Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

Marzenaka 00:05, 20 sie 2015

PaulinaNo to nieźle szalejesz z tymi ogórkami! Ale potem będą jak znalazł. Ja się na razie nie bawię w takie rzeczy... Pewnie kiedyś mnie najdzie ochota A co do róż - planuję za rok może dwa różaną rabatę blisko domu, chciałabym takie co dłuuugo kwitną i niesamowicie pachną.
Efffa 00:30, 20 sie 2015

paulina_ns napisał(a)

A jeśli chodzi o drzewa, myślałam zrobić wokół nich obwódkę w kształcie koła, żeby nie rosły w trawie i podsypac je kora.

A zdecydowałs juz jakie drzewa?ta lipa?na pniu jakies, bo nie doczytałam jeszcze?
paulina_ns 07:37, 20 sie 2015

Efffa napisał(a)

A zdecydowałs juz jakie drzewa?ta lipa?na pniu jakies, bo nie doczytałam jeszcze?

Jeszcze nie podjęłam decyzji, na jesień będę coś szukała, widziałam, że Ty też szukasz odpowiedniego drzewa u siebie, podjęłas już decyzję?
paulina_ns 07:42, 20 sie 2015

Marzenaka napisał(a)
PaulinaNo to nieźle szalejesz z tymi ogórkami! Ale potem będą jak znalazł. Ja się na razie nie bawię w takie rzeczy... Pewnie kiedyś mnie najdzie ochota A co do róż - planuję za rok może dwa różaną rabatę blisko domu, chciałabym takie co dłuuugo kwitną i niesamowicie pachną.

Szkoda nie zrobić jak nam dają Ja dopiero w tym roku robię pierwszy raz ogórki, biorę od znajomych przepisy i kombinuje wczoraj Robiłam z tą przyprawą curry, ale chyba sąsiadka dała mi zły przepis, bo na nim do każdego słoiczka dawało się po 1 łyżeczce curry i wyszły trochę za dużo carrowate,a w necie wszędzie jest,że do całej zalewy daje się 3 łyżeczki, chyba, że one ogólnie mają być takie słodkie z tą przyprawą, tego nie wiem
Efffa 07:45, 20 sie 2015

Paulinko jezeli chodzi o ten kwadrat i taras to jestem zdecydowana na graby fastigiata , jazzy mi tam swietne inspiracje z grabami posyłała i sie w nich zakochałam. A w inne miejsce mnie kuszą te lipy właśnie, na front biorę pod uwagę ambrowca balsamicznego. Jest tyle pięknych drzew a ja niemam az tyle miejsca.
A Ty jakie poszukujesz ?,jakies formowane , okrągłe, czy raczej swobodnie rosnace? A co bierzesz pod uwage? pewnie doczytam ale mozesz to odpiwedz
paulina_ns 08:11, 20 sie 2015

Efffa napisał(a)
Paulinko jezeli chodzi o ten kwadrat i taras to jestem zdecydowana na graby fastigiata , jazzy mi tam swietne inspiracje z grabami posyłała i sie w nich zakochałam. A w inne miejsce mnie kuszą te lipy właśnie, na front biorę pod uwagę ambrowca balsamicznego. Jest tyle pięknych drzew a ja niemam az tyle miejsca.
A Ty jakie poszukujesz ?,jakies formowane , okrągłe, czy raczej swobodnie rosnace? A co bierzesz pod uwage? pewnie doczytam ale mozesz to odpiwedz

Faktycznie te graby fajne są, ale one chyba duże rosną? Są szczepione na pniu? Ja poszukuje drzew takich do 3-4 metrów, najlepiej szczepionych na pniu, coś w rodzaju klona, bardzo też podoba mi się sliwowisnia pissardii, ale ja mam już przy wykuszu, większe drzewa takie jak brzozy chce posadzić z tyłu działki, gdzie będzie kontynuowana dalsza część rabatki.
paulina_ns 08:16, 20 sie 2015

A oto efekt, nie efekt mojej wczorajszej pracy, rabatka wyplewiona do połowy i pierwsze rośliny już nie niej

Tak się zastanawiam, czy będzie im tam dobrze, teraz do godziny 11 jest tam cień, ok godz 18 też tam już jest cień, wystarczy szałwi i rozom tyle słońca?
paulina_ns 08:18, 20 sie 2015

I jeszcze jedno jak to teraz kolorystycznie dobierać? Szałwia niebieska, róża pomarańczowa i jakie teraz kolory tutaj pasują?
MirellaB 08:45, 20 sie 2015

Nie wiem jaki to był nalot szary. Kupowałam 3 tyg.temu rozchodniki i jedne miały nalot szary faktycznie od zraszaczy, a drugie miały nalot szary,bo były chore
Ten nalot od zraszaczy starło się bez problemu palcem, na tych drugich niestety nie. I ceny bardzo zróżnicowane 15,00 i 6,00 zł, więc sprawa jasna. Chodzi mi o to,że nie wszystkie rośliny z nalotem muszą być chore.

Rabatka ładna, szałwi nie mam bo nie lubię jak się wykłada, ale jest ładna

Dzisiaj jadę na spotkanie Ogrodowiskowe
AnnaCh 08:57, 20 sie 2015

Jak już poszłaś w pomarańcz i niebiesko fiolet, to tak rób dalej.
Niebiesko-szarą na tył możesz dać jeszcze perovskią, bo one wysokie rosną.
Jak dla mnie do tego zestawienia ewentualnie możesz dać jeszcze białe lub żółte róże