Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:09, 09 maj 2022

Do góry
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:07, 09 maj 2022

Do góry
Ogrodowe marzenie Mrokasi 20:06, 09 maj 2022

Do góry
Parę majowych fotek .

Ogrodowe wariacje 20:01, 09 maj 2022

Do góry
Tutaj mam sporo miejsca za tulipanami i tak ciągle dumam co tu wsadzić. Taka wersja: bodziszek rozanne i lubin biały, mam też ochotę na lawendę. Tlem będzie rozplenica. Później będą hortensje limeligh nieopodal. Mam tam też jeżówki kremowe i różowe. Byłaby zieleń, biel, fiolet i róż
Co myślicie?

Tutaj z innej perspektywy

Moja "przyziemna" :) pasja 20:01, 09 maj 2022

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Wypadła mi lawenda na tej rabacie i nie wiem co robić. Niby mam plan, ale lawendy szkoda. Z drugiej strony to poletko nie wygląda za ciekawie poza fazą kwitnienia.

Wstępnie myślę: 3 cisy kolumnowe, sesleria, szałwia różowa, berberysy bordowe mini, bo posadziłam też je przed berberysami erecta, czyli tak po skosie byłoby nawiązanie.

Nikt jeszcze nie poradził bodziszka Rozanne? Niemożliwe!!
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:44, 09 maj 2022

Do góry
Z uwagi na to, że nie mam wykształcenia ogrodniczego, a tym bardziej doświadczenia w tym temacie, uznałam, że warto się dobrze przygotować, żeby nie popełnić błędów. Moim pierwszym krokiem w 2020 roku był zakup książki "Podstawy projektowania ogrodów - Podręcznik" Rosemary Alexander. Sporo się z niej nauczyłam. Dzięki niej stworzyłam wstępny roboczy plan ogrodu, który dopasowany jest do długiej, wąskiej działki.

Motywem przewodnim są linie proste pod kątem około 45°, które porządkują przestrzeń i optycznie poszerzają wąską działkę. Wydzieliłam trzy strefy funkcjonalne: reprezentacyjną - na froncie domu, wypoczynkową - środkowa część działki oraz użytkowo-gospodarczą - tylna część działki.

Zielony to część trawiasta, ciemny brąz rabaty, jasny brąz lekko podwyższone rabaty przy wejściu do domu. Nie naniosłam jeszcze planu części gospodarczej oraz tej przed ogrodzeniem.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:36, 09 maj 2022

Do góry
Ogólna charakterystyka działki i zabudowań

Działka o powierzchni 2 000 m2, położona w urokliwej miejscowości pod Lublinem. Szerokość działki od frontu to ok. 22 m, na jej końcu ok. 21 oraz jej długość to ok. 100 m. Wjazd na działkę znajduje się od strony południowej. Po zachodniej stronie jest nieużytek, a po wschodniej wąska droga dojazdowa do działek w drugiej lini zabudowy oraz zabudowana działka sąsiada.

Obecnie na działce stoi budynek jednorodzinny (w trakcie budowy) z płaskim dachem w stylu nowoczesnym. Kolorystyka elewacji będzie utrzymana w odcieniach zimnych, tj. bieli oraz szarościach. Taras znajduje się od strony zachodniej oraz północnej. Okna wychodzą odpowiednio na: kuchenne - południe, salonowe - zachód/północ, jadalnia oraz sypialnia główna - zachód, pokoje pozostałe, łazienki, pralnia - wschód. Ogrodzenie będzie nawiązywało do bryły oraz kolorystyki budynku.

Gleba w przeważającej części jest gliniasta, pouprawowa, dość dobrej jakości (klasa IIIa), wymagająca rozluźnienia struktury. Frontowa część działki oraz w bliskim otoczeniu domu zostanie lekko podniesiona (konieczność nawiezienia nowej warstwy).

Poniżej zdjęcie poglądowe jak będzie wyglądała bryła budynku tej jesieni.

Drugie zdjęcie przedstawia stan aktualny z lotu ptaka.

Wymarzony ogród mogę podsumować tak:

Problemy z tujami 19:34, 09 maj 2022

Do góry
] Tuje kopane z gruntu ze sprawdzonego źródła, 40 sztuk 120-130cm. Jedna wygląda jakby miała jakieś problemy. Kilka nowych pędów żółknie a niektóre małe pedy nawet zbrazowaily. Z daleka wygląda dobrze. 3-4 tygodnie od posadzenia. Jest się czym przejmować?

A ogólnie chyba na razie dobrze wyglądają.
Podlewam 2 razy na tydzień. Wilgotno mają.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 19:29, 09 maj 2022

Do góry
Witam wszystkich użytkowników forum!

Mam na imię Patrycja. Trafiłam tutaj dzięki programowi “Maja w ogrodzie”, gdzie w kilku odcinkach wspomniano o tym forum. Przejrzałam wiele wizytówek oraz kilka wątków z działu “Nasze ogrody” i uważam, że wiele się można tutaj nauczyć oraz wzajemnie inspirować.

Jeśli macie ochotę przejść ze mną wszystkie etapy projektowania ogrodu to zapraszam do śledzenia wątku. Zaczynam od pustej działki, która kiedyś była polem uprawnym, dlatego też w tym wątku będzie o niemal wszystkim - planowaniu zagospodarowania ogrodu, planie nasadzeń, walce z chwastami, zakładaniu trawnika, planowaniu automatycznego nawadniania, budowie kaskady wodnej, domku dla dzieci, oświetleniu itp.

Zazwyczaj trafiałam na Ogrodowisku na wątki poświęcone na planowanie rabat, przebudowy ogrodu, zmiany koncepcji itd. U mnie natomiast będzie powstawał ogród od podstaw, co będzie lekką odmianą. Zapraszam!

Poniżej zdjęcie prezentujące stan działki po jej zakupieniu w 2019 roku.

Całkiem nowy mimo, że stary. Po ogrodowiskowym remoncie (już prawie) 19:20, 09 maj 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Ale ładne epimedium, pamiętasz może co to za odmiana?

Kupione jako E. Rubrum i pewnie nim jest
Mam jeszcze białe

Zamówiłam jeszcze fioletowe, pewnie końcem tygodnia przyjdzie
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 19:19, 09 maj 2022

Do góry

Ta jest boska, tylko czy Lennei Alba ma 9 płatków ?
Bo ta różowa ma 6 ?
Ogród Nebel 19:16, 09 maj 2022

Do góry
Jest dosyć chłodno w tym roku, dlatego tulipany kwitną bardzo nieśmiało.
Moja "przyziemna" :) pasja 19:06, 09 maj 2022

Do góry
Wsadziłam poletko 12 lawend z wymieszanymi 3 berberysami bordowymi miniaturkami, mają być poduszki.

Czy już mam ulamywac czubki?

Małymi krokami-Ogród Wioli 19:03, 09 maj 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Uwielbiam je razem z Tobą Pięknie, soczyście, kolory "pod kontrolą" Dolls bardzo ładnie ożywia zieloności i bordowości. Parocję chętnie zobaczę z bliska. Już teraz robi wrażenie Co będzie później? Świetnie wybrałaś.

Tak Martuś jest pięknie, soczyście i kolorowo,chociaż bez przesady dzięki za pochwały

Doll'sy uwielbiam i dlatego mam ich najwięcej, lubię mocne kolorki w ogrodzie

Tak parocja już teraz wygląda pięknie,czekam na jesień aż zmieni szaty

Takie ma śliczne listki
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 18:48, 09 maj 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)

A w temacie bratkowym…
Wybyłam dziś ciut dalej do CO w poszukiwaniu Caradonny, znalazłam tylko dzwonki brzoskwiniolistne ale zauroczył mnie takie widok:

Asia ta donica pomarańczowa idealna do moich tulipanów, do podstawienia gdzieś blisko dla podbicia koloru Unie takich nie ma
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:41, 09 maj 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Nie mogę się napatrzeć na ukochane buczki
Najstarsze... Ładnie się zagęściły po cięciu zeszłorocznym,ale już nie planuję cięcia ,niech ona się do góry

Wioluś widoki przednie u Ciebie a ten w szczególności wymiata
Małymi krokami-Ogród Wioli 18:23, 09 maj 2022

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Buczki moje ukochane, pięknie się zagęściły po zeszłorocznym cięciu

Uwielbiam je razem z Tobą Pięknie, soczyście, kolory "pod kontrolą" Dolls bardzo ładnie ożywia zieloności i bordowości. Parocję chętnie zobaczę z bliska. Już teraz robi wrażenie Co będzie później? Świetnie wybrałaś.
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:43, 09 maj 2022

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
No moje wyglądają różnie, ale już chyba im bardzoej nie zaszkodzi

Mozesz je teraz posadzić ale zakwitną za dwa sezony
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:35, 09 maj 2022

Do góry
No moje wyglądają różnie, ale już chyba im bardzoej nie zaszkodzi

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:26, 09 maj 2022

Do góry
Figi rosną tym razem zupelnie nie podmarzły

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies