Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » W ogródku Martki

W ogródku Martki

DariaB 13:31, 19 paź 2022

Cudna jesień, kolorowa, taka jak powinna być Rozwiązałaś zagadkę co lub kto pożarł kapustę? Patrząc na zdjęcie z ławeczką aż się prosi żeby powiększyć rabatę i ławeczkę zatopić w roślinach Jak masz gęsto cisy posadzone za ławeczką? Moje były sadzone co około 80 cm i mam wrażenie, że się nigdy nie połączą, ciągle są szpary i słabo to wygląda.
MartaCho 13:33, 19 paź 2022

Miło posiedzieć w takich okolicznościach przyrody.

Ciekawe, że ambrowce się jeszcze nic a nic nie przebarwiły, prawda? Ciekawe, czy zdążą...
Wśród gorczycy jarmuż się ostał? Czy to jakieś kapustne?

Pozdrawiam serdecznie!

sylwia_slomc... 13:40, 19 paź 2022

Kurcze na parocję to mam smaka od dawna, ale jak spotykałam to nie miałam zacisznego miejsca, a teraz jak miejsce już mam to nie spotykam.
antracyt 13:41, 19 paź 2022

Martka napisał(a)

Graby fastigiata i ławeczka

Jakie trawy masz posadzone pomiędzy grabami? Fajne barwy przybierają jesienią.
ElzbietaFranka 15:07, 19 paź 2022

Olbrzymia kępa, która rok temu była malutka Pożytek dla pszczół.

Gorczyca w warzywniku

Jeszcze dzieje się

Piękna kępka może wiesz jak się nazywa. Jednak aster musi mieć dobrą ziemię i słoneczko. Z gorczyca się spóźniłam i chyba już nie posieje a szkoda bo to zawsze jakiś poplon.

Te graby fastigiata zastanawiam się nad nimi. Pokazuj jakie kolorki jesienią przybierają ciekawe czy do cytryny dojdą.
Agatorek 16:42, 19 paź 2022

Rzeczywiście fajna ta turzyca umbrosa. Nawet nie wiedziałam, że jest taka odmiana .
Parocja ma świetne miejsce, od razu gwiazdorzy !

Przycinałaś swoje graby? Myślałam, że one mają kształt wrzeciona, ale może to nie ta odmiana.
olciamanolcia 16:52, 19 paź 2022

Martka napisał(a)
Jeszcze kilka jesiennych fotek, póki liść na drzewie.
Parocja spire
Klon Skeeters Broom

Graby fastigiata i ławeczka

Klon Atropurpureum już bez liści

Pieknie Jesień to jesień-kolory są obłędne
Mam dwa Atropurpureum-jeden bez liści ale to tylko dlatego ,ze go przesadzałam i zrobił sie golas a drugi idzie w głęboką czerwień.
Martka 20:21, 19 paź 2022

Zuzko, jesz kozi ser i już Ci się bilansuje dieta, ileż to minerałów, ileż witamin

Wiolu, widzisz, jak mi rozwiązałaś problem wiosny, już wiem co z tymi carexami zrobię, przytnę nisko

Asiu, oj tak, oranżeria bardzo przedłuża sezon, jest teraz w intensywnym użytkowaniu. Mogę też wstawić trochę roślin. Zioła w donicach i rojniki. Piękne te kolory jesieni, tylko szkoda, że z każdym dniem przemijają z wiatrem.

Dario, nadal nie wiem, kto zjadł kapustę. Następnego dnia to coś już nie pojawiło się, obstawiam, że to zając zakradł się pod furtką. To musiało być coś większego, nie mysz, nie szczur (chociaż...?). Zagada nadal frapuje.
Rabaty chyba na razie nie będę powiększać… Tyle mam jeszcze niedokończonych sprawek ogrodowych. Ale pomysł bardzo dobry Na razie ławeczka pozostanie zatopiona w trawniku Cisy sadziłam gęsto, co 35 cm, dziś bym sadziła co 50. Przy 80 cm pewnie kilka lat trzeba poczekać, ale plus jest taki, że rośliny nie będą konkurowały ze sobą. Czekaj córko cierpliwie

Marto, posiedzieć miło, ale dzień tak się kurczy, że wracam z roboty zazwyczaj już w ciemnościach. Te ambrowce Gumball wszystko później, najpóźniej rozwijają liście i najdłużej je trzymają. W zeszłym roku jako ostatnie przebarwiły się i dopiero na początku grudnia wyłysiały. W tym może być inaczej, zobaczymy. Inne ambrowce, które mam, kolumnowe, już się przebarwiają. Wśród gorczycy kapusta. Marto, odpozdrawiam!

Sylwio, jeszcze trafisz na swoje drzewko Ale przyznaję, zdziwiłam się, że jeszcze nie masz u siebie

Zuzo, pomiędzy grabami mam głównie hakonechloa marca - już miodowe - i trzy seslerie jesienne, te jeszcze zielone.

Elu, tego astra dostałam od Danusi rok temu - małą sadzoneczkę, oszalał po prostu, muszę go przenieść w inne miejsce. Powinien się nazywać „mamuci”, ale to chyba ten zwykły marcinek? Gorczycę siałam w drugiej połowie września. Na razie pogoda sprzyja. Czy fastigiaty dotrą do cytryny? Wydaje mi się, że nie aż tak, raczej idą w brąz na razie, zobaczymy

Agatorku, jeśli wierzyć opisom, to turzyca do cienia/półcienia. Parocja faktycznie załapała, o co chodzi. Fastigiaty mają kształt wrzeciona, jak najbardziej. Moje kupiłam jako 3metrowe drzewa i miały w szkółce mocno przycięte gałązki w związku z tym. Tak na 15 cm. W tym roku trochę się już zabudowały, ale to jeszcze nie jest ich forma, niech Cię ta smukłość nie zmyli W tym roku cięłam je tylko na wysokość, wszystko powyżej 3m.

Justyno, pięknie mamy, prawda? Mój atropurpureum jest po środku, część w czerwień, a część już bez liści. Całości w czerwieni nie zobaczę w tym sezonie. Pokaż koniecznie tego Twojego
Martka 20:35, 19 paź 2022

Żadnych cebul, żadnych cebul... bach, żonkile wpakowały się do koszyczka! Jutro rano akcja sadzenia. Przyszły:
Falmouth Bay
Mount Hood
Thalia
Petrel
i do tego trochę tulipanów Sarah Raven, zamierzam je połączyć z tulipanami pomarańczowymi. To wszystko plany na rabatę różaną przed oranżerią.

https://www.telegraph.co.uk/content/dam/gardening/2017/09/12/TELEMMGLPICT000139370927_trans_NvBQzQNjv4BqpVlberWd9EgFPZtcLiMQfyf2A9a6I9YchsjMeADBa08.jpeg?imwidth=1280

Jeśli jakimś przypadkiem tulipany nie okażą się pomyłką, będzie energetycznie

nicol21 20:39, 19 paź 2022

Hahaha! A dziś myślałam sobie, żę ostatnio kiepsko u mnie z czasem i nie mam kiedy jechać na żadne zakupy, nawet jesiennych donic nie mam w tym roku! Będę mieć pt wolny [oby] to zamierzam sprzątać na działce i tyle....
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies