Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w budowie - nieustającej

Ogród w budowie - nieustającej

zbigniew_gazda 07:14, 14 sie 2015

Pochodziłem Gabrielo po Twoim ogrodzie. Rośliny zdrowe i pięknie kwitną. A róże zachwyciły - kwitną pomimo upałów.
Milka 14:53, 14 sie 2015

Gabrysia, pokaż siewki ketmii
Gabriela 21:21, 15 sie 2015

Dzisiaj było święto Matki Boskiej Zielnej. Bardzo, ale to bardzo je lubię, bo idzie się do kościoła święcić bukiety ziół, traw i kwiatów.
W Krakowie i w Podstolicach organizują konkursy na najpiękniejsze bukiety w różnych kategoriach.
Jak zwykle miałam bukiet w koszu ze wstążkami w kolorach maryjnych, czyli białym i błękitnym. Ułożyłam tam wszystkie zioła z mojego ogrodu: mięta, bazylia, lawenda, kocimiętka, melisa, oregano, ogórecznik, bylica, dwa rodzaje tymianku, czarnuszka siewna, szałwia, kwiatostany czosnku słoniowego (piękne, duże i lawendowe o tej porze roku)i w końcu róże. Wszystko do zjedzenia.
Bukiet zostanie do przyszłego roku i będzie strzegł domostwa, a dokładnie za rok zostanie spalony i na jego miejsce przyjdzie nowy. I tak tradycji staje się zadość...

Joku 21:53, 15 sie 2015

Przepiękny, zarazem zupełnie inny od tych, które pamiętam z dawnych czasów.
margaretka3 22:36, 15 sie 2015

Przepiękny bukiet, nigdy nie widziałam, żeby ktoś miał go w koszyczku. Podoba mi się
Gabrysiu, jak to dobrze, że na obfitość plonów nie narzekasz
Ja też coś zaczęłam już przetwarzać na zimę.
Więc dalie z nasion w następnym roku nie powtarzają kolorów? To niedobrze, bo chciałam sobie oznaczyć, żeby potem zgdonie z kolorami posadzić na właściwych rabatach, a tu nadal będą niespodzianki kolorystyczne. A czy one nie wytwarzają karp?
Tytoń seledynowy masz od Kasi Belingham?
Gabriela 22:51, 15 sie 2015

No tak, mój bukiet nie jest "tradycyjny", czyli z bardzo kolorowych kwiatów z dodatkiem jabłka lub marchwi na patyku.
Tam, gdzie mieszkałam poprzednio, święciło się wianuszki uplecione z ziół, zawieszane potem na wstążce w domu. Kiedy się przeprowadziłam, wymyśliłam coś "pomiędzy". Co roku mój kosz układam tylko z roślin jadalnych, głównie ziół, których mam bardzo dużo w ogrodzie. Choć kiedyś dałam też hortensję.

Co do plonów - rzeczywiście, wszystko jest rewelacyjne. Już dawno nie było tylu słoików z ogórkami kwaszonymi i to wcale jeszcze nie jest koniec, bo liście nadal zdrwoe i wiążą się ciągle owoce. To pewnie rekompensata za okropnie nieudany zeszły rok.
Dalie z nasion nie powtarzają kolorów, zapylają je owady i wychodzi "nie wiadomo co". Ale jak już zostawisz karpy na drugi rok, bo oczywiście je tworzą i to wcale nie takie malutkie, oczywiście wtedy nie ma niespodzianek.
Nasiona seledynowego tytoniu kupiłam w Anglii, w zeszłym roku. Już wiąże nasionka, ciekawe czy sam się wysieje?
Kuklik 18:24, 16 sie 2015

Obejrzałam bukiet Cudowny...
Wracam na poprzednie strony pospacerować.
Już się cieszę na oglądanie Twojego ogrodu, dawno mnie nie było
mira 13:28, 17 sie 2015

Zajrzałam do Ciebie 15-go wieczorem i nie zawiodłam się - bukiety robisz coraz piękniejsze. Szacun za pokazanie tradycji no i nade wszystko za celebrację. To piękne.
Ja bukiet zrobiłam z ziół i kwiatów łąkowych bo jestem w Muszynie więc wyszedł mi naturalny - jak zgram zdjęcia to oczywiście pokażę.

pozdrawiam
Pszczelarnia 13:44, 17 sie 2015

I nawet wstążka jest.
Kasya 14:14, 17 sie 2015

Gabriela napisał(a)

W piątek widziałam jeszcze wiśnie w jarzynowej budce, więc chyba jeszcze da się upiec. Brzoskwinie proponuję obrać ze skóry, lepsze świeże niż z puszki.
No i to ciasto jest super z mrozonymi wiśniami więc zimą też bez problemu.

ja jeszcze piekłam z jabłkami, posypane czarną porzeczką
bardzo tez wszystkim smakowało z truskawkami

mieszam tez czasem zwykłą mąke poł na pół orkiszową