Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rozpoznawanie chorób i szkodników 17:51, 10 sie 2022

Do góry
Witajcie!
Coś mi zaatakowało bukszpany i bukszpanopodobne. Byłam na wakacjach, wracam a tam coś mi zjada rośliny i do tego schną w tempie dość szybkim. Wygląda to tragicznie. Bardzo proszę o pomoc, na pewno ktoś wie co to może być? Zawsze mogłam liczyć na pomoc Mazana w takich sytuacjach, ale nie wiem czy się jeszcze udziela tutaj…

Widziałam jakby zielone lichy na krzakach i dużo beżowych kropek, jajeczka?

Z góry dziękuje za pomoc
.

W ogródku emerytki 17:44, 10 sie 2022

Do góry
Paprotka do towarzystwa bodziszkom.

I skusiłam się na jeżówki /były po 10 zł./, może golasy zostawią je w spokoju.
W ogródku emerytki 17:38, 10 sie 2022

Do góry
A miałam już nic nie kupować, no ale jak mogłam się oprzeć takim pięknościom
Hortensja Little Alf.

Rojniki na nowy skalniak

W ogródku Martki 17:33, 10 sie 2022

Do góry
Dziewczyny, help. Od 2 tygodni dumam nad drzewkiem, które mogłabym posadzić w miejsce utraconego Sango Kaku.
Drzewko miałoby być za oranżeria, po lewej stronie, w miejscu, gdzie na czerwonym daszku widać okienko rozumiecie, o co biega.
Z prawej strony oranżerii, za jej rogiem posadziłam bez Black Beauty Gerda.
Potrzebne coś nie nazbyt rozłożystego.

Rozważam
-> grab: szybko rośnie, szybko przesłoni okieneczko
-> buk Dawyck Gold (mam już dwa w innym miejscu ogrodu, lubię pokrój, ładniej się przebarwia na jesień niż grab i w sumie też w zimie daje lepszą przesłonę niż grab, ale ... w pierwszych latach wolno rośnie
-> ambrowiec Slender Silhouette - mam już 3 w innym miejscu, a obok na rabacie dwa ambrowce Gumball, może zbyt będzie ambrowcowo?
-> dereń china girl, może nie kolumnowy pokrój, a taki parasolowaty właśnie? Bo kolumnowych drzewek w ogrodzie mam najwięcej. Ale czy nie za niski, bo przecież okieneczko?

Dobrze, by drzewko docelowo miało jakieś 5-6 m, nie 15, nie zacieniało sąsiadom za bardzo działki. Duże drzewa odpadają. Pytanie, czy da się utrzymać buka na takiej wysokości?

A może jeszcze inne pomysły? Jarząb??? Pomóżcie, proszę, mam już koszmary senne

Tu miejsce, gdzie będzie drzewo: pomiędzy Chopinem a jeżówka.

A tu perspektywa z ukosa i luźna fantazja o zielonej przesłonie

W ogródku Martki 16:38, 10 sie 2022

Do góry
Zuzo, rdest w zeszłym roku był mało efektownym, skromnym krzaczkiem. Kupiłam bez pomysłu, przyznaję, bo chciałam mieć rdest Więc wcisnęłam za hortensje "tymczasowo", a on proszę, jak się odnalazł. Tak że nie zawsze trzeba kupować zgodnie z planem Na żywo jest oczywiście cudownie przestrzenny

Asiu, stronę wcześniej Ci o nim napisałam

Haniu, te cynie są zabawne, bo nie ma dwóch identycznych Łubin w drugim kwitnieniu słabo, wiadomo, ale okazja jest, by postarał się o potomstwo.

Agnieszko, do pełni jeszcze wiele brakuje. Nie mam w tym roku czasu na docackiwanie, w przyszłym tygodniu może mi wreszcie wyjdzie Skubianka.

Magaro, Ursa, ja też widziałam buki rosnące na brzegu rzeki z korzeniami zatopionymi w tejże, a wedle opisów buk nie lubi zalewania - może po prostu lubi być zalany permanentnie

Elu, u mnie istna tłocznia, jeśli chodzi o róże W wazonie nie mam miejsca na cynie, gdyż tam ... nadal stoi bukiet z czosnkami i krwawnikiem nawet trzyma formę jak ten czas zasuwa. Prażysz się?  Gdyby na plaży było dużo roślin, też by mnie ciągnęło

Aneta, pytanie raczej brzmi: jakie trawy nie pasują? Ale oczywiście zależy, w którym miejscu rabaty, przed, pomiędzy czy za różami. Jaki klimat różanki, bardziej klasyka czy moderna? Jeśli ten pierwszy, to rozplenice - te znasz, jeśli drugi - to uważam, że sesleria jesienna świetnie sobie radzi, ale także molinia Heidezwerg. Oraz, co już pisałam u Rojodziejowej, lubię trzcinnik Overdam w połączeniu z różami. Karl Foerster też świetnie wygląda, ale tu mówimy o tyłach rabaty. Wracając do frontu, to BARDZO chwalę sobie towarzystwo trawki, która ma w sobie coś ze stipy, ale nie jest problematyczna w drugiej połowie sezonu, jest to sporobolus. W pierwszym sezonie może niepozorna, ale w drugim już tworzy ładną, zwiewną kępkę i jej delikatny kwiatostan także świetnie do róż pasuje. Plus pięknie się przebarwia jesienią, w zimie też ładnie jest obecna na rabacie. Jestem przekonana, że za 3 sezony sporobolus będzie co najmniej takim hitem rabat jak teraz sesleria Na tej rabacie mam trzcinnik Overdam, sporobolus i seslerię jesienną. Uważam, że nieźle się zgrywają z kolorami róż.

Oraz - kto powiedział, że hakonechloa nie pasuje do róż?

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:57, 10 sie 2022

Do góry
kwitnie kolejny liliowiec

i jeszcze jeden

zakwitła belamkanda

mimo, że w ostrym pomarańczu to kwiatusie drobniutkie, malutkie, nie rzuca się w oczy, chyba, że będzie w masie, na razie mam jedną
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:54, 10 sie 2022

Do góry
Drugi sort róży pomarszczonej kwitnie

a z pierwszego owoców masa

budleje wreszcie zaczęły

Pierwszy raz anafalis stoi, a nie leży, woli chyba sucho.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:50, 10 sie 2022

Do góry
wrzosowisko jeszcze słabo, za późno cięłam w tym roku, potem przyszła susza i tak cud,
że żywe

pierwszy raz przezimowała rudbekia pełna

na chwaścik nie patrzymy choć trudno bo na pierwszym planie

Liatry u mnie takie mizerne mimo podlewania, mdlały okropnie
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:47, 10 sie 2022

Do góry
Zaczęły floksy

kolejne lilie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:45, 10 sie 2022

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:42, 10 sie 2022

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 15:41, 10 sie 2022

Do góry
Trochę Szmaragdowej bardziej aktualnie bo tak ze dwa tyg wstecz
Kwitną już niektóre dalie i mieczyki

Polecane drzewa i krzewy liściaste 14:57, 10 sie 2022

Do góry
GrassGarden napisał(a)
Witam,

jakie drzewo będzie się nadawać na południową stronę domu?
Moje wymagania to aby szybko rosło i dawałao cień, bo narazie jest patelnia.
Proszę o rady.

Ja posadziłam brzozy Doorenbos na cień od południowej strony.Rosną bardzo szybko
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:07, 10 sie 2022

Do góry

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 14:07, 10 sie 2022

Do góry

Ogród zacząć czas. 13:40, 10 sie 2022

Do góry
MartaCho napisał(a)

I na koniec ogrodowa szefowa- łobuzowa. Uwielbia róże- bardzo jej niestety smakują!

Piękno i mordeczka do kochania i mizianka, łobuziara ma urzekający wzrok, nic dziwnego, że pancia wszystko wybacza
Mojemu futrzastemu Leosiowi usunęłam drzazgę, łapa spuchła jak rakieta do tenisa, pilnuj szefowej
Ogród bajecznie się rozrasta
Pozdrawiam
Mój ogród pod lasem 13:28, 10 sie 2022

Do góry
malgol napisał(a)
Jednak sa zmiany w ogrodzie moje kapustki

Twoja kapustka to Pistia rozetkowa
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 12:21, 10 sie 2022

Do góry
Living Cotton Cream

Polar Bear
Ogród z plażą 12:20, 10 sie 2022

Do góry
Klon już się czerwieni

W ogródku Martki 12:18, 10 sie 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Do tej rabaty dołączą wkrótce dzielżany Sombrero. Żółty! Tego koloru mi właśnie brakowało.

Martka nie wiem jak u mnie jest teraz, ale u ciebie róże są wyjątkowe. Dobrze im ziemia podpasowala i miejsce.
Widzę, że posialas cynie też ładnie kwitną. Na zbliżeniu nie widzę chryzantemowych zobacz sobie jakie ładne. Każdego roku cynie sieje w tym roku odpuściłam teraz żałuję. Do wazonu się nadają i długo się trzymają w wazonie. Mam natomiast żółtych rudbekii od groma i tnę do wazonu które potrafią stać w wodzie nawet 2 tygodnie pozdrawiam idę na plażę pięknie grzeje.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies