Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Bawarka 14:33, 01 gru 2020

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

O tą fotkę mi chodzi o te rurki.

Ach Elu Dalie, tak, fajne to jest, dziekuje slicznie
Bawarka 14:18, 01 gru 2020

Do góry

To jest na pewno cibora (papirus) na zimę trzeba go schować. Albo przyciąć końce gałązki (parasola) od parasola ok 10 cm, również przyciąć sam parasol od łodygi na ok 2 cm i włożyć do słoika z wodą parasolem do wody (do góry nogami) i wypuści korzenie. Wsadzic później do ziemi mocno podlewać (bagienko) a wiosna z donica do oczka.

Jest bardzo ładna niedawno widziałam rabatę z kilku potężnych cibor.

Będę coś takiego chciała zrobić posadzić w rynienkach.

Ela, tak mi cos wlasnie podpadalo na papirusa Wiesz, on u mnie rosnie w tym oczku od poczatku ( kupowalam kilka roslin i nie pamietam zebym go kupila...Ale jest i rosnie) Przezimowal i...Tak go zostawie kolejna zime.Nie mam juz miejsca zeby chowac rosliny, wiec albo woz albo przewoz
Ciekawa jestem Twojego pomyslu, wolaj na zdjecia jak juz zrobisz
Pamiętajcie o ogrodach 22:02, 30 lis 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Decyzja Twoja, moje z takich jak twoje tylko jeszcze ciut przywiędłych bo wykopano je nim się dowiedziałam o nich, dziś są takie miśki, szkoda mi ich trochę, ale to najlepsza miejscówka na ta wolierę , przy kompostowniku i warzywniku

Takie miski wyrzucasz? Sylwia przemysl jeszcze i dobrze wymierz tereny swoje.
To dobra przesłona na tym wygwizdowie.

Danusia by wyrzuciła, ale jak zaczną rosnąć jaka to przyjemność że się odwdzięczają.
Moja pierwsza róże przyniosłam że śmietnika, chora, bez liści 15 lat temu, przez 5 lat każda wiosnę cielam nie wiedziałam, że to pnąca. Którejś jesieni nie przycisłam wiosna też i obsypała się pięknymi kwiatami. Rośnie do tej pory jest piękna.
Ptasi gaj 21:48, 30 lis 2020

Do góry
Kurcze te nasze nie miały tego palowego korzenia....może im obcięli przy wykopywaniu.....ale wszystkie się przyjęły
To otrzepywanie wiosną jesienią to by było dobre, ale teraz już zimowo się zrobiło, łatwiej się przyjmą jak ziemi z korzonków nie stracą jednak. Tuja pobiera wodę cały sezon, a jak grunt zamarznie jest to utrudnione, a jak jeszcze korzenie będą otrzepane to jeszcze trudniej....

Sylwia masz racje, że jak otrzepiesz radykalnie to będzie kiepsko. Chodziło mi aby była lżejsza. Napisałam aby dobrze podlał. Ma palowy korzeń bardzo pokręcony.
Dużo już drzew posadziłam np dęby też mają palowe przynajmniej moje samosiejki ucinalam korzenie i się przyjęły.
Rośliny mają w genach,że sobie znajdą wyjście. Często iglaki tracą swój przewodnik i później odrasta inny ten większy boku.

Gaura też ma palowy siegajacy nawet 1 metra gdzies wyczytałam. Małe siewki wysadzałam z przeciętym palowym i wszystkie się przyjęły.

LeŚnicZaNka 21:16, 30 lis 2020

Do góry
Kasiu co tam u ciebie słychać. Szaro buro piszesz. Była piękna jesień to jednak buro nie było.

Pozdrawiam i zdrowia życzę
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 19:20, 30 lis 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Chelsea Flower Show 2011 - ogródki w miniaturze

Piękne te cacuszka. Pomysł podany na tacy tylko robić. Zamiast donic kamiennych można drewniane.

Danusiu u ciebie łopaty w ciągłym ruchu trzeba odpocząć jutro grudzień

Pozdrawiam
Pamiętajcie o ogrodach 16:17, 30 lis 2020

Do góry
A czego one takie rzadkie. Przycinaj im boki nawet 2 razy do roku po 5 cm. Nie zastanawiaj się tylko wykopuj. Będę szczera do piękności nie należą.
Zrób tak jak napisałam u siebie. Nic im nie będzie już gorzej wyglądać nie mogą, może im tam słońca brak. Nie wyglądają na 4 metry.
Co tam chcesz posadzić w tym miejscu coś niższego?

Jeszcze mi się przypomniało po przesadzeniu dobrze by było podlać je Previcurem lub Mildexem. Przeczytaj o tych środkach.
Pamiętajcie o ogrodach 14:49, 30 lis 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Bardzo dziękuję
Tak trawy pokazują swoje piękno teraz
Tu przed tą irgą w przyszłym roku będą budleje, które teraz są gdzie indziej

a to widok z dzisiejszego ranka

Grzegorz bardzo ładne widoki. Tnij tego jałowca bo ci się rozrośnie za bardzo.
Budleje też wysokie jak w dobrociach będą rosły.

Odnośnie Tui napisałam więcej u siebie. Ja bym przesadziła z pomocą innych.
Zobacz w jaki sposób u mnie.
Ptasi gaj 14:38, 30 lis 2020

Do góry
greg66 napisał(a)
Elu czy wiesz coś n/t przesadzania dużych tui (ponad 4metry) mam takich pięć i nie pasują mi tam gdzie są, chciałbym je przesadzic pod płot ale po stronie bardzo widocznej więc szkoda jakby zmarniały i nie wiem czy wykopac wielkie dziury czy co? wczesna wiosna terminem?

Teoretycznie jest to możliwe w praktyce pewnie też ta wysokość trochę za duża.
Więc tak ja bym przesadziła wczesną wiosną z duża karpa. Tuja ma palowy korzeń i mnóstwo małych korzeni (taka pajęczyna pod ziemią płytko usytuowane).
Kiedyś przesadzalismy, ale mniejsze ok 2,5 metra.

Nie musisz sadzić tak wysokich ja bym im przycięła przewodnik ok 1 metra.
Tak patrzę na wysokość mieszkania to i tak wysokie będą.

Wykop duży dołek po wsadzeniu zalej wodą powinny się przyjąć.
Przed wykopaniem Tui podłej je mocno woda nawet teraz. Jak je wykopiesz możesz nawet otrzapac z ziemi aby były lżejsze najważniejsze aby korzonki zachować.
Najpierw przesadź jedna aby zobaczyć jaki ma korzeń. Prze następnych będziesz wiedział jak do następnych podejść.

Szkoda, że wcześniej nie pomyślałeś, bo mogłeś we wrześniu obkopac tuje na glebokosc półtora szpadla korzonki małe by się zasklepily bo (zregenerowały).

To tyle Grzegorz.
W oflisowym ogrodzie 23:19, 29 lis 2020

Do góry
kamila66 napisał(a)
Zajrzałam i pomyślałam, że powinnam pokazać oflisowy 2020. Czasami do Was zaglądam z tęsknoty, nie piszę ale pamiętam.

Witam i ja nie wiem czy byłam ale sporo obejrzałam

Piękny ogród dużo wszystkiego traw i róż. To fakt, że ten rok to nie był dla róż deszcze przynajmniej u mnie pierwsze i drugie kwitnienie zrobiły swoje. Sporo krzaków nawet nie zdążyli rozwinąć kwiatów.
U ciebie nie widać aby różom było źle pięknie kwitną soczysta zieleń.
Bardzo ładnie masz podoba mi się.

Pozdrawiam
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 22:20, 29 lis 2020

Do góry

Witam Sylwia

Piękne tło dla mniejszych roślin urosło. Sosny czarne przepiękne spróbuj im wiosna uczknac nowe przyrosty gdzieś metr od ziemi. Szkoda ich ciąć a na pewno w przyszłym roku znowu będą miały przyrosty ponad 30 cm i zagłusza inne rośliny.
Żółty ognik też bardzo mi się podoba u mnie przymarza.
Też mam obawy aby moi sąsiedzi przypadkiem nie wpadli na jakiś pomysł wybudowania czegoś co by mnie wk...
U nas teraz księżyc świeci i -3 śniegu brak.

Pozdrawiam

Elu sosny będą podkrzesane tak by miejsce i światło dać roślinom pod nimi, Berberysy dla koloru potrzebują słonka, a tam jeszcze piwonie są, a za sosnami( teraz nie widać) rodgersja i szparag. Pod sosnami żurawina i trzmieliny, muszą mieć oddech. Miało to być zrobione ubiegłej jesieni, ale nie zdążyliśmy
Ptasi gaj 22:20, 29 lis 2020

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Piękny ten amarylis, też mam ale nie wyraża jeszcze chęci do kwitnienia.

Jeżeli wypuszcza liście przytnij je. Liście nie potrzebnie zabierają pokarm z cebulki

Ogród Cioci cz. 3 22:07, 29 lis 2020

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)

Tak to klon golden glob. Niestety ostre słońce go przypala. Teraz w miarę wygląda ale latem wkurza. Mam dwa

Przepiękny! Tzn trzeba go sądzić w półcieniu, bez wystawy na ostre słońce.
Od kilku lat mam uprzedzenie do klonów palmowych bo u mnie ciągle padają a tak mi się podobają. Dostałam klona Katsura może z niego coś będzie podobno bez problemowy.

Małgosiu z przyjemnością obejrzalam ogrod jesienny. Tyle kolorow w jednym miejscu. Też walczę od 2 m-cy z liśćmi ale inaczej jesieni by nie było w tym roku wyjątkowo długa i ciepła.
U nas teraz na minusie bez śniegu może jutro.

Pozdrawiam i zdrowia zycze
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 21:48, 29 lis 2020

Do góry
W ubiegłym roku przez odmulanie nie udało mi się tego zrobić.
Dużo tego, a i tak udało mi się za cały dzień zrobić tylko lewą stronę ogrodu.....prawa musi poczekać, aż śnieg staje i mróz puści

Witam Sylwia

Piękne tło dla mniejszych roślin urosło. Sosny czarne przepiękne spróbuj im wiosna uczknac nowe przyrosty gdzieś metr od ziemi. Szkoda ich ciąć a na pewno w przyszłym roku znowu będą miały przyrosty ponad 30 cm i zagłusza inne rośliny.
Żółty ognik też bardzo mi się podoba u mnie przymarza.
Też mam obawy aby moi sąsiedzi przypadkiem nie wpadli na jakiś pomysł wybudowania czegoś co by mnie wk...
U nas teraz księżyc świeci i -3 śniegu brak.

Pozdrawiam

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:32, 29 lis 2020

Do góry
Dorotka to sporo napadało. Pięknie jest. Byłoby dobrze jakby przyszedł mróz a nie tam plusowe temperatury. Dwa dni i ma być ocieplenie będzie chlapa.

U nas popatrzyło.

Fajnie by było, żeby chociaż -1 stopień był. Niestety pod butem wszystko się topi.

Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 21:03, 29 lis 2020

Do góry
Basilikum napisał(a)
Elisa teraz juz wiem
juz mam zamowienie na koejny haft dla konikow

Basiu przepiorki w porownaniu z kaczkami to nuda ale jajka o wiele smaczniejsze

dla lesnika uszylam taka maseczke

To ta maszyna takie cudenka haftuje. Wydawało mi się, że jest bardziej nowoczesna z wygladu. Jednak Singer nie odszedł od tradycji. Kiedyś też szyłam na takiej podobnej z dużym pedałem szyła bardzo dobrze nie do zdarcia jeszcze siostra na niej szyje.
Pewnie przystawka do niej jest najważniejsza.

Pozdrawiam
W moim małym ogródeczku - Dorota 20:46, 29 lis 2020

Do góry
Dorotka to sporo napadało. Pięknie jest. Byłoby dobrze jakby przyszedł mróz a nie tam plusowe temperatury. Dwa dni i ma być ocieplenie będzie chlapa.

U nas popatrzyło.

Bawarka 16:04, 29 lis 2020

Do góry

O tą fotkę mi chodzi o te rurki.

Przerabianie ogródka pod swój gust 12:46, 29 lis 2020

Do góry
Kasiu dziękuję za podsunięcie pomysłu z węglem. Terra preta - temat rzeka czytałam i czytałam dużo wiedzy.
Tak jak napisałaś rozrzuce po kompostowniku. Wszystko tam jest od liści, trawy skoszone tylko węgla brak. Boje się tylko aby w nim nie było metali ciężkich tak mi eM powiedział.
Na wiosnę kupię węgla drzewnego rozgniote i wsypie do gnojówki z wrotyczu odstawiam na 2 tygodnie i później polewam kompost.

U nas też szronu. Dzisiaj padał śnieg

Pozdrawiam

Kiedys popiol sypalo sie w ogrodkach. Wazne by drzewo bylo nie impregnowane czyms. Niby mozna kupic wegiel bio, ale przeciez z powietrza te drzewa tak samo filtruja wszystko jak kazde inne.U siebie spalam tez swoje drewno z ogrodka i sypie popiol pod niektore rosliny-np.piwonie bardzo dobrze na niego reaguja. A wegiel na kompost,nie wolno na rabaty od razu bo inaczej zabierze roslinom skladniki pokarmowe musi sie najpierw nimi naladowac, by potem moc oddawac.Ale zapobiega wymywaniu skladnikow z ziemi.
Bawarka 12:02, 29 lis 2020

Do góry
Kasiek napisał(a)

Rench
Jak narazie nie widze zeby sie rozsiewala. Posadzilam ja w 2019 roku, jakies 30 sztuk i jedyne miejsce, gdzie zauwazylam, to...Oczko wodne Ucieszylam sie tym, fajnie to wyglada
Gdzies musialo sie nasionko, a raczej dwa( jedna jasniejsza odmiana i wlasnie ta ciemna) wepchnac pomiedzy inne rosliny, i wyrosly calkiem przyzwoite trawy. Ciekawa jestem, czy przezyja zime...Jezeli tak, to posadze kilka sztuk w oczku, zakryje w ten sposob byle jaki brzeg
Tak sie przyczaila w wodzie

Natomiast z oczka, do wiaderka z piaskiem i woda, stojacego w calkiem innym kacie ogrodu, przeprowadzila sie ta trawa...Ot, takie tam bawarskie przeprowadzki

To jest na pewno cibora (papirus) na zimę trzeba go schować. Albo przyciąć końce gałązki (parasola) od parasola ok 10 cm, również przyciąć sam parasol od łodygi na ok 2 cm i włożyć do słoika z wodą parasolem do wody (do góry nogami) i wypuści korzenie. Wsadzic później do ziemi mocno podlewać (bagienko) a wiosna z donica do oczka.

Jest bardzo ładna niedawno widziałam rabatę z kilku potężnych cibor.

Będę coś takiego chciała zrobić posadzić w rynienkach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies