Justys to narazie projekt , zabawa będzie jak naprawdę bedę go realizować, jak narazie zbieram roslinki zgodnie z projektem, a co zniego wjdzie to zobaczymy na przyszłą wiosnę
Diana- ślicznie, dziękuję bardzo.
Niestety już zagospodarowałam posiadane roślinki.
Projekt , projektem a ostatecznie wyszło zupełnie inaczej.
Postaram się zrobić dzisiaj kilka zdjęć.
A na razie moje pelargonie:
- te z zimowanych sadzonek
Mam taki bardzo prowizoryczny plan mojego ogrodu ale nie mam za bardzo w tym wprawy i wygląda bardzo amatorsko.Na tym planie ulokowane jest wszystko to co ma być na działce.Działka nie posiada jeszcze drenażu ale w tym roku mamy się juz tym zająć więc w przyszłym roku będę juz urządzać ogród tak na tip top.
Na działce mam iły czyli ziemia jest przez 20 cm przepuszczalna potem jest gliniasto piaszczysta.Mam po połowie zacienionych miejsc oraz nasłonecznionych dom stoi frontem na południe.Taras ma na północnym-zachodzie.Drewutnia ma być na północnym-wschodzie.
Rosną tam tuje tak jak to widać na wcześniejszych fotkach,rośnie dąb,rośnie śliwka, i langroda były tam przed naszą wprowadzką.
Na tym moim prowizorycznym planie widać gdzie ma być taras,drewutnia.Zejście z tarasu to ma być jeden schodek w dół na mniejszy taras który zaraz będzie za oknem z salonu(żółty i szary prostokąt po lewej stronie na końcu działki). Drewutnia ma być po prawej stronie prawie przy końcu.Ma mieć wymiary 2 x4 m.Na przeciwko drewutni na ścianie domu bez okna jest ta ściana chce aby rosło coś po kratownicy.Nie wiem moze róże pnące ale tam jest cień więc nie wiem czy będą ta rosły.
Od frontu po prawej stronie w rogu tam gdzie jest dąb chce żeby między tujami a dębem był zagroda dla pieska i składzik na śmietnik.
Wjazd do garażu będzie pod górkę wiec chciałabym żeby był w kształcie łuków(po lewej mniejszy blizej domu po prawej większy).
Na froncie tuż przy schodach chce mieć rabaty ale nie wiem w jakim kształcie czy w postaci koła i kwadratu zachodzącego na siebie czy może czegoś innego.
Po lewej stronie domu tam gdzie jest ten piach a dokładnie za nim chciałabym mieć winogron tak aby odgradzał mnie lekko od sąsiadów bo poza tym winogronem myślę o nasadzeniach jakiś wysokich drzew.Ważna jest dla mnie intymność i wewnętrzny spokój.Nie myśląc o tym że mi ktoś zagląda przez szpary na podwórko.
Co do tego skalniaka to wolałabym aby znajdował się na północnej stronie gdzieś w okolicach tarasu.
Taras ma być ułożony z żółtej pomieszanej z jasną kostką granitową.
Pytajcie ja będę pisała bo nie wiem co chcielibyście jeszcze wiedzieć.Jeśli potrzeba wam wymiary to piszcie jakie i wtedy bede mierzyć i wam podawać.Pozdrawiam i ślicznie dziękuję ze interesujecie się
zdjęcia przedstawiają plan mojej działki oraz mój amatorski projekt ogrodu ten biały punkt po środku to mój dom hihi
.
u mnie tez lało cały boży dzień i 10 C! I to ma być czerwiec!
A jeszcze wrócę do tych żurawek - czy teraz to jest dobra pora do dzielenia?
No i czekam na te fotki zeszłorocznych sadzonek czyli na moment, gdy przestanie padać.
a jeszcze jedno - przypadkiem wpadłam na bardzo fajny projekt takiego kołowego ogródka - ktoś wkleił link w jednym z wątków. Nie wiem czy to już widziałaś? Bo jak nie to mogę odszukać i Ci podesłać.
Fajny projekt A pod kulami bukszpanowymi zwirek? Prostota "rules"
Tez zaluje ze mnie nie bylo, wynudzilam sie na spotkaniu rodzinnym w tym czasie Pogoda tez nie rozpieszczala Coz, moze za rok sie uda!
pozdrawiam!!
Marzenko - najnowsza szkoła mówi (przynajmniej tutaj), żeby buk ciąć dopiero jak osiągnie odpowiednią wysokość. Dostosowaliśmy się do nowych zaleceń i widzę, że to dobra decyzja. Sadzonki mają odrosty na całej długości, wcale nie są łyse od dołu Wprawdzie żywopłot nie jest jednakowy na calej długości, ale po drugim roku część sadzonek byliśmy zmuszeni wymienić i niestety, tę różnicę jeszcze widać.
Irenko ja bym cięła nie kosmetycznie ale radyklanie buki. O ile sie nie mylę tak samo jak moje graby trzeba je traktować. W młodym wieku przyrosty naleźy o połowę skracać a minimum o 1/3 aby się zagęścił, kosztem przyrostu w górę.
Skoro projekt będzie Danusiowy to napiszę tylko WOW!!!
O, Bogda to ma wymiatający avatarek dzięki za odwiedziny
no troszkę zmian było w końcu 1 rok na Ogrodowisku zobowiązuje do zmian w ogródku w lepszym kierunku ))
Projekt rabaty narożnej narysowany ręką Danusi znajduje się na ...m.in. ............ poprzedniej stronie )
Na projekt całego ogrodu za wcześnie
Pozdrowiona Bogda może latem nawiedzę Twoje włości
Kasiuchna, śliczne rabatki - dawno nie zaglądałam a tu takieee zmianysupera gdzie masz ten projekt Danusi?pokazywałaś?bo nie znalazłam-ciekawe co Tobie tam Szefowa wymodziła?
Bukszpany z Lidla naprawdę polecam - tfu, tfu, tfu - z ponad 200 szt padł mi jeden, bałam się bo to przecież import z Niemiec ale jestem mile zaskoczona
Projekt całości jest - moje szczęście, że trafiłam na Ogrodowisko jesienią więc miałam całą zimę na zrobienie projektu - z pomocą forumowiczów, nieocenioną. W podpisie jest link jeśli jesteś zainteresowana, odgapiaj ile chcesz
Marzenko - na moim buku mszyce pojawiają się razem z młodymi listkami. Potem chwila spokoju aż do następnych młodych
Swój żywopłot na razie podcinam tylko kosmetycznie - te gałęzie, które za bardzo wychodzą na boki. Kiedy już osiągnie odpowiednią wysokość, to cięcie będzie raz w sezonie - w sierpniu.
A projekt będzie na cały ogród
Konstancjo, podczytuje cichutko od samego początku (nawet jak jeszcze byłas na muratorze) - zawsze uwielbiałam twoje opowieści, sposób pisania - masz we mnie wierną czytelniczkę
Chmielewską również kocham i wydałam fortunę ale zdobyłam wszystkie jej książki - tez na głos zaśmiewałam się - jak dla mnie to "Wszystko czerwone" i "Lesio"
Opowieści o ozorku, o trawniku, o autobusie.... bezcenne...
Beatko byłam widziałam i jestem w zachwycie ... bukszpanowy zawijas cudny ... nie wiem czy masz projekt całości ale jak masz to bardzo jestem ciekawa ... a przyszłe święta wielkanocne upłyną na pewno pod znakiem polowania na bukszpany ...
Witam serdecznie wszystkich miłośników ogrodów.
Podczytuję z upodobaniem forum Ogrodowiska od ponad roku, ale dopiero wczoraj zalogowałam się. Dzięki Wam zdobywam trochę wiedzy. Właśnie zaczyna powstawać i mój ogród, a dokładniej jego pierwszy etap - żywopłot. Mam projekt, który wydaje mi się dość dobry i zaczęła sie jego realizacja przy pomocy ogrodnika. Mam jednak wątpliwości czy wszystko jest prawidłowo. Tu na zdjęciu widać fragment zasadzonych śliw wisniowych na żywopłot i linię kroplującą.
nieco dalej
Zbliżenie na nawodnienie buka
Proszę o pomoc czy wszystko jest ok z tą linia kroplującą, czy nie powinna być pod matą, czy nie za blisko pni roślin?
Uważam, że już na tym etapie wzdłuż roslin powinno być idealnie równo, aby woda nie spływała do dołków, bo nie dożywi doślin tych nieco na górce. Ogrodnik natomiast twierdzi, że wszystko wyrówna gdy dosadzimy roślin na rabatach i gdy będzie wykonywał trawnik
Nie wiem co mam o tym myśleć
Irenko dawno u Ciebie nie bylam, ale nadrobiłam zaległości
Widoki z wycieczki cudowne, szczególnie ta nadmorska droga i dome wśród pól...
Widzę że żywpołot bukowy ma się dobrze Czy Danusia coś nowego wymyśliła???
Marzenko - żywopłot ma się rzeczywiście dobrze - nareszcie można zacząć go w ogóle nazywać żywopłotem Jedyny problem to mszyce - utrapienie z nimi!!!! Czy ze swoim grabem nie masz tego problemu?
A na Danusię czekam..... I już doczekać się nie mogę, bo kusi mnie tak wiele, a tu trzeba dać sobie na wstrzymanie.... Okropność!!!!!!
Irenko u mnie na grabach nie widzę mszyc bo jest tak gęsty że nawet do niego nie zagladam. Za dwa tygodnie będzie wielkie cięcie , muszę sobie nową maszynę do tego celu kupić. Wtedy przypatrzę się dokładnie czy nic mu nie dolega, wygląda jednka bardzo zdrowo.
Projekt będzie tylko żywopłotu czy całego ogrodu???