Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:18, 30 lip 2015

Do góry
Karol99
tez je lubię, potargane przez burze i wczorajszą ulewę, ale i tak cieszą
duet z rudbekią

Agania
ten brak czasu wpływa u mnie na dobór roślin też, u mnie tez podlało do cięcia giganty buksy czekają, jakoś coraz trudniej, bo nie dosięgam już, czyli mus z drabinya tak nawiasem mówiąc, o tej porze dobrze widac, co mi gdzie nie pasuje pozdrówka

Agata19762
no kochana brakowało cię, dobrze, że jesteś, buziak

Makkasiu
no ale mamy sesję, za dużo nas pozdrawiam Kasiu

ka1sia
Kasia, gdzie ciebie wygnało, do innej galaktyki? miło cię widzieć

aga_pe
Aga, ja werbenę wywalam tyle jej, rany, jak chcesz masz pełno, nawet kwitnące już wywalam, hortensję bardzo chcę; szałwia out, przetacznik, kostrzewy i chyba róże..

rozajerycha
Marta cmokam

Madżenka
nie jest źle, ale jakoś czasowo nie wyrabiam się

Bogdzia
Ha, ha...no nie zmieniam, podoba mi się, ale jest ostatnio zaniedbany, nie wyrabiam się i muszę przesadzić sporo roślin, źle wybrałam miejscówki, a z tym roboty huk, coś tam pewnie do głowy wpadnie, jeszcze mi się nie wyklarowało, cały czas dumam..fajnie było ruszyć, naśladuję ciebie wojażuję
dzielżany kwitną
jedne żółte drugie 2 kolorowe

kitek81
Kasiu, zmiany miejscówek, a w planie pergola, ale to grubsza robótka, za rok, teraz wojujemy z wymianą drzwi w murze, bajzel na 102
to wszystko całe zapylone
Lawendowy zawrót głowy 09:23, 30 lip 2015

Do góry
a teraz ruszcie wyobraznia ...przed wyjazdem szałwia kwitła pieknie na rozowo a czochy były intensywnie bordowe heheheh

Dwa ogrody 23:21, 29 lip 2015

Do góry
agniecha973, GorAna w warzywniku ostatnio spędzam czas tylko na zbieraniu ogórków i fotek brak, ale po ostatnich deszczach ładnie ruszyło wszystko
z roślin ozdobnych zawsze obowiązkowo sieję cynie, nagietki, aksamitki, w tym roku posiałam również dalie pojedyncze, nachyłek jednoroczny, to pomiędzy warzywami, obok w rozsadniku rosną kosmosy, czarnuszki, rozsiał się hyzop, szałwia muszkatołowa, aminek, cynie, dalie, rośnie biała róża w donicy, groszek i jeszcze parę innych czyli groch z kapustą

Karola, zdaje się, że Gabrysia coś pomyśli

Bogdziu, dla Ciebie mam specjalne foto Od ubiegłego roku rezyduje w nowym jaszczurka, ostatnio rzadziej ją widywałam, a dziś ujrzałam przychówek, przepraszam za rękawiczkę, ale biegnąc po aparat i robiąc fotkę tylko to miałam przy sobie, żeby uzmysłowić maleństwo, nadmieniam, że rękawiczka siódemeczka, więc nieduża

Agcia, w nagrodę za czytanie niestety, moje siewki znów będą białe, ale wczoraj spotkałam ten wymarzony kolor za całe 3 zeta

Aganiu, a ten liliowiec bardziej mi się podoba, tutaj rozjaśnione foto, bo za duże słońce, nie wiem, czy jeszcze będzie kwitł jutro, w pąku kolor gorzkiej czekolady, a po rozkwitnięciu trudno rzec, czy czekolady więcej, czy czerwieni, na pewno jest dużo ciemniejszy, niż na zdjęciu

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:11, 29 lip 2015

Do góry
rozplenica jeszcze nie zdążyła urosnąć a juz koci

tawuły się zapomniały ze ich czas juz przeminął

i szałwia też nie robi sobie przerwy...bez ustanku

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 11:54, 29 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

szałwia oszalała! był moment że kwiatostany zaczeły przekwitac i zabrałąm sie za cięcie, chciałm to zrobic jednym machnięciem a patrze że musze kazdy kwiatostan po kolei bo u dołu miały rozgałęzienia i juz zalążki nowych i musiałm na to patrzeć tak wiec kwitnie cały czas bez przerwy choś teraz nie wszystkie kwiatostany równo rozkwitają wiec nie jest tak gęsto

Czyli miałas tak jak ja z lawenada ....musiałam uwazac zeby nowych małych zielonych nie poobcinac jutro sie biore za ciecie ..nie wiem czy nie za pozno no ale i tak nie kwitnie ...
Lawendowy zawrót głowy 11:41, 29 lip 2015

Do góry
lawende pociachałam zrobiłam sto małych bukiecikow wszustko poszło sasiedzi znajomi hahahah teraz jest jejmało ale jest sliczna młodziutka

zakupy fajne przed wyjazdem zasadziłam i fotek nie zrobiłam ...szałwia rozowa i niebieska a teraz juz przekwitły.....ciachac jeszcze szałwie?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:25, 29 lip 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Oj stipa jak terminator zawsze wytrwa ....)

Jak rabata z szalwia ? Chce ja ogladac , ciachalas ? Kwitnie drugi raz !?

szałwia oszalała! był moment że kwiatostany zaczeły przekwitac i zabrałąm sie za cięcie, chciałm to zrobic jednym machnięciem a patrze że musze kazdy kwiatostan po kolei bo u dołu miały rozgałęzienia i juz zalążki nowych i musiałm na to patrzeć tak wiec kwitnie cały czas bez przerwy choś teraz nie wszystkie kwiatostany równo rozkwitają wiec nie jest tak gęsto
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 09:48, 29 lip 2015

Do góry
Wczoraj zrobiłam zdjęcia na mojej trzeciej rabatce, takiej przejściowej. Posadziłam na niej wszystkie tegoroczne wysiewy: byliny i jednoroczne. Dla wiekszości bylin to miejsce przechodnie, dlatego że wysiewałam je w mieszankach kolorów, np. krwawnik pospolity. Teraz już wiem, które jak kwitną, będę uzupełniać nimi inne rabaty. Zresztą dalie z nasion i cynie to też była wielka niewiadoma co do kolorów, podobnie szałwia powabna czy ostróżki. Mam więc bardzo kolorowy mix. I nawet zaczyna mi się podobać.

Z tytułową Lanckoroną w tle.

Mała Eleczka 09:19, 29 lip 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

szałwia się rozrośnie

A co białego dołożyć? Masz jakiś pomysł.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:34, 29 lip 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Obwiam sie ze orzetaczniki bdą lezeć na stipie a stipa na nich....po dwoch sezonach
Zaproponowałbym przetacznik takie jak ma Mała Mi -srebrzyste maja liscie , dopytaj jaka ma odmiane. Lub pomyśl o lminiaturowych, ktore testuje. Ewentulnie tez niska szałwia sensation blue. Reszta super!

różowe mam niskie mają miec do 30 cm to Przetacznik kłosowy „Minuet”. Znasz?

niebieskie sa faktycznie już wysokie ale ładnie stoją pomimo wiatrów i deszczów hmmmm może dlatego że sa młode i sprężyste

kurcze widzę własnie że wszystkich którzy mają dwuletnią stipę to ich denerwuje....a u malkul sterczy...u mnie zawsze wieje więc jak już bedzie za długa to pewnie nie będzie leżeć tylko ciągle falować...a tak w ogóle to co roku będzie młoda bo mi nie przezimuje
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:26, 29 lip 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
A ja się głowie czym jest ta gwiazda - ale juz wiem. Zbyt późna pora by na kropki patrzec - Pamiętaj (z doświadczenia) że stipa wielka rosnie o u mnie np po deszczu leżała plasko na szłwi i ją całą przysłoniła i dusiła.

Wracają co pszczół choc co nieco juz napisąłm - mam ich mnóstwo, dzis na stole leżał okruch ciasta - much było kilka. przczoły ani jednej. Predzej ukąszą dziecko gdy chodzi boso po trawie niz na tarasie - moja córka tak oberwała mając 10 miesięcy i raczkowałą wszędzie.

licze na to że szałwia tutaj wusoka bo caradonna się jednak przebije przez stipe a nawet wole jak widać same sterczące główki szałwi a nie całą zieloną podstawę.

jeśli chodzi o pszczoły to jest własnie niebezpieczeństwo nasepnięcia bo ta rabata jest obniżona w stosunku do tarasu więc "głowy" ewentualnych kwiató będa na wysokości podłogi tarasu i tu pszczólłki bączki itp moga spadać otumanione z kwiatka i pik
Tu ma być ogród :) 00:11, 29 lip 2015

Do góry
Przy tarasie zakończyliśmy już wszystkie prace ziemne i mogę wreszcie obsadzać rabaty - wklejam zdjęcia, a jutro postaram się dorzucić plan z wymiarami, bo dziś już zbyt późno.

Wiem, jaki chcę tam zestaw roślin - bukszpanowe kule, przy pergoli róże pnące (już rośnie Eden Rose a dojdzie jeszcze Giardina), szałwia niebieska i / lub lawenda, stipa, przywrotnik ostroklapowy, powojnik jakiś ciemny róż - pomiędzy rózami - tylko jak to rozplanować?

I na koniec szalejące z drugim kwitnieniem szałwie i stipy - jeszcze nadal bez kłosów nasiennych - ciągle brak kamyczka:

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 23:45, 28 lip 2015

Do góry
Obwiam sie ze orzetaczniki bdą lezeć na stipie a stipa na nich....po dwoch sezonach
Zaproponowałbym przetacznik takie jak ma Mała Mi -srebrzyste maja liscie , dopytaj jaka ma odmiane. Lub pomyśl o lminiaturowych, ktore testuje. Ewentulnie tez niska szałwia sensation blue. Reszta super!
Moja "przyziemna" :) pasja 22:18, 28 lip 2015

Do góry
agam napisał(a)

Hip, hip, hura.
Będziesz mogła zacząć działać... tak z rozmachem

Nie mogę się już doczekać na miejsce pod nowe rabaty

- szałwia w przechowalni,
- hortki w przechowalni
- Danica do dosadzenia w donicy w przechowalni
- rozchodniki czekaną na wysadzenie z donicy
- chcę lawendowe pole
- chcę ML + perovsia
- Varellki czekają na przesadzenie

heheheh, nie upchnę tego wszystkiego na tym małym skrawku jeszcze u Syli białe jeżówki mi się niesamowicie spodobały

aaaaa

- stipa od Marty Zielonej czeka na swoje miejsce, późno siałam, ale mam fajowe kępki już

Mała Eleczka 16:04, 28 lip 2015

Do góry
bleebla napisał(a)

To prawda, ale na tej kulaskowej rabacie jednak brakuje koloru. Za zielono jest

szałwia się rozrośnie
Warzywniak z sercem ;) 11:29, 28 lip 2015

Do góry

Efekt końcowy

Rośliny:

Pod płotem z lewej strony:
Maliny, seler i lubczyk

Pod płotem (od strony sąsiada):
Lubczyk, mięta srebrna, melisa, tymianek zwykły i cytrynowy, szałwia, rozmaryn, estragon, mięta pieprzowa, mięta marokańska, mięta szwajcarska.
między ziołami posadziłam pomidory (koktajlowe, bawole serca i malinówki) oraz winogrono.
Przed ziołami szpaler z poziomek.

W zagonach:
1. rzodkiewka, buraczki, pietruszka, marchew, koper, szczypior, rukola, kolendra, bazylia.
2. Sałata masłowa, sałata lodowa, sałata ozdobna, roszpunka, szpinak.

W centralnej części:
Róża Chopin
Ogródek z mieszkaniem, czyli jak się mieszka w bloku 08:43, 28 lip 2015

Do góry
A teraz kilka zdjęć z ogrodu...

Tawułki:

Bez:
przeczytałam, że jest trujący. Muszę uważać na swojego małego..

Hortensja:

Rudbekia:
ma dużo pąków, szybko się rozprzestrzenia. Już nie mogę się doczekać, jak będą żółte kwiaty..

Liriope:
już przesadzone, ale zdjęcia nie mam..

Szałwia, lawenda:

Ogródek z mieszkaniem, czyli jak się mieszka w bloku 08:30, 28 lip 2015

Do góry
Zaczęłam też przesadzać liriope, na którą szałwia "wchodziła". Ten kąt też mi się nie podoba...też lepiej wygląda, ale nie mam zdjęć w tej chwili. Następnym razem wrzucę.

Istny bałagan
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies