Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną

Rojodziejowa 16:19, 19 paź 2022

Johanka77 napisał(a)
Asia zainspirowałaś mnie tą skarpą! Wiesz, że ja skarpy kocham

Ja bym dała hakone w odmianach plamami.
One uwielbiają na słońcu i pięknie będą się pokładać. Do tego byliny.

Inna opcja to rozplenice, stipy i śmiałki darniowe.
I między to dużo różnych bylin. W tym Rozanne, bo długo kwitnie I jakieś niskie róże, bo przecież już masz. Zrób sobie Pieta mi już wszedł na dobre…

Ziemia jest tak zbita, że hakone wg mnie tutaj nie da rady. Może trochę dalej ja skarpie by jej było dobrze. Zaraz obok kontynuacji tej skarpy jest już zbałaganiona rabata na której jest nawciskane różności, starałam się sadziś plamami (jest tam też śmiałek, sesleria i stipa). Tam może tą rabatę trochę rozmażę na skarpę.

olciamanolcia 16:34, 19 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Do „mojej” szkółki przyjechały trawy…
Prawie wszystkie opisane…. Prawie
A akurat spodobała mi się taka, której metka się zagubiła… Najbliżej jej do Droning Ingrid, ale zaraz będę szukać czy nie ma czegoś podobnego ale wyższego, bo ona w donicy już miała wysokość taką jak memory. Więc podejrzewam, że to może być co innego. Cechy charakterystyczne to ciemne łodygi i kwiatostan stojący na baczność. Jakby miał ktoś pomysł to dajcie znać

Poza tym skusił mnie też niższy niż reszta miskant Neil Lucas. Teraz tylko muszę mu znaleźć miejsce i towarzystwo

Jakieś propozycje?

To moze być miskant Nippon. Nie rośnie wysoko - w zasadzie to jeden z nizszych nie licząc oczywiście piór i przebarwia się na bordo i czerwień. Zrobie fotę mojemu i podeślę
Rojodziejowa 16:39, 19 paź 2022

Justynka, to raczej nie on. Ten mój był jedną z wyższych sadzonek, a były tam m.in. Memory i Malepartus, więc myślę≤ że powinien spokojnie sięgnąć 2m.
olciamanolcia 16:49, 19 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Justynka, to raczej nie on. Ten mój był jedną z wyższych sadzonek, a były tam m.in. Memory i Malepartus, więc myślę≤ że powinien spokojnie sięgnąć 2m.

Patrząc na fotkę to mały się wydaje. A może to Africa?
Rojodziejowa 17:02, 19 paź 2022

olciamanolcia napisał(a)

Patrząc na fotkę to mały się wydaje. A może to Africa?

Tu postawiłam go obok z Ferner Osten

Rojodziejowa 20:08, 19 paź 2022

Znalazłam coś takiego:
https://twitter.com/HauserWirth/status/1253673772231655426/photo/4

Co to są te badyle czerwonawe z fioletowymi kwiatuszkami? Rutewka?
Kordina 21:04, 19 paź 2022

Z tej stroni co zapodałaś, takie cudo zobaczyłam, zapisałam sobie na kompie:

Martka 21:53, 19 paź 2022

To rutewka, ale jaka odmiana?
https://www.bilscy.info/rutewka-delavay-a-hewitt-s-double może ta? może inna? piekna inspirka.

Rojodziejowa 21:55, 19 paź 2022

Kordina napisał(a)
Z tej stroni co zapodałaś, takie cudo zobaczyłam, zapisałam sobie na kompie:

No właśnie to cudo mnie powaliło!

Czy to dobrze rozpoznaję? Od pierwszego planu idąc:
Astry
Rutewka black stockings ??
śmiałek ??
Sadziec

Zestaw jest rewelacyjny. Oczywiście Piet
Rojodziejowa 21:56, 19 paź 2022

Martka napisał(a)
To rutewka, ale jaka odmiana?
https://www.bilscy.info/rutewka-delavay-a-hewitt-s-double może ta? może inna? piekna inspirka.

No właśnie takie te kwiatuszki ma drobnieńkie, ale z kolei te łodygi takie dość mocne. Może po przekwitnięciu tak wygląda?