Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Rozpoznawanie traw 09:07, 15 lis 2010

Do góry
Kilka lat temu kupiłam miskanta odmiany Malepartus, jednak mam watpliwości czy to faktycznie ten miskant.
Kępa jest zwarta i mierzy ok 120 cm z kwiatostanem.
Liczę na pomoc w identyfikacji.

[]
Widowiskowe trawy 12:46, 04 lis 2010

Do góry
Jedyie miskant olbrzymi jest praktycznie "śniegotrwały". Jak spadnie mokry śnieg, wcześnie i w dużej ilości to każdy inny się wyłoży. Ale jeśli opady przyjdą późno - jak w ubiegłym roku to powinien zdobić do wiosny. Ten jest na pewno sztywniejszy niż duży i popularny 'Silberfeder', który wiosną podczas ścinania był "zniszczony" w jakiś 40% (kepy 5- letnie).
Widowiskowe trawy 15:47, 28 paź 2010

Do góry
No. 37 to nowa odmiana mojego znajomego holenderskiego szkółkarza Henka Jacobsa. Zdaje mi się, że nazwa odnosi sie do wielkości kwiatostanu ale pewny nie jestem (musiałbym pogrzebać w mailach). On ma takie dziwne nazwy swoich miskantów - No. 1, No 30. itd. Dla mnie to najładniejszy duży miskant. Na dodatek - co ważne przy tych sporych trawach - nie wykłada się.
Jesienne uroki traw 19:15, 27 paź 2010

Do góry
1. Nie wielkość ogrodu ma znaczenie tylko chęć wyjscia poza schemat piórkówka - miskant (zazwyczaj 'Zebrinus') - imperata - kostrzewa. Twórcy ogrodów niestety wolą bezpieczne schematy. W pewien sposób to rozumiem, 10 lat pracowałem w tym "fachu".
2. Ja mam kolekcję, nie ogród na kilkuset metrach. To pojęcie dla mnie oznacza nasadzenia skomponowane, przemyślane a tak u mnie nie jest.
Ogród Datury 18:32, 02 paź 2010

Do góry
Datura napisał(a)
Wielkie wyrosły, sama się zdziwiłam, że te małe begonie tak potrafią

Ogródek w pełnej krasie.

Najbardziej mnie urzekło to zdjęcie, cudnie wygląda cały ogród i ta trawa, miskant "Zebrinus" ślicznie akcentuje wejście do ogrodu. Aż nie chce się wierzyć, że sama Daturo to zrobiłaś.
Ogród Datury 19:45, 01 paź 2010

Do góry
W tym miejscu w ogrodzie wcześniej rosły dwa małe, kuliste żywotniki, ale trzeba było je wykarczować. Zamiast nich posadziłam hortensję "Limelight", a pod nią runiankę japońską. Hortensja miała wtedy dopiero kilka maleńkich listeczków.

Uploaded with ImageShack.us

Żwir wymieniliśmy z tatą na nowy i posadziłam w nim trzy małe kulki z bukszpanu, trzy kępki trawy kostrzewy oraz jednego miskanta 'Zebrinus', którego na razie nie widać ponieważ był wtedy mały

Gdy tulipany przekwitły, w tym miejscu na rabacie stworzyłam kompozycję z białych hortensji wielkokwiatowych, hosty 'Patriot' oraz różowych begonii, a wszystko ogrodziłam bukszpanowym żywopłocikiem. Przy ogrodzeniu posadziłam moje ulubione pnącze Wisterię, która będzie pięła się po pergoli.
Miskant zdążył już podrosnąć

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies