Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Skarpa w ogrodzie 18:13, 07 kwi 2013

Do góry
Propozycja kolorystyki

Mój 4 arowy azyl... 18:08, 07 kwi 2013

Do góry
Moja wiosna
Wiedziałam, że na działce będzie śnieg, ale nie przypuszczałam, że aż tyle! Po prostu wszystko dokładnie przysypane grubą warstwą. Nawet nie próbowałam nic odgarniać. Od samej furtki dziewiczy śnieg ze słabiutkimi śladami ptasich łapek.
Oto, co zobaczyłam...

A to na alejce nasze ślady

i ślady przed domkiem
Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 18:06, 07 kwi 2013

Do góry
Leida napisał(a)
To i ja zdam relację ze swojej strony.

Zacznę od kloszy bo zainteresowały na pewno wiele osób. Klosze kosztowały 150 EUR a kolor może na zdjęciach wygląda nieźle ale w rzeczywistości naprawdę nie był fajny. Angielskie są bez porównania ładniejsze - tylko jak je przetransportować?

Ja na tym kiermaszu też byłam pierwszy raz mimo iż wybierałam się tam od co najmniej 2 lat. I tym razem mało brakowało ale w ostatniej chwili udało nam się uknuć chytry plan i zabrać tam Danusię w ramach urodzinowego prezentu.

Swoje poszukiwania zaczęłam od mojego maku, który kupowałam już 3 razy i 2 razy nie był ten właściwy a trzeci w ogóle nie przeżył w walizce podróży z Anglii. Nie przypuszczałam, że jest tak wrażliwy na wstrząsy.

Z tych które kupiłam w Polsce każdy był inny ale żaden nie ten. Chociaż teraz czuję, że dzięki Izie będę miała wreszcie właściwy okaz. Chodzi o "Patty's Plum".

Mam nadzieję na coś takiego

Piękny ten mak...ten kolor...taki brudny róż, cudo!
Skarpa w ogrodzie 18:05, 07 kwi 2013

Do góry
Zdjęcia następnej najstarszej skarpy. Porośnięta jest teraz trawą, którą koszę. Co można by z nią zrobić?
Ozdabia ją tymczasowo żywokost lekarski.

Zdjęcie robione było w nie najlepszym okresie skarpy. Wyglądała ona wtedy fatalnie( a nie mam innego), dlatego długo zastanawiałam się czy mogę je pokazać. Liczę na wyrozumiałość i poradę.
Ogród Magdalenka 18:04, 07 kwi 2013

Do góry
Ciachnęłam dzisiaj jedną hortensję ...delektowałam się każdą gałązką , podwiązałam je , żeby trzymały pion ...taką czarną jakby gumą ....jest elastyczna i fajnie się tym wiąże

Później wyszło słoneczko i ujrzałam u siebie krokusiki, wrzośce mnie też zachwycają

tulipki tyż będom

Nostalgiczny ogródek shabby chic 18:02, 07 kwi 2013

Do góry
Tak już puściła róża w donicy.Trzymałam ją całą zimę w piwnicy a od lutego wyniosłam do zimowego ogrodu

Dziś mąż mi zrobił podpory trochę inne niż chciałam, miały mieć dospawane na górze takie szpice ale powyginał zawijaski. Nie będzie tego widać bo i tak krzak to zasłoni

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 18:01, 07 kwi 2013

Do góry
No to obiecana kawka z szarlotką na tarasie Zapraszam wirtualnie

I pięknie się drzewa odbijają w szybie stolika kawowego

Mój zapożyczony krajobraz

Inne ustawienie mebli, podnóżek jako osobne siedzisko.

Jurajski Ogród 17:59, 07 kwi 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
[b

Dziękuję Debro za wizytę w moim ogrodzie, zwiedzaj ile chcesz. Z trawą to nie jest tak jak myślisz, bo jest to właściwie naturalna łąka połączona z trawą, koszona jak trawa (ale mnie to nie przeszkadza, przynajmniej mam mnóstwo trzmieli, biedronek, pszczół, pasikoników itp.). Taka "trawa" ma swoje plusy i minusy.

Pamiętam łąki z mego dzieciństwa. Ile tam rosło kwiatków nadających się na bukiety. Ile dobiegało odgłosów .
A i szczaw nie trudno było znaleźć
Dzisiaj takich naturalnych łąk spotyka się coraz mniej.
To może na przekór temu co za oknem widok kolorowej łączki.

Nostalgiczny ogródek shabby chic 17:56, 07 kwi 2013

Do góry
Wczoraj przyleciały łabędzie leżał śnieg ,szaro buro

a dziś tylko kałuża na trawniku została

Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 17:54, 07 kwi 2013

Do góry
Leida napisał(a)
Szukałam, szukałam i znalazłam tez roślinkę, która mnie zafascynowała na ostatniej wyprawie do Holandii. Ciekawe czy u mnie tak urośnie?
A ma wyglądać tak ( to pomarańczowe przed rozchodnikiem)

Miło Cię było Haniu zobaczyć i poczytać o zdobyczach. Ucieszyło mnie to zdjęcie z gillenią, nie sądziłam, że tak pięknie wybarwia się jesienią. I to zestawienie z rozchodnikami, fajne. Mam ją od roku i uważnie się jej przyglądam. Przebiłaś cenę kloszy podaną przez Danusię. Drogo, ja za swoje jeszcze nie płaciłam i teraz trochę się tego, hmm...obawiam. Gratuluję zakupu "Patty's Plum", długotrwałe poszukiwanie zakończyło się sukcesem.
Skarpa w ogrodzie 17:50, 07 kwi 2013

Do góry
Wklejam zagubione zdjęcia do wcześniejszego postu i proszę o rady.
Zdjęcie było robione 2 lata temu. Próbuje zadarniać skarpę bodziszkiem.

Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 17:48, 07 kwi 2013

Do góry
W moim starym ogrodzie po założeniu rabat mieliśmy przez pewien czas problem z perzem. To uciążliwy, wieloletni chwast i jeśli go urywasz to odrasta z nawiązką. Trzeba go podkopywać delikatnie (białe kłącza) i usuwać jeśli się da w całości i systematycznie.

Trzeba raz a dobrze się przyłożyć, bo perz tępiony bezlitośnie w końcu się podda. Tak było w naszym przypadku. Perzu już nie ma. Podważasz go takimi widełkami

W Twoim przypadku zawiniło na pewno niewłaściwe przygotowanie gleby pod ogród, zanim posadziliście rośliny.

W ogrodzie nie jest lekko i jeśli chcemy coś zrobić dobrze, a nie mamy siły, musimy poprosić o pomoc rodzinę, dzieci lub wynająć pracowników i zapowiedzieć, żeby wyrywali porządnie. Samo uskubywanie jak pisałam - nic nie da.

Żaden oprysk nie wchodzi w tej sytuacji w grę, bo są rośliny na rabacie i mogą ulec zniszczeniu.

Zapewniam, że z pomocą uda się go wytępić. Możesz smarować większe skupiska pędzelkiem octem lub w ostateczności herbicydem działającym na jednoliścienne (Roundup)
Kubusiowo 17:46, 07 kwi 2013

Do góry
I dzisiejsze zakupy, które wprowadziły mnie w osłupienie..... pojechaliśmy do LM ale obok był Auchan. Wlazłam do działu "ogrod" , który był na zewnątrz i na samym końcu, gdzieś w rogu stała paleta. Pawel krzyczy do mnie "patrz hortensje puściły", mówię, "no pewnie bo to ogrodowe to od dołu puszczają bo góra przemarzła", a Paweł ale tu same przemarznięte".... podchodzę bliżej i patrzę, że sa ogrodowe, i owszem ale pod spodem jakieś takie znajome etykiety... Patrzę a to Limelighty.... patrzę cenę 14 zl. Pomyślałam eeee pewnie zmarzły na kamień ale przyglądam się i widze, że są drobniutkie i zielone pączusie. Na prawdę trzeba się było przyjrzeć mocno. Poza tym były niektóre gałązki otarte a te otarcia były zielone Tak więc stałam się posiadaczką sporych LM w niskiej cenie Zakupiłam tez róże rabatowe po 2 zl

Ogrodowe zacisze 17:42, 07 kwi 2013

Do góry
Na razie to takie trochę zapomniane miejsce.

Zaczęłam od podcięcia świerka. Gałęzie zostały usunięte od dołu do wysokości ok. 2 metrów. Wygląda znacznie lepiej.

Podpowiedzcie, proszę,co tu można zrobić. Bo nie wątpię, że można wiele
Kubusiowo 17:38, 07 kwi 2013

Do góry
Dobra skoro jeszcze nikt mnie nie udusił to pokarzę, że wiosna się zaczyna

Krokusy za 2,99 i osłonki za 0,59, wszystko w Auchanie

Testowe dodawanie zdjęć 17:37, 07 kwi 2013

Do góry
Paprocie ogrodowe 17:36, 07 kwi 2013

Do góry

Paprocie ogrodowe 17:34, 07 kwi 2013

Do góry
Gratulacje. Pokażę paprocie na kiermaszu w Berlinie

Kiedyś tu..... cz II - Madżenie ogrodnika 17:31, 07 kwi 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Wiosna

O...... ktoś Wam śnieg ukradł?
Kiermasz Roślin w Ogrodzie Botanicznym w Berlinie - Berliner Staudenmarkt 2013 17:30, 07 kwi 2013

Do góry
Leida napisał(a)

Szukałam, szukałam i znalazłam tez roślinkę, która mnie zafascynowała na ostatniej wyprawie do Holandii. Ciekawe czy u mnie tak urośnie? Gilenia trifoliata. Na razie wyglada tak:

A ma wyglądać tak ( to pomarańczowe przed rozchodnikiem)

Mam dobrą i złą wiadomość.
Urośnie i będzie niekłopotliwa.
Ale poprzednia zima z wiosną ją załatwiła.

2010.06.20
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies