:46, 03 sie 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Kreatywna z Ciebie dziewczyna

Danusiu, usłyszeć to od Ciebie to jak czek na milion dziękuję to dzięki Wam w moim ogrodzie drgnęło

Skłaniam się więc ku temu, aby rósł tam jasminowiec aureus...
Danusiu, wszystkie rady zanotowane, nad zmianą miskantów pomyslę, bo już jednego wsadziłam w tym tygodniu...tak się prezentuje ta rabata obecnie (nie patrzcie na bałagan proszę )

od frontu - póki co w kole stoi donica z modrzewiem, ktory docelowo powędruje na skarpę japońską. Przed kołem posadziłam już żurawkę Marmelade i 3 turzyce Evergold - generalnie na całej rabacie chcialabym tylko kolor biały i żółto-zielony, dla uspokojenia oczu Danusiu, chyba faktycznie dosadzę jeszcze żurawek ze 2 szt. tworząc trójkąt? i jeszcze 1 turzycę?
A pod trzmieliną dać 3 kule z bukszpanu, czy może spróbowac z tawułą japońską goldmound strzyżoną w kulki?

Dalej jest wolne miejsce - czy jaśminowiec aureus rośnie bardzo wysoki? tam jest okno kuchenne i nie chcę go zasłonić.
Miskant może być jednak ten wyższy - tak patrzę, że "wypada" w przerwie między oknami - jaki polecacie??

Kostka wzdłuż domu będzie przesunięta bliżej domu, to poszerzy rabatę

Zlot Ogrodowiska w Sosnowie lipiec 2011 16:19, 31 lip 2011

Do góry
W donicy

Młode listki klonu

Miskant Variegatus

Wiąz
Funkie, hosty, miskanty 07:51, 28 lip 2011

Do góry
Być może ktoś będzie robił kiedyś rozsady funkii lub traw (zwłaszcza interesuje mnie Miskant variegatus, trawa red baron). Bardzo chętnie przyjmę
Ogród na skraju sadu 22:07, 27 lip 2011

Do góry
http://www.florini.pl/miskant-chinski-giraffe-div-classlat-miscanthus-sinensis-div-p1740.html to może być jeszcze taki miscant
Wejście, ładna mi wizytówka, heeelp 11:27, 26 lip 2011

Do góry
Bardzo podoba mi się wizja Danusi z tawułkami i hostami. Parzydło jest trochę za krótko dekoracyjne i zaraz trzeba obcinać wiechecia. Przydałoby się jednak dołożyć jeszcze coś trwalszego przy tym rowie-jakiś pionowy akcent-no chyba, że porosnąć mur bluszczem i powojnikiem, ale powojnik jakoś słabo mi się komponuje z tawułkami.Może zwyczajnie hortensje i trawy wysokie?
Tak Danusia ma rację-myszor nie da rady pielić więcej.
Tak więc wielki bluszcz, hortensja, miskant, a na przód hosta i tawułka dla koloru brzmi dla mnie bardzo fajnie.Różowa astilbe dodałaby "pieprzyka" wiechom zielonej hortensji i pozostałym zielonościom oraz biało obrzeżonym hostom. Dalej za furtką jest sporo wiśniowych żurawek, różowych wrzośców więc przód domu byłby spójny i nieprzekolorowany Ale mi podrzuciliście świetny pomysł. Dziękuję
Ogród zmyślony 18:36, 25 lip 2011

Do góry
Monteverde-dziękuję
Nie Isiu, ja takich zdolności nie posiadam niestety
Jedyne co, to skleciłam szkic rabaty lawendowej, wkleję i poczekam, co na to powiecie. Danusia podrzuciła pomysł z kulami na pniu i mowiła, żeby zrobić remanent roślin i rysować po kolei, co jest, czego brakuje i co należy z czym zgrupować. To będzie prawdziwa, choć bardzo powolna rewolucja. Myśle,że sporo będzie o tym, jak przeorganizować swój ogród, żeby stał się ogrodem, a nie skupiskiem roślin.Mam nadzieję, że ta i kolejne lekcje nauczą mnie czegoś

tymczasem papier zniesie wszystko, więc zaczynam nieudolnie trochę szkicować, bo ręka już dawno zapomniała jak sie rysuje Na rabacie
-lawenda,
- czosnek olbrzymi,
-miskant morning light,
-kule naziemne(albo i nie)-bo i to coś za gęsto wygląda
- kule na pniu
- macierzanka na wypełnienie(jeśli będzie jeszcze co wypełniac)

Po środku rabaty nie można za bardzo wstawiać cennych roślin-bo śnieg by połamał

Idę na chwilę, bo mąż grzecznie w rękawiczkach już czeka i liczy doniczki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 14:34, 23 lip 2011

Do góry
Przepiękne te róże - miskant także bardzo uroczy
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies