Hej, to jest strona południowa ? dobry pomysł z poszerzeniem, ja lubię trawy to bym tam coś trawiastego dałado tego może być szałwia, kocimiętka, jeżówki, przetacznik .co do bodziszka czy jarzmianki to nie wiem czy dadzą radę w pełnym słońcu .
Powiem ci że to nawet niezły pomysł z taka listą w pliku w komputerze, ja to w zeszycie zapisywałam co mam, a i tak nie wszystko zapisałam, bo zapomniałam jak się nazywało i etykiety wyrzuciłam a nawet nie wiedziałam że miłorząb masz? A żurawki co tak ogólnikowo? widziałam u ciebie niezłą kolekcjęPerovskie super,ja mam jedną sztukę i tak się rozrosła że już towarzyszek jej nie będę dokupywaćTo ja teraz uroczo się pożegnam
Justynka widziałam już wątek Gosi i jestem w szoku ile miała samozaparcia, ja próbowałam wiosną i z 30 gatunków roślin wysianych utrzymała mi się tylko szałwia i lobelia i złotokap zdecydowanie lepiej wychodzi mi sianie prosto w grunt.
Teraz próbuję sadzonki ukorzeniać, ale tez do tej pory udało się tylko z glicynią, hortensja ogrodową i chyba to suchodrzew jest.
Tak, ze efekt nie powala, a dom doniczkami wy obstawiany cały.
Asiu, rabata ma 18 x 2,5 metra, założyłam ją w całości z roślin z nasion w czerwcu ubiegłego roku.
Na zdjęciu, o którym mówisz, to tylko jej maleński fragment. Na zdjęciu tak jak piszesz: mikołajek, liatra, odętka biała i różowa, w tle cleome ciernista i werbena. Wzdłuż siatki rośnie rząd ketmii ogrodowej w kolorach: fioletowym i białym.
Na rabacie jest mnóstwo innych kwiatów: morze orlików, łubiny, pysznogłówka, malwy, kocimiętka, goździki białe , szałwia łąkowa, wielosił błękitny, jeżówki, tytoń ozdobny, ostróżki, goździk brodaty, irysy, przegorzan. Pewnie o paru zapomniałam
Tu inne zdjęcia tej rabaty.
Justynko, z szałwi wysiewałam: powabną, łąkową, lekarską i omączoną.
Nasiona innych nie wpadły mi jeszcze w łapki, ale chętnie bym wybróbowałam wszelkie inne odmiany.
Co do listew u mnie śmieszna historia, po trzech latach zadzwonił stolarz od schodów i się mnie pyta czy jeszcze chce listwy od niego? I tak od pół roku mam listwy a zdradzę Wam że je kleil na silikonie do okien
A moje wykopki nic do przodu...
A dodatki super -widziałyście zabawki szydelkowe w wątku lawenda czy szałwia? Spodobają się Wam
Stipa poszła wreszcie w górę i szuuumi. Szałwia już przycięta, żywopłot czeka. Nie mogę przeboleć, że nie jestem w stanie sama go obcinać, bo czeeeeka i czeeeka.
I bukszpan po reanimacji, już zdecydowanie lepiej. Lawenda go czule obejmuje teraz