Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród zmyślony 13:19, 15 maj 2011

Do góry
jałowce same w sobie dość jasne i opalizujące, ciepłoty nada chyba miskant zebrinus. Berberys jeszcze nie wiem, który wezmę, musi być taki co się da z niego dużą kulę uformować i to szybko. Nie wiem jak sie do tego zabrać.Musze jeszcze poczytać. Moze duża kulka będzie np ciemniejsza i wtedy dwie małe jaśniejsze czerwone z zółtą obwódką-np admiration-rosną u mnie na sasiedniej rabacie
Ogród zmyślony 12:53, 15 maj 2011

Do góry
przód domu dużo łatwiej robi się w paincie.Taki jest zamysł
Kiedyś znalazłam zdjęcia berberysu formowanego w kule, teraz patrząc na "ogrodowy salon" zainspirowałam się do zrobienia kawałka formowanego czerwonego zywopłotu
Na wjeździe 3 jalowce blue arrow sadzone w luźnym trójkącie, dwie kulki z berberysu i miskant dla uzupełnienia i rozjaśnienia. dalej przy płocie żywopłot-tu zastanawiam się nad cytryńcem i nad grabem-tylko do grabu trzeba mieć dostęp z dwóch stron do formowania(chyba)
W linii prostopadłej dwa jarząby mączne obtoczone kwadratem z bukszpanu.W środku kwadratu kwiaty sezonowe tulipany, ostróżki, irysy-do obmyślenia.
Na rabacie pod domem wysunięty do przodu berberys w zywopłocie, a po prawej stronie schowane pod okapem 3 kule na pniu podsadzone jasnozieloną bylinką w stylu żurawka lub tiarella.Co Wy na to? Nie pogryzie się to ze skalniakiem?

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:56, 14 maj 2011

Do góry
Ana, potwierdzam, że to Cornus alba "Elegantissima" - super kontrastuje z innymi kolorami i z hortensją o białych kwiatach. To u nas na Ogrodowisku ulubione zestawienie. Do tego miskant chiński "Gracillimus",albo "Variegatus".

Śliwę wiśniową dobrze jest kupić na wysokim pniu, wtedy ma łądny pokrój.

Sebek, żebym to ja wiedziała co tam chcę zrobić, to by było dobrze
Czekam na Chelsea, może jakąś insiprację tam "złapię", a tymczasem fajnie zakończyłam trawnik, ucięłam wąską część dzięki czemu trawnikowa droga biegnie w lewo i jakby ogród wydawał się dzięki temu szerszy. Aż sama jestem zaskoczona tym efektem. Resztę wąskiego trawnika zlikwidowałam, chciałam kulkę posadzić i masz babo placek - dziura i już. Nieźle "walnęłam" szpadlem.
No i po robocie, teraz czekam na naprawę.

Poleciałam dziś z ranka w Aleję Krakowską i już pomidorki Babci Jasi kupione, papryczki też i jedna cukinia dla ozdoby. Sobie nic nie kupiłam, ale za to potem, w następnym sklepie cosik oczywiście "drapnęłam". Kosmosy pierzaste białe i niespotykane petunie, niby niebieskie, ale zmieniające kolor na biały w miarę przekwitania, dzięki czemu krzaczek jest cieniowany.

Potem zrobię zdjęcia i pokażę.
Agnieszkowy ogródek 20:16, 13 maj 2011

Do góry
Na deser zostawiłam coś, co wzbudziło mój zachwyt! Nie spodziewałam się, że ta roślina tak mi się spodoba! Obawiałam się jej, ale niepotrzebnie . Oto moja gwiazda:

Miskant olbrzymi Jubilar!!!

Czyż on nie jest piękny?! Spójrzcie na te barwy na liściach!:

A jak urośnie, to już w ogóle będę go macać i oglądać codziennie!
Kompozycje z trawami w roli głównej 19:37, 13 maj 2011

Do góry
alinak napisał(a)
dziewczyny- cerrex buhanani , ( ten przy róży ) nie trzeba po zimie obcinać . usuwa się tylko padnięte listki . będzie ładna bujna kępa . a czasem można się pomylić ,bo trawy generalnie późno zaczynają wegetację . ( u mnie dopiero teraz) . a nasionka popularnej trawy pampasowej zostaw na razie w doniczce . ona u nas rzadko zimuje -chyba że na zachodzie. druga sprawa że na allegro często pod tą nazwą sprzedają nasze miskanty. ja już dwa razy się nacięłam i teraz już wiem że jedna przetrwała , to był miskant cukrowy , którego nie mogłam się później pozbyć , bo rósł nawet jeszcze w kompostowniku, był zabójczo ekspansywny, a druga padła po zimie . trawa pampasowa -prawdziwa nie jest ekspansywna , bo rośnie bujnie w kępach

Dziękuję Alinak za bardzo dokładną wypowiedź. W sumie wiem,że są to delikatne trawy ,ale tak fajnie piszą ,że wystarczy okryć...))
Kompozycje z trawami w roli głównej 18:59, 11 maj 2011

Do góry
dziewczyny- cerrex buhanani , ( ten przy róży ) nie trzeba po zimie obcinać . usuwa się tylko padnięte listki . będzie ładna bujna kępa . a czasem można się pomylić ,bo trawy generalnie późno zaczynają wegetację . ( u mnie dopiero teraz) . a nasionka popularnej trawy pampasowej zostaw na razie w doniczce . ona u nas rzadko zimuje -chyba że na zachodzie. druga sprawa że na allegro często pod tą nazwą sprzedają nasze miskanty. ja już dwa razy się nacięłam i teraz już wiem że jedna przetrwała , to był miskant cukrowy , którego nie mogłam się później pozbyć , bo rósł nawet jeszcze w kompostowniku, był zabójczo ekspansywny, a druga padła po zimie . trawa pampasowa -prawdziwa nie jest ekspansywna , bo rośnie bujnie w kępach
Ogród na skraju sadu 10:29, 04 maj 2011

Do góry
Syla napisał(a)
No to już trudno nic się nie dowiedziałam i swoje zrobiłam

1. Bukszpan - kulka
2. Bukszpan - żywopłot
3. Thuja Smaragd
4. Dereń Elegantissima
5. Żurawka odmiana żółta potem podam nazwę bo mi uciekła ale nie citronelle bo ją na słoneczku przypali.
6. Hortensja Anabelle
7. Hortensja Różowa
8. Hortensja Niebieska
9. Miskant Zebrinus
10. Lawenda wąskolistna
i jeszcze nie opisana roślina to wierzba Hakuro Nishiki - znajduje się w zawijasie bukszpanowym obok 9

Super to zaplanowałaś. Jak Ty to robisz, że wymyślasz takie cudeńka????
Ogród na skraju sadu 06:07, 04 maj 2011

Do góry
Syla napisał(a)

1. Bukszpan - kulka
2. Bukszpan - żywopłot
3. Thuja Smaragd
4. Dereń Elegantissima
5. Żurawka odmiana żółta potem podam nazwę bo mi uciekła ale nie citronelle bo ją na słoneczku przypali.
6. Hortensja Anabelle
7. Hortensja Różowa
8. Hortensja Niebieska
9. Miskant Zebrinus
10. Lawenda wąskolistna
i jeszcze nie opisana roślina to wierzba Hakuro Nishiki - znajduje się w zawijasie bukszpanowym obok 9

Sylwia super. Ja od wczoraj miałam problem z Internetem. Teraz też nie ma rewelacji. Ale gorszy ten śnieg za oknem. Hortensje owinęłam, hosty przykryłam. Boję się jednak strat.
Ogród na skraju sadu 18:37, 03 maj 2011

Do góry

1. Bukszpan - kulka
2. Bukszpan - żywopłot
3. Thuja Smaragd
4. Dereń Elegantissima
6. Hortensja Anabelle
7. Hortensja Różowa
8. Hortensja Niebieska
9. Miskant Zebrinus
10. Lawenda wąskolistna
Ogród na skraju sadu 09:57, 02 maj 2011

Do góry
Syla napisał(a)

1. Bukszpan kula
2. Wierzba Hakuro Nishiki
3. Bukszpan - żywopłocik
4. Dereń Elegantissima
5. Hortensja odm. Anabelle
6. Rozplenica Japońska alternatywą może być w tym miejscu lawenda nawiązująca kolorej do niebieskiej hortensji
7. Miskant zebrinus - trawa
8. Kontynuacja żywopłotu - cis pospolity
9. Klon zwyczajny Royal Red
10. Hortensja odm. różowa
11. Hortensja odm. niebieska
12 Żurawka odm ciemna czerwień
13. Hosty

Sylwia super. Mam nadzieję, że zdobędę wszystkie roślinki. A zamiast cisa mogą być tuje? Dalej od północy będą rosły właśnie tuje.

Myślałam , że nie chcesz thuji i dlatego zrobiłam jak zrobiłam, ale jeśli pozwolisz to powiem tak :
Wzdłuż siatki od dużych drzew zaczynając od lewej strony można posadzić szpaler thui smaragd co 80cm, będą wtedy szparki . Jeśli ma być ścisły żywopłot to sadzimy rzadziej /60cm/ i na wysokości ok 2 m tniemy równo. Powstaje żywopłot . Jeśli zdecydujesz się na thuje wówczas rezygnujemy z 8 i 4 . Można również taki szpaler urozmaicić nasadzeniami typu : 5 szt np Thuji smaragd na jej tle hortensje Anabelle, następnie 3szt Aureospisata na jej tle hortensje różowe, można jeszcze thuje Kórnik 3szt.
Przemyśl ja teraz uciekam będę wieczorkiem to jeszcze podumamy

Sylwia ale ten dereń ładny. Może go też gdzieś wciśniemy?
Ogród na skraju sadu 09:47, 02 maj 2011

Do góry
Neska napisał(a)

1. Bukszpan kula
3. Bukszpan - żywopłocik
4. Dereń Elegantissima
6. Rozplenica Japońska alternatywą może być w tym miejscu lawenda nawiązująca kolorej do niebieskiej hortensji
13. Hosty

Sylwia super. Mam nadzieję, że zdobędę wszystkie roślinki. A zamiast cisa mogą być tuje? Dalej od północy będą rosły właśnie tuje.

Myślałam , że nie chcesz thuji i dlatego zrobiłam jak zrobiłam, ale jeśli pozwolisz to powiem tak :
Wzdłuż siatki od dużych drzew zaczynając od lewej strony można posadzić szpaler thui smaragd co 80cm, będą wtedy szparki . Jeśli ma być ścisły żywopłot to sadzimy rzadziej /60cm/ i na wysokości ok 2 m tniemy równo. Powstaje żywopłot . Jeśli zdecydujesz się na thuje wówczas rezygnujemy z 8 i 4 . Można również taki szpaler urozmaicić nasadzeniami typu : 5 szt np Thuji smaragd na jej tle hortensje Anabelle, następnie 3szt Aureospisata na jej tle hortensje różowe, można jeszcze thuje Kórnik 3szt.
Przemyśl ja teraz uciekam będę wieczorkiem to jeszcze podumamy
Ogród na skraju sadu 08:46, 02 maj 2011

Do góry
Syla napisał(a)
1. Bukszpan kula
3. Bukszpan - żywopłocik
4. Dereń Elegantissima
13. Hosty

Ogród na skraju sadu 23:11, 01 maj 2011

Do góry
1. Bukszpan kula
3. Bukszpan - żywopłocik
4. Dereń Elegantissima
13. Hosty

Ogród coli 21:14, 27 kwi 2011

Do góry
W poniedziałek przyjeżdża ziemia i zaczynamy rewolucje w ogrodzie. Mam tydzień urlopu, zobaczymy ile uda się zrobić.
Niestety utknęłam w martwym punkcie i nie wiem co i gdzie sadzić. Wytyczę rabaty wg planu, a co dalej nie wiem Im więcej oglądam tym mam większy chaos. Byłam wczoraj w Kordusie i się podłamałam. Chciałabym takie większe roślinki, żeby ogród od razu jakoś wyglądał, ale dużych albo nie ma, albo cena z kosmosu.

Co myslicie o takim układzie?

1 Prunus cerasus Umbraculifera 1 szt
2 Spiraea japonica 'Goldmound' 5 szt
3 miskant chinski Zebrinus 3 szt
4 kosodrzewina Pinus mugo 3 szt
5 Berberis Thungerga Golden Carpet 7 szt
6 Perukowiec podolski Royal Purple 1 szt
8 Deren Elegantisima 1 szt
9 Prunus Nigra 1 szt
10 Rumianka
11 Juniperus sabina Tamariscifolia 5 szt
12 Tuja wsch Aurea Nana 3 szt
13 Pinus Mugo na pniu 1 szt
14 Berberis Atropurea Nana 5 szt
15 Danica 1 duza 3 male

Co moge posadzic przed tujami na tym waskim pasku po prawej?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 12:13, 26 kwi 2011

Do góry
Heloooł wszystkim
Dziś trochę pracuję w ogrodzie no i kilka rzeczy zrobiłem. Posprzątałem po wczoraj jedną stronę domu, jeszcze została mi druga. Żurawki straciły dużo liści, ale nie są aż takie łyse. Raczej połamało mi pędy tulipanów, ale nie grzebałem przy nich zbytnio. Przed chwilą jeszcze przygotowałem teren pod hostowisko. Dwa razy go przekopałem i dwa razy zgrabiłem. Wygląda na razie tak

Host mam 7 - 3 stare mające już pędy i 4 nowe, które wyglądają już tak

Na razie jest ich za mało, lecz dziś jadę na zakupy ubraniowe, ale może uda mi się skoczyć do ogrodniczego
I jeszcze mam do Was pytanie. Z huśtawki nie chcemy mieć widoku na drogę i miały iść tam żurawki lub coś, ale czy dało by się tam dać jakąś wysoką trawę?. Słońce tutaj świeci koło 4 godzin. Chciałbym po prostu zasłonić tą huśtawkę, tylko czy ten miskant albo coś nie będzie zbyt ekspansywny? Mogę wkopać tam wielką donicę i może w niej będzie rosnąć. Proszę o rady
Ogród coli 13:33, 05 kwi 2011

Do góry
Sprawdze to jeszcze z wezami

To teraz prosze o pomoc z nasadzeniami.
Myslalam o ogrodzie w kolorach zielono-niebiesko-bordowo-zoltych. Czy taki zestaw kolorystyczny bedzie pasowal do siebie?

Podobaja mi sie takie rosliny, ale oczywiscie nie jest to lista zamknieta.
klon Acer platanoides Globosum
wiśnia nippońska Prunus nipponica Brillant
śliwa wiśniowa Prunus cerasifera 'Nigra'
ostrokrzew na pniu
thuja Danica na pniu
thuja Golden Globe
cis pospolity 'Fastigiata' lub Wojtek
tuja wschodnia "Aurea Nana"
swierk klujacy Picea pungens Glauca Globosa
pęcherznica kalinolistna 'Dart's Gold' i 'Diabolo'
Deren bialy Elegantissima
śliwa dziecięca Prunus ×cistena
berberysy Thunberga np. Admiration, Bagatella, Atropurpurea Nana
hortensja bukietowa 'Limelight'
bukszpany
Ilex crenata "Golden Gem"
choiny kanadyjskie Jeddeloh
jalowiec sabinski Juniperus
żurawki Midnight Rose i Citronelle
hosty,
tojeść rozesłana 'Aurea'
rozchodnik Sedum ewersii, Sedum acre
karmnik oscisty Sagina subulata, Sagina subulata 'Aurea'
rozplenica japońska
miskant chiński 'Gracillimus', 'Zebrinus'

Kompozycje z trawami w roli głównej 22:53, 17 mar 2011

Do góry
ewelina napisał(a)
miskant chiński 'Yakuschima Dwarf'

To nie jest miskant Yakushima Dwarf! Jak sama nazwa wskazuje to karzełek. Oczywiścvie u miskantów karzeł to około metra ale ten ma spokojnie ze 2 metry.
Poniźej fotka prawdziwego Yakushima Dwarf

Kompozycje z trawami w roli głównej 12:29, 15 mar 2011

Do góry
miskant chiński 'Yakuschima Dwarf'

Może ktoś podpowie.... :) 23:26, 12 mar 2011

Do góry
Łap wenę, otwórz książkę katalog roslin i przeglądaj.

Miskant, dereń, hortensje i z przodu żurawki - to by wystarczyó, ja zupełnie identyczną mam przy drugim lustrze o jeszcze pachysandra na brzegu Dwa kolory żurawek
Michael my Garden 10:58, 11 mar 2011

Do góry
Iwona napisał(a)
Pozwoliłam sobie zrobic na szybko taka wizualizację, niestety może niezbyt dokładną ze wzgledu na brak niektórych roślin w programie. Tam gdzie jest ten miskant to powinien być zebrinus

Mnie też bardziej ta kompozycja się podoba Tylko chyba pozbył bym się iglaków z pomiędzy miscantów a dał tam hortensja limelight i dorzucił wrzośce, żeby rabata była od wczesnej wiosny do późnej jesieni kwitnąca
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies