Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę

margaretka3 10:00, 12 sie 2015

Konieczki napisał(a)

Ło w morde jeża a może jeżowki zajezbioza NO CUDEŃKO kopiuje w całości PRZEPIĘKNIE
A ta rabatami to długo kwitnie?

Zaczyna kwitnąć w połowie kwietnia, w maju szaleją orliki i łubiny oraz kocimiętka, w czerwcu ma przestuj. Znowu ruszyła od drugiego tygodnia lipca, niektóe kwiaty powinny kwitnać do przymrozków, chyba że wykończy je susza i upał.
Rabatę będę poszerzać, muszę dodać do niej byliny kwitnące w czerwcu.

Mam na tej rabacie takiego kwiatka. Nie wiem, co to - ktoś rozpozna?
margaretka3 10:06, 12 sie 2015

renatamama3 napisał(a)
Gosiu ,tylko u mnie ,walki z tymi gadami (ślimakami )wygrać się nie da z każdej strony mam nieużytki ,las ,sąsiad za mną ma sad zarośnięty po pas .Truskawki chętnie ,jakie masz ?wczesne ? .Śliczną masz tą różyczkę ,widziałam je w Krzywaczce - ,że większość róż było bez nazwy .

Reniu, niełatwo wytępić to dziadostwo. I u mnie nieużytki z dwóch stron, sami kosimy za naszą granicą dwumetrowy pas, żeby choć w ten sposób zmniejszyć atak ślimaków na naszą stronę.
Truskawki to chyba odmiana Korona, średniowczesna. Myślę, że jak wreszcie minie fala upałów, będzie można przesadzać. Też chcę zrobić nowe sadzonki dla siebie.
Różyczka została jeszcze jedna - widziałam ją tam wczoraj
renatamama3 10:22, 12 sie 2015

Gosiu ,tylko u sąsiada w sadzie ,na granicy ze mną, dzikie ostrężyny ,kosić to chyba piłą elektryczną chyba .
Jagody kupię jak wrócę z nad morza ,u mnie w szkółce po 12 zł chyba, już owocujące .
margaretka3 11:02, 12 sie 2015

renatamama3 napisał(a)
Gosiu ,tylko u sąsiada w sadzie ,na granicy ze mną, dzikie ostrężyny ,kosić to chyba piłą elektryczną chyba .
Jagody kupię jak wrócę z nad morza ,u mnie w szkółce po 12 zł chyba, już owocujące .

Reniu, to teraz jesteś nad morzem czy dopiero wyjeżdżasz?
sylwia_slomc... 11:13, 12 sie 2015

margaretka3 napisał(a)

Zaczyna kwitnąć w połowie kwietnia, w maju szaleją orliki i łubiny oraz kocimiętka, w czerwcu ma przestuj. Znowu ruszyła od drugiego tygodnia lipca, niektóe kwiaty powinny kwitnać do przymrozków, chyba że wykończy je susza i upał.

Gosia nazwa nieważna zbieraj nasionka i siej, a jak się uda to zamawiam choć jedną hi hi Cudeńko
renatamama3 12:43, 12 sie 2015

margaretka3 napisał(a)

Reniu, to teraz jesteś nad morzem czy dopiero wyjeżdżasz?

Wyjeżdżam ,w niedzielę na dwa tyg.
Alicja169 18:21, 12 sie 2015

Witaj Gosiu. Przejrzałam Twoje stronki i dwie rzeczy mnie urzekły: Franc Kafka i pejzaże.
Pięknie prezentujesz swoje bliskie widoki. To jak dzieło artysty malarza, choć natura jest tu twórcą a Ty "kopistą"
Łączy nas zainteresowanie nasionkami. Jestem maniaczką nasionkową, gdziekolwiek jestem, w kraju czy za granicą - wszędzie zbieram. A potem cieszę się jak dziecko gdy coś wyrośnie. Niejednokrotnie jest sporo kłopotu z aklimatyzacją roślin z innego klimatu, ale radości z oglądania "co z tego wyrośnie" jest co nie miara
Będziemy wymieniać się doświadczeniami?
Pozdrawiam.
Makao_J 21:23, 12 sie 2015

margaretka3 napisał(a)

Ze ślimakami i ja walczę, już ich o wiele mniej.
Jeśli potrzebujesz sadzonek truskawek, to mam i mogę Ci dać. Bo z jednego miejsca będę je zupełnie usuwać, żeby zrobić rabatę.
Borówki też chcę kupić, właśnie się zastanawiam, czy lepiej w jesieni, czy dopiero na wiosnę kupić.

Wiesz Gosiu ja zawsze doradzam kupowanie borówek amerykańskich jak owocują. Widzisz jakie owoce kupujesz i czy wogóle owocują. Bo jeśli kupisz takie bez owoców to jest ryzyko że może to być krzaczek jeszcze nie owocujący. Ja tak kupiłam swoje pierwsze krzaczki i na owoc czekałam 4 lata. Kolejne kupowałam już z owocem i teraz co roku jest ich coraz więcej.
Jana 23:25, 12 sie 2015

margaretka3 napisał(a)

Wygląda jak mini goździk, fajny
Jana 23:31, 12 sie 2015

margaretka3 napisał(a)

Asiu, rabata ma 18 x 2,5 metra, założyłam ją w całości z roślin z nasion w czerwcu ubiegłego roku.
Na zdjęciu, o którym mówisz, to tylko jej maleński fragment. Na zdjęciu tak jak piszesz: mikołajek, liatra, odętka biała i różowa, w tle cleome ciernista i werbena. Wzdłuż siatki rośnie rząd ketmii ogrodowej w kolorach: fioletowym i białym.
Na rabacie jest mnóstwo innych kwiatów: morze orlików, łubiny, pysznogłówka, malwy, kocimiętka, goździki białe , szałwia łąkowa, wielosił błękitny, jeżówki, tytoń ozdobny, ostróżki, goździk brodaty, irysy, przegorzan. Pewnie o paru zapomniałam
Tu inne zdjęcia tej rabaty.

Wracam wciąż do tych zdjęć i stwierdzam, że ja jak też tak chcę. Czy to na pierwszym zdjęciu to ta odętka, bo podobne znalazłam u siebie