Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w malinówkach 10:17, 16 lut 2025

Do góry
Nie pomyślał bym nigdy, że śnieg w lutym mnie tak ucieszy

Za domem:

W Kruklandii 09:21, 16 lut 2025

Do góry
MagdaLenka prosiła to wrzucam

Taki mały domek sobie wymyśliłam

Będzie sporo zmian z zewnątrz, bo prawie wszystkie okna będą w innych wymiarach
No i kolory elewacji zupełnie inne
Pomidorowy Zawrót Głowy 09:19, 16 lut 2025

Do góry
Co do zimowych pomidorów, to już tu się udawały różne eksperymenty
Pomidorowy Zawrót Głowy 08:29, 16 lut 2025

Do góry
A ja w tym roku zrobiłam takie doświadczenie, jesienią ukorzeniłam jeden pęd Philovita, wsadziłam do dużej donicy i trzymałam w pokoju z południowym oknem, sadzonka rosła, była rachityczna, ale nie doświetlałam jej, w styczniu pokazała pierwsze kwiaty, powstał jeden owoc, potem na kolejnym kwitnącym gronie postanowiłam wypróbować zapylanie. Patyczkiem z wacikiem smerałam kwiatki i całe grono ma teraz owoce. Pojawiło się kolejne grono kwiatów, teraz jest na etapie smerania
Nie wiem czy nie zaśmiecam tym postem waszych cennych informacji, ale to tylko jako ciekawostka,

tu ten pierwszy i samotny

tu już zapylane grono

kolejne kwiaty

i cała roślina

bardzo chciałabym żeby dojrzały, czy tak się stanie?

Wzgórze chaosu 08:20, 16 lut 2025

Do góry
Lidka, Marta, Magara, Wafel zielony optymizm i mnie uprzyjemnił mroźny weekend.
Chyba jeszcze nigdy nie miałam w sobie tak wielkiej tęsknoty.
Wrzucam kilka na niedzielę

Wymarzony sielankowy ogród..... 08:12, 16 lut 2025

Do góry
Monia z przyjemnością obejrzałam wszystkie porównania. Aż trudno uwierzyć, że w tak krótkim czasie tyle się zmieniło. Mnóstwo pracy z wyszukaniem zdjęć do porównań ale przede wszystkim pracy fizycznej przy rabatach. Piękne są...
Czy mogę się uśmiechnąć w tym roku do kilku sadzonek tej szałwii?

Wreszcie mam pomysł gdzie ją posadzić.
Będzie okazja do odwiedzin
Ogród Basi 23:48, 15 lut 2025

Do góry

Skrzynie z zabawkami wnuków otworzyłam. Mróz ma je suszyć.

Ogród Basi 23:46, 15 lut 2025

Do góry

Ogród Basi 23:45, 15 lut 2025

Do góry

Ogród Basi 23:43, 15 lut 2025

Do góry

Ogród Basi 23:43, 15 lut 2025

Do góry
Ogród sprzed kilku dni.

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 20:59, 15 lut 2025

Do góry
Intensywne popołudnie w ogrodzie. Przyciełam żywopłot [od góry i boki] z buków. Widuję taki już paroletni, który jest super szczupły. Piękny.

Zapasowe buki posadziłam na tymczasowe miejsce, niech sobie tam do później jesieni rosną. Mają ogromne korzenie!

Przesadziłam też buka odmianowego [taki cytrynowo zielony] do szpaleru drzew od storny czarnego płotu sąsiada. Zamysł jest taki że tło będzie róźnorodne, drzewa z wersji tych szczupłych.

na głównej rabacie dosadziłam parę kocimiętek z własnego chowu.

Podzieliłam 3 krzaki Turzycy Morrowa (Carex morrowii) 'Variegata' i rozsadziłam na rabacie głównej. Ot tak, to tu to tam...

I dosadziłam tam czosnków. W ub roku posadziłam w miejscu tymczasowym. pojedyncze główki.
Widzę że ładnie przyrosły. Ciekawe jak pójdzie z kwitnieniem. Sadziłam w takich mini kępach.
Ehhhh byłobo bosko jakby ładnie kwitły. Ostatnio tak myślałam że szkoda że tak późno tą rabatę organizuję bo fajnie by mieć czosnki. NO i może będą!!

Coraz bardziej jestem zadowolona z kształtu rabaty głównej. Wyjdzei taka wiejska chyba.

W sumie nic nie widać teraz,a już tyle roślin tam napakowałam! Przyda sie tło z żywopłotu sąsiada. Oby szybko rósł.

Jeszcze kawałek wyłożyłam tekturą i naniosłam kompostu. Chwasty gincie!!

Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ 19:49, 15 lut 2025

Do góry
pestka56 napisał(a)

To może być turzyca oszimska (Carex oshimensis) 'Evergold'

Pokrój: fontannowy.
Wysokość kępy liści: 0,2–0,4 m.
Wysokość z kwiatostanami: 0,2–0,4 m.
Liście ciemnozielone, z centralnymi, białokremowymi (na młodych liściach) lub kremowożółtymi (na dojrzałych liściach) podłużnymi paskami, połyskujące, łukowate.
Kwiatostany słabo widoczne, ukryte w kępie liściowej, brązowawe, złożone z 2–3 smukłych kłosów na trójkątnych w przekrojy łodygach.
Liście mają lepiej wysycone kolory na stanowiskach bardziej zacienionych niż w pełnym słońcu. Źle znosi mokre stanowiska. Wolno odrasta po wiosennym przycięciu.
Bywa, że mutuje na Carex oshimensis 'Everest'.
Odmiana często mylona z Carex morrowii.

Tu też nazwa mi świta i opis też pasuje. Dziękuję bardzo!
Znalazłam stary post - Carex oshimensis EVERLIME z 2 sztuk mam na serio sporo sadzonek.

Ciemiernik - Helleborus 19:05, 15 lut 2025

Do góry
Z moich poszukiwań wynika, że Maestro odpada.

Rosetta

Mme Lemonnier marzec 2024

Halina jeszcze w doniczce

Najstarsze orientalne sprzed 2000r. Styczeń 2025
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 18:29, 15 lut 2025

Do góry
Pierwsza myśl, żeby trójkątną przeciągnąć przed płot i polecieć liniami równoległymi

Kreska mi się nie domalowała. Po prawej bez trawy chciałam malnąć
Wzgórze chaosu 17:37, 15 lut 2025

Do góry

Do góry
Wkrótce "zagramy w zielone"

Do góry
Chyba u Hani przeczytałam, że luty ostatnio ciągnie się jak stara guma
To prawda!!!
Przedwiośnie przyhamowało, przyroda trenuje naszą cierpliwość.
Wróciłam do starych fotek.
Duża rabata z drewutni w kilku odsłonach.

Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 17:26, 15 lut 2025

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Pytam o resztę, bo jakoś ten kwadrat mi tam niekoniecznie "leży"

Jak masz jakiś pomysł inny to się nie krępuj. Dla Ciebie fotka przedpłocia z góry. Linia płotu tak jak się płyty kończą.
Pomidorowy Zawrót Głowy 17:17, 15 lut 2025

Do góry
Wracając do Dwarf Tomato Project warto wspomnieć o Patrina's dwarf Gondwana Series, czyli odmianach pomidorów całkowicie otrzymanych przez Patrinę Nuske-Small bez udziału wolonatariuszy.

Odmiany z serii karłowatych pomidorów Gondwana zostały wyhodowane i opracowane przez Patrina po tym, jak Australia nie umożliwiała już międzynarodowego udostępniania nasion w ramach projektu.

Dawcą pyłku dla tych odmian jest „Indigo Rose” Jima Myera, który nadaje pomidorom niezwykły kolor z antocyjanów wytwarzanych, gdy owoce są wystawione na działanie promieni słonecznych. Czasami jedynym sposobem, aby sprawdzić, czy pomidory są dojrzałe, jest spojrzenie na spodnią stronę w celu sprawdzenia dojrzewającego koloru, chyba że sprawdzi się, czy nie zmiękły, delikatnie ściskając.

Interesującymi cechami serii Gondwana są ich wygląd — niektóre są niesamowicie piękne — i ich niecodzienne smaki, doceniane przez szefów kuchni.

Patrina wykonała pierwsze krzyżówki w australijskiej wiośnie 2012 roku. Powstały trzy krzyżówki, z których tylko dwie dały jak dotąd rezultaty: Curiosity F1 - Adelaide Festival X Indigo Rose i Destiny F1 - Dainty F1 (Summertime Gold PL x Sleeping Lady) X Indigo Rose.

Odmiany z serii Gondwana są objęte zobowiązaniem Open Source Seed Initiative (OSSI). Nasiona są dostępne w Australii, ale prawdopodobnie będą dostępne również za granicą po sezonie 2024 na półkuli północnej.

Gondwana Lava

Gondwana Lightning

Gondwana Moon

Gondwana Rose

Gondwana Thunder

Zdjęcia dzięki uprzejmości Patriny Nuske-Small - https://www.dwarftomatoproject.net/gondwana-series/
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies