Ela, tak mi cos wlasnie podpadalo na papirusa Wiesz, on u mnie rosnie w tym oczku od poczatku ( kupowalam kilka roslin i nie pamietam zebym go kupila...Ale jest i rosnie) Przezimowal i...Tak go zostawie kolejna zime.Nie mam juz miejsca zeby chowac rosliny, wiec albo woz albo przewoz
Ciekawa jestem Twojego pomyslu, wolaj na zdjecia jak juz zrobisz
Takie miski wyrzucasz? Sylwia przemysl jeszcze i dobrze wymierz tereny swoje.
To dobra przesłona na tym wygwizdowie.
Danusia by wyrzuciła, ale jak zaczną rosnąć jaka to przyjemność że się odwdzięczają.
Moja pierwsza róże przyniosłam że śmietnika, chora, bez liści 15 lat temu, przez 5 lat każda wiosnę cielam nie wiedziałam, że to pnąca. Którejś jesieni nie przycisłam wiosna też i obsypała się pięknymi kwiatami. Rośnie do tej pory jest piękna.
Sylwia masz racje, że jak otrzepiesz radykalnie to będzie kiepsko. Chodziło mi aby była lżejsza. Napisałam aby dobrze podlał. Ma palowy korzeń bardzo pokręcony.
Dużo już drzew posadziłam np dęby też mają palowe przynajmniej moje samosiejki ucinalam korzenie i się przyjęły.
Rośliny mają w genach,że sobie znajdą wyjście. Często iglaki tracą swój przewodnik i później odrasta inny ten większy boku.
Gaura też ma palowy siegajacy nawet 1 metra gdzies wyczytałam. Małe siewki wysadzałam z przeciętym palowym i wszystkie się przyjęły.
A czego one takie rzadkie. Przycinaj im boki nawet 2 razy do roku po 5 cm. Nie zastanawiaj się tylko wykopuj. Będę szczera do piękności nie należą.
Zrób tak jak napisałam u siebie. Nic im nie będzie już gorzej wyglądać nie mogą, może im tam słońca brak. Nie wyglądają na 4 metry.
Co tam chcesz posadzić w tym miejscu coś niższego?
Jeszcze mi się przypomniało po przesadzeniu dobrze by było podlać je Previcurem lub Mildexem. Przeczytaj o tych środkach.
Teoretycznie jest to możliwe w praktyce pewnie też ta wysokość trochę za duża.
Więc tak ja bym przesadziła wczesną wiosną z duża karpa. Tuja ma palowy korzeń i mnóstwo małych korzeni (taka pajęczyna pod ziemią płytko usytuowane).
Kiedyś przesadzalismy, ale mniejsze ok 2,5 metra.
Nie musisz sadzić tak wysokich ja bym im przycięła przewodnik ok 1 metra.
Tak patrzę na wysokość mieszkania to i tak wysokie będą.
Wykop duży dołek po wsadzeniu zalej wodą powinny się przyjąć.
Przed wykopaniem Tui podłej je mocno woda nawet teraz. Jak je wykopiesz możesz nawet otrzapac z ziemi aby były lżejsze najważniejsze aby korzonki zachować.
Najpierw przesadź jedna aby zobaczyć jaki ma korzeń. Prze następnych będziesz wiedział jak do następnych podejść.
Szkoda, że wcześniej nie pomyślałeś, bo mogłeś we wrześniu obkopac tuje na glebokosc półtora szpadla korzonki małe by się zasklepily bo (zregenerowały).
Witam i ja nie wiem czy byłam ale sporo obejrzałam
Piękny ogród dużo wszystkiego traw i róż. To fakt, że ten rok to nie był dla róż deszcze przynajmniej u mnie pierwsze i drugie kwitnienie zrobiły swoje. Sporo krzaków nawet nie zdążyli rozwinąć kwiatów.
U ciebie nie widać aby różom było źle pięknie kwitną soczysta zieleń.
Bardzo ładnie masz podoba mi się.
Elu sosny będą podkrzesane tak by miejsce i światło dać roślinom pod nimi, Berberysy dla koloru potrzebują słonka, a tam jeszcze piwonie są, a za sosnami( teraz nie widać) rodgersja i szparag. Pod sosnami żurawina i trzmieliny, muszą mieć oddech. Miało to być zrobione ubiegłej jesieni, ale nie zdążyliśmy
Przepiękny! Tzn trzeba go sądzić w półcieniu, bez wystawy na ostre słońce.
Od kilku lat mam uprzedzenie do klonów palmowych bo u mnie ciągle padają a tak mi się podobają. Dostałam klona Katsura może z niego coś będzie podobno bez problemowy.
Małgosiu z przyjemnością obejrzalam ogrod jesienny. Tyle kolorow w jednym miejscu. Też walczę od 2 m-cy z liśćmi ale inaczej jesieni by nie było w tym roku wyjątkowo długa i ciepła.
U nas teraz na minusie bez śniegu może jutro.
Piękne tło dla mniejszych roślin urosło. Sosny czarne przepiękne spróbuj im wiosna uczknac nowe przyrosty gdzieś metr od ziemi. Szkoda ich ciąć a na pewno w przyszłym roku znowu będą miały przyrosty ponad 30 cm i zagłusza inne rośliny.
Żółty ognik też bardzo mi się podoba u mnie przymarza.
Też mam obawy aby moi sąsiedzi przypadkiem nie wpadli na jakiś pomysł wybudowania czegoś co by mnie wk...
U nas teraz księżyc świeci i -3 śniegu brak.
To ta maszyna takie cudenka haftuje. Wydawało mi się, że jest bardziej nowoczesna z wygladu. Jednak Singer nie odszedł od tradycji. Kiedyś też szyłam na takiej podobnej z dużym pedałem szyła bardzo dobrze nie do zdarcia jeszcze siostra na niej szyje.
Pewnie przystawka do niej jest najważniejsza.
Kiedys popiol sypalo sie w ogrodkach. Wazne by drzewo bylo nie impregnowane czyms. Niby mozna kupic wegiel bio, ale przeciez z powietrza te drzewa tak samo filtruja wszystko jak kazde inne.U siebie spalam tez swoje drewno z ogrodka i sypie popiol pod niektore rosliny-np.piwonie bardzo dobrze na niego reaguja. A wegiel na kompost,nie wolno na rabaty od razu bo inaczej zabierze roslinom skladniki pokarmowe musi sie najpierw nimi naladowac, by potem moc oddawac.Ale zapobiega wymywaniu skladnikow z ziemi.
To jest na pewno cibora (papirus) na zimę trzeba go schować. Albo przyciąć końce gałązki (parasola) od parasola ok 10 cm, również przyciąć sam parasol od łodygi na ok 2 cm i włożyć do słoika z wodą parasolem do wody (do góry nogami) i wypuści korzenie. Wsadzic później do ziemi mocno podlewać (bagienko) a wiosna z donica do oczka.
Jest bardzo ładna niedawno widziałam rabatę z kilku potężnych cibor.
Będę coś takiego chciała zrobić posadzić w rynienkach.