Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród mały, ale pojemny;) 08:03, 28 lip 2015

Do góry
ele2001 napisał(a)

witam najpier powtórze po wszytskich - pięknie!!!!

Powiedz mi bo widze że masz hakone i szałwie i chyba przywrotnika obok siebie. Hakone rośnie na słońcu? bo takiego wymaga szałwia i przywrotnik. Czy wszytsko rosnie w półcieniue? Zawsze zastanawiam sie nad takimi połączeniami wydawałoby się wykluczających się obok siebie roślin..?
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:36, 27 lip 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Nie wiem, jak Ty to robisz, że nawet ścięta szałwia u Ciebie wygląda atrakcyjnie .

Dziękuję "za jeżówkę", nie poznałam, że to ta odmiana.

Jak moja teściowa to dzisiaj określiła ? - ty się z tym nie cackasz a myślałam , że nad każdą gałązką dumasz
Nie ma czasu na pieszczoty

Ogród Sylwii od początku cz.II 22:34, 27 lip 2015

Do góry
Nie wiem, jak Ty to robisz, że nawet ścięta szałwia u Ciebie wygląda atrakcyjnie .

Dziękuję "za jeżówkę", nie poznałam, że to ta odmiana.
Ogród Sylwii od początku cz.II 22:27, 27 lip 2015

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Przepiękne te białe jeżówki! Jaka to odmiana Sylwia?

Szałwia niesamowicie obficie kwietnie, mojej brakowało słońca, wysadziłam tymczasowo do doniczek.

Jeżówka green jewel . Pięknie się zagęściła w tym roku ... Kupowałam w ubiegłym w necie (ale gdzie nie pamiętam ) ... Przyjechały z jednym patyczkiem kwiecia każda

Szałwia już ścięta i wygląda to teraz tak :

Moje szałwie słońce mają do 13.00

Ogród Sylwii od początku cz.II 22:20, 27 lip 2015

Do góry
Przepiękne te białe jeżówki! Jaka to odmiana Sylwia?

Szałwia niesamowicie obficie kwietnie, mojej brakowało słońca, wysadziłam tymczasowo do doniczek.
Ogródek Justyny 21:56, 27 lip 2015

Do góry
Witaj Siakowa. Szałwia kwitła na okrągło, pierwszy mróz ją zważył. W sklepie powiedzieli mi że jest jednoroczna, długo szukałam w necie nazwy i znalazłam.
Salvia mystic spires blue.
Ogród wśród pól i wiatrów 20:41, 27 lip 2015

Do góry
rzulieta napisał(a)
Dziewuszki róż nie podsadzajcie za blisko lawendom. Szefowa też i dziewczyny też o tym gdzieś mówiły Lewenda zabiera im energię czy coś w ten deseń. Lepiej szałwia lub perowskia lub werbena patagońska i stipą (trawa). Tak w ogóle to witam się

Nina witaj Oglądałam taki odcinek Mai, gdzie mówili, żeby za blisko róż lawendy nie sadzić. Ale wiesz, ta rabata z bonicą, na której myślę lawendę dosadzić ma z 1,5 metra szerokości, więc wydaje się że się różom krzywda nie stanie. Szałwia odpada, bo przez zimę i wiosnę nie spełnia roli obwódki, a patagonka to tak bardziej dla lekkości. Jako obwódka pozostaje lawenda lub bukszpan, no bo co innego..?? Dla Ciebie na przywitania rosarium Nawet nie sądziłam, że w tym roku zobaczę kwiatuszka

rzulieta napisał(a)
Bardzo fajny pomysł, lubię tawułę czy to jest odmiana Golden Princess? Ona taka malutka rośnie max do kolana. Ja też tak swoje w kulki ścinam, bardzo ładnie to wygląda. Tak jak piszesz zamiast obwódki bukszpanowej to mam

Co do tawuły, ta ja mam chyba odmianę Goldfalme.
Za chwilkę podumamy nad brzozową
Ogród na glinie 14:31, 27 lip 2015

Do góry
beata_kulesza napisał(a)
Fajne to połączenie aksamitek z szałwia. Bardzo mi się podoba

widzę, że aksamitki w dużej plamie dają fajny efekt
w Czarnogórze i Chorwacji występują często w nasadzeniach miejskich
no i jak widać w Czechach też
Ogród na glinie 14:05, 27 lip 2015

Do góry
Fajne to połączenie aksamitek z szałwia. Bardzo mi się podoba
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:13, 26 lip 2015

Do góry
Mam zaległosci na własnym watku

Wyciepałam przetaczniki , w tym christa, ktore w 3 sezonie sa brzydkie, zostaja mińiaturowe, szałwia zgrupowania jestw. Jednym miejscu i rosnie naorzemiennie z przetacznikami i lawenda. Cos zawsze będzie kwitła na niebiesko na rózance. Wszystkie ostrózki ida w jedno mijsce, wszystkie monardy rowniez. Jesli ma byc misz masz to tylko na rozance i na dodatek zakryty trawami.

Mam pytanie czy seslerie mozna teraz orzyciąc , czy odróżnienia? Bo zaczyna po kwitnieniu sie pokładać i lekko przerzedzać?

Niedawno wrociłam spod gor i zrobiłam oprysk Ortusem. Z powodu upałów wszedzie panoszy sie przędziorek i roztocza - na bukszpanch i grabach, klonach. Reszty nie pryskałam

Wkleje jakies fotki z wczoraj. Lecę wgrać zdjecia
Ogródek Niny 10:50, 26 lip 2015

Do góry
Szałwia drugi raz kwitnie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 08:41, 26 lip 2015

Do góry
ana_art napisał(a)

na przedpłociu róże zbierają się do drugiego tłoczenia, szałwia przycięta. Zaczynają jeżówki. Musze wyciąć przekwitłe przywrotniki i za chwile tawułki

[img

Anetko witaj , powiedz proszę co to za trawa, której kłosy leżą na żwirku.Kupiłam ją ostatnio i nie wiem co ona za jedna .
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:04, 25 lip 2015

Do góry

na przedpłociu róże zbierają się do drugiego tłoczenia, szałwia przycięta. Zaczynają jeżówki. Musze wyciąć przekwitłe przywrotniki i za chwile tawułki

Pszczelarnia 22:22, 23 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Dołożyć obornika na jesieni (daję pod drzewa owocowe raz na 3 lata). Podlewać gnojówkami z roślin (pokrzywa, żywokost z czosnkiem). Na wiosnę wyściółkować kompostem.
Ja pod drzewami owocowymi mam obsadzone (hosty, liliowce miniaturowe, trawki - carex montana, rozchodnik, szałwia niska, kocimiętka, przywrotnik) - oznacza to, że nie zapomnę podlewać i wypielić i dać im kompostu.
Możesz teraz wokół wysiać gorczycę - to już coś.

Dziękuję za instrukcję mam nadzieję, że po kilku latach rezultaty jakieś będą... bo nie ukrywam, że przy tym obszarze to troszkę czasu mi zejdzie zanim ten obornik podłożę wszędzie

Ewo szukając twojego wpisu dla mnie obejrzałam wszystkie zdjęcia i oniemiałam... cudnie u Ciebie oglądałam zdjęcia 3 razy i nie mogłam się zdecydować które najbardziej mi się podoba

obejrzałam czwarty raz i chyba te 2 kadry najbardziej mnie zachwyciły

Do raju daleko - u Ewy 20:46, 23 lip 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Ewa.. jakość fotek z forum jest jaka jest.. po powiększeniu wdać ..tylko piksele

Front masz elegancki w żółtym i bieli. I chyba jest jakby odcięty od reszty ogrodu.
Masz sporo "zakamarków", załomów i faliste linie. Na dobrą sprawę możesz sobie wrzucić różne kolory jak Ci to nie przeszkadza. Jednak obok siebie dobrze jak nie ma kolorów któż gryzą się.
Na tej rabacie ja bym zostawiła NOstalgię, Chopina, żółtą i pomarańczową. Do tego dodatki z niebieskich bylin lub/i seledynowych trawek??? Dziewczyny sadziły Carex elata Aurea (tak sobie głośno myślę). A może w plecki trzcinnika Karl Forester (szybko startuje). Może sesleria jesienna (u mnie super wygląda z żółtymi różami, przyjedziesz zobaczysz jak to fajnie gra )). Byliny już tak by w danym momencie kwitło tylko jedno.. Będzie taka ognista rabata stonowana niebieskim kolorem. Może niebieski przetacznik, szałwia, ale tylko ta niska od Finki. A może tylko róże i jakieś 3 kulki bukszpanowe?? Wersja spokojna.
Wszystkie róże i fiolety przesadź jako pojedyncze punkty po ogrodzie, ale dalej od tych róż.. niech będą jakby za załomem. Może gdzieś pomiędzy altaną a domkiem dla dzieci. Na dobrą sprawę wyleci tylko róza ciemny róż i fioletowa i jakiś róz nie opisany ale widoczny na foto przed pomarańczową. Szopena pchniesz w miejsce po różowych (on i tak wysoki rośnie).
Ostróżki jak już, to punktowo, bo długo nie kwitną zajmują sporo miejsca.

Jestem wzrokowcem i widzę jak sobie pookładam doniczki. Na fotach brakuje mi "przestrzeni".

Chyba nie pomogłam. Ale bym nie wydawała róż, tylko niepasujące kolory rozrzuciła po ogrodzie. Masz dużo iglaków, krzewów.. przytul po jednej róży tu i tam.
Jak chcesz mieć wrażenie porządku to posadź coś co się będzie powtarzać w ogrodzie. To da wrażenie porządku. A reszta pozwoli ci mieć rozmaicie.
Ja uwielbiam oglądać uporządkowane ogrody u innych i na fotach .. dlatego jestem na wątkach gdzie są takie uporządkowane ogrody. Wydaję ochy i achy prawdziwe i nieudawane. Jednak u siebie muszę mieć różnorodnie, bo jakbym miała cały rok gapić się na długą rabatę z 2 roślin.. to by mi się to znudziło. To jak oglądanie tego samego filmu na okrągło lub słuchanie jednego utworu. Po postu to nie moja natura.

Aniu, bardzo Ci dziękuję przede wszystkim za czas, który mi poświęciłaś Uśmiecham się czytając, bo wymieniłaś róże, które mają zostać - te które są na tym miejscu (oprócz białej na pniu - myślisz, żeby ją przenieść?). Różową i fioletową z tyłu chciałam dopiero dokupić w celu przejścia od rabaty różanej do bylinowej, która jest różowo-fioletowo-biała.
Nie wiem, czy coś jeszcze wymyślę przed urlopem. Może na spotkaniu uda nam się porozmawiać o tej rabacie. Wszystkie roślinki, które zaproponowałaś spisuję i zapoznam się z nimi. Jeżeli chodzi o ogrody, to mam tak samo jak Ty Bardzo podobają mi się takie uporządkowane z 1 lub 2 kolorami, ale takiego nie chciałabym mieć. Lubię też ogrody kolorowe, pełne kwitnących roślin i zaskakujących zestawień kolorystycznych i taki ogród chciałbym mieć
Do raju daleko - u Ewy 20:18, 23 lip 2015

Do góry
Ewa.. jakość fotek z forum jest jaka jest.. po powiększeniu wdać ..tylko piksele

Front masz elegancki w żółtym i bieli. I chyba jest jakby odcięty od reszty ogrodu.
Masz sporo "zakamarków", załomów i faliste linie. Na dobrą sprawę możesz sobie wrzucić różne kolory jak Ci to nie przeszkadza. Jednak obok siebie dobrze jak nie ma kolorów któż gryzą się.
Na tej rabacie ja bym zostawiła NOstalgię, Chopina, żółtą i pomarańczową. Do tego dodatki z niebieskich bylin lub/i seledynowych trawek??? Dziewczyny sadziły Carex elata Aurea (tak sobie głośno myślę). A może w plecki trzcinnika Karl Forester (szybko startuje). Może sesleria jesienna (u mnie super wygląda z żółtymi różami, przyjedziesz zobaczysz jak to fajnie gra )). Byliny już tak by w danym momencie kwitło tylko jedno.. Będzie taka ognista rabata stonowana niebieskim kolorem. Może niebieski przetacznik, szałwia, ale tylko ta niska od Finki. A może tylko róże i jakieś 3 kulki bukszpanowe?? Wersja spokojna.
Wszystkie róże i fiolety przesadź jako pojedyncze punkty po ogrodzie, ale dalej od tych róż.. niech będą jakby za załomem. Może gdzieś pomiędzy altaną a domkiem dla dzieci. Na dobrą sprawę wyleci tylko róza ciemny róż i fioletowa i jakiś róz nie opisany ale widoczny na foto przed pomarańczową. Szopena pchniesz w miejsce po różowych (on i tak wysoki rośnie).
Ostróżki jak już, to punktowo, bo długo nie kwitną zajmują sporo miejsca.

Jestem wzrokowcem i widzę jak sobie pookładam doniczki. Na fotach brakuje mi "przestrzeni".

Chyba nie pomogłam. Ale bym nie wydawała róż, tylko niepasujące kolory rozrzuciła po ogrodzie. Masz dużo iglaków, krzewów.. przytul po jednej róży tu i tam.
Jak chcesz mieć wrażenie porządku to posadź coś co się będzie powtarzać w ogrodzie. To da wrażenie porządku. A reszta pozwoli ci mieć rozmaicie.
Ja uwielbiam oglądać uporządkowane ogrody u innych i na fotach .. dlatego jestem na wątkach gdzie są takie uporządkowane ogrody. Wydaję ochy i achy prawdziwe i nieudawane. Jednak u siebie muszę mieć różnorodnie, bo jakbym miała cały rok gapić się na długą rabatę z 2 roślin.. to by mi się to znudziło. To jak oglądanie tego samego filmu na okrągło lub słuchanie jednego utworu. Po postu to nie moja natura.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:11, 23 lip 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

sebuś a szałwia caradonna to taka chyba najdłużej kwitnąca z szałwi co?

Kwitnie długo - ale mam tylko te, więc Ci nie napiszę jak w porównaniu z innymi Ale jest ładna od czerwca to... teraz Pewnie w sobotę je przytnę i w sieprniu kwiaty pojawią się ponownie
U "Zielonej" Ogrodniczki :) 17:09, 23 lip 2015

Do góry
i rabata z drugiej strony tarasu, którą byłabym w stanie przerobić choćby jutro:

rośnie tutaj jarzębina biała szczepiona na pniu, w jej nóżkach szałwia różowa, po lewej stronie pęcherznica, która była przycięta a mimo to śmiesznia rośnie, tawuła japońska i żurawki, po prawej stronie też zbieranina z darów: pieris japoński, danica i lim glow...

i widać chyba, że wszystko jest za blisko posadzone...

Dwa ogrody 14:22, 23 lip 2015

Do góry
Drugi prezent od ciebie to szałwia ta jednoroczna, piekna, niebieściuchna a trzeciego...nie rozszyfrowałam, zrobie fotke dzis i wstawie

Teraz cofam sie ogladac twoje fotki
Buziaki
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:18, 23 lip 2015

Do góry
Całośc....
W skrócie to kółko mam podzielone na 4 części anafalisem. Od środka są ostróżki w każdej cześci. Potem na 2 przeciwległych częściach są róże, a na dwóch pozostałych piwonie. Na zewnątrz okręgu mam obwódkę z szałwi. (jeszcze nie wszędzie, bo cześć nie wzeszła)
Szałwia jest strasznie wysoka, ale liczę że w kolejnych sezonach róże będą wyższe.

Zdjęcie z początku czerwca, widać podział kółka na 4 części i piwonie.

koniec czerwca

Obecnie

Ciężko objąc całe koło

Tu widać LL, obok malutka Mariatheresia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies