Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Ogród z lustrem 15:16, 02 lis 2011

Do góry
Czekamy, czekamy, czekamy i z niecierpliwością przebieramy aż nóżkami kiedy coś się znowu zacznie dziać w ogrodzie z lustrem Oby tylko ta piękna pogoda się utrzymała. Zależy mi na tym podwójnie - bo nie dość, że ogród z lustrem zostałby dokończony, to moja trawka zdążyłaby wzejść (w zastępstwie za chorego mojego osobistego ogrodnika trawkę posiał brat ).
Bardzo podobają mi się te szpalery świerka serbskiego - Danusiu co ile się go sadzi i ile orientacyjnie kosztują takie 2-metrowe sztuki, jak w Twoich realizacjach? Planuję oddzielić część ogrodu, (na zagospodarowanie której nie mam funduszy) i ten świerk się idealnie do tego nadaje.
Pozdrawiam serdecznie
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:20, 02 lis 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)

Bariera dla mikroorganizmów glebowych - podstawowy powód. Wbrew naturze, ściółka powinna być dostępna dla nich. Rozkładając się wzbogaca glebę, poprawia strukturę.
Pod matą masz tylko gołą, uklepaną glebę.
Zobaczymy za jakiś czas

Tak Danusiu, ja to wszystko wiem, czytałam już kilka razy, nawet zanim trafiłam do ogrodowiska. Tylko powiedz kochana, jak sobie poradzić z tą ilością chwaściorów? Może ludzie, którym zakładałaś duże ogrody (np. miłośnicy roślin) mają jakieś sposoby? Bo u mnie w sezonie zanim skończę wyrywanie chwastów po zachodniej stronie ogrodu, na wschodzie już są nowe A styl mojego ogrodu i sama moja natura nie pozwala nawet na pojedyncze chwasty. Tak rozmawialiśmy ostatnio na ten temat z moim M. i planujemy wiosną usunąć matę z kilku rabat i ewentualnie znaleźć kogoś do pomocy, oczywiście w miarę możliwości finansowych. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu
Ogród Dominiki 12:34, 02 lis 2011

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Straszna i śmieszna historia. A przecież bierze się projektantkę, żeby nie mieć takich wpadek.

No właśnie, wszystko zależy od tego, jaką projektantkę się weźmie. A będąc jeszcze do tego takim laikiem jak ja na początku zakładania ogrodu - można mieć różne "kwiatki" A potem, jak się poogląda ogrodowisko, trochę "liźnie" wiedzy na ogrodowe tematy i tak wszystko się przerabia i pomysły projektantki idą do kosza. Najgorzej, że nietrafione pomysły kosztują - i pracy i pieniędzy

To wszystko wynika z braku doświadczenia obu stron. Niektóre gatunki wydają się atrakcyjne, ale dopiero codzienne problemy pozwalają poznać wady i zalety danej rośliny. To też jest tak, że u jednych problem wystąpi, a u innych nie. Danusia też odradza niektóre rośliny, bo miała skargi klientów i już wie, że są na ogół problematyczne. Wiele gatunków projektantka odradziła mi ze względu na potencjalne problemy i jestem za to wdzięczna. Ze śmiałkiem darniowym widocznie żaden klient nie miał wcześniej problemów lub był sadzony po raz pierwszy w projektach tej osoby.
No ale przez takie "kwiatki" nie jestem do końca zadowolona z wykonanego projektu. Na szczęście te trawki były najtańsze wśród nasadzeń
Ogrodomania Oli 11:25, 02 lis 2011

Do góry
Ech.... taki ogród!!! Kolejna porcja zdjęć "ogrodu do pozazdroszczenia"
Jeszcze, jeszcze!!!
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 11:20, 02 lis 2011

Do góry
Witaj Ewo,
jeszcze raz przespacerowałam się po Twoim ogrodzie - ależ wymuskany, zadbany, taki dopieszczony
Nie wiem, czy dobrze widziałam na jednym ze zdjęć, że masz płyty tarasowe Libet. Czy konserwujesz je tak jak zaleca producent? I w ogóle jak one Ci się sprawują?
A kolory piękne i u Ciebie i w okolicy - masz bardzo ładne sąsiedztwo
Pozdrawiam,
Trawnik łąka kwietna - opinie i doświadczenia. 11:05, 02 lis 2011

Do góry
Miałam w projekcie ogrodu łąkę kwietną, jednak nie założyłam jeszcze tej części ogrodu. Ale podam namiar na stronkę, gdzie miałam kupić nasiona - od Łukasza Łuczaja, pasjonata w tej dziedzinie (był odcinek "Mai w ogrodzie" o nim)
http://www.luczaj.com/
Nasz przydomowy ogródek 10:56, 02 lis 2011

Do góry
Ależ urocze spotkanko!
Ogród Dominiki 10:44, 02 lis 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
Straszna i śmieszna historia. A przecież bierze się projektantkę, żeby nie mieć takich wpadek.

No właśnie, wszystko zależy od tego, jaką projektantkę się weźmie. A będąc jeszcze do tego takim laikiem jak ja na początku zakładania ogrodu - można mieć różne "kwiatki" A potem, jak się poogląda ogrodowisko, trochę "liźnie" wiedzy na ogrodowe tematy i tak wszystko się przerabia i pomysły projektantki idą do kosza. Najgorzej, że nietrafione pomysły kosztują - i pracy i pieniędzy
Spotkanie w ogrodzie u Szmitów 5 maja 2011 08:43, 02 lis 2011

Do góry
No nie, i ja dopiero teraz na ten wątek trafiłam? Hej - a gdzie jakaś dolnośląska ekipa? Blisko nie mamy, ale jak się tylko da - przyjedziemy Na szczęście komunię starszego mamy 13 maja.
Mój mały raj na ziemi :) 19:34, 01 lis 2011

Do góry
Choć nie mam aktualnego zdjęcia, to podobnie jak u Ewy - u mnie też się berberysy tak pieknie na czerwono przebarwiły - aż płoną! Więc trzmielina oskrzydlona jak najbardziej, ale poczciwe i niewymagające berberysy też dodadzą koloru, o który Ci chodziło
Pozdrawiam,
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 08:38, 31 paź 2011

Do góry
Przed poprzednią zimą nie okryłam moich trzmielin na pniu i 5 szt. rosnących przy altanie od zachodu zmarzło. Przetrwały 3szt. posadzone tuż przy ścianie domu, aczkolwiek wiosną wyglądały bardzo mizernie. W tym roku na pewno je okryję
Ogród Sylwii od początku :) 22:28, 30 paź 2011

Do góry
Sebek napisał(a)

a ja nie mogę doczekać się wiosny

Znając życie i własny charakterek, to zimowe odpoczywanie szybko mnie "zmęczy" . Ale po dzisiejszym całodniowym chwastorwaniu, gdy nie czuję kregosłupa - marzę o takiej dłuuuższej labie...

A mnie wczorajszego dnia dało do wiwatu podnoszenie thujek . Muszę koniecznie zmobilizować siły bo to jeszcze nie koniec akcji . Oby pogoda się nie poddała to ja również dam radę . A potem chwilkę odpocznę ,chce mi się chwilkę odpocząć

Na ferie jedź w ciepłe kraje

Seba, na ferie to jeżdżę w góry aby pojeździć na nartach co najmniej tydzień
Ogród Sylwii od początku :) 11:55, 30 paź 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Znając życie i własny charakterek, to zimowe odpoczywanie szybko mnie "zmęczy" . Ale po dzisiejszym całodniowym chwastorwaniu, gdy nie czuję kregosłupa - marzę o takiej dłuuuższej labie...

A mnie wczorajszego dnia dało do wiwatu podnoszenie thujek . Muszę koniecznie zmobilizować siły bo to jeszcze nie koniec akcji . Oby pogoda się nie poddała to ja również dam radę . A potem chwilkę odpocznę ,chce mi się chwilkę odpocząć

Na ferie jedź w ciepłe kraje
Ogród Sylwii od początku :) 07:37, 30 paź 2011

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:37, 29 paź 2011

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:33, 29 paź 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Jasne dziewczyny, szykujcie się na pierwszą sobotę czerwca, takie narazie są plany
Wynajmijcie busika z kierowcą

Mój osobisty ogrodnik na kierowcę już chętny, a i busik się znajdzie . No to trzymamy Szefową za słowo i zapisujemy w kalendarzu!
Ogród Sylwii od początku :) 22:30, 29 paź 2011

Do góry
ana_art napisał(a)

Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:26, 29 paź 2011

Do góry
noemi napisał(a)

Też zazdraszczam ale Wieloszka jest nas już trochę z Dolnego Śląska na Ogrodowisku, może się uda zgrać ekipę i za rok na święto róż pojechać do Danusi...marzę o tym

Już jestem na liście chętnych
Ogród Sylwii od początku :) 22:21, 29 paź 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Dziękuję , ale myślę, że tak sobie ..... Za dużo na jedne ręce i nie ogarniam ostatnio wszystkiego .... Potrzebuję zimy , żeby odpocząć A w nowym sezonie z nowymi siłami .... już to widzę .....

No to witaj w klubie Ja też - bardzo wyjątkowo - nie mogę doczekać się zimy...
Pozdrawiam!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:14, 29 paź 2011

Do góry
Wieloszka napisał(a)
GabiK - ależ szczęściara z Ciebie Nie ma to jak na żywo zobaczyć te wszystkie Danusiowe cuda i cudeńka ogrodowe. Ale mimo wszystko - dzięki Danusiu za fotorelację, przez chwilkę byłam w innym świecie...

Też zazdraszczam ale Wieloszka jest nas już trochę z Dolnego Śląska na Ogrodowisku, może się uda zgrać ekipę i za rok na święto róż pojechać do Danusi...marzę o tym
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies